Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Φύλακας Άγγελος*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

 

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

Τον Σίμωνα τον Μπαρμπέρη τον  ξέρετε; Είναι ένα από τα εκατομμύρια παιδιά του κόσμου μας που κάθε πρωί πηγαίνει λίγο αδιάφορα στο σχολείο και ένα βράδυ ευχήθηκε να είχε ένα φύλακα άγγελο. Μόνο που δεν είχε φανταστεί πως αυτός θα ήταν …κορίτσι. Μεγάλη συφορά τον βρήκε κι άρχισε τις γκρίνιες, τις αρνήσεις και τα πείσματα. Που ξανακούστηκε τέτοιο ρεζιλίκι, τι θα λέγανε τώρα οι φίλοι του; Άλλωστε είναι γνωστό πως τα κορίτσια είναι κλαψιάρες, φοβητσιάρες και πολυλογούδες… Όσο για τα αγόρια έλεγε η Αγγέλα, το κορίτσι φύλακας άγγελος του Σίμωνα,  είναι αγενέστατα, χιμπατζήδες και κακότροπα…

«Αγόρια μαϊμούδες – κορίτσια πεταλούδες». Έτσι άρχισε η αντιμαχία…


Ο Σίμωνας αγνοούσε τελείως την Αγγέλα κι εκείνη φρόντιζε να είναι πάντα δίπλα του στα δύσκολα, στα εύκολα, παντού. Ούτε για το ποδόσφαιρο που αν και κορίτσι ήξερε πολλά για αυτό δεν την άφηνε να τον συμβουλεύσει. Και όταν σκουρήνανε πολύ τα πράγματα, την έδιωξε με άσχημο τρόπο από μπροστά του κι εκείνη αγανακτισμένη πια εξαφανίστηκε. Ίσαμε την στιγμή που η συμμορία του σχολείου κύκλωσε τον Σίμωνα… Γιατί τα κορίτσια δεν τα παρατάνε τόσο εύκολα, ειδικά αν έχουν βγάλει την μεγάλη των Αγγέλων Σχολή!

Κι αρχίσανε οι συγγνώμες, τα ευχαριστώ και μια μεγάλη φιλία…

Ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ και μικρές αλήθειες. Η Σταυρούλα Παγώνα με μοναδικό τρόπο περιγράφει την σχέση ανάμεσα στα κορίτσια και τα αγόρια που συχνά είναι γεμάτη διαφωνίες, πειράγματα, αγανακτήσεις, μεγάλες κουβέντες και εκπλήξεις. Μια ιστορία που εκτός που θα σας κάνει να κρατάτε την κοιλιά σας από τα γέλια θα σας οδηγήσει να παραδεχτείτε πως τα πράγματα, τα νομίσματα και οι άνθρωποι έχουν πάντα δυο όψεις. Η μια έχει τις ταμπέλες, τα τετριμμένα, τα τσιτάτα όπως λέμε και η άλλη έχει τις εκπλήξεις και την πραγματικότητα!

Ποιος βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα για τους άλλους με την πρώτη ματιά; Όλοι μας! Μόνο που σαν θα κάνουμε λάθος εκτίμηση θα πρέπει να το παραδεχτούμε και να συνεχίσουμε…αλλιώς!


Οι σχέσεις των δύο φύλων στο προσκήνιο. Σε μικρότερες ηλικίες είναι συχνά και απόλυτες στις απόψεις, ιδέες και προτιμήσεις. Ένα βιβλίο που ανατρέπει τα κατεστημένα και μαθαίνει στα μικρά παιδιά ( και στα μεγαλύτερα τολμώ να πω) πως τα «πράγματα» δεν είναι όπως φαίνονται…

Πολλά τα συναισθήματα, οι διαφορές, οι ιδέες και οι λύσεις της αποδοχής σε τούτο το βιβλίο. Απολαυστικό μέχρι την τελευταία του λέξη. Άκρως ανατρεπτικό, ευχάριστο και λυτρωτικό.

Ευκαιρία για συζήτηση μεγάλη μέσα σε σχολική τάξη, εκεί που οι συγκρούσεις είναι πιο συχνές και οι απορίες ή τα πείσματα δυναμώνουν.

Εικονογραφημένο από την Ράνια Ηλιάδου με ωραία έκφραση και σκίτσα που λατρεύουν ιδιαίτερα τα παιδιά .

Να το ψάξετε, να γελάσετε πλατιά, να δείτε πως λύνονται οι μεγάλες διαφορές και να σταματήσουμε επιτέλους να ακολουθούμε …στερεότυπα και να βγάζουμε λαθεμένα συμπεράσματα για τους άλλους!

*Φύλακας Άγγελος, Σταυρούλα Παγώνα, εικ: Ράνια Ηλιάδου, εκδ. Ελληνοεκδοτική. Βρείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ : https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/fylakas-aggelos

 

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου