Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Τα παραμύθια του Σαββάτου !!! Διαφορετικότητα...Αποδοχή...Φιλία...

Στα « παραμύθια του Σαββάτου » η Ελένη Μπετεινάκη * προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει βιβλία για παιδιά .

Παραμύθια για παιδιά, που έχουν σαν θέμα τους την συμφιλίωση με τον εαυτό τους, την διαφορετικότητα σε σχέση με τους άλλους ,την αποδοχή, την αναγνώριση και την φιλία.







΄Ελμερ, ο παρδαλός ελέφαντας . Ντειβιντ Μακ, Κι, εκδ. Πατάκης

Ο Έλμερ είναι ελέφαντας που ζει με πολλούς άλλους στο δάσος. Ελέφαντες μεγάλοι , μικροί ,
χοντροί, αδύνατοι, ψηλοί, κοντοί. Έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό, το ίδιο περίπου χρώμα στο δέρμα τους. Είναι γκρι. Ο ΄Ελμερ είναι διαφορετικός. Το δέρμα του έχει όλα τα γνωστά χρώματα, είναι πολύχρωμός ή παρδαλός .Όμως είναι ένας ελέφαντας χωρατατζής, χαρούμενος  και πάντα μα πάντα αστείος. Δεν έχει αποδεχθεί τον εαυτό του όπως ακριβώς είναι και στην προσπάθεια του να γίνει ακριβώς όπως τους άλλους, να αποκτήσει κι αυτός το  ελεφάντινο χρώμα το μόνο που καταφέρνει είναι  να μην τον γνωρίζει κανείς και στην ουσία να μην είναι  ο εαυτός του. Όταν κάποια στιγμή  όλοι καταλαβαίνουν ποιός είναι και τα « πράγματα » ξαναγίνονται όπως πριν ο Ελμερ νοιώθει  πώς η μοναδικότητα του καθενός  μ όποιο διαφορετικό γνώρισμα κι αν έχει είναι αναντικατάστατη.

Μια ιστορία για μικρά παιδιά με βασικό της θέμα την αποδοχή της προσωπικότητας και την σημασία ή μη της διαφορετικότητας.

Ο Βάτραχος και ο Ξένος , Μαξ Βέλθουις, εκδ. Πατάκης

Ένας « βρομιάρης », χαριτωμένος, χαρούμενος , φιλικός και πανέξυπνος ποντικός κάνει την εμφάνισή του μια μέρα στο δάσος κοντά σε μια παρέα φίλων που την αποτελούν ένα γουρούνι, μια πάπια κι ένα βάτραχος. Στην αρχή όλοι είναι υποψιασμένοι άσχημα για αυτόν και δεν τον δέχονται στην συντροφιά τους. Η γνώμη που έχουν για αυτόν αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει όταν τον παρακολουθούν και καταλαβαίνουν πως μπορεί και βρίσκει λύσεις σχεδόν σε όλα τα πράγματα. Η συμπεριφορά όλων στην αρχή είναι  εχθρική και απόλυτα απότομη, ωστόσο ο ποντικός δεν χάνει το θάρρος του και ήρεμα εξηγεί σε όλους ότι και να τον ρωτούν. Όλοι θέλουν να φύγει από το δάσος ώσπου μια σειρά από  ατυχή  γεγονότα  τους κάνει να αλλάξουν γνώμη. Σβήνει τη φωτιά από το σπίτι του γουρουνιού, του επισκευάζει το στέγη του, βοηθά τον λαγό να μην πνιγεί στη λίμνη και επιτέλους γίνεται αποδεκτός από όλους. Όταν πια ο ίδιος αποφασίζει να φύγει όχι γιατί θέλουν οι άλλοι αλλά για να γνωρίσει καινούργιες περιπέτειες, το κενό που αφήνει είναι μεγάλο και τότε οι άλλοι καταλαβαίνουν την αξία της αποδοχής και της φιλίας.

Μια υπέροχα απλή ιστορία που βοηθάει τα παιδιά να δουν πως ένας νέος «εισβολέας», ένας ξένος δεν είναι πάντα κακός, είναι απλά διαφορετικός. Δεν μπορούμε να κρίνουμε κάποιον από την εμφάνιση και μόνο, ούτε από τις « ταμπέλες» που συχνά βάζουν οι μεγάλοι αλλά πρέπει να εμπιστευόμαστε την δική μας κρίση και εμπειρία.

Και οι δύο ιστορίες είναι κατάλληλες για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού σχολείου.


*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου