Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Τα " παραμύθια του Σαββάτου"...



...Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*
Παραμύθια σαν τον παλιό καιρό με πρίγκιπες, βασιλιάδες και ντελάληδες. Με απληστία, αλαζονεία και παράλογες σκέψεις, γεμάτα. Παραμύθια που υμνούν τη δύναμη του έρωτα και της αγάπης. Παραμύθια δυνατά με καλό τέλος και με διδαχές που δεν ξεχνιούνται. Παραμύθια σύγχρονα που καταργούν τα στερεότυπα, τις παλιές ιδέες, απόψεις και αντιλήψεις και που στέλνουν το μήνυμα της ενότητας της αλληλοβοήθειας και της πίστης στον εαυτό μας.

Το κουμπί της αγάπης και ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Κέλλυ Ματαθία Κόβο, εκδ.Πατάκης

Ήταν μια φορά κι ένα καιρό ένας βασιλιάς. Άπληστος, παράλογος, και χωρίς συναισθήματα. Νόμιζε πως η εξουσία που είχε τον καθιστούσε ικανό να ζητάει τα πάντα από τους υπηκόους του. Και το ‘ κανε… Μόνο που ο γιός του ο μικρός πρίγκιπας δεν συμμεριζόταν τις απόψεις του. Και όπως συμβαίνει στα παραμύθια αλλά δυστυχώς και στη ζωή μας τελικά, τούτος ο παράλογος βασιλιάς  την χρονιά  αυτή ζήτησε ακόμη πιο παράξενα πράγματα για τη μεγάλη γιορτή της πολιτείας του. Σαν αφορμή, για τη νέα του απαίτηση, διέταξε να συγκεντρωθεί ότι είχαν σε  χρυσό ή ασημένιο κόσμημα  οι υπήκοοι του για να μεταμορφώσει τον γιό του σε Φτερωτό Θεό  που θα λάμπει σαν Ήλιος και στη συνέχεια να του  παραχωρήσει  το θρόνο  του.
Κι εδώ θα φανούν με κάθε λεπτομέρεια τα …φτερά της εξουσίας. Οι φόροι που ζητήσει με τόσο έμμεσο τρόπο θα  ΄χουν πολύ φορτίο κι ο πρίγκιπας δεν θα το αντέξει. Κανένας δεν θα το αντέξει γιατί  όπου υπάρχει το χρήμα και η παράνοια της  κακώς χειριζόμενης εξουσίας δεν υπάρχει …η αγάπη. Μόνο με την αγάπη , την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και την απλότητα τα πράγματα …προχωρούν.
Ένα κουμπί, ένα τόσο δα μικρό κουμπί, ευτελές προϊόν για « μεγάλα τζάκια», αλλά σύμβολο της ασφάλειας και της ενότητας,  θα δώσει τη δύναμη, την χαρά και τη λύση στο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο βασίλειο, στον ίδιο τον βασιλιά , στη χώρα!
Ένα κουμπί, μια ράφτρα γιαγιά κι ένα όμορφο κορίτσι που γνωρίζει πως με την καλοσύνη, τη σοφία και την ομορφιά της ψυχής μπορείς  να κερδίσεις τις πιο δύσκολες μάχες. Ένα κορίτσι που δεν έχει χρήματα ή κοσμήματα αλλά ξέρει πως : « …Κόσμημα είναι ό,τι ωραίο έχεις και σε γεμίζει χαρά. Χαρά γιατί σου θυμίζει αυτόν που σου το χάρισε. Ωράιο, γιατί σ΄ το χάρισε από αγάπη».
Κι είναι όμορφο επίσης,  να καταλαβαίνεις κάποια στιγμή το λάθος σου, να ξέρεις να ζητάς συγνώμη. Να παραδέχεσαι τη ήττα σου και να κοιτάς μπροστά. Να νοιώθεις πως βασιλιάς δεν είσαι όταν γεμίζεις τα σεντούκια σου με χρυσάφια αλλά όταν γεμίζεις την ψυχή σου με αγάπη, λογική και δίκαιες αποφάσεις.
Παραμύθι μαγικό για έναν πρίγκιπα …σωστό. Παραμύθι που θυμίζει τον παλιό καλό καιρό των πριγκίπων και βασιλιάδων  αλλά που την ίδια στιγμή μας προσγειώνει  στην σύγχρονη πραγματικότητα. Φωτογραφίζει τη σημερινή κατάσταση όσο κανένα άλλο.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος, μυθοπλάστης, εμπνευστής, ταλαντούχος συγγραφέας και γνώστης  της παιδικής ψυχής περισσότερο από τον καθένα μας. Με την καινούργια του ιστορία μας βάζει να σκεφτούμε τις αλήθειες του σήμερα, τα πολύτιμα του καθενός μας και τις παράλογες καταστάσεις που όλοι ζούμε και που ελπίζουμε στις καλύτερες μέρες. Παραμύθια για την αγάπη , τη δύναμη και την χαρά της. Την χαρά που δίνει η απλότητα, η καθημερινότητα και το μεγαλείο της ψυχής του απλού ανθρώπου.
Η εικονογράφηση της Κέλλυς Ματαθία Κόβο  σαν άλλη ράφτρα των εικόνων, βγαλμένη πραγματικά από μια άλλη εποχή. Αχνά σκίτσα, χαρακτηριστικά πρόσωπα και φιγούρες των παλιών παραμυθιών  ντύνουν  την  ιστορία  του Βαγγέλη με τις κατάλληλες «κλωστές» και «υφάσματα»  που συνθέτουν μια νοσταλγική διάθεση και εποχή, της φαντασίας και του κόσμου των παραμυθιών όπως εμείς  μεγαλώσαμε. 

Για παιδιά από 5 χρονών …

Πρόβατα ενωμένα ποτέ κυνηγημένα, Δημήτρης  Μπογδάνος, εικ: Ελίζα  Βαβούρη, εκδ. Μεταίχμιο

Oι περισσότερες   ιστορίες και παραμύθια μιλάνε γα λύκους που τρώνε πρόβατα, αρνιά και κατσικάκια. Έτσι είναι ο νόμος της φύσης, ο κύκλος της ζωής, η συνήθεια που δεν αλλάζει. Τι γίνεται όμως σαν ένα μικρό προβατάκι έχει άλλη άποψη; Αν  την κρίσιμη στιγμή που όλοι κινδυνεύουν και τρέχουν να σωθούν από τον κακό λύκο, εκείνο πιστεύει πως μόνο η ομάδα, η ενότητα και η κοινή στρατηγική θα σώσει το κοπάδι από τα δυνατά μεγάλα δόντια του κακού λύκου. Η αγανάκτηση, η συνηθισμένη φοβία και αντιμετώπιση του κινδύνου δημιουργεί άλλες σκέψεις και αλλαγή πορείας.
Ένα βιβλίο του Δημήτρη Μπογδάνου που καταργεί τα στερεότυπα. Που δίνει την μια και μοναδική λύση για κάθε παρωχημένη ιδέα. Η ενότητα, η συζήτηση, το θάρρος και καμιά φορά το θράσος φέρνει αλλαγές στη συμπεριφορά και  στη ζωή. Στις ήδη υπάρχουσες ιδέες που απλά ακολουθούμε χωρίς ανανέωση, γιατί έτσι ήταν, έτσι μας είπαν, έτσι μας δίδαξαν.
Κι επειδή τα παιδιά, όπως έχουμε πει αμέτρητες φορές έχουν πάντα δίκιο και ξέρουν καλύτερα, στο συγκεκριμένο βιβλίο ένα μικρό παιδί ή μάλλον ένα μικρό προβατάκι έχει την ψυχραιμία, το θάρρος και την αντίστροφη  άποψη. Οι απορίες, τα γιατί, τα πρέπει καταργούνται και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Ο άλλοτε πανίσχυρος λύκος, ο κακός, ο κίνδυνος, ο απλησίαστος γίνεται αυτός το φοβισμένο πρόβατο  και οι ρόλοι αντιστρέφονται. Το θύμα γίνεται θύτης και το σύστημα καταρρέει! Μόνο η δύναμη της ενότητας και η σωστή στρατηγική μπορεί να καταφέρει να  απαλλαγεί κάποιος από χρόνιες καταστάσεις και φόβους που μόνος του δεν θα τολμούσε ποτέ να αγγίξει!
Το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί από την Ελίζα Βαβούρη. Πολύ χαρακτηριστική , ζωντανή  η πινελιά της  και με υπέροχα χρώματα όλες οι εικόνες. Άλλωστε μια τόσο καλή εικονογράφος δεν μπορούσε να αποδώσει με κανένα άλλο τρόπο αυτήν την ιστορία που θα λατρέψουν μικροί, μεγάλοι μα και πολλοί δάσκαλοι!
Το βιβλίο συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ΔΩΡΟ την αφήγηση  της ιστορίας σε QR code.

Για παιδιά που διαβάζουν μόνα τους  και δεν νοιώθουν θύματα του συστήματος. 

* Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός 

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 28 Μαϊου 2016 :http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου