Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Τα παραμύθια του Σαββάτου!



…γράφει, σχολιάζει, προτείνει και παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*

Βιβλία μυστηρίου έχουν τα παραμύθια του Σαββάτου, τούτη φορά. Ιστορίες για μικρούς ερευνητές ή ντεντέκτιβ, πλοκή και αστείες φάσεις αλλά και γνώσεις με φόντο τους αρχαίους θησαυρούς μας. Παραμύθια που μετατρέπουν την αδυναμία σε δύναμη και το θάρρος σε χαρά αλλά και φαντασία που φτάνει και ξεπερνάει κάθε φαντασία μικρού και μεγάλου ακόμα και για κάποιον που  θέλει να ανοίξει μια τρύπα στο νερό !


Πίαστε τους Γκραφιτάδες,Ελένη Σβορώνου, (εικ. Νίκη Λεωνίδου), εκδ. Μεταίχμιο

Μια βόλτα στην Ακρόπολη με την Μηλίτσα και τον Πότη δεν είναι ότι καλύτερο μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή μέρα εκτός κι αν κρύβει μια περιπέτεια που μόνο η οικογένεια Λαγωνίκα είναι σε θέση να εξιχνιάσει, να ανακαλύψει και γιατί όχι να γεμίσει με ενδιαφέρον την μοναδική αυτή ανάβαση. Παρέα τους ο παππούς Μιχάλης , ο Βασίλης , η Αλίκη και ο σκύλος τους ο Ρεζίλης. Και η περιπέτεια αρχίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή, όταν μια μικρή απροσεξία καταλήγει σε μια μεγάλη μετωπική σύγκρουση. Το παγωτό του Πότη καθώς βιάζεται να ανέβει στο οικογενειακό ποδήλατο, θα προσγειωθεί πάνω σε ένα σετ βαφτιστικών ρούχων μιας μέλλουσας νονάς, μιας κυρίας με ψηλές γόβες, υπερβολικό βάρος και ντύσιμο της …τρίχας! Η Μηλίτσα δεν χάνει ευκαιρία να αποθανατίσει τον μικρό χαμό που έχει συμβεί και να ζουμάρει την σκηνή που ένας κύριος με λευκή γενειάδα θα σώσει όλη την κατάσταση. Η Αλίκη αρχίζει την ξενάγηση καθώς ανηφορίζουν τον ιερό βράχο και λίγο πριν φτάσουν στον Παρθενώνα ένας αστυνόμος τους σταματάει. Τότε το λαγωνικό μυαλό των δύο μας φίλων αρχίζει να ψάχνει και να δουλεύει τις εικόνες που βλέπει. Σίγουρα υπάρχει κάποιο μυστήριο και σαν καλοί ντετέκτιβ που είναι και οι δύο τους θα ανακαλύψουν τον « ένοχο» που ήθελε να βάψει όλον τον Παρθενώνα με μπογιά σε πολύ έντονα χρώματα.
 Αν κι εσείς θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον περίεργο Γκραφιτάδα το βιβλίο είναι κατάλληλο για μυστήρια στην πόλη, για ανερχόμενους μικρούς ντεντέκτιβ και για σπουδαίες γνώσεις με τον πιο χαρούμενο τρόπο. Μια ιστορία, ένα ή μπορεί και δύο μυστήρια που εξιχνιάζονται από παιδιά …και είναι αποκλειστικά για παιδιά  από μια συγγραφέα που πάντα φτιάχνει απίθανες περιπέτειες!

Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει, Άγγελος Αγγέλου- Έμη Σίνη, (εικ. Σοφία Τουλιάτου), εκδ. Παπαδόπουλος.

Ένα μικρό ποντικάκι βρίσκει ένα κομμάτι τυρί και πριν προλάβει να το φάει ένας σκίουρος του το παίρνει. Παραπονιέται για την αδυναμία του και θυμώνει και τότε ανακαλύπτει πως υπάρχουν ένα σωρό ζώα μεγαλύτερα και από τον σκίουρο και από τη χελώνα, την χήνα, το γουρούνι,τον γάιδαρο και τον ελέφαντα. Γεμάτο θαυμασμό για όλα τα ζώα που συναντά, σαν βλέπει τον ελέφαντα τα χάνει. Βρίσκει το θάρρος να του μιλήσει και τότε μια έκπληξη γεμίζει τα μεγάλα του μάτια. Ο ελέφαντας του εξομολογείται πως το μεγαλύτερο ζώο δεν είναι  αυτός αλλά ένας ψύλλος που έχει κάνει σπίτι του το αυτί του. Ένας ψύλλος γίγαντας όπως πίστευε ο ίδιος , όχι τόσο για το μέγεθός του αλλά για τις ικανότητες και την ευστροφία του. Όσο μικρόσωμος και αν ήταν μπορούσε με μια του μόνο κίνηση και διαταγή να κάνει έναν ολόκληρο ελέφαντα να χορέψει. Μα μήπως κι έτσι δεν συμβαίνει και στη ζωή. Σημασία δεν έχει το ύψος ή η δύναμη ή το βάρος κάποιου αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις, το θάρρος, και φυσικά η εξυπνάδα. Το ποντικάκι άλλαξε τον τρόπο που έβλεπε τον ίδιο του τον εαυτό κι έτσι κανένας δεν μπορούσε πια να του πάρει το τυρί του. Ήταν δικό του και μόνο δικό του και το απολάμβανε όπως εκείνο ήθελε!

Ένα διδακτικό και  απολαυστικό παραμύθι για μικρά παιδιά με μια υπέροχη εικονογράφηση για μικρούς που μπορούν αν θέλουν να γίνουν γίγαντες στη ζωή…

Μια τρύπα στο νερό, Σάκης Σερέφας( εικ. Κατερίνα Βερούτσου), εκδ. Μεταίχμιο.

Μια τρύπα στο μανίκι μιας πυτζάμας μπορεί να γίνει η αφορμή… Η αφορμή που ο Γιάννης θα αρχίσει να  παρατηρεί όλες τις τρύπες γύρω, από κουμπότρυπες, κλειδαρότρυπες, τρύπες στον ουρανό, τρύπες σε μια φλογέρα, στη γη και στους θησαυρούς που κλείνει μέσα της ώσπου άκουσε μια κυρία να λέει πως έκανε μια τρύπα στο νερό! Αυτή ήταν πραγματικά μια παράξενη τρύπα κι από τότε ήταν τόσο αφηρημένος που για όσες τρύπες κι αν υπήρχαν πάνω στον κόσμο. Μια μόνο ήθελε να ανακαλύψει και αποφάσισε με κάθε τρόπο να πετύχει και αυτός, όπως οι μεγάλοι, σε τούτο το πείραμα. Για πρώτη φορά στη ζωή του έπλυνε πιάτα και έκανε μπάνιο μόνος του. Και σαν νόμισε πως ανακάλυψε τον τρόπο που γίνονται οι τρύπες του νερού σαν άνοιξε  την τάπα της μπανιέρας και εκείνο στροβιλίστηκε, την ίδια στιγμή  χάθηκε  κι η απογοήτευση τον πλημμύρισε. Όσο και να προσπάθησε δεν κατάφερε να κάνει μια τρύπα στο νερό, κατάφερε όμως τα ακατόρθωτα όπως είπε η μητέρα του, για πρώτη του φορά να παρατηρήσει  τις όμορφες εικόνες του γαλάζιου ουρανού, να ανακαλύψει την μελωδία της μουσικής, την σπάνια ομορφιά μιας αρχαίας πόλης αλλά και να κάνει πράγματα για τον εαυτό του που κάποτε του φαίνονταν  αδύνατον να γίνουν !

Κι ίσως τελικά τα πολύ σπουδαία πράγματα να μην συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια… αρκεί λίγο να αλλάξουμε οπτική γωνία και να πιστέψουμε όλοι στη δύναμή μας !

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκαν σρις 26 Ιουλίου 2014 στο Cretalive.gr :http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou35/181157

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου