Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Το μικρό νησί της Έφης Λαδά... στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

Το ξέρετε πως στην μέση ενός ωκεανού υπάρχει ένα νησί που μοιάζει με κουβαρίστρα; Εκεί ζει ένα μικρό κορίτσι που έχει για φίλο του ένα μπλε σαλιγκάρι!

Στο νησί μαζί με το κορίτσι ζούσε κι η γιαγιά του, που έφτιαχνε μελωδίες για να διώχνει το κρύο, την παγωνιά, τον Χειμώνα…Εκείνος όμως όλο και τις ανακάλυπτε και ξέρετε που τις έκρυβε; Στις ραφές του πανωφοριού του.

Έφευγαν τα πουλιά κάθε Χειμώνα για τις άλλες χώρες και η μικρή με τη γιαγιά της τ’ αποχαιρετούσαν. Μια χρονιά τα πουλιά πήραν μαζί τους και τη γιαγιά, να βρει λέει καινούργιες νότες!

Εκείνη την Άνοιξη στο νησί επέστρεψαν μόνο τα πουλιά…

Κι οι μελωδίες σαν να σταμάτησαν, να χάθηκαν…

Κι άρχισε το μικρό κορίτσι να τις αναζητά…παντού, με οδηγό μια βάρκα, το μπλε σαλιγκάρι για παρέα, και την λαχτάρα της εξερεύνησης. Οι μέρες διαδέχονταν τις νύχτες, κι οι μελωδίες δεν ακούγονταν πουθενά… Κάποτε έφτασε σε μια παγωμένη χώρα. Κι εκεί βρήκε ξανά τις μελωδίες στις ξηλωμένες πια ραφές του πανωφοριού του χειμώνα…

Και τις πήρε πλέκοντας τις σε ένα κασκόλ…    

Και μετά;

Θα διαβάστε εσείς την συνέχεια, θα γοητευτείτε, θα συγκινηθείτε και θα σκεφτείτε πολύ…

Ένα συγκλονιστικό τέλος μιας ιστορίας που είναι γεμάτη ομορφιά, γαλήνη, περιπέτεια, λύπη, χαρά, ΑΝΑΜΝΗΣΗ.

Μια τρυφερή αλληγορική ιστορία που κυλάει σαν τη βάρκα του κοριτσιού στις δικές μας ψυχές και μας γεμίζει αγάπη, νοσταλγία, χαμένες μυρωδιές, λέξεις, εικόνες, μουσικές.

Ένα νησί που θα μπορούσε να είναι η ψυχή μας…

Ένας χειμώνας που φέρνει παγωνιά και κρύο, λύπη και μοναξιά σαν χαθεί ένας αγαπημένος μας άνθρωπος.

Μια κουβαρίστρα και κλωστές άλλοτε δεμένες, άλλοτε ξηλωμένες όπως τα νήματα που κινούνται, κόβονται, δένονται ή πλέκονται ξανά στη ζωή μας. Ένα κουβάρι που μπερδεύεται, ξετυλίγεται, και «ξαναγράφει» την πορεία…

Για την απώλεια και τις μνήμες μας μιλάει η Έφη Λαδά αλλά με τον πιο αλληγορικό, λυρικό, εικονικό, παραμυθένιο και μαγικό τρόπο. Για τους αγαπημένους μας που φεύγουν μεν από τη ζωή αλλά ποτέ από μέσα μας.

Για όλα, όσα μας δένουν μαζί τους, για την διαχείριση των συναισθημάτων μας…

Το  μπλε το χρώμα της γαλήνης, της ανάμνησης , της απόστασης, της μελαγχολίας κυριαρχεί στις μοναδικές εικόνες της Έφης που πάντα μας μεταφέρουν σε μαγικούς κόσμους. Παλέτα χρωμάτων που κινείται στις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, του ονείρου και της ελπίδας…

Μαγικό βιβλίο. Εκπληκτικό ταξίδι στην αποδοχή και διαχείριση της απώλειας, στην συμβολική της έννοια. Σε όλα όσα έρχονται και φεύγουν αλλά που μας αφήνουν σημάδια ανεξίτηλα.  

Μοναδικό βιβλίο. Άρτια γραμμένο, άρτια και εικονογραφημένο από μια μαγεύτρα των εικόνων, την αγαπημένη σε όλους Έφη Λαδά.

Αναζητείστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία και μπείτε εδώ να δείτε ένα δείγμα εικόνων και γραφής  : https://www.epbooks.gr/wp-content/uploads/2024/02/120141-TO-MIKRO-NHSI-eso.pdf

Διαβάστε το σε παιδιά ακόμα και πολύ μικρά…

Να γαληνέψει η ψυχή…

Να βρουν αποκούμπι τα συναισθήματα τους…

Να ταξιδέψουν στα δικά τους νησιά , σε όλα εκείνα που δεν καταλαβαίνουν όταν ξαφνικά χάνουν αγαπημένους τους…

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 6 Απριλίου 2024 :εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου