Το παραμύθι της βροχής

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Στον Άγιο Παντελεήμονα των Κουνάβων...


Και το καλαντάρι του Ιούλη κοντεύει να τελειώσει με ένα από τα πιο σημαντικά πανηγύρια στον τόπο που μεγάλωσα...

Της Ελένης Μπετεινάκη

Στις 27 του Ιούλη είναι του Αγίου Παντελεήμονα προστάτης όλων σχεδόν των αναπηριών. Σε όλους μας είναι γνωστή η παροιμία που χρησιμοποιείται ακόμη και στις μέρες μα; « Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα ».

Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο των αναμνήσεων θυμήθηκα πόσο σημαντική ήταν για μας τούτη η γιορτή, κάπου εκεί στη δεκαετία του '70!

«Μέρες ετοιμαζόμασταν για το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα που γινόταν στο διπλανό χωριό. Ξέραμε πως θα βρίσκαμε όλα τα παιχνίδια που είχαμε ονειρευτεί και μετράγαμε ξανά και ξανά το χαρτζιλίκι μας να δούμε αν θα μας έφτανε. Από νωρίς το πρωί σαν ξημέρωνε η παραμονή πλέναμε την καρότσα του φορτηγού  και σαν στέγνωνε στρώναμε την κουβέρτα και περιμέναμε να βραδιάσει. Και σαν έφτανε η πολυπόθητη ώρα ξαπλώναμε όλοι και δεν μας ένοιαζαν ούτε οι λακκούβες στο δρόμο, ούτε ο φοβερός θόρυβος της μηχανής. Ήμασταν τόσο κοντά στο όνειρο …

Φτάναμε στους Κουνάβους κι αν και έπρεπε να παρκάρουμε πολύ μακριά , δεν το σκεφτόμασταν,  μόνο να φτάσουμε γρήγορα θέλαμε,  να ανάψουμε ένα κερί στη χάρη του Αγίου και να ψωνίσουμε τις μοναδικές μαντινάδες, άλλοτε σε χάρτινη σακούλα, άλλοτε σε χωνί από εφημερίδα. Μαντινάδες ζαχαρωτά, ροζ, πράσινες, μπλε και λευκές. Δύο δραχμές δίναμε κι η ευτυχία κρατούσε μέρες, ευτυχία κλεισμένη σ' ένα μικρό χαρτάκι που διαβάζαμε τι μας έτυχε σαν γλείφαμε όλο το ζαχαρωτό. 

Κι ύστερα τρώγαμε καπρικό στα λεμονόφυλλα και παίρναμε ένα σωρό δακτυλίδια με πολύχρωμες πλαστικές πέτρες σε σχήμα καρδιάς και βραχιόλια από έναν πάγκο που είχε χιλιάδες μικροπράγματα κι ένοιωθα πριγκίπισσα αληθινή, έχοντας ξοδέψει ...μία δραχμή και ένα πενηνταράκι…

Το όνειρο και για τούτο το καλοκαίρι είχε βγει αληθινό!».

Δείτε εδώ όλο το κείμενο για τον μήνα Ιούλιο!

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Ελένη Μπετεινάκη :“Αντίσταση θα πει : Νέες Δημιουργίες, νέα πρότυπα, νέες δουλειές"

 

«50 Απορίες του Freethinker»

(επιμέλεια: Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος)Thinkfree.gr

Ελένη Μπετεινάκη :“Αντίσταση θα πει :  Νέες Δημιουργίες, νέα πρότυπα, νέες δουλειές"

Καφέ ή τσάι; / Και τα δύο!

Πρωινή συνήθεια / Βόλτα με το ποδήλατο στο λιμάνι και στα στενά της πόλης μου!

Δεν θα ήθελα να είμαι / Εφοριακός

Δεν αλλάζω με τίποτε / Τη δουλειά μου και οτιδήποτε έχει  να κάνει με δραστηριότητες με παιδιά!

Θαυμάζω… / όλους τους ανθρώπους που έχουν μεράκι και πείσμα!

Αγαπημένη μου γωνιά… / Στο γραφείο μου!

Αγαπημένο μαγαζί / Όπου υπάρχουν βιβλία

Η μυρωδιά που με τρελαίνει / Αγιόκλιμα

Η πρώτη μου ανάμνηση / μια κούκλα με γαλάζιο φόρεμα, η μόνη που είχα!

Η τελευταία φορά που ντράπηκα ήταν… / όταν είπα σε έναν πατέρα, πως η εγγονή του είναι πολύ χαριτωμένη και με κοίταξε έκπληκτος!

Δεν το γνωρίζετε αλλά είμαι καλή / στη διαχείριση χρόνου!

Αγαπημένος τόπος / Πολλοί, πάρα πολλοί… κοντά σε θάλασσα

Απόδραση είναι / να ξεκλέβω χρόνο και να χάνομαι μαζί με ανθρώπους που αγαπώ σε μέρη που δεν ξέρει κανείς!

Το ανεκπλήρωτο που με σημαδεύει / Μεγάλα ταξίδια!

Η στιγμή που με άλλαξε για πάντα / Όταν γεννήθηκε ο γιός μου!

Ήρωάς μου είναι… / ο καθημερινός άνθρωπος που δεν τα παρατάει!

Με τρομάζει / η απώλεια αγαπημένων ανθρώπων.

Πιστεύω εις / τη δύναμη του εαυτού μου!

Πατρικό σπίτι / Η αγκαλιά της μάνας μου κι ας έχουν περάσει τα χρόνια!

Το χωριό μου… / Αρχάνες, τόπος ευλογημένος που πάντα επιστρέφω.

Φιλία εστί… / Να είναι πάντα δίπλα σου στα καλά και στα άσχημα και ας μην ζείτε στον ίδιο τόπο!

Ευτυχία… / Να ‘χεις ζήσει μισό αιώνα ζωής και να ανακαλύπτεις πως δεν πέρασε ούτε μια μέρα και πως είσαι ακόμα δημιουργική και αγαπημένη για κάποιους ανθρώπους

Επιτυχία… / Να κάνεις αυτό που ονειρεύτηκες και με τον καλύτερο τρόπο!

Ωριμότητα… / Μεγαλώνω αλλά δεν ξέρω αν έχω ωριμάσει όσο θα έπρεπε

Τις νύχτες ονειρεύομαι… / να ζήσω κάπου μακριά από μίζερους ανθρώπους και καταστάσεις

Πατρίδα… / οι δικοί μου άνθρωποι

Ελευθερία είναι / να μιλάς για ό,τι νιώθεις και να μην σε «καταδικάζουν» για τις απόψεις σου αν δεν αρέσεις!

Αγαπημένο τραγούδι… / πολλά, ξεχωρίζω το The sound of silence

Αγαπημένος στίχος / «Σ’ όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνον ετούτον αγαπώ!»

Αγαπημένος ποιητής / Ελύτης

Αγαπημένο βιβλίο / Ο Γλάρος Ιωνάθαν, ο μικρός πρίγκιπας

Αγαπημένος ζωγράφος / Paul Klee

Αγαπημένη ταινία / Εκατοντάδες… la vita e bella!

Ελληνικότητα… / παντού, αν δεν χάνει το νόημά της.

Πατριωτισμός… / να σκέφτεσαι τα ιδανικά και τα σύμβολα, να σέβεσαι τον τόπο που σε θρέφει

Αγαπημένη πόλη… / Κωνσταντινούπολη

Αγαπημένο νησί… / η Κρήτη!

Μου λείπει στην πόλη / το θέατρο, η αισθητική, οι περισσότερες επιλογές!

Λιτός βίος θα πει… / Αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Πολιτική στα χρόνια της κρίσης… / Δεν τα παρατάμε και προχωράμε!

Τέχνη στα χρόνια της κρίσης… / Αυτοδημιουργία στα πάντα!

Μένουμε Ελλάδα ή φεύγουμε; / Μένουμε αλλά με τα μάτια σ’ όλο τον κόσμο και στις ευκαιρίες!

Θέλω μια Ευρώπη που / να μπορώ να περπατήσω ασφαλής!

Αντίσταση στην κρίση… / νέες δημιουργίες, νέα πρότυπα, νέες δουλειές!

Το μήνυμα στους πολιτικούς… / Κανένα… Δεν ακούν!

Το μήνυμα στον κόσμο… / να μην τα παρατάει κανείς ποτέ!

Η παρήγορη σκέψη; / Πως όσο έχω την ψυχή, τα χέρια, την καρδιά μου δεν φοβάμαι κανέναν!

Η θετική σκέψη; / Όλα θα πάνε καλύτερα αρκεί να μην σταματάς να αγωνίζεσαι.

Κάνω like / στη ζωή και στα όνειρα!

Η ζωή μου με 6 λέξεις… / Αγάπη, συντροφικότητα, όνειρο, ποδήλατο, θάλασσα, παραμύθια!


Δημοσιεύτηκε στο ThinkFree το 2016!

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Κι ήτανε του Προφήτη Ηλία το πανηγύρι!

Της Ελένης Μπετεινάκη

«Λούματα» λέγανε την περιοχή που ήταν η κρεβατίνα μας η πιο παχύφυλλη κι αγαπημένη. Τα σταφύλια της πάντα όψιμα γιατί ήταν βορινή και μεγαλόσχημα, σαν τα «μωρά κοπέλια», έλεγε ο πατέρας μου. Και σαν πηγαίναμε για ραντίσματα και όλα εκείνα τα γεωργικά που δεν τα καλοθυμάμαι, βρίσκαμε πάντα χρόνο να ανηφορήσουμε στο «Ψηλό Κουτούτο», το λοφάκι και να παίξουμε στην αυλή του Προφήτη Ηλία του Πεπονά.

Εμείς του είχαμε κολλήσει τούτο το προσωνύμιο γιατί κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του στις 20 του Ιούλη τα πεπόνια στο περιβόλι μας ήταν ώριμα και τα δοκιμάζαμε εκεί στην μικρή αυλή που μοιάζε με αλώνι, αλλοτινών καιρών.

Πριν δυο τρεις μέρες ανηφόρησα πάλι τον χωμάτινο δρόμο. Πολλά χρόνια είχα να βρεθώ στα μέρη εκείνα. Μύριζε θυμάρι και σύκα όλη η περιοχή. Η θέα απίστευτη έφτανε το μάτι ίσαμε πέρα μακριά, στη θάλασσα. Κι απέναντι ο τεράστιος όγκος του Γιούχτα να κείτεται ανάσκελα πάντα. Ήταν τόσο κοντά  που νόμιζες πως μια δρασκελιά να  ‘κανες τον ακουμπούσες. Φτάσαμε μαζί με τον Κωστή, μόνιμο συνοδοιπόρο στις εξερευνήσεις μου, στο μικρό εκκλησάκι και μια τεράστια έκπληξη μας περίμενε. Κάποιοι είχαν φέρει όλα τους τα σύνεργα και το είχαν φρεσκοβαμμένο, καθαρό  και κάτασπρο όπως ταιριάζει στα ελληνικά ξωκλήσια. Ο μικρός του τρούλος μόνο ξεχώριζε με το κεραμιδί- μπορντό χρώμα του. Καθίσαμε στα παγκάκια κι αρχίσαμε τις ιστορίες και τις θύμησες. Μια μια άρχισαν να αναβλύζουν από μέσα μου…

Πως περιμέναμε κάθε χρόνο το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία! Μέρες πριν ετοιμαζόμασταν. Η μεγάλη μας έννοια με τον αδελφό μου ήταν πως να  κατέβουμε στον ποταμό, στον Κάτω Μύλο, εκεί που ζούσαν οι νεράιδες και τα ξωτικά. Φοβόμασταν πολύ, γιατί είχαμε ακούσει πως έπαιρναν τη λαλιά όσων συναντούσαν. Όμως μόνο εκεί θα βρίσκαμε τα καλάμια που χρειαζόμασταν και που έπρεπε να είναι ξερά, με ρόζους, για να μπορούν εύκολα να χαραχτούν. Κι ύστερα με το πολύτιμο υλικό μας αγκαλιά, ερχόμασταν στο μικρό πλυσταριό του σπιτιού μας να ξεκινήσουμε την συναρμολόγηση. Τέχνη ήθελε κι αυτό το τόσο απλό παιχνίδι, ο «σβούρος», έτσι τον λέγαμε ή «μύλο». Αργότερα η λέξη τούτη χάθηκε και όλοι τον έλεγαν ανεμόμυλο.

Κόβαμε κάθε καλάμι περίπου σαράντα εκατοστά και στην κορυφή του κάναμε δυο τρύπες και περνούσαμε ένα σύρμα που το δέναμε στρουφιχτά. Έτοιμα τα πολύχρωμα χαρτιά, διπλωμένα με προσοχή να τοποθετούνταν. Κόβαμε αμέσως μετά, κρυφά πάντα, με κλαδευτήρι που ΄χε ο μπαμπάς χωμένο στα δικά του εργαλεία,  από την παλιά καρέκλα της μάνας μου μικρά κομμάτια από εκείνο το πλαστικό κορδόνι που ήταν πλεγμένη. Σαν μακαρόνι  έμοιαζε μόνο που ήταν χρωματιστό. Κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί τα χρώματα του και τα περνούσαμε στο σύρμα ανάμεσα στα χαρτιά για να μπορεί ο σβούρος να γυρίζει με τον αέρα. Πριν λίγες μέρες που είχαμε πάει στη Βόνη, περπατώντας στα σοκάκια του χωριού, μια τέτοια καρέκλα μας περίμενε έξω  από μια υπέροχη αυλή  και ένιωσα δάκρυα να ανεβαίνουν στα μάτια μου…

Ύστερα παίρναμε ένα μεγάλο καλάθι και το γεμίζαμε με όλα όσα είχαμε φτιάξει. Μέρες κρατούσε η «δουλειά». Τα πρωινά ασχολούμασταν και σαν έφτανε η παραμονή του προφήτη Ηλία όλα ήταν έτοιμα. Θυμάμαι τη χαρά μου σαν έμαθα να γράφω που ο Αντώνης μου είχε αναθέσει να φτιάχνω εγώ την ταμπέλα της πώλησης:

Σβούρος μικρός, 1 δραχμή.

Σβούρος μεγάλος, 2 δραχμές.

Την άλλη μέρα από το ξημέρωμα περιμέναμε τον θείο Μιχάλη. Μας έβαζε πάνω στο γαϊδούρι του και ξεκινούσαμε για το πανηγύρι. Πουλούσαμε όλη μας την πραμάτεια κι ύστερα η μαμά, μας έκοβε μια φλούδα πεπόνι του καθενός γιατί όπως σας είπα και πιο πάνω, ήταν η μέρα που γιόρταζε τούτο το φρούτο. Καθόμασταν πάνω στο φρεσκοασπρισμένο πεζούλι και τρώγαμε χαρούμενοι κοιτάζοντας γύρω μας τα πιο μικρά παιδιά που κρατούσαν τους δικούς μας τους σβούρους και προσπαθούσαν να τα βρουν με τον άνεμο μήπως και γύριζαν. Κι ήταν τα πρόσωπά τους φωτεινά, τα μάτια τους γελούσαν. Εμάς, όπως έλεγε ο πατέρας μου, γελούσαν και τα μουστάκια μας. Θα ‘μουν δεν θα ‘μουν εφτά χρόνων εκείνο το καλοκαίρι αλλά εγώ νόμιζα πως ήμουν «μεγάλη» γιατί όταν κάναμε τη μοιρασιά με τον αδελφό μου το μερίδιο μου ήταν πάνω από 20 δραχμές. Ήταν αρκετό σαν γυρίζαμε πίσω στο χωριό να σταματήσουμε στο περίπτερο του κυρ Ηλία και να αγοράσω την αγαπημένη μου «Μανίνα», περιοδικό αποκλειστικά για κορίτσια εκείνη την εποχή. Ήταν 20 Ιουλίου 1973!

Την επόμενη χρονιά δεν ανεβήκαμε στο εκκλησάκι, μείναμε με τους σβούρους μας να τους κοιτάμε σαν χαμένοι. Είχε κηρυχτεί η επιστράτευση…

Ναι, έναν χρόνο μετά στις 20 Ιουλίου 1974,μείναμε με την απορία στο πρόσωπο μας κι ένα μεγάλο ψάθινο καλάθι γεμάτο με τον κόπο ενός μήνα, με νέα σχέδια και σχήματα. Τα είχαμε ετοιμάσει για το πανηγύρι. Όμως από τα χαράματα όλοι είχαν αναστατωθεί. Ούτε λόγος για το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Ο μπαμπάς είχε φύγει για το παντοπωλείο πολύ πριν ξημερώσει.  Η μαμά, μας ετοίμασε  γρήγορα γρήγορα και φύγαμε για την …Αγορά. Ατέλειωτες ουρές από ανθρώπους έξω από το κατάστημα, φωνάζαν, και χειρονομούσαν. Βιάζονταν να μπουν, γέμιζαν τσάντες με ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Κι όλοι συζητούσαν με μια φοβερή ανησυχία στα πρόσωπά τους. «Πόλεμος» ήταν η λέξη που ξεχωρίσαμε και ο φόβος μας παρέλυσε τα πόδια. Σε πολύ λίγη ώρα άδειασαν τα ράφια του μαγαζιού μας. Και τότε αντήχησε εκείνο το κουδούνισμα από το τηλέφωνο που ήταν πάνω στο γραφείο του θείου του Γιώργου,το μαύρο με το στρογγυλό καντράν. Όσα χρόνια και αν περάσουν θα  ηχεί πάντα πάντα στ’ αυτιά μου.

Σε ελάχιστα λεπτά ο πατέρας έπρεπε να φύγει. Είχε κηρυχθεί γενική επιστράτευση κι έπρεπε να παραδώσει και το φορτηγό μας στον στρατό. Ούτε σκέψη πια για το πανηγύρι, για τίποτα. Δεν ξέραμε, δεν καταλαβαίναμε καλά και κανείς δεν μπορούσε να μας εξηγήσει τι ακριβώς θα γινόταν σε λίγες ώρες ή την επόμενη μέρα. Θυμάμαι σαν να ΄ταν χθες το φορτηγό μας σαν έστριψε στην κατηφόρα και χάθηκε από τα μάτια μου. Καθόμουν στο πεζούλι, μπροστά στην μεγάλη ξύλινη πόρτα του μαγαζιού και κοίταζα… Κρατούσα έναν από τους σβούρους μου και τον φυσούσα να γυρίσει. Ένα δάκρυ στην άκρη του ματιού ήθελε κι εκείνο να βρει το δρόμο του. Ήταν η πρώτη φορά που μας άφηνε μόνους ο μπαμπάς και δεν ξέραμε ούτε που πήγαινε ακριβώς, ούτε πότε θα τον βλέπαμε ξανά. 

Ένα κερί ανάψαμε στο γυαλισμένο κηροπήγιο που μοιάζε  σαν καινούργιο κι ύστερα κατηφορίσαμε για το περιβόλι ή μάλλον για το χωράφι που είχαμε κάποτε ένα περιβόλι.

Εκεί που γεννήθηκε ο Σιγανός μου, το σκιάχτρο μου, μια φορά και ένα καιρό!

Χρόνια μας πολλά!

 

Ελένη Μπετεινάκη,Λόγια του αέρα, Συλλογή διηγημάτων, (ανέκδοτη)


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive. gr στις 20 Ιουλίου 2020 :Εδώ!


Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

«Ζητούνται Αναγνώστες» μεγαλύτεροι από …παιδιά!

Της Ελένης Μπετεινάκη*

Τις προηγούμενες μέρες η στήλη των Παραμυθιών του Σαββάτου σας παρουσίασαν δυο λίστες με βιβλία :

1) Για παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου…https://www.cretalive.gr/politismos/zitoyntai-anagnostes-gia-ta-kalokairina-mesimeria

2) Για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους : https://www.cretalive.gr/politismos/zitoyntai-anagnostes-gia-kalokairina-mesimeria-megalyteroi-apo-8-eton


Σήμερα λοιπόν που και η δική μας βαλίτσα ετοιμάστηκε με όλα  τα απαραίτητα για τις δικές μας διακοπές, σας παρουσιάζουμε, κατά παράδοση πια, και μια λίστα με βιβλία για ενηλίκους που ξεχωρίσαμε, διαβάσαμε, ανακαλύψαμε ξανά και άλλα μόλις κυκλοφόρησαν και που θέλουμε πολύ να την μοιραστούμε μαζί σας:

1.       Ονειρεύτηκα τη Διδώ, Διβάνη Λένα, εκδ. Πατάκη

2.       Μια χούφτα χιόνι, Evelyn Waugh, εκδ. Gutenberg

3.       Να είχα λέει μια τρομπέτα, Μάρω Δούκα, εκδ. Πατάκη

4.       Λατρεία, Hannah Kent, εκδ. Ίκαρος (απόσπασμα: https://ikarosbooks.gr/1055-latreia.html )

5.       Η κόκκινη βασίλισσα, Juan Gomez Jurado, εκδ. Κλειδάριθμος

6.       Οι ναυαγοί του Αυγούστου, Ευτυχία Γιαννάκη, Εκδ. Ίκαρος

7.       Νύχτες πανούκλας, Ορχάν Παμούκ, εκδ. Πατάκη ( απόσπασμα : https://www.patakis.gr/files/1195011.pdf )

8.       Η Παναγιά της θάλασσας, Φαλκόνες Ιλδεφόνσο,εκδ. Πατάκη

9.       Ο ενδοξότερος Αγώνας, Αριστείδης Χατζής, εκδ. Παπαδόπουλος

10.   Ο γάτος που έσωζε βιβλία, Sosuke Matsukawa, εκδ. Ψυχογιός

11.   Άλλες ζωές, Αμπτουλραζάκ Γκουρνά, εκδ. Ψυχογιός (απόσπασμα : https://www.psichogios.gr/el/alles-zwes.html )

12.   Ζαμπόρ ή Οι ψαλμοί, Καμελ Νταουντ , εκδ. Πατάκη

13.   Η κραυγή των Απόντων, Νίκος Ψιλάκης, εκδ. Καρμάνωρ

14.   Με το ποδήλατό μου στις γειτονιές του Μεγάλου Κάστρου, Ελένη Μπετεινάκη, εκδ. Μύστις

15.   Η μαγείρισσα του Κασταμάρ, Fernando J. Munez, εκδ. Διόπτρα


Αν κι εσείς χάνεστε και δεν ξέρετε τι να διαλέξετε μπαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο ή βιβλιοθήκη  οι παρακάτω τίτλοι θα σας φανούν χρήσιμοι!

Κι κάπου εδώ σας αφήνομε να απολαύσετε το καλοκαίρι σας…

Οι προτάσεις μας ήταν τελείως ενδεικτικές και σας ευχόμαστε κάθε ξεκούραση.

Να ταξιδέψετε, να αφεθείτε στο μπλε της θάλασσας και του ουρανού, να ερωτευτείτε, να τολμήσετε, να βαρεθείτε …

Με μια μπύρα παγωμένη ή ένα ποτήρι καλό κρασί στην υγειά σας ίσαμε τον Σεπτέμβριο που θα τα πούμε ξανά …

Ακολουθείστε μας στο Instagram για ακόμα περισσότερες προτάσεις όλο το καλοκαίρι: https://www.instagram.com/ta_paramithia_tou_savvatou/

Και στο FB : https://www.facebook.com/ParamithiaTouSavvatou

«Ούτε νότα»… του Θοδωρή Παπαϊωάννου!

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη

Κι όταν στο δρόμο μας συναντάμε ένα καλό βιβλίο δεν περιμένουμε …το Σάββατο, για να σας το πούμε!

*Ούτε νότα, Θοδωρής Παπαϊωάννου, εικ: Βασίλης Σελιμάς, εκδ. Ίκαρος

Πάμε να ανοίξουμε κι εμείς ένα βιβλίο γεμάτο με μουσικά όργανα…

Παρέα με την ηρωίδα  του Θοδωρή Παπαϊωάννου ας διαλέξουμε ποιο «μάς» ταιριάζει.

Αλλά προσέξτε, όχι κάποιο πολυδιαφημισμένο και συνηθισμένο.


Τι θα λέγατε για το όμποε; Το μόνο που χρειάζεσαι, μας λέει το βιβλίο, είναι να φυσάς και με τα δάκτυλα και να ανοιγοκλείνεις κάτι …τρύπες. Τ’  αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι : Η μικρή σας αδελφή να ενθουσιαστεί και να χορεύει ακατάπαυστα αλλά οι γονείς σας να κλείνουν τα αυτιά τους συνεχώς.

Για να αλλάξουμε όργανο! Τι λέτε για ένα κόρνο; Μοιάζει στο παίξιμο με το όμποε και οι αντιδράσεις της οικογένειας ακριβώς ίδιες, όπως και πριν. Με μια μικρή διαφορά. Την επίσκεψη των γειτόνων στο σπίτι για «αδιευκρίνιστους » λόγους, ή μήπως όχι;


Πάμε τότε να μάθουμε γιουκαλίλι… Κι εδώ τα πράγματα δεν πήγαν πολύ … χειρότερα. Οι ίδιες αντιδράσεις και οι ίδιες επισκέψεις. Τόσο που το κορίτσι μας αναρωτήθηκε αν είχαν όλοι πρόβλημα με τα αυτιά τους. Άλλαξε τότε το όργανο κι έγινε ένα πιο απαλό με δοξάρι. Καλά καταλάβατε το βιολί μπήκε στη ζωή του αγοριού. Δυσκόλεψαν τα πράγματα όταν κατέφθασαν στο σπίτι περισσότεροι γείτονες, «θαυμαστές». Μάλλον τελικά ενοχλούσαν οι νότες και η μελωδία του…

Κι έτσι πήρε την μεγάλη απόφαση. Το όργανο που τους ξεκούφανε όλους ήταν…

( Θα διαβάσετε και θα μάθετε…)


Ένα βιβλίο για το «Τολμώ», τις δοκιμές, τα όνειρα και τη μουσική. Ένα βιβλίο του Θοδωρή Παπαϊωάννου με αστείρευτο χιούμορ και ιδιαίτερη κατάληξη που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά και θα προβληματίσει τους μεγάλους για τους το διαβάσουν. Γιατί; Μα επειδή οι νότες είναι καλά φυλαγμένες στα βιβλία της μουσικής και ο σαματάς είναι παντού και ακούγεται πολύ πολύ δυνατά. ‘Έξυπνο, πρωτότυπο και σαν ιστορία καθημερινής τρέλας που όλοι μας κάποια στιγμή την έχουμε ζήσει.

Για παιδιά που πειραματίζονται…

Για γονείς που η υπομονή είναι μεγάλο προσόν …

Για τη μουσική που πρέπει να ανακαλυφθεί…

Για τα όνειρα που πρέπει να μη τα παρατάμε με τις όποιες δυσκολίες.


Για όλα τα παιδιά που νομίζουν πως ο δυνατός και παράφωνος ήχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της …ανατροφής και καλλιέργειας της μουσικής τους παιδείας.

Ένα βιβλίο πείραμα και πολύ αληθινό!

Εικονογραφημένο από τον Βασίλη Σελιμά με εικόνες που αντανακλούν όλο το συναίσθημα που διαχέεται στο βιβλίο, με μπόλικο χιούμορ, και με ιδιαίτερα σκίτσα που τονίζουν την έντονη προσωπικότητα της ηρωίδας και της οικογένειας των «μουσικών».

Στη λίστα μας για τον Σεπτέμβριο…

Βρείτε το εδώ : https://ikarosbooks.gr/1076-oyte-nota.html

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr Στις 14 Ιουλίου 2022 Εδώ!

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

«Ζητούνται Αναγνώστες» για καλοκαιρινά μεσημέρια μεγαλύτεροι από …8 ετών!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Κι αφού το ζητήσατε σας το παρουσιάζουμε…

Η στήλη των Παραμυθιών του Σαββάτου αυτή τη φορά σας «χαρίζει»  μια λίστα με αγαπημένα βιβλία για παιδιά και εφήβους και σας παροτρύνει να τα ανακαλύψετε.

Πολλά από αυτά θα μπουν και στη δική μας βαλίτσα των διακοπών και πολύ σύντομα θα σας τα παρουσιάσουμε αναλυτικότερα.

Μην ξεχνάτε πως το καλοκαίρι είναι θάλασσα, παγωτά, καρπούζι, πεπόνι, βιβλία και … βαρεμάρα. Ναι, ναι! Οι ώρες που δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα είναι αυτές που γεννούν νέες ιδέες και μικρά θαύματα...αργότερα!

§

Το μαντήλι με τα τριαντάφυλλα, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, εκδ. Πατάκης

§  Το πέρασμα, Λίλη Λαμπρέλλη, εκδ. Πατάκης

§  Οι Αγριόπαπιες, Γιώργος Χατζόπουλος, εκδ. Πατάκης

§  Τζιέρι μου 1922, Φωτεινή Στεφανίδη, εκδ. Καλειδοσκόπιο

§  Μυστική Αποστολή : Η πίσω αυλή, Μαρία Δασκαλάκη, εκδ. Μίνωας

§   


Πολύχρωμο, Σταυρούλα Παγώνα, εκδ. Ψυχογιός

§  Ο γορίλας του δολοφόνου, Γιάκομπ Βεγκέλιους, εκδ. Πατάκη : https://www.cretalive.gr/politismos/o-gorilas-toy-dolofonoy-sta-paramythia-tis-paraskeyis

§  Χρυσά κουπιά, Μαρία Παπαγιάννη, εκδ. Πατάκης : https://www.cretalive.gr/politismos/ta-hrysa-koypia-tis-marias-papagianni-sta-paramythia-toy-sabbatoy

§  Αντίο Σμύρνη, Ιωάννα Μπαμπέτα, εκδ. Μίνωας

§  Το δικό μου βασίλειο, Βασίλης Παπαθεοδώρου, εκδ. Καστανιώτης

§

Η Πηνελόπη στη Χίο, Κώστας Στοφόρος, εκδ. Κέδρος

§  Ένα παιχνίδι με κανόνες, Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Μεταίχμιο

§  Το νησί της Μαρίας, Victoria Hislop, εκδ. Ψυχογιός

§  Τα μυστήρια της Σμύρνης, Θάνος Κονδύλης, εκδ. Ψυχογιός

§  Οι άθλιοι, του Βίκτωρ Ουγκώ (διασκευή), εικ.: Βασίλης Κουτσογιάννης, εκδ. Διόπτρα

§  Γκούρι σημαίνει πέτρα, Θεοδώρα Κατσίφη, εκδ Καλειδοσκόπιο

§ 


Τα φαντάσματα του Ντέμιν, Βερένα Κέσλερ, εκδ. Καστανιώτης

§  Δύο στόματα Κατερίνα Δημόκα, εκδ. Μεταίχμιο

§  Η θεά των φιδιών, Χρήστος Δημόπουλος, εκδ. Ψυχογιός

§  Έξυπνα ηλεκτρονικά Vs Έξυπνα βιβλία, Νικολέτα Καπίλλα, Εκδ. Ελληνοεκδοτική

§  Φίλοι με ουρά : Οι ευτυχισμένες μέρες, Henri Meunier & Benjamin Chaud, Εκδ Μικρή Σελήνη

§  Ο Πελεκάνος, Θοδωρής Παπαϊωάννου, εκδ. Ίκαρος

§  Τη νύχτα που το σκυλί μας μεταμορφώθηκε σε λύκο, Μαρούλα Κλιάφα, εκδ. Πατάκη

§  Κλεμμένα Αυτιά, Φώτης Δούσος, εκδ. Μικρή Σελήνη

§  Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή Στη Μαύρη ήπειρο,Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, εκδ. Ελληνοεκδοτική

§  Δέλτα όπως Διδώ, Μαριάννα Κουμαριανού, εκδ. Καλέντης

§  Εγώ, ο Σίκιννος, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, Εύη Πίνη, εκδ.Κέδρος

§  Ιωάννης Κ. Το χρονικό ενός μυστηρίου, Κατερίνα Λαγού, Εικ: Πετρούλα Κρίγκου, εκδ. Ψυχογιός

§  Από Μακριά, Αγγελική Δαρλάση, εικ: Βασίλης Κουτσογιάννης, εκδ. Μεταίχμιο https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2022/01/blog-post_25.html

§  Κάποτε ο κυνηγός, Ελένη Σαραντίνη , εκδ. Πατάκη

§  Για να ζούμε ενωμένοι, Ελένη Σβορώνου, εκδ. Μεται΄χμιο

§  Οι φύλακες του σιταριού, Φίλιππος Μανδηλαράς, εικ : Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Παπαδόπουλος  ( Να δείτε όλη τη σειρά : Οι 12 Θεοί Ντετέκτιβ ) https://www.epbooks.gr/shop/paidika-neanika-biblia/paidiki-neaniki-logotexnia/oi-filakes-tou-sitariou/

§  Η μέρα που έπεσα μέσα σε ένα παραμύθι, Μπεν Μίλερ, εκδ. Ψυχογιός

§  Το σεντούκι με τα αμύθητα σεντέφια, Τζέμη Τασάκου, εκδ. Μεταίχμιο

§  Ράδιο Ποπόφ, Άνια Πορτίν, εκδ. Ψυχογιός https://www.psichogios.gr/el/radio-popof.html

§  Η Μπέθανυ και το τέρας ( 2 βιβλία), Τζακ Μπεγκιτ-Φιλλιπς, εκδ. Πατάκη https://www.patakis.gr/product/653358/vivlia-paidika--efhvika-paidikh-neanikh-logotexnia/H-Mpethanu-kai-to-Teras-vivlio-1/

 

*Ελένη Μπετεινάκη :  https://www.cretalive.gr/authors/eleni-mpeteinaki

**Διαβάστε περισσότερα εδώ : https://zhtunteanagnostes.blogspot.com 

 

Υ.Γ.Για λίγες μέρες τα «Παραμύθια του Σαββάτου» θα σας αφήσουν για να …ξεκουραστούν!

Ίσαμε τότε να θυμάστε πως το διάβασμα κάνει καλό στην υγεία!

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

«Ζητούνται Αναγνώστες» για τα καλοκαιρινά μεσημέρια…

 

Της Ελένης Μπετεινάκη*

Σήμερα η στήλη των Παραμυθιών του Σαββάτου σας παρουσιάζουν μια λίστα με αγαπημένα βιβλία για παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου….

Καλοκαίρι, διακοπές, ξεγνοιασιά, μπάνια, παγωτά , καρπούζι και …βιβλία!

Αν κι εσείς χάνεστε και δεν ξέρετε τι να διαλέξετε μπαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο ή βιβλιοθήκη  οι παρακάτω τίτλοι θα σας φανούν χρήσιμοι!

Είναι βιβλία που αγαπήσαμε πολύ, «δουλέψαμε» σε τάξεις και σε ομάδες παιδιών και απολαύσαμε την ανάγνωση, τα μηνύματα και τις εικόνες τους.

Υπάρχουν ακόμα πολλά άλλα που επίσης αξίζουν την προσοχή όλων μας και θα σας τα πούμε …το χειμώνα!

Στο τέλος της λίστας μας υπάρχει ένα link που σας παραπέμπει νa διαβάστε περισσότερα για κάθε βιβλίο και να αποφασίστε ποιο -ποια είναι κατάλληλα για τη βιβλιοθήκη των παιδιών σας.

Ακολουθούν τις επόμενες μέρες και λίστες με βιβλία που προτείνουμε για μεγαλύτερα παιδιά …

ü  Η Μέρα που τα κραγιόνια Γύρισαν πίσω, Drew Daywalt, εικ :Oliver Jeffers, εκδ. Ίκαρος :(Δείτε εδώ)

ü  Ο Σιγανός, ένα σκιάχτρο με ψυχή, Ελένη Μπετεινάκη, εκδ. Ελληνοεκδοτική :(Δείτε εδώ)

ü  Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία, Μάκης Τσίτας, εκδ. Μεταίχμιο : (Δείτε εδώ)

ü  Ο κύριος Ουφ, Άννα Γουώλκερ, εκδ. Μικρή Σελήνη : Δείτε εδώ

ü  Η βαλίτσα της Νίνας, Λίνα Μουσιώνη, εκδ. Μεταίχμιο : (Δείτε εδώ)

ü  Η Μέρα που η Αλεπού έγινε κόκκινη, Λίλη Λαμπρέλλη, εικ Κέλυ Ματαθία Κόβο, εκδ. Πατάκη : (δείτε εδώ)

ü  Ο πολυπόδαρος έχασε τα παπούτσια του, Σουζάνα Παπαφάγου, εκδ. Πατάκη :(Δείτε εδώ)

ü  Τα παπούτσια των άλλων, Άλκηστη Χαλικιά, εκδ. Ίκαρος :(Δείτε εδώ)

ü  Το άτακτο καπέλο, Χριστίνα Αποστολίδη, εκδ. Μίνωας: Δείτε εδώ!

ü  Τι χρώμα είναι το φιλί, Rocio Bonilla,εκδ. Ίκαρος :Δείτε εδώ !

ü  Το μεγάλο εργοστάσιο των λέξεων,Agnes De Lestrade,Εκδ. Ερευνητές : Δείτε εδώ!

ü  Κίκι και Ζακ, η μαγεία της φιλίας, Marie Kondo, εκδ. Κλειδάριθμος : Δείτε εδώ!

ü  Τη νύχτα που άναψαν τα φώτα, David Litchfield, εκδ. Μικρή Σελήνη :Εδώ!

ü  Ο κακός λύκος και τα 14 λυκάκια, Christine Naumann-Villemin, εκδ. Μεταίχμιο : Δείτε εδώ!

ü  Ο πρίγκιπας Χαρταετός, Ελένη Μπετεινάκη, εκδ. Ελληνοεκδοτική :Δείτε εδώ!

ü  Η Αόρατη,Tom Percival, εκδ. Ίκαρος : Δείτε εδώ!

ü  Έχεις λίγο χρόνο; Σοφία Δάρτζαλη, εκδ. Πατάκη : Εδώ!

ü  Το αρνάκι που ήθελε να γίνει λύκος, Rebecca Van Slyke,εκδ. Κλειδάριθμος : Εδώ!

ü  Η Τούρτα, μια περιπέτεια του Κερασάκη Κοράκη, Bėnas Berantas, εκδ. Κλειδάριθμος : Εδώ!

ü  Με ένα κόκκινο κουμπί, Ελένη Μπετεινάκη,εκδ. Κλειδάριθμος : Εδώ!

ü  Ο Κουκούτσης και η Αβγούλα,Alex Latimer,εκδ. Ίκαρος : Εδώ!

ü  Η Χύτρα που κηλαηδούσε ιστορίες, Μαρία Παπαγιάννη, εκδ. Πατάκη : Εδώ!

ü  Να είσαι ο εαυτός σου,Peter Reynolds, εκδ. Μεταίχμιο : Εδώ!

ü  Η σφιχτή αγκαλιά της αγάπης, Γιώργος Μπουμπούσης, εκδ. Ελληνοεκδοτική

ü  Χαριστική βιβλιοθήκη, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Δικαίος Χατζηπλής, εκδ. Πατάκη : Εδώ!

ü  Η βαλίτσα, Chris Naylor,εκδ. Διόπτρα

     Η Μάγισσα Χρωματούσα, Ελένη Μπετεινάκη, εκδ. Ελληνοεκδοτική εδώ!

ü  Η κόρη της μάγισσας, Κατερίνα Ζωντανού, εικ: Γιάννης Σκουλούδης, εκδ. Μεταίχμιο

ü  Ένα ταρακουνημένο Σχολείο, Άλκηστη Χαλικιά, εκδ. Ίκαρος : Εδώ!

ü  Μάντρα, Μάντρα τι μαγειρεύεις; Γιώτα Αλεξάνδρου, εκδ. Ελληνεκδοτική : Εδώ!

ü  Η νεράιδα Σερπαντίνα, Ελένη Μπετεινάκη, εκδ. Ελληνοεκδοτική : Εδώ!

ü  Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων, Ράνια Μπουμπουρή, εκδ. Ψυχογιός :(Δείτε εδώ)

ü  Ησυχία!, Celine Claire εικ : Magali Le Huche, Εκδ : Μικρή Σελήνη ( Μετάφραση  Μαριάννα Ψύχαλου) : Εδώ!

ü  Το Ποτάμι, Tom Percival, εκδόσεις Ίκαρος : Εδώ!

ü  Ο Μαγεμένος κήπος, Δημήτρης Μπογδάνος, εικ: Γιάννης Σκουλούδης, εκδ. Μεταίχμιο

ü  Ζωγράφισέ μου ένα νερό, Μαριέττα Κόντου, εικ :Ελίζα Βαβούρη, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη : Εδώ!

ü  Τι δουλειά έχει ένα μπαμπούρι πάνω στη μύτη μου; Βέρα Πρατικάκη, εικ : Ρένια Μεταλληνού, εκδ. Ψυχογιός : Εδώ!

ü  Η ιστορία μιας τρύπας, Kelly Candy, εκδ. Κλειδάριθμος : Εδώ!

ü  Οχ πρασίνισα, Χριστίνα Αποστολίδη, εικ: Γιάννης Σκουλούδης, εκδ. Μίνωας : Εδώ!

ü  Η σκοτεινούπολη, Kelly Canby, εκδ. Κλειδάριθμος : Εδώ!

ü  Τσουγκρούτ και άλλα δυο λαϊκά παραμύθια για παιδιά που θέλουν να μεγαλώσουν, Λίλη Λαμπρέλλη, Εικ :Αχιλλέας Ραζής, εκδ. Πατάκη : Εδώ!

Σκανταλιές στο Πι και Φι, Ελένη Μπετεινάκη, εκδ. Ελληνοεκδοτική : Εδώ!

 


*Ελένη Μπετεινάκη :  https://www.cretalive.gr/authors/eleni-mpeteinaki

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 2 Ιουλίου 2022 : Εδώ!