Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστροφή στο σχολείο και στις καλές ιστορίες!«Τα παραμύθια του Σαββάτου»…

Γράφει, προτείνει, παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*

Επιστροφή στις παλιές καλές συνήθειες,  επιστροφή στο σχολείο, επιστροφή των Παραμυθιών στο εβδομαδιαίο τους ραντεβού. Μέρες σχολικές, μέρες προσαρμογής, μέρες που όλοι προσπαθούμε να μπούμε σε μια σειρά, σε μια νέα κατάσταση. Ιστορίες και παραμύθια για τους πρωταγωνιστές των ημερών, τα πρωτάκια των νηπιαγωγείων, των Δημοτικών σχολείων , του γυμνασίου. Για τα συναισθήματα των ημερών, για τους γονείς που χουν την χαρά να ξεπροβοδίζουν για πρώτη φορά τα μικρά τους. Για μεγάλους και παιδιά που θα ξεκινήσουν τα πρώτα τους αναγνώσματα και για εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν να είναι ανήσυχοι και να αναζητούν νέες προκλήσεις.

Μα πάνω από όλα για την απόλαυση της ανάγνωσης των καλών βιβλίων!
E, ναι λοιπόν, γι αυτό υπάρχουν τα …παραμύθια!

Η μάγισσα Χρωματούσα, Ελένη Μπετεινάκη, εικ: Graham Hodgetts, εκδ. Ελληνοεκδοτική

H Mάγισσα  Χρωματούσα είναι η πιο πολύχρωμη και η πιο αγαπητή μάγισσα των μικρών παιδιών. Ο λόγος που την παρουσιάζει η ίδια η δημιουργός της είναι γιατί εκτός της αδυναμίας και της  αγάπης που της τρέφει είναι εκείνη η μάγισσα που συνήθως ξεκινάει και μπαίνει στις καρδιές των παιδιών με το άνοιγμα των Σχολείων. Η Χρωματούσα έχει  πάντα μαζί της ένα τεράστιο  μαγικό πινέλο, αντί για σκούπα που έχουν οι άλλες μάγισσες και χαρίζει χρώμα στην κάθε μέρα, μήνα και εποχή. Φοράει ένα υπέροχο πολύχρωμο φόρεμα και έχει βοηθό της την  κατακόκκινη γάτα της την Καμέλια, που μαζί φτιάχνουν εκατοντάδες αποχρώσεις όλων των χρωμάτων από λουλούδια, καρπούς και φύλλα που μαζεύουν στο δάσος και από μαγικά ξόρκια που δεν έχουν ποτέ σαν υλικά τους βατραχοπόδαρα, νυχτερίδες, αράχνες και άλλα …παράξενα. Κι αφού τελειώσουν με το «βάψιμο» της μέρας και απλωθούν παντού όλα τα χρώματα της πλάσης, αργά το βράδυ  μπαίνουν μέσα στα παραμύθια κι εκεί η Χρωματούσα δίνει ζωή και ζωντάνια σε καθετί ξεθωριασμένο, ξεχασμένο ή μοναχικό. Μόνο που ένας Μάγος που κανείς δεν ξέρει από πού κρατάει η σκούφια του  έχει άλλα σχέδια για τα χρώματα, την μάγισσα, τις εικόνες και τα παραμύθια. Ο Μάγος Αταίριαστος θα απλώσει το μαύρο του παντού αλλά επειδή πάντα υπάρχει κάπου ένα μικρό αστέρι  που κουβαλά ελπίδα και που η λάμψη του  μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όλο, θα συμβεί κάτι που θα είναι η αρχή μιας σπουδαίας φιλίας, μιας συνεργασίας και μια ιστορίας …μοναδικής!
Ένα παραμύθι σύγχρονο που απευθύνεται σε όσους αγαπούν τα χρώματα, τις  εποχές και για όσους τολμούν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία ακόμα και σε εκείνους  που τους πλήγωσαν. Για την αιώνια μάχη ανάμεσα στην επικράτηση του καλού ή του  κακού, για την φιλία, την αγάπη , την αυτογνωσία, τη συγνώμη που συχνά ξεχνάμε να ζητήσουμε,  και την διαφορετικότητα.
Ένα παραμύθι που μπορείς να δραματοποιήσεις στην τάξη, να «διδάξεις» χρώματα , εποχές, και αξίες . Κι όπως έγραψε στο Elniplex η Δώρα Πουρή :

«Ιδέες για αξιοποίηση στην τάξη:
- Αν ήμουν η μάγισσα Χρωματούσα τι θ’ άλλαζα στον κόσμο;
- Μ’ ένα μαγικό πινέλο θα μεταμορφωθώ στον αγαπημένο μου ήρωα παραμυθιού
- Ζωντανεύω μια εικόνα για κάθε εποχή του χρόνου με παντομίμα με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση.
-Μαθαίνω τα βασικά χρώματα και τις αποχρώσεις τους με την παλέτα της μάγισσας Χρωματούσας.
- Ζωγραφίζω με τα θερμά και τα ψυχρά χρώματα και εκφράζω συναισθήματα.
- Παίζω με τη σκιά μου μ’ ένα σεντόνι και φακό και παίρνω αστείες πόζες.
- Ζωγραφίζω με μαύρο και γκρι χρώμα και αποτυπώνω τις σκιές από αντικείμενα στο χαρτί.
- Φτιάχνω το δικό μου παλετολούλουδο με τ’ αγαπημένα μου χρώματα.
- Ζωγραφίζω  μια σκηνή που μου άρεσε από το παραμύθι και βάζω την υπογραφή μου σαν σπουδαίος καλλιτέχνης.
- Διοργανώνουμε μια έκθεση ζωγραφικής στην τάξη μας με τα χρώματα της φύσης.»**

Το παραμύθι έχει εικονογραφήσεις μοναδικά ο Graham Hodgetts και για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ : http://www.ellinoekdotiki.gr/displayITM2.asp?ITMID=1515&LANG=GR

Τα φυλλαράκια της φύσης, από τους συντάκτες του Elniplex, εκδ. Μεταίχμιο

Το καινούργιο βιβλίο με «Τα φυλλαράκια της Φύσης» κυκλοφορεί από τους συντάκτες του Elniplex και απευθύνεται σε  όλα τα παιδιά της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας που ετοιμάζονται  για νέες περιπέτειες. Περιπέτειες με τον Φουτούρο, τον πιλότο της Χρονοκάψουλας που θα μας ταξιδέψει στο μέλλον. Μαζί σ’ αυτό το απίθανο ταξίδι θα έρθουν κι  ένα σωρό ζώα απ όλον τον κόσμο. Πρώτη στάση στην Αθήνα με την Ακρόπολη και …τα σκουπίδια. Κι εδώ αρχίζουν οι οδηγίες και …η ανακύκλωση! Αλλά και στη Θεσσαλονίκη η ατμόσφαιρα δεν είναι καλύτερη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση  στα χειρότερά της κοντεύει να κάνει μαύρο τον Λευκό πύργο. Από τη Ρώμη ως το Πεκίνο, το Ναϊρόμπι και την Κρήτη, τα πράγματα δεν είναι πιο εύκολα. Ηχορύπανση, καυσαέριο, πετρελαιοκηλίδες, έλλειψη νερού, είναι  από τα πιο σημαντικά προβλήματα. Η ανάμειξη του ανθρώπινου παράγοντα στην καταστροφή του περιβάλλοντος  παίζει  το ρόλο της και  στα …φιλαράκια της Φύσης. Αλλά και η ζωική αλυσίδα που όλοι οφείλουμε να διατηρήσουμε  βρίσκεται στην καλύτερη θέση μέσα το νέο βιβλίο …της Φύσης. Όσο για τα προϊόντα  τα μεταλλαγμένα και μη αν ακολουθούμε τη συμβουλή των παππούδων όλα θα γίνονται σωστά: «Κάθε πράγμα στον καιρό του», έλεγαν κι είχαν  απόλυτο δίκιο. Κλειδιά αποτυπώματα κι επιτραπέζια παιχνίδια είναι γεμάτη τούτη η περιπέτεια που έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιά στα θέματα του περιβάλλοντος.
Καταπληκτική η δουλειά όλων των Συντακτών του Elniplex για τούτο τους το πόνημα που μας δίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση για όλη τη  χρονιά στο σχολείο που πραγματικά θα τη γεμίσουν με  γνώση και περιπέτεια. Ευαισθησία, έξυπνες ιδέες και πολύ παιχνίδι, ο καλύτερος συνδυασμός για μια δημιουργική ώρα για τα παιδιά μα και τους εκπαιδευτικούς. 

Αναζητείστε το από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μην ξεχνάτε την ρήση των συντακτών :   Όλες οι μορφές ζωής είναι πολύτιμες !

Για παιδιά από 6 χρονών…

Οι ιστορίες του Σάββα: Πώς να επιβιώσετε από τους γονεις όταν πάτε σχολέιο, Τασούλα Τσιλιμένη, εικ: Τέτη Σώλου, εκδ. Πατάκης

Τα σχολεία ανοίγουν και ο πανικός έρχεται πάντα στην πρώτη γραμμή. Όχι, τόσο για τα παιδιά που συνήθως αντιδρούν σε δράσεις και συμπεριφορές ς μεγάλων, αλλά στους γονείς που δεν ξέρουν πολλές φορές  πως να διαχειριστούν τα …αυτονόητα. Ο Σάββας είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά που ζουν τους γονεϊκούς υστερισμούς και τις πρώτες μέρες προσαρμογής. Μια αγαπημένη ζωγραφιά στο σχολείο ή ένα καλό βιβλίο για αρχή που θα δείξει η δασκάλα μπορεί μειώσει την ένταση ή το πιθανόν άγχος . Τι γίνεται όμως με τις εργασίες που « μπαίνουν »  στο σπίτι και οι γονείς συχνά κάνουν το  μέγα …λάθος να βοηθήσουν τα παιδιά; Η Τασούλα Τσιλιμένη ξέρεις πολύ καλά τι συμβαίνει και μας το παρουσιάζει με μπόλικο χιούμορ κι αλήθεια μέσα από την « Ζωγραφιά του Σάββα» που κι εκείνος ξέρει αλλά …τους αφήνει να συνειδητοποιήσουν ποιος κάνει κουμάντο στη δουλειά του καθενός. Κι όπως προχωρούν οι μέρες του …σχολείου τα πράγματα λίγο χειροτερεύουν, για τους γονείς φυσικά! Ο πανικός γίνεται αχώριστος σύμβουλος και με την πρώτη μικρή  αναποδιά είναι ικανοί να χάσουν τη μέρα τους, τη δουλειά, να εκνευριστούν μήπως και «σώσουν» το παιδί τους επειδή απλά και μόνο …ξέχασε την τσάντα του για την εκδρομή. Τα παιδιά όμως πάντα ξέρουν να …προσαρμόζονται!
Τρεις υπέροχες πέρα για πέρα  «αληθινές» ιστορίες της Τασούλας Τσιλιμένη. Για μεγάλους και παιδιά , για να « γευτούμε» τα « χάλια » μας και για να καταλάβουμε πως τα παιδιά μας, που όπως λένε οι σοφοί του κόσμου δεν είναι κτήμα μας, ξέρουν , μπορούν και φυσικά πρέπει να  περάσουν από όλα τα στάδια στη ζωή. Το σχολείο είναι ένα μεγάλο σκαλοπάτι που χρειάζεται μόνο ενθάρρυνση και έμπνευση και όχι καταιγισμό συμβούλων και συμπεριφορών που φτάνουν στην υπερβολή. Είναι φυσιολογική η αγωνία, για να μην καταδικάζουμε  όλες τις συμπεριφορές των γονιών , όμως όσοι ασχολούμαστε με παιδιά γνωρίζουμε πως συχνά ξεπερνούν τα όρια. Το βιβλίο αυτό της Τασούλας είναι  γραμμένο με πολύ ευαισθησία και χιούμορ. Είναι γεμάτο σκέψεις και εικόνες και γεγονότα που ίσως να τα αναγνωρίσουμε  όλοι στους εαυτούς μας. Όσο για τα παιδιά , θα νοιώσουν και θα καταλάβουν, πως το σχολείο έχει απ΄ όλα. Είναι μια κοινωνία  με ανθρώπους μικρούς και διαφορετικούς. Είναι  ο χώρος των νέων φίλων, των κανόνων, της γνώσης, της μάθησης, του παιχνιδιού και της … ωρίμανσης.
Γονείς χαλαρώστε …παιδιά προχωράτε με τις δικές σας εμπειρίες ! Κι όλοι, μα όλοι να διαβάστε τις περιπέτειες του Σάββα και να αναρωτηθείτε πόσο πολύ σας ακούμπουν ή …σας μοιάζουν. 

Εικονογραφημένο από την Τέτη Σώλου σαν φιγούρες από κόμικς και κυκλοφορούμενο από τις εκδόσεις Πατάκη: Εδώ θα διαβάστε και το οπισθόφυλλο:  http://www.patakis.gr/ViewShopProduct.aspx?Id=722433

Να τα βράσω τα γράμματα, Κάτια Πινό, εικ: Ιωάννα Παπαδοπούλου, εκδ. Παρρησία

Η Μαμά λέει «Κοίτα παιδί μου να μάθεις γράμματα !Να γίνεις σπουδαίος μια μέρα!» Γνωστή  φράση που όμως ο Πασχάλης δεν της δίνει καμιά απολύτως σημασία. Κι ας του μιλεί για τους θειους  του που δεν έμαθαν όσα έπρεπε. Εκείνος τους συμπαθεί και τους θαυμάζει. Ο ένας είναι  ψαράς, ο άλλος μανάβης  κι ο μικρός Πασχάλης που το μόνο που θέλει είναι να βράσει τα γράμματα, σκέπτεται σαν μεγαλώσει να  γίνει μόνο … Μπάτμαν. Κι ύστερα αναλαμβάνουν δράση οι Ινδιάνοι από το μικρό του σεντούκι. Παρατάσσονται απέναντι από όλα τα γράμματα και η μάχη που αρχινά είναι …απίστευτη. Το Σ σαν πιο σοφό εξηγεί, τα φωνήεντα φωνάζουν, τα σύμφωνα προσπαθούν όλα μαζί να φτιάξουν ένα τείχος να προστατευτούν αλλά η μάχη είναι σκληρή. Κι ύστερα υπάρχει πάντα και η μαμά που δε λέει να σταματήσει …το βιολί της. Έτσι λοιπόν αποφασίζει μια και καλή ο Πασχάλης να τα βράσει τα γράμματα στ΄ αλήθεια. Έλα όμως που ενώ το σχέδιο του πάει μια χαρά και επιτέλους θα ξεμπερδέψει με τον τεράστιο μπελά των γραμμάτων αφού κατάφερε να τα ρίξει στο μεγάλο τσουκάλι της γιαγιάς, η Μαιρούλα η αγαπημένη  του Πασχάλη, τρελαίνεται για … ποίηση. Ο  Νίνο , ο αντίζηλος του έχει φτιάξει ένα υπέροχο ποίημα για αυτή κι ο Πασχάλης, ζηλεύοντας , θέλει να γράψει ένα ακόμα πιο όμορφο… Πως όμως, που τα γράμματα μάλλον έχουν  εξατμιστεί από το πολύ βράσιμο;
Μια καταπληκτική ιστορία της Κάτιας  Πινό, γεμάτη απίστευτο χιούμορ και φαντασία. Ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των Γραμμάτων της Γραμματικής και της …Ποίησης. Έξυπνο, γεμάτο από εκείνες τις περιπέτειες που λατρεύουν τα παιδιά και φυσικά με μπόλικη αγωνία που είναι χαρακτηριστικό των παιδιών σε μικρές ηλικίες για τα …κατορθώματά τους. Πολλά παιδιά βαριούνται το διάβασμα ή το  γράψιμο και θεωρούν όλη αυτή τη διαδικασία της μάθησης  σκέτο μπελά. Μια στιγμή της ζωής τους όμως είναι αρκετή, σε άλλους σύντομα σε άλλους με μια μικρή καθυστέρηση για να καταλάβουν πόσο πολύτιμα είναι  …τα γράμματα. Πασχάληδες υπάρχουν εκατοντάδες όμως η σοφή Γραμματική, η Φαντασία, και …τα κορίτσια δεν τους αφήνουν σε ησυχία κι έτσι τα πράγματα και τα γράμματα γρήγορα παίρνουν τη σωστή διαδρομή.
Απολαυστικό ανάγνωσμα, που μπορεί να  γίνει και θεατρικό και εξελίξιμο σε νέες περιπέτειες με αριθμούς, άλλους κανόνες και νέες ιστορίες. Χρήσιμο βιβλίο για παιδιά που λατρεύουν τις μάχες και τις καλές ιστορίες , αλλά και για εκπαιδευτικούς μ ε φαντασία και …χιούμορ. 

Για παιδιά από 7 χρονών…

Τι  κάνουν τα πρωτάκια, Αντιόπη Φραντζή, εικ: Νίκος Γιαννόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο

Σεπτέμβρης, μήνας σχολείων και για πολλά παιδιά είναι η πρώτη φορά που πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα , ρουτίνα και γραφοδιαβάσματα. Τι σημαίνει πρώτη μέρα στο σχολείο; Αναστάτωση, άγνοια, απορία, φόβος, χαρά ή …πανικός για γονείς ; Η Νεφέλη σκεφτική και λίγο αγχωμένη κάνει τα πρώτα της βήματα στο Δημοτικό Σχολείο και οι γονείς της με το δικό τους άγχος καταφέρουν λίγοι να την φοβίσουν. Η μαμά της σαν σίφουνας την  τραβά για να κάνει πιο γρήγορα. Πρώτες  σκέψεις, πρώτες εικόνες , πρώτες ανησυχίες. Και έτσι μέσα σε μια στιγμή όλα αλλάζουν… Καινούργια τάξη, καινούργιοι φίλοι, καινούργια δασκάλα. Κι όλοι , όλοι στην αυλή είναι τόσο πολύ μεγάλοι που το αίσθημα του φόβου ενισχύεται. Κι όλο αυτό το καινούργιο και τα συναισθήματα που συσσωρεύονται δεν αργούν να φέρουν δάκρυα στα μάτια και μια γλυκομίλητη δασκάλα δίπλα στην στεναχωρημένη Νεφέλη. Κι εκεί που όλα μοιάζουν χαμένα, έρχεται η ώρα του παραμυθιού και ένας παράξενος επισκέπτης που …πετά αναστατώνει την τάξη. Μόνο η μικρή Νεφέλη έχει την δύναμη και την ψυχραιμία να το πιάσει, να το ηρεμήσει και αν το κάνει να …μην φοβάται! Κι εκείνο το μικρό πουλάκι  θα γίνει  ο λόγος που  θα ομορφύνει την καθημερινότητα και τη ζωή του μικρού κοριτσιού.
Μια όμορφη ιστορία για το καλωσόρισμα της νέας σχολικής χρονιά από την Αντιόπη Φραντζή γεμάτη συναισθήματα κι ευαισθησίες. Ο πανικός, ο φόβος, το άγχος αλλά και η χαρά έχουν τον πρώτο  λόγο σε μέρες που γενικά θεωρούνται δύσκολες για την προσαρμογή μικρών μαθητών σε νέα περιβάλλοντα. Ιστορίες που τα κάνουν να νοιώσουν ασφάλεια, σιγουριά και πίστη πως αυτό που λένε οι γονείς για το κάθε αρχή και δύσκολη, ισχύει και σιγά σιγά τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα και η διάθεση αλλάζει.
Η εικονογράφηση του βιβλίου από τον Νίκο Γιαννόπουλο, είναι πάρα πολύ ζωντανή, χαρακτηριστική και με φιγούρες που τυπώνονται στη μνήμη και αγαπιούνται  από τα μικρά παιδιά. Υπέροχα χρώματα με ξεχωριστή τη μορφλη της μικρής Νεφέλης. 

Το βιβλίο έχει στο τέλος του αρκετές δραστηριότητες για τα παιδιά και είναι κατάλληλο από ηλικίες των 6 ετών!


*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός
** http://www.elniplex.com

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 :http://www.cretalive.gr/culture/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου