Το παραμύθι της βροχής

Ετικέτες

Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Ρένα Πετροπούλου – Κουντούρη ...Δευτέρα βράδυ κι η Βασιλική του Αγίου Μάρκου γέμισε …Τέχνη.
 Ποίηση, χορός, μουσική, τραγούδι από γνωστούς καλλιτέχνες και πρωτοεμφανιζόμενα παιδιά του 1ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου. Η μία έκπληξη διαδεχόταν την άλλη. Δεν ήξερες  τι  σε περίμενε την  επόμενη στιγμή. Μια βραδιά αφιερωμένη στην Ρένα ΠετροπούλουΚουντούρη  και τις δύο νέες της ποιητικές συλλογές.Δύσκολη η ποίηση στις μέρες μας, δύσκολη  η έκφραση  και ακόμη δυσκολότερη η απόφαση να εκτεθείς  σε ένα κοινό που συχνά δεν είναι ιδιαίτερα μυημένο. Κι όμως ο κόσμος πολύς … Η  αίθουσα της Βασιλικής  του Αγίου Μάρκου είχε και απόψε την τιμητική της… κι όπως τόνισε ο κ. Νίκος Γιαλιτάκης …δίκαια και σωστά  παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου γιατί το πάντρεμα των Τεχνών και του πολιτισμού ήταν μαγικό !

« Τα χαϊκού μια μέρας και μιας νύχτας  »…


…Κοιμάται η Άνοιξη. Τα όνειρά της πέπλα αχνορόδινα …Τι είναι αλήθεια τα χαϊκού ; Τα χαϊκού είναι είδος ποίησης που πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία το δέκατο έκτο αιώνα και υιοθετήθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του εικοστού. Από εκεί πέρασαν τον Ατλαντικό και έφτασαν να γίνουν πολύ δημοφιλή σε όλο το Δυτικό κόσμο. Στην αυθεντική στιχουργική μορφή τους, τα χαϊκού είναι μικρά ποιήματα από 17 συλλαβές σε ένα ενιαίο στίχο. Τα χαϊκού συμπυκνώνουν ευφυΐα και σοφία, που εκφράζονται με λυρική, ή άλλοτε, χιουμοριστική διάθεση, ενώ  συχνά υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης. Στα χαϊκού σημαντική θέση έχουν η φύση, οι εποχές και τα χρώματα, η ομορφιά των λέξεων και των αντιθέσεων, ενώ το νόημα κάποιες φορές αποκτά δευτερεύουσα σημασία.


…Συρματόπλεγμα, δεν έχει η αγάπη. Φτερούγες έχει…Ο συντονισμός της βραδιάς έγινε από την γνωστή δημοσιογράφο Ελένη Βακεθιανάκη . Αναλύθηκαν υπέροχα κάποια από τα ποιήματα των δύο βιβλίων από τις κ.κ. Βαρβάρα Ρούσσου και  Ελένη Μωυσιάδου Δοξαστάκη. Οι γλυκύτατες φωνές της Αντωνίας Στρατάκη και της Μαριάννας Χαλαμπαλάκη (Μαθήτριες Β΄ Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου) έκαναν τον κόσμο να ξεσπάσει σε πολύ έντονο χειροκρότημα. Ο απίστευτος χορός της Εllie Stone, σαν γκέισα,  σε χορογραφία δική της και του Ζαχαρία Κατσακού, μετέφερε τους θεατές σε άλλον κόσμο , γεμίζοντας τις αισθήσεις με άρωμα της μακρινής Ανατολής. Οι νότες  από την μουσική στο πιάνο της Ελίνας Σκαρπαθιώτη  γέμισαν ηρεμία την ψυχή  με την εκπληκτική της ερμηνεία στις Pagodes του Claude Debussy…

Η γλυκύτατη Νινένα Παπαδομανωλάκη λιτά και απλά μίλησε για τα « Νεαρά ποιήματα » και την επίδραση που είχαν βιωματικά στο πρόγραμμα (Project) που έκαναν στην τάξη τους οι νεαροί μαθητές.  Οι απαγγελίες των μαθητριών της από το 1ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, όχι τυχαίες στην επιλογή τους, μιας και αναφέρονταν σε τροχαία ατυχήματα … Η βραδιά συνεχίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων από τους Περαντωνάκη Αντώνη, Περοδασκαλάκη Δημήτρη,  Φραγκιαδάκη Μαρία και  Κουγιουμιτζάκη Γωγώ κι έκλεισε με την λιτή, ουσιαστική και υπέροχη παρέμβαση της Ρένας Πετροπούλου.

Με λόγια καρδιάς  ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές, τους χορηγούς, τους διοργανωτές και τον κόσμο που πραγματικά γέμισε τον μοναδικό αυτόν χώρο …

Σας ευχαριστούμε κι εμείς με την σειρά μας κ. Ρένα Πετροπούλου με ένα από τα μικρά νεαρά
ποιήματα σας :Οι λέξεις όταν δεν τις γράφεις πετάνε

Μόνο μέσα στα γράμματα προσγειώνονται

Νοήματα ιδέες κι εικόνες γεννιούνται

Ιστορίες Πλάθονται

Γίνονται η ψίχα του κόσμου

Οι λέξεις ζωγραφίζουν τις σκέψεις

Συλλαβίζοντάς τις αγγίζεις τα όνειρα …. 
 
Φωτ: Αντιγόνη Μεταξάκη
Βιβιοπωλείο "Δοκιμάκης "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου