Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Το πάρτι*της Λίνας Μουσιώνη… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Δεν ξέρω από ποιο ακριβώς σημείο να πιαστώ για να σας παρουσιάσω ένα βιβλίο δυναμίτης και την ίδια στιγμή αστείο, συγκινητικό, τρυφερό, αληθινό, πρωτότυπο, εφευρετικό και πάνω απ’ όλα διάχυτο από συναισθήματα «χαρμολύπης».

Βασικοί ήρωες ενός νεανικού μυθιστορήματος είναι η Αιμιλία, ο αδελφός της ο Μάνος , οι γονείς που αναγκάζονται να φύγουν για ένα επείγον ταξίδι χωρίς καλά καλά να προλάβουν να μοιραστούν τις αγκαλιές και τα λόγια που θα έπρεπε και η θεία Ειρήνη. Μέχρι  εδώ όλα καλά, ίσαμε να αρχίσουν οι σκέψεις και με βοηθούς μικρές ιδιαίτερες λεξούλες να καταλάβουμε πως οι  γονείς των δυο παιδιών δεν έχουν φύγει για ταξίδι αναψυχής αλλά επειδή η μαμά είναι άρρωστη και θα χρειαστεί να κάνει χημειοθεραπείες. Να απουσιάσει για κάποιο διάστημα και να αλλάξει η ζωή όλων ξαφνικά…

Κι εδώ έρχεται το ταλέντο στη συγγραφή της Λίνας Μουσιώνη να μας παρουσιάσει ένα βιβλίο που τον φόβο, την πιθανή απώλεια ή και την προσωρινή μιας φυσικής παρουσίας, τη λύπη, τα «εξαφανίζουν» ένα γράμμα με ένα παιχνίδι κρυμμένων στοιχείων. Σκοπός να ετοιμαστεί ένα πάρτι γενεθλίων για τη μαμά, απρόσμενο για τα παιδιά που πρέπει να το στήσουν και πρωτότυπο.


Αρχίζει λοιπόν μια περιπέτεια που μας γνωρίζει τη σχέση των δυο παιδιών, τις ανάγκες, τα μαλώματα, τις υποχωρήσεις, την ομαδική συνεργασία όπου χρειάζεται και την αληθινή αγάπη που όλα τα κάνει εύκολα και δυνατά να συμβούν. Ένα κυνήγι θησαυρού ή καλύτερα γρίφων που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε τη σχέση των μελών της οικογένειας, τα συναισθήματά τους και πάλι, το δέσιμο, τις συνήθειες και τις ανάγκες τους στα δύσκολα. Η γρήγορη και απότομη ‘φυγή’ των γονιών μέσα απ’ αυτό το παιχνίδι των γρίφων δίνει και ορίζει τη παρουσία τους, ειδικά της μαμάς και απαλύνει δυσάρεστες τυχόν σκέψεις. Πρέπει να συμφιλιωθούν μεταξύ τους εντελώς τα δυο αδέλφια, να συνεργαστούν, να θυμηθούν , να ψάξουν, να σκεφτούν και να ανεχτούν τις όποιες αλλαγές συμβαίνουν στην καθημερινότητά τους. Να μάθουν να τρώνε όλα τα «παράξενα» φαγητά της θεία Ειρήνης που μέχρι τότε ήταν γι αυτά μια δοκιμασία όχι και τόσο ευχάριστη. Καινούργιος τρόπος ζωής, καινούργιες λέξεις και συνήθειες στην καθημερινότητά τους αλλά και εγρήγορση. Να θυμηθούν, να αυτοσχεδιάζουν, να ψάξουν και τελικά να καταφέρουν να λύσουν όλους τους γρίφους που είναι κρυμμένοι στα πιο απίθανα σημεία του σπιτιού με αφορμή κάποιες σημαντικές  λεπτομέρειες από την ζωή και τις στιγμές τους σαν οικογένεια τα προηγούμενα χρόνια. Μια ευφυής προσέγγιση από την Λίνα Μουσιώνη στην ψυχολογία και προετοιμασία των παιδιών για ένα τόσο αναπάντεχο και δύσκολα διαχειρίσιμο κενό που εμφανίζεται στην ζωή τους… Το Πάρτι γίνεται και δωρίζει σε όλους μας δεύτερες σκέψεις, κορυφαία συναισθήματα και τρόπους  πολύ ιδιαίτερους αντιμετώπισης  δύσκολων καταστάσεων όπως είναι μια αρρώστια στην οικογένεια.

Πολύ προσεγμένη πλοκή, διάλογοι και κτίσιμο χαρακτήρων. Έξυπνο χιούμορ, εκπληκτική σύλληψη ιδεών με παραλληλισμούς χρονολογιών Ιστορικών Γεγονότων με … βήματα κι αποστάσεις. Γεμάτο συναίσθημα το βιβλίο και γρίφους…Γρίφους που λύνονται, γρίφους νέους που δημιουργούνται …

Τι λάτρεψα στο βιβλίο;

Τις σκέψεις της Ειρήνης…

Την αδιάκοπη εναλλαγή εικόνων και έξυπνων διαλόγων μέσα από αναμνήσεις και στιγμές ευχάριστες της ζωής. Και φυσικά τους μοναδικούς γρίφους.

Την υπέροχη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου που συμπληρώνει επάξια το εξαιρετικό κείμενο.

« Σε μαύρο μπαστουνάκι κρύβονται χίλια μυστικά.» Για πάμε να λύσουμε το μυστήριο στο γρίφο;

Ξεφυλλίστε εδώ τις πρώτες σελίδες :

https://www.metaixmio.gr/el/products/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B9

Και μπείτε εδώ να βρείτε κάποιες προτάσεις δημιουργικής ανάγνωσης: https://s3.gy.digital/metaixmio/uploads/asset/data/24506/Ekpaideftiko_yliko_To_parti.pdf

Αναζητείστε το στα βιβλιοπωλεία και σε βιβλιοθήκες για ενίσχυση αυτοπεποίθησης σε δύσκολες καταστάσεις. Για τη δύναμη της ομάδας, της οικογένειας. Για συναισθήματα χαρμολύπης και διαχείριση τους.

*Το Πάρτι, Λίνα Μουσιώνη, εικ: Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Μεταίχμιο

Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις  5 Νοεμβρίου 2022 : εδώ!

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου