Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Τα παραμύθια του Σαββάτου ...



…γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού ή μήπως στο τέλος; Σήμερα γιορτάζει όλη η Ελλάδα, είναι της Παναγίας και τα παραμύθια, « είπαν »  για τούτη τη φορά να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό. Να αφήσουν τα παιδιά, μα και τους μεγάλους, να δημιουργήσουν , να ζωγραφίσουν και να πειραματιστούν. Ξεκινώντας από την προϊστορία, την Μινωική Κρήτη θα φτάσουν σε κόσμους μαγικούς. Σε κήπους μυστικούς και μαγεμένα δάση που αποκτούν άλλη διάσταση  και ομορφιά αφού καθένα τους έχει τη σφραγίδα αυτού που θα τα ανακαλύψει και θα τα ζωγραφίσει. 

Χαλαρώστε, πάρτε μολύβια χρωματιστά και το ταξίδι …ξεκινά!

Ζωγραφίζοντας εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη, Ηλιάνα Μπαρδή, εκδ. καλειδοσκόπιο. 

Μια καλαίσθητη έκδοση, μια μεγάλη και δυνατή βουτιά στην τέχνη των Μινωιτών, στην Προϊστορία της Κρήτης, στα μοναδικά και σπάνια ευρήματα της που φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Ένα βιβλίο από εκείνα που λείπουν πολύ από τον …τόπο μου. Ένα βιβλίο οδηγός ή εργαστήρι για παιδιά, για δασκάλους, για νηπιαγωγούς. Ένα βιβλίο που θα μυήσει τα μικρά παιδιά στην αρχή της ιστορίας και του πολιτισμού στην Κνωσό μέσα από τις σφραγίδες  που καλούνται να γνωρίσουν και να  …φτιάξουν. Μέσα από πήλινα αγγεία, ρυτά, αμφορείς, θα μάθει κάθε παιδί για το μινωικό εμπόριο, για τα ιερά ζώα των Μινωιτών, τα αγωνίσματα, τον περίφημο δίσκο της Φαιστού, και θα δει και θα ανακαλύψει πως ήταν τα σπίτια και τα ανάκτορα εκείνων των προϊστορικών ανθρώπων. Μέσα από τα νομίσματα θα θυμηθεί ή θα μάθει για τον λαβύρινθο και ίσως ανακαλύψει αυτήν την αρχαία τέχνη των κοσμημάτων φτιάχνοντας με απλά υλικά τα δικά του. Οι περίφημες τοιχογραφίες της Κνωσού είναι  εδώ για να ξετυλίξουν τις δικές τους ιστορίες. Το μοναδικό κόσμημα της μέλισσας, άλλα δακτυλίδια και φυσικά δεν λείπει το ζατρίκιο , προάγγελος δικών μας σημερινών παιχνιδιών.
Μα πάνω απ ΄ όλα τούτο το βιβλίο, εκτός από γνώση προσφέρει δημιουργία, χαρά και ζωγραφική. Άξιζε και έλειπε από τον τόπο, από το σχολειό, από το σπίτι μια τέτοια εργασία. Και να η Ηλιάνα Μπάρδη που το έκανε πραγματικότητα. Μια βουτιά λοιπόν στην ιστορία, στον μύθο και στα πολύτιμα του παρελθόντος μας. Μια ανάσα,  με την  δημιουργικότητα  νέων συγγραφέων ή εικονογράφων, μια ωραία προσφορά για μας τους γονείς και εκπαιδευτικούς . 

Μυστικός Κήπος, Τζοάνα Μπάσφορντ, εκδ. Ψυχογιός

Ο τίτλος του βιβλίου περιγράφει ακριβώς τι είναι τούτο το βιβλίο. Είναι ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού μέσα σε ένα μυστικό κήπο. Είναι μια νέα ασχολία ή « μόδα» που έχει κατακτήσει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο μοτίβα που ο αναγνώστης ανεξαρτήτου ηλικίας καλείται να βρει κρυμμένα σύμβολα, πεταλούδες, σκαθάρια, κάμπιες, κουκουβάγιες, αηδόνια, ψάρια , ένα σεντούκι θησαυρού, κλειδιά κι ένα σωρό άλλα πράγματα.
Ένα βιβλίο γεμάτο ασπρόμαυρες εικόνες που μπορείς κάποιος να χρωματίσει και αν έχει διάθεση να ακολουθήσει τα μονοπάτια που οδηγούν σε ένα …κρυμμένο θησαυρό. Ίσως από τις πιο έξυπνες λύσεις. ;Eνα βιβλίο που … « κολλάς» γιατί πραγματικά χρειάζεται την προσοχή και την δική σου φαντασία. Κι αν η φαντασία σου θέλει να σε πάει ακόμα πιο μακριά τότε  μπορεί να  δημιουργήσεις την δική σου ιστορία και αυτός ο μυστικός κήπος να αποδειχτεί  « σωτήριος» όχι μόνο για την ψυχή αλλά και το μυαλό .
Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους που θα ξυπνήσει κάθε καλλιτεχνική διάθεση και «ντεντεκτιβικό » δαιμόνιο. Παίρνουμε χρώματα, μολύβια και η περιπέτεια αρχινά. Καθένας έχει κάτι ξεχωριστό να φτιάξει και να διηγηθεί… Χρόνο θέλει και διάθεση και τότε θα δει μικρά αριστουργήματα  να δημιουργούνται μόνο με τα …χέρια του!

Μαγεμένο δάσος, Τζοάνα Μπάσφορντ, εκδ. Ψυχογιός

Κι όταν τελειώσει …ο Μυστικός κήπος, αν τελειώσει… τότε υπάρχει και το Μαγεμένο δάσος. Είναι η ίδια φιλοσοφία με το προηγούμενο δημιούργημα της Τζοάννας Μπάσφορτ.
Μοτίβα , ασπρόμαυρες ζωγραφιές και κρυμμένα μαγικά αντικείμενα που έχουν χαθεί μέσα στο μαγεμένο δάσος. Ένα βιβλίο γεμάτο λουλούδια, δέντρα, ζώα, πουλιά, ρυάκια και καταρράκτες   μα και μαγικά δεντρόσπιτα και αγκαθωτοί θάμνοι που σιγά σιγά σε οδηγούν στην καρδιά του δάσους. Σαν βρεις τα μαγικά σύμβολα που υπάρχουν μέσα σε όλο το βιβλία χαραγμένα πάνω σε τετράγωνες πλάκες, τότε θα βρεις και τον τρόπο να ξεκλειδώσεις την πύλη του κάστρου και κάτι μαγικό ίσως να συμβεί!
Μυστήριο, τέχνη και ζωγραφική. Απόλαυση σε κάθε σελίδα και δημιουργική διάθεση.
Μια νέα ιστορία, ένα καινούργιο παραμύθι που θα δημιουργηθεί μόνο με τη δική μας φαντασία στα χρώματα και στα μονοπάτια που θα ακολουθήσουμε. Μια ιστορία  να την γράψεις, να τη διηγηθείς, διαφορετική για τον καθένα μας, αρκεί και πάλι να αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία και τα …μολύβια  μας.

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 15 Αυγούστου 2015  :http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου