Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Με ένα βιβλίο πάντα τα ξιδέυουμε ...στα Παραμύθια του Σαββάτου!Τα παραμύθια του Σαββάτου…γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Είναι γεμάτα τούτα εδώ τα παραμύθια με μυστικά πολύτιμα, που τα γνωρίζουμε όλοι κι θέλουν μικρά « ανάμματα» να βγουν στο φως, να μαλακώσουν την κάθε ψυχή. Είναι η αγάπη το πρώτο υλικό για κάθε επιτυχημένη συνταγή της ...ζωής. Είναι η σκέψη η σωστή, η συνεργασία, οι ομάδες που καταφέρνουν τα δύσκολα. Είναι η πίστη στον εαυτό μας, είναι η χαρά της δημιουργίας. Είναι και πάλι τα παραμύθια με τους βασιλιάδες και τα φανταστικά τους ταξίδια που γαληνεύουν τις ψυχές και λένε πάντα αλήθειες μοναδικές …
Με ένα βιβλίο πάντα ταξιδεύουμε… Με ένα παραμύθι πάντα παρηγορούμαστε, στα δύσκολα, στα παράξενα, στα ακατόρθωτα!

Ταξίδεψε μαζί μου, Δήμητρα Πυργελή, εικ: Μιχάλης Βαλασόγλου – Μαρία Παγκάλου, εκδ. Λιβάνης

Ένα χάρτινο σπίτι με  κατοίκους τι άλλο εκτός από χαρτιά! Με φίλο τον άνεμο και συντροφιά του το φύσημα του που μπορεί να τα οδηγήσει στην άκρη του κόσμου. Μια μέρα, ένα μικρό ανυπόμονο και ταξιδιάρικο χαρτάκι ζήτησε από τον φίλο του τον άνεμο να του δείξει τον κόσμο. Κι εκείνος, κατάλαβε, το άκουσε  και φύσηξε δυνατά προσγειώνοντας το μικρό χαρτάκι  σε μια γκρίζα πολυκατοικία, πέρα μακριά από τον τόπο του. Από την μισάνοιχτη πόρτα άρχισε να γνωρίζει έναν κόσμο που δεν γνώριζε πως υπήρχε… Εκείνον του Ραδιοφώνου, της Πινακοθήκης, της  Μουσικής, της Απασχόλησης, της Αγιογραφίας, των Βιβλίων… Αναρωτήθηκε για τη ζωή και για τα θαυμαστά της και κύλησε για τον ημιώροφο όπου βρισκόταν η παιδική βιβλιοθήκη. Εκεί ξεχάστηκε ανάμεσα στη μυρωδιά, το χρώμα, την ομορφιά των βιβλίων… Μια στιγμή που θα βρεθεί κάτω από το παπούτσι της Αρετής, η ζωή του θα αλλάξει κι αιτία ήταν το μήνυμα που ήταν γραμμένο πάνω του και δεν το γνώριζε....  Άκουγε, ρουφούσε τη ζωή, μάθαινε για τα πέρατα του κόσμου… Αυτό, το μικρό χαρτάκι που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα απόκομμα εφημερίδας που κάποιος είχε κόψει αδέξια. Ίσαμε εκείνη τη  μέρα την γιορτινή του Απρίλη, της Άνοιξης που έμαθε ακόμα μια σπουδαία και μεγάλη λέξη : Φιλαναγνωσία …κι ένας ολοκαίνουργιος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά του, ένας σκοπός μοναδικός. Μια λέξη που όσοι την αγαπήσουν για πάντα θα είναι …νικητές!
Μια τρυφερή ιστορία για μια μεγάλη αγάπη, τα βιβλία. Ποιος θα μπορούσε να τη γράψει πιο ονειρικά και παραμυθένια από μια Κυρία των Παραμυθιών και των βιβλίων; Η Δήμητρα Πυργελή είναι η αιτία αυτής της τόσο όμορφης, ταξιδιάρικης και …χάρτινης περιπέτειας του μικρού χαρτιού. Μιας ιστορίας που ξεχειλίζει αγάπη για το βιβλίο, που χρωματίζει και φωτίζει τους δικούς μας κόσμους παροτρύνοντας μικρούς και μεγάλους στα ταξίδια που προσφέρει η ανάγνωση, η γνώση, η εικόνα, τα γραφούμενά του! Ένα παραμύθι για ένα χαρτί, για το Α και το Ω των βιβλίων, για τη χαρά της ανακάλυψης νέων κόσμων που σου προσφέρει το διάβασμα. Για τα ταξίδια που δεν χρειάζεται να σε ταλαιπωρήσουν με πλοία, αεροπλάνα,  αυτοκίνητα,  αρκεί να  αφεθείς στη φαντασία, το όνειρο ,στις γραμμές ένα καλογραμμένου βιβλίου. Ένα παραμύθι που σου θυμίζει την μοναδική μυρωδιά του χαρτιού, των βιβλίων  και που θες να χωθείς με τις ώρες μέσα στις βιβλιοθήκες για να μάθεις, να ζήσεις, να ανακαλύψεις νέες περιπέτειες …
Για το φως της γνώσης, για το θησαυρό της κάθε ψυχής που λάμπει πάντα και ας είναι «γραμμένος»  ταπεινά ακόμα και σε ένα τόσο δα χαρτάκι… Σημασία έχει να βρεθείς την κατάλληλη στιγμή στο σωστό μέρος κι η ζωή να σου χαμογελάσει…
Εικονογραφημένο από τον Μιχάλη Βαλασόγλου και την Μαρία Παγκάλου με ένα ιδιαίτερο τρόπο και στυλ που επίσης μας ταξιδεύουν στον κόσμο της τέχνης, των ζωγραφικών πινάκων και τεχνοτροπιών. Εμπνευσμένες εικόνες  από πίνακες διάσημων ζωγράφων, ιδιαίτερες και πραγματικά πολύ «δυνατές».
Για παιδιά και …μεγάλους, για όσους λατρεύουν τα βιβλία!

Η Μαρμελαδού, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, εικ: Βάσω Ψαράκη, εκδ. Πατάκη

Μπορεί μια μαρμελάδα να αλλάξει τα συναισθήματα των ανθρώπων; Αν είναι από τα χέρια της Νίνας και τη μυστική της συνταγή τότε ναι, το θαύμα μπορεί να  συμβεί. Μπορεί ένας βασιλιάς άπληστος, εγωιστής και κακότροπος να …αλλάξει τόσο πολύ; Μπορεί ακόμα και να σταματήσει ολόκληρος πόλεμος και να΄ναι αιτία μια κατακόκκινη μαρμελάδα;
Τι συμβαίνει λοιπόν σ’ αυτό το παραμύθι που σε κάνει να θες να το διαβάσεις ξάνα και ξανά. Να΄ναι τα αρώματα από τα φρούτα  του δάσους που νοιώθεις πως ξεχύνονται από παντού; Να ΄ναι τα βοτάνια, το  μεταξένιο μέλι ή μήπως η νοσταλγία, η αγάπη, η αθωότητα, η ομορφιά της ίδιας της ζωής;  Όλα τούτα τα υλικά ανακατεύονται  μέσα σε κάθε συνταγή  μαρμελάδας της Νίνας που ΄χει φυλακτό από τη γιαγιά της. Εκείνη της έμαθε όλα τα πολύτιμα μυστικά και όποιος δοκίμαζε μια οποιαδήποτε μαρμελάδα της, αρκεί  να έφτανε  στην τρίτη κουταλιά  και θα ξαναγινόταν  …παιδί. Όχι στο σώμα, μα στις σκέψεις, στις επιθυμίες στην ομορφιά της αθωότητας, της ανεμελιάς και των αγνών αισθημάτων.
 Ένα σύγχρονο – παλιό παραμύθι. Σύγχρονο γιατί έχει μέσα του όλη την μοναξιά της εξουσίας, της δύναμης που δεν χρησιμοποιείται  σωστά , την ομορφιά των ανθρώπων που τα καταφέρουν όλα με οδηγό την ψυχή, την πίστη στον εαυτό τους  και στα …χέρια τους, κυριολεκτικά! Παλιό γιατί έχει εκείνους τους κακούς βασιλιάδες τους άκαρδους και κακότροπους κι εκείνους τους υπηρέτες που δεν άκουγαν ποτέ καλή κουβέντα για τον κόπο τους ολημερίς.Γιατί έχει εκείνη τη μαγεία των παλατιών, των μυστικών, των μικρών θαυμάτων ίσαμε την τελική κάθαρση.  Κι ύστερα μπλέκεται  το νέο με το παλιό όπως μπλέκουν πολλές φορές τα συναισθήματα. Όταν η αγάπη φωλιάσει στην καρδιά όλα τα θάματα μπορούν να συμβούν. Να μαλακώσει το μίσος, να αλλάξει το βλέμμα, οι προτεραιότητες, οι επιθυμίες, οι σκέψεις.  Να γλυκάνουν οι τρόποι, να θυμηθεί το μυαλό πως η ζωή , η χαρά κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα, σε ένα χαμόγελο, μια λέξη, μια απλή ματιά.
Ένα υπέροχο παραμύθι από μια αγαπημένη συγγραφέα την Αλεξάνδρα Μητσιάλη που πραγματικά ακούμπησε, παρηγόρησε την ψυχή μας με τούτη τη νέα της γραφή. Ένα παραμύθι για την ελπίδα, για την ομορφιά της δημιουργίας, για τα συναισθήματα και τους ανθρώπους. Για τις συμπεριφορές που πρέπει να έχουμε όλοι μας απέναντι στους άλλους. Για τον εγωισμό που και πάλι τον νικά η δύναμη της αληθινής αγάπης. Για την συντροφικότητα και την αναγνώριση των λαθών μας. Για τους στόχους μιας ζωής που ξέρει να παλεύει ήρεμα, με όραμα, με αγάπη, με …ψυχή!
Αλεξάνδρα τούτη η Μαρμελαδού γλύκανε και τις δικές μας καρδιές. Ακούμπησε απαλά στα χρόνια της παιδικής μας αθωότητας και έβγαλε από μέσα μας  τα κόκκινα συναισθήματα της αγάπης που είναι πιο  έντονη η απόχρωση τους και πιο δυνατά  από εκείνα του θυμού. Άλλαξε τα χρώματα της μοναξιάς, το γκρίζο και το μαύρο της άρνησης, της κακοτροπιάς και της λύπης. Γεμίσαμε όλοι μας αρώματα και θύμησες αλλοτινών χρόνων αλλά και με  όνειρα και δύναμη για να καταφέρουμε … τα πάντα.
Σπουδαίο μάθημα για τα παιδιά στο σχολείο. Τροφή για σκέψη, δημιουργία, και …αισθήσεις. Γέμισε ο τόπος μυρωδιές ζάχαρης, φρούτων και …συναισθημάτων που κλείστηκαν μέσα σε βαζάκια μαρμελαδοαγάπης. Και σε ένα σωρό άλλα χρωματιστά κουτιά που « ξύπνησαν» τα συναισθήματά μας.
Ο,τι και αν γράψω για την Νίνα, τον βασιλιά και την ζωή τους πάντα θα σκέφτομαι την γλύκα από τη μαρμελάδα και της δικής μου γιαγιάς, που΄χε μέσα της κόπο, αγάπη και μυστικά ανείπωτα όπως έλεγε για αυτό πετύχαιναν  πάντα. Ήταν η σωστές δοσολογίες από υλικά γνωστά, συνηθισμένα, αλλά από ψυχή και χέρι καλοπροαίρετο και « μαγικό» που ξέρει τι θα πει …μοίρασμα! 

Λόγος αβίαστος, εικόνες μοναδικές, σκέψη πολυτάλαντη  και φυσικά αποτέλεσμα μοναδικό. Το υπέροχο κείμενο – παραμύθι ντύνει επίσης μοναδικά και μαγικά η εικονογράφηση της Βάσως Ψαράκη. Εικόνες που σε γυρίζουν πίσω στα χρόνια τα παλιά , στα μαγικά εκείνα παραμύθια της γιαγιάς με φιγούρες που πραγματικά μοιάζουν να  έχουν έρθει από μια χώρα  άλλης εποχής …ή μόνο εκείνης της Φαντασίας.

Για όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα…για αυτούς που αγαπούν τα σύγχρονα παραμύθια!

Δύο ξεροκέφαλες κουτάλες, Άγγελος Αγγέλου-Έμη Σίνη, εικ: Μαργαρίτα Τζαννέτου, εκδ. Παπαδόπουλος

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένας πρίγκιπας, ένας βασιλιάς και μια χώρα μαγική. Μέχρι εδώ όλα καλά, όμως τι κάνει τούτο το παραμύθι να φαντάζει διαφορετικό; Ο βασιλιάς που τα ξέρει όλα; Ο μικρός πρίγκιπας που του απαγορεύεται να παίζει γιατί …χάνει χρόνο; Ήμήπως η καταπληκτική ομάδα των δύο εντελώς αντίθετων μαγείρων που η σχέση τους είναι εκρηκτική αλλά στο τέλος θα αποβεί πολύτιμη και πολύ ...επιτυχημένη;
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!
Η μοναδική χαρά του νεαρού πρίγκιπα είναι σαν τελειώσει με την πολύωρη μελέτη του,  να χώνεται στην κουζίνα του παλατιού και να μαγειρεύει πρωτότυπες συνταγές με βοηθό του τον Μποζόνιο, τον ανθυπασπιστή του βασιλιά. Ο άπληστος και αυστηρός πατέρας του πρίγκιπα  και βασιλιάς της χώρας δεν μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του γιού του κι έτσι βάζοντας τον να κάνει μόνο ό, τι θέλει Εκείνος, απλά τον  απομακρύνει από κοντά του. Το να απαγορεύσεις σε ένα παιδί το παιχνίδι είναι σαν να το φυλακίζεις στο πιο σκοτεινό μπουντρούμι της ψυχής και του κόσμου ολάκερου.
Όταν ο βασιλιάς αφαιρει το μάθημα της μαγειρικής από το πρόγραμμα του γιού του τότε η μοναξιά, η λύπη και η απογοήτευση κυριεύουν τον νεαρό πρίγκιπα. Σταματάει να τρώει και να  μιλεί και  στο παλάτι κτυπάει …συναγερμός. Ο μάγειρας του παλατιού φυλακίζεται και όλα αρχίζουν να γίνονται …δύσκολα. Κανείς δεν πλησιάζει να μπει στη νέα θέση που έχει προκηρύξει ο βασιλιά εκτός από δύο ξεροκέφαλους μάγειρες, τον Ταραμπίμ Χούμους από την Ανατολή και τον Ιγνάτιο Φρατζολέ από την Δύση. Κι αρχίζουν τα ευτράπελα, οι πονηριές, οι ανταγωνισμοί και τα μαλώματα. Ποιος είναι καλύτερος, ποιος θα καταφέρει να κάνει το πριγκιπόπουλο καλά με τις συνταγές του… «Δυο ξεροκέφαλες κουτάλες» που το μόνο που καταφέρνουν με τους εγωισμούς τους είναι να …πρέπει να συνεργαστούν για να ταξιδέψουν μέχρι τη Χώρα των Σκέψεων για να  βοηθήσουν το πριγκιπόπουλο… Ένα τρένο βασιλικό θα ξεκινήσει για τούτο το ταξίδι με απρόοπτα, δράση και πλοκή …καταπληκτική!
Ποια θα είναι η λύση, τι θα συμβεί σε αυτήν μαγική χώρα; Θα μιλήσει τελικά ο πρίγκιπας; Θα καταλάβει ο βασιλιάς τα μεγάλα λάθη της ζωής του σε σχέση με το γιό του; Μια θα είναι η λύση η σωστή για όλους αλλά θα πρέπει να γίνουν πολλά για να την καταλάβουν  :Όποιος ξέρει να ακούει… να δίνει χώρο και χρόνο στους άλλους θα είναι πάντα κερδισμένος!
Ένα ακόμα καταπληκτικό παραμύθι από δύο ταλαντούχους και πολυβραβευμένους συγγραφείς, την Έμη Σίνη και τον Άγγελο Αγγέλου. Ένα παραμύθι για γονείς που δεν ακούνε… Για ανθρώπους που σκέφτονται μόνο τα δικά τους θέλω… Μια ιστορία για τον εγωισμό, τις λαθεμένες κινήσεις « ανατροφής», τις παράλογες  απαιτήσεις των μεγάλων. Ένα παραμύθι που τα΄χει όλα. Με διάχυτο το ταλέντο των δύο συγγραφέων του μας μεταφέρει στη χώρα της Φαντασίας και μας κάνει να αναρωτηθούμε για χίλια δύο. Ένα παραμύθι για την συμπεριφορά, για τις απαγορεύσεις, για την ανταγωνιστικότητα, τον εγωισμό, τη συνεργασία και τις ώριμες σκέψεις. Ένα παραμύθι για όλους εμάς τους… ξεροκέφαλους γονείς,  που συχνά επιμένουμε σε λάθος τακτικές και δεν …ακούμε.
Να ακούμε λοιπόν, τα παιδιά …πάντα ξέρουν να μας οδηγούν στις σωστές αποφάσεις!
Ένα παραμύθι για όλα εκείνα που φαντάζουν ακατόρθωτα, για τους φίλους που είναι  πολύτιμοι στη ζωή, για το παιχνίδι που είναι η ζωή των παιδιών. Για γεύσεις και αρώματα μεταφορικά και  πραγματικά  , για τις ομάδες , τη συνεργασία και την αγάπη που πάντα κυβερνά, όσες συνταγές και να δοκιμάσουμε στη ζωή. Αν λείπει τούτο το « μυστικό» υλικό, τίποτα δεν πετυχαίνει!

Η εικονογράφηση του παραμυθιού έχει γίνει από την Μαργαρίτα Τζαννέτου και για μάθετε για  όλους τους δημιουργούς του πολύ περισσότερα και να χαθείτε στη  μαγεία ενός καλογραμμένου παραμυθιού  διαβάστε εδώ : http://www.epbooks.gr
 
Για μικρά και μεγάλα παιδιά!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 3 Δεκεμβρίου 2016:http://www.cretalive.gr/culture


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου