Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Τα παραμύθια του Σαββάτου...!



… γράφει, προτείνει, σχολιάζει και παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη *

Ιστορίες πολλές,  ιστορίες καλές για μάγους, μάγισσες και φαντάσματα… Για παιδιά και μεγάλους που η φαντασία δεν σταματάει να τρέχει ποτέ και που με αφορμή ένα μυρμήγκι μπορεί να φτάσουν μέχρι εκεί που δεν βάζει ο νους. Ή αν πιστέψουν στην δύναμή τους και στα παιδιά να καταφέρουν όσα δεν έχουν ποτέ συλλογιστεί ακόμα και μια τόσο απλή λέξη όπως το Ποτέ να το μετατρέψουν σε Πάντα …Κι όλα, αυτά σε ιστορίες που πρωταγωνιστές έκτος όλων των άλλων είναι πάντα τα παιδιά που σκαρφίζονται, δημιουργούν και χαρίζουν απλόχερα με την αθωότητά τους τροφή για σκέψη, ιστορίες και μπόλικα παραμύθια …

Αφορμή για όλα ένα μυρμήγκι, Εύα Κασιάρου ( εικον. Γιώργος Σγουρός), εκδ. Παρρησία

Μπορεί ή αφορμή να είναι ένα μυρμήγκι και η αιτία μια σκιά στον τοίχο ή μια ντουλάπα που πέφτει ή η φαντασία των παιδιών. Ότι και να συμβαίνει η περιπέτεια μέσα στην παλιά και ακατάστατη αποθήκη έχει αρχίσει και οι τρεις φίλοι έχουν μπλεχτεί σε μια ιστορία που θα τους οδηγήσει σε λίγο παράξενα μονοπάτια. Πρωταγωνιστές ο Νίκος, ο Ανέστης και ο Αντώνης , το φάντασμα του μπάρμπα – Μάρκου και ένας περίεργος δημοσιογράφος οκ. Κουλουμουνουψουχούκο.  Παράξενος, όπως το όνομά του, παράξενη όμως και η συμπεριφορά του. Η επικοινωνία μαζί του δύσκολη λόγω μιας ιδιαιτερότητας στις λέξεις που είχαν πολλά «α » ή τελείωναν σε αυτό. Ωστόσο την « δουλειά » του την έκανε μια χαρά. Μέχρι που η αγωνία και ο φόβος των παιδιών φέρνει σαν « από μηχανής » θεό την μαμά του Ανέστη και την ζεστή αγκαλιά που χρειάζεσαι όταν τα πράγματα αρχίσουν και γίνονται …κατάμαυρα!
Μια πρωτότυπη ιστορία για …φαντάσματα και παιδιά που φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς τους. Ένα βιβλίο για ψέματα κι αλήθειες αλλά και για τον τρόπο που κάποιες φορές οι άγνωστοι άνθρωποι μπορούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και ανήλικα παιδιά . Διδάσκει, χαροποιεί και λυτρώνει όπως συμβαίνει σε όλα τα παραμύθια, μα πάνω από όλα είναι ένα βιβλίο που μιλάει για την φιλία , την εμπιστοσύνη , τις σχέσεις γονέων και παιδιών  αλλά και για το που μπορεί να οδηγήσει το ψέμα και ο φόβος ακόμα και αν η αφορμή είναι ένα τόσο δα μικρό τεράστιο μυρμήγκι!

Η μαγισσούλα που έτρωγε γράμματα, Χρυσάνθη Τσιαμπαλή ( εικ: Μις Μόλυβ), εκδ. Ψυχογιός

Η Πριφινέλα είναι  μια ζηλιάρα μάγισσα που αναστατώνει με τα καμώματά της όλες τις μικρές μαγισσούλες που θέλουν να πάρουν μέρος στο μεγάλο διαγωνισμό « η καλύτερη μάγισσα της πόλης». Τρώει τα γράμματα από τις λέξεις και τα ξόρκια δεν πετυχαίνουν .Η Φριντανίτα  για παράδειγμα αντί να κάνει τα αυτιά του γαιδάρου του Σταύρου μεγάλα, του έβαλε στο κεφάλι ένα ποτήρι γάλα. Και τα πορτοκαλί μαλλιά της ξαδέλφης της αντί για μαύρα τους έβαλε μια σαύρα. Μέχρι και η σκούπα της έγινε κούπα και στον διαγωνισμό δεν κατάφερε τίποτα. Ούτε αυτή ούτε και καμιά άλλη μάγισσα. Η Αναφαδίνα η αρχιμάγισσα ήταν πολύ πολύ αναστατωμένη και τότε η Φριντανίτα την είδε… Είδε την Πριφινέλα και κατάλαβε πως για όλα υπαίτια ήταν αυτή. Έτρωγε με μανία γράμματα και συλλαβές κι όλα είχαν γίνει άνω κάτω…

Ο Μάγος Πότε Πότε και το χαμένο Ποτέ, Λίνα Μουσιώνη ( εικ. Κατερίνα Βερούτσου), εκδ. Μεταίχμιο.

Ο Μάγος  Πότε Πότε είναι ένας πολύ μορφωμένος και σπουδαίος Μάγος που όλη μέρα ψάχνει, διαβάζει και  ανακαλύπτει νέα μαγικά κόλπα. Ώσπου μια μέρα ύστερα από ατελείωτες ώρες πειραμάτων, ξορκιών και εξερευνήσεων ανακάλυψε πως η μαγεία είναι  οικολογική. Και όλα άλλαξαν… Έγινε διάσημος και η πράσινη μαγεία ήταν πλέον στην πρώτη θέση της προτίμησης όλων. Όλοι τον ήθελαν κοντά τους να τους διδάξει και τους δώσει τα « πράσινα φώτα » του. Μέχρι που συνάντησε τη  Φαρέλλα Καραμέλα που ήταν μια μάγισσα του Δικαίου και δεν άντεχε την εκμετάλλευση των άλλων μαγισσών στα παραμύθια. Και τα αποτελέσματά της ήταν συγκλονιστικά. Νέα στοιχεία προέκυψαν για την Χιονάτη, την Ωραία Κοιμωμένη , τις νεράιδες, τους γίγαντες και όλους σχεδόν τους ήρωες των γνωστών ή όχι ιστοριών. Και η ζωή της απέκτησε άλλο νόημα τέτοιο που ακόμα και στην πρόταση γάμου του Πότε Πότε απάντησε μονολεκτικά και σκληρά …Ποτέ.Η ζωή του Μάγου μας κατέρρευσε ...Όσο και να προσπάθησε με νέους τρόπους μαγικών στα φρούτα και λαχανικά να ξεπεράσει τη  Φαρέλλα δεν τα κατάφερε. Ούτε οι φίλοι και οι γνωστοί μπορούσαν να τον βοηθήσουν  και από τότε η λέξη Ποτέ έγινε η πιο μισητή στον κόσμο. Όσο κι αν ταξίδεψε , όσους κι αν γνώρισε  σ΄ όποιους γιατρούς κι αν πήγε ένα ήταν το φάρμακό του για να μην χάσει την ικανότητα της μαγείας  του και για να ξαναβρεί τον εαυτό του. Να  έψαχνε και ξανάβρισκε το δικό του χαμένο Ποτέ.
Και τότε όπως συμβαίνει συχνά στα παραμύθια, αλλά και στη ζωή ένα μικρό κορίτσι έκανε το θαύμα του. Η μικρή Κοραλλία του ξανάδωσε νόημα στη ζωή του και τον έμαθε πως όταν πιστεύει κανείς με την καρδιά του, τίποτα δεν είναι αδύνατο ακόμα κι ένα ποτέ μπορεί να  γίνει πάντα και το παραμύθι γίνεται ακόμα πιο …μαγικό.
 Για αυτό κι εσείς αν θέλετε  όλα μα όλα να αλλάξουν …ας πιστέψετε και λίγο στη δύναμη των παραμυθιών και προσέξετε μην απαντήσετε ποτέ γιατί μπορεί και εσείς σε κάτι άλλο να μεταμορφωθείτε …
Μια ιστορία για μάγους των παραμυθιών και της ζωής που όλα τα αλλάζουν κοιτώντας ατ πράγματα με  διαφορετική οπτική γωνία και φυσικά ακούγοντας  …τα παιδιά !
Εύα, Γιώργο, Χρυσάνθη, Μις Μόλυβ, Λινα και Κατερίνα , οι ιστορίες και οι εικόνες σας τούτη τη φορά ήταν στ αλήθεια πολύ μα πολύ …μαγικές ! …Σας ευχαριστούμε !

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 12 Ιουλίου 2014 :http://www.cretalive.gr/culture/view/magoi-magisses-kai-fantasmata-sta-paramuthia-tou-sabbatou/178399

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου