Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Τα « παραμύθια του Σαββάτου » !



… γράφει, προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*…

Ο κόσμος των μικρών παιδιών είναι  γεμάτος απορίες και …κανόνες. Όλα τα πράγματα που θα θελαν να κάνουν συνήθως απαγορεύεται και  το να μάθει να ζει κανείς  με τους άλλους γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του είναι κάπως δύσκολο. Όπως και το να ξεχωρίσει που ακριβώς βρίσκεται  η πραγματικότητα, στην αληθινή ζωή ή είναι όλα όπως τα ζούμε μέσα στα όνειρα μας; Πόσο ρόλο παίζει το ψέμα , η εικονική πραγματικότητα, η αδικία κι ένα σωρό μικρά φιλοσοφικά ζητήματα στη ζωή ενός μικρού παιδιού; Και όλα τα παιδιά είναι ίδια; Μπορεί να μοιάζουν στα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά αλλά  ο κόσμος κάποιων απ αυτά να  είναι  λίγο διαφορετικός, απρόσιτός και δύσκολα κατανοητός. Αυτά τα παιδιά είναι  που χρειάζονται περισσότερη αγάπη , σεβασμό και κατανόηση.

Ο  «μικρός φιλόσοφος»  είναι μια σειρά από 8 βιβλία με απλή και προσιτή εικονογράφηση και αρκετό χιούμορ που θέτει ερωτήματα και κάποιες απαντήσεις σε « μεγάλα » προβλήματα  μικρών παιδιών.  

Είναι άδικο!, Μισέλ Πικμάλ – Τόμας Μπαάς, εκδ. Μεταίχμιο.

Ο Πίκολο είναι ένα μικρό παιδί, σαν όλα τα άλλα με απορίες χίλιες δύο και μικρές απογοητεύσεις  από το βάζο, να βλέπει τηλεόραση τη νύχτα ή τρομπέτα στους δρόμους όποια ώρα θέλει κι αυτό τον κάνει πολύ θυμωμένο . Ο μπαμπάς προσπαθεί να του εξηγήσει πως ούτε οι μεγάλοι κάνουν πάντα αυτό που θέλουν. Οι γονείς έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν και να μάθουν στα μικρά παιδιά τις υποχρεώσεις τους, τα δικαιώματα και εκείνη την μικρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο θέλω και μπορώ ή δεν μπορώ.  
γιατί θεωρεί άδικο που δεν μπορεί να κάνει όσα του αρέσουν. Δεν μπορεί να παίξει μπάλα στο δρόμο με τον φίλο του, να φάει όλα τα σοκολατάκια

Στ΄αλήθεια ή στα ψέματα; Μισέλ Πικμάλ – Τόμας Μπαάς, εκδ. Μεταίχμιο.

Γιατί να μην έιανι όλα όσα βλέπουμε στ΄ όνειρά μας αληθινά;  Ο Πίκολο αυτή τη φορά βλέπει ένα υπέροχο όνειρο , πως έπαιζε ποδόσφαιρο όλη τη νύχτα, κι έβαλε ένα σωρό γκολ και τώρα  είναι  χαρούμενος. Ωστόσο δύσκολα μπορεί να δεχτεί πως στην πραγματική ζωή τα πράγματα δεν έχουν πάντα ευχάριστη κατάληξη ή δεν είναι όπως ακριβώς συμβαίνουν στα όνειρα. Άλλη μια μικρή διαχωριστική γραμμή που πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει ένα μικρό παιδί που ειδικά στην εποχή μας ζει μέσα στην έντονη πληροφόρηση αλλά και εικονική πραγματικότητα. Που βρίσκεται η αλήθεια σ΄ αυτό και σε ποιο σημείο υπάρχει η φαντασία και  το όνειρο. Όπως τις ταινίες με τους σουπερ ήρωες και τα μεγάλα κατορθώματα που επηρεάζουν  τόσο τα μικρά παιδιά αλλά δεν γίνεται να συμβούν όλα όσα βλέπουν σ αυτές στην αληθινή ζωή.
Άλλη μια ιστορία που διδάσκει, « κατευθύνει», προβληματίζει αλλά και εξηγεί τις απορίες και τις διαφορές της   για τον κόσμο των μεγάλων που δύσκολα καταλαβαίνει ένα μικρό παιδί.

Το αυγό, Εύα Βακιρτζή, εκδ. Πατάκης

Πώς να καταφέρεις να πλησιάσεις ένα παιδί που είναι λίγο ...διαφορετικό από τα άλλα; Που δεν είναι   λέξεις μαγικές , όπως αγάπη, σεβασμός, κατανόηση για να μπορέσει να συμπεριφερθεί κάποιες στιγμές όπως όλοι οι άλλοι. Λέξεις που γνωρίζουν καλά και χρησιμοποιούν σωστά , η μαμά, ο μπαμπάς, η κ. Ελβίρα, η δασκάλα και η μικρή Ανννα , άνθρωποι που αγαπούν και δέχονται τον μικρό Βίκτωρα. Ένα παιδί που νοιώθει, ακούει, ζει ανάμεσα μας αλλά την ίδια στιγμή κλείνεται στον εαυτό του σαν να βρίσκεται μέσα σε ένα  μεγάλο αυγό που το τσόφλι του δεν μπορεί  να το σπάσει ούτε το πιο δυνατό τρυπάνι. Κι όμως εκείνες οι λέξεις κάποιες φορές κάνουν χαραμάδες στο χοντρό τσόφλι  και ο κόσμος ανοίγεται με άλλα χρώματα και σκέψεις και εικόνες στον μικρό μας ήρωα που η ζωή τον θέλει ισάξιο μέλος της αλλά κι εμάς δίπλα του να τον βοηθάμε για το καλύτερο . Η ζωή ενός παιδιού με αυτισμό, δεν είναι εύκολη , ούτε για το ίδιο αλλά ούτε και για τους οικείους του. Χρειάζεται γνώση, αγάπη, πολύ προσπάθεια και πολύ υπομονή και κατανόηση .
άρρωστο, δεν χρειάζεται κάποιο φάρμακο για να γίνει καλά αλλά
Ιστορίες που απευθύνονται σε γονείς , δασκάλους και ανθρώπους που συναναστρέφονται πολύ με παιδιά οι σημερινές χωρίς το … ζήσαμε εμείς καλά κι εσείς καλύτερα …αλλά ιστορίες για να ζούμε στον κόσμο τον πραγματικό , να βοηθάμε, να αγαπάμε και να κατανοούμε τις ιδιαιτερότητες και τον κόσμο των παιδιών μας.

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 24 Μαϊου 2014 στον παρακάτω σύνδεσμο :http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou28/167979

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου