Το παραμύθι της βροχής

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας....




Για τον παππού και τη γιαγιά…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία!

Της Ελένης Μπετεινάκη*

1η Οκτωβρίου κι έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο να γιορτάζουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Η ημερομηνία αυτή υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990 κι από τότε η μέρα αυτή γιορτάζεται ανελλιπώς, τουλάχιστον στα σχολεία. Ονομάζεται χαρακτηριστικά «Ημέρα Ηλικιωμένων» ή «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία».
Ένα μικρό αφιέρωμα στους αγαπημένους όλων μας 
 παππού και γιαγιά μέσα από παιδικά βιβλία δείχνει την αγάπη, την φροντίδα, την έννοια, τη στοργή και την πολυτιμότητα αυτών των ανθρώπων.

Η γιαγιά Τερματοφύλακας, Σοφία Μαντουβάλου, εικ :Δέσποινα Καραπάνου, εκδ. Μεταίχμιο

"Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια γιαγιά ή μάλλον μια σούπερ γιαγιά και ένας εγγονός επίσης πολύ σούπερ. Οι δυο τους είχανε μια σχέση ζηλευτή γεμάτη απίθανες ιδέες, στιγμές και  κόλπα παράξενα. Η γιαγιά σε ρόλο μαθητή και ο εγγονός προπονητής της  στο ποδόσφαιρο. Τα ευτράπελα ατέλειωτα, τα ατυχήματα επίσης και οι παράξενες εμφανίσεις της γιαγιάς άκρως ξεκαρδιστικές. Συνομωσίες μεταξύ κατεργαραίων για να μην καταλάβει τίποτα η σούπερ μαμά που όταν φωνάζει της αφαιρείται ο τίτλος …σούπερ, και ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον μπαμπά ή την αδελφή. Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε τι φοβερό συμβαίνει σε αυτήν την ιστορία ή πως να φτιάξετε οδοντόπαστα για ελέφαντες και γλυκό από φύλλα τριαντάφυλλου τότε πρέπει οπωσδήποτε να τη διαβάσετε. Αν πάλι θέλετε να γνωρίσετε έναν εκκολαπτόμενο συγγραφέα παραμυθιών και μια γιαγιά συγγραφέα από τις πιο σούπερ που υπάρχουν πάλι πρέπει να αναζητήσετε τούτη την ιστορία. Το σίγουρο είναι πως τα δικά μας γκολ θα είναι απανωτά σε γέλιο και καρφώματα αγάπης και στη δική σας καρδιά." Δείτε εδώ όλο το κείμενο!

Ο δικός μου παππούς, Μάκης Τσίτας, εικ: Λίλα Καλογερή, εκδ. Πατάκης

Ο δικός μου ο παππούς είναι ξεχωριστός. Και είναι βέβαια ο καλύτερος! Το ξέρω κι εγώ, αλλά το ξέρουν και όλοι οι άλλοι. Μαζί του όλα είναι ωραία και συναρπαστικά!
Ένα βιβλίο πολύ τρυφερό για τους « δυο φορές μπαμπάδες» της ζωής μας. Με μικρό αφαιρετικό κείμενο, που όμως τα λέει όλα και με εκπληκτική εικονογράφηση από την Λίλα Καλογερή που συμπληρώνει όσα δεν λέγονται με λόγια.

Για παιδιά από 4 χρόνων…







Η Γιαγιά ξεχνάει, Paul Russell & Nicky Jonston, εκδ. Ερευνητές

Η γιαγιά είναι λίγο παραπάνω ξεχασιάρα απ’ ό,τι συνήθως.

Δεν θυμάται ότι η οικογένεια μαζεύεται κάθε Κυριακή για φαγητό ή ότι παλιά συνήθιζε να πηγαίνει στην παραλία με το γαλάζιο της αυτοκίνητο.

Ξεχνάει πώς παίζονται τα παιχνίδια μας και συχνά κρύβει τα κλειδιά του μπαμπά. Δεν πειράζει όμως! Εμείς θα φτιάξουμε καινούριες αναμνήσεις για τη γιαγιά!

Μια αισιόδοξη ιστορία για μια οικογένεια δεμένη με τόση αγάπη, που δεν αφήνει τίποτα να ξεχαστεί.

https://www.greekbooks.gr

Μεγαλώνω τη γιαγιά μου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικ: Κάτια Βαρβάκη, εκδ. Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

«Δεν μπορώ. Αφού ξέρεις, μεγαλώνω το παιδί.» Μια φράση που όλοι κάπου, κάποια στιγμή την έχουμε ακούσει σε κάποιο ελληνικό σπίτι, αν όχι στο δικό μας. Εκείνες  οι μαγικές γιαγιάδες που κάνουν τα πάντα γιατί οι γονείς, τα παιδιά τους,  δουλεύουν. Οι γιαγιάδες που δεν χαλούν χατίρι, που δεν παραπονιούνται σχεδόν ποτέ, που αγωνιούν διπλά, που θυσιάζονται για τα πάντα. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες των παιδικών μας χρόνων, που δεν μπορεί κανένας να τους αντικαταστήσει.
Εκείνα τα πολύ τρυφερά και συχνά ρυτιδιασμένα χέρια που ήταν και είναι πάντα εκεί. Στο σπίτι, στα κάγκελα του σχολείου, στις χαρές, στις λύπες , στις αγκαλιές που δεν προλαβαίνουν οι γονείς. Οι γιαγιάδες των παραμυθιών, της περιπέτειας, εκείνου του μαγικού κόσμου της κλασσικής κάποτε λογοτεχνίας, των μοναδικών κεντημένων σελιδοδεικτών και των ατελείωτων βιβλιοπαιχνιδιών.
Κι ύστερα σαν περάσουν τα χρόνια κι αλλάξει η ζωή πάλι η γιαγιά θα παραμείνει η αγαπημένη των βιβλίων, της ψυχής και των παιδικών χρόνων. Κι όταν αρρωστήσει πολύ, οι ρόλοι θα αλλάξουν. Η γιαγιά πια δεν μπορεί πια να κάνει σχεδόν τίποτα όμως θα μπορεί το μεγάλο της …εγγόνι. Κι  εκείνο το μικρό αγόρι που μεγάλωσε θα φροντίζει πια να διαβάζει συνέχεια στη γιαγιά του, στην αρχή μεγάλα κείμενα κι όσο περνά  ο καιρός μικρότερα. Και θα της διαβάσει  και παραμύθια και ιστορίες για μικρά αλλά και μεγάλα « παιδιά»!
Γιατί κάποια στιγμή «όποιος φίλος τηλεφωνεί για να βγούμε του λέω: Δεν μπορώ. Αφού ξέρεις, μεγαλώνω τη γιαγιά».
Ένα βιβλίο που έχει εικονογραφήσει μοναδικά η Κάτια Βαρβάκη, σαν πίνακες ζωγραφικής γεμάτοι  ποίηση, ομορφιά και αισιοδοξία. Μια νέα σειρά βιβλίων από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη με τίτλο : Μικρά Βήματα, Μεγάλοι δρόμοι που επιμελείται ο  Βαγγέλης Ηλιόπουλος:https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2016/10/blog-post_14.html

Ο γενναίος ιππότης και η Χαμογελαστή βασίλισσα, Μάκης Τσίτας, εικ :Κώστας Θεοχάρης, εκδ. Καλέντης

Ένα βιβλίο γεμάτο τρυφερότητα, αγάπη, οικογενειακές στιγμές και αλήθειες. Η γιαγιά, μια πολύ σημαντική σχέση της ζωής του κάθε ανθρώπου περιγράφεται με τόσο υπέροχο τρόπο από τον Μάκη Τσίτα, όπως ταιριάζει σε έναν τόσο ξεχωριστό άτομο. Ένα παραμύθι πλέκει ο συγγραφέας για χάρη της που δείχνει την σημαντική θέση που έχει η γιαγιά στην ψυχή ενός παιδιού.Μια ιστορία τρυφερή, αληθινή και ας μοιάζει με παραμύθι εικονογραφημένη υπέροχα και πολύ ιδιαίτερα από τον Κώστα Θεοχάρη. https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-28-09-2019-1058





Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά μου, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, εικ: Ελίζα Βαβούρη, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Η μικρή πολύχρωμη γιαγιά των παραμυθιών, των χρωμάτων, του κρυφτού, του κυνηγητού, των χατιριών, του κολάζ, των πάρτι, των ατελείωτων ωρών χαράς ,είναι η γιαγιά που ξέρουμε ή θέλουμε όλοι. Είναι ο φύλακας άγγελος των παιδιών, είναι η ίδια η ζωή και  το μεγάλο τους αποκούμπι στις ατελείωτες ώρες απουσίας των γονέων. Είναι η …δύο φορές μαμά, είναι  η σούπερ γιαγιά που δεν κουράζεται ποτέ. Είναι η γιαγιά όλων, είναι η αδυναμία όλων και για αυτήν την ιστορία, είναι η μία και μοναδική γιαγιά , η κ. Λότη της  Ίριδας, αλλά νομίζω και όλων μας! https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-75

Πάντα θα σ΄ αγαπώ παππού, Πηγή Γρύλλη, εικ: Μάρω Αλεξάνδρου, εκδ. Σαϊτης

Ο μικρός Νικόλας είναι πολύ δεμένος με τον παππού του. Περνούν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους μαζί, διασκεδάζουν, τραγουδούν και παίζουν μουσική. Όταν, όμως, ο παππούς αρχίζει να ξεχνά και δυσκολεύεται να θυμηθεί ως και το όνομα του εγγονού του, εκείνος θυμώνει…
Μια ιστορία για την πολύτιμη και ξεχωριστή σχέση παππού και εγγονού, για την αξία και σημασία των οικογενειακών δεσμών και για το σεβασμό στην τρίτη ηλικία, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές της. Το 2017 απέσπασε Έπαινο Ιστορίας Βραχείας Φόρμας για παιδιά 3-6 ετών, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
Η συγγραφέας Πηγή Γρύλλη είναι κοινωνική λειτουργός και δασκάλα. Κείμενά της έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Η εικονογράφος Μάρω Αλεξάνδρου είναι αυτοδίδακτη και έχει εικονογραφήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 150 παιδικά βιβλία κάθε είδους.
Για παιδιά από 5 ετών. https://saiti.gr/product/panta-tha-s-agapo-pappoy?

Η γιαγιά μου και ο παππούς μου, Ράνια  Μπουμπουρή. Εκδ. Ψυχογιός

H γιαγιά μου… με περιμένει, όταν πάω να τη δω, μ’ ανοιχτή την αγκαλιά της, κι εγώ σφίγγω τα χέρια στον λαιμό της και μυρίζω τα μαλλιά της.Ο παππούς μου… δε βλέπει λέξη να διαβάσει αν δε φοράει τα γυαλιά του, αλλά αστράφτει, όταν με βλέπει, απ’ τη χαρά του.Η γιαγιά μου και ο παππούς μου… δεν είναι πλούσιοι, σπουδαίοι, διάσημοι κι αστραφτεροί, μα νιώθω τυχερή γιατί τους έχω κι εκείνοι νιώθουν εξίσου τυχεροί. https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003492/h-giagia-moy-kai-o-pappoys-moy

Ο παππούς ο Σούπερμαν και ένα κερασάκι, Άννα Κουππάνου, εικ: Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Κέδρος
 Ε λοιπόν, άκουσον άκουσον! Οδηγίες χρήσεως, διαβίωσης ή κανόνες για να γίνει  κάποιος πολύ καλός παππούς. Καταπληκτική ιδέα, πρωτότυπη αλλά και δύσκολη. Υπάρχει σχολειό για παππούδες και γιαγιάδες;  Μάλλον όχι ! Και τότε πως λύνεται ο πανικός στο άκουσμα μιας αναγγελίας που κρύβει μέσα της όλη τη χαρά του κόσμου όπως αυτήν: «Μπαμπά, θα γίνεις παππούς!». Δύο φορές μπαμπάς δηλαδή κι όμως τώρα είναι που αρχίζουν τα δύσκολα, οι αμφιβολίες, οι ανασφάλειες, η άγνοια, ο φόβος, η πιο πρωτόγνωρη αγάπη. https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2018/08/blog-post_10.html

Παραμύθια με καρπούζι, Ιωάννα Μπαμπέτα, εικ: Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδ. Μεταίχμιο

Παιδικές αναμνήσεις, καλοκαίρια αξέχαστα, κόκκινα σαν καρπούζι, γαλάζια σαν τη θάλασσα, χρυσαφιά σαν τα παραμύθια της γιαγιάς. Της γιαγιάς που πάντα ήξερε να περιμένει, να δροσίζει, να χαρίζει αγάπη, χαμόγελα και κόσμους φανταστικούς. Όλα αυτά συνέβαιναν τα καλοκαίρια ίσαμε την αρχή της εφηβείας. Τότε που ο Λεωνίδας δεν ήταν  πια ένα αγόρι που προκαλούσε εκνευρισμό, αλλά ιδιαίτερος φίλος. Κι η γιαγιά πια σταμάτησε να λέει  παραμύθια γιατί η πολυθρόνα με τα ξεθωριασμένα λουλούδια έμεινε άδεια. ..Η γιαγιά έφυγε για να συναντήσει  τους κόσμους των παραμυθιών, όμως η εικόνα, η ψυχή , οι ιστορίες της συνεχίζονται για πάντα. Και το καρπούζι είναι  εκεί να θυμίζει τις μυρωδιές, τα αρώματα, τις γεύσεις μιας ολόκληρης εποχής. https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-19-5-2018

Μέχρι τον ουρανό και πίσω, Αλεξία Βερνίκου, εικ: Σοφία Τουλιάτου, εκδ. Ίκαρος

Η Έλλη είναι ένα κοριτσάκι με ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια που μεγαλώνει όπως όλα τα κορίτσια της ηλικίας της  και που αγαπάει πολύ τη γιαγιά της. Μια γιαγιά θυσία, παιχνίδι, δημιουργία, χαρά , ζωή, μυστικά  και …τα πάντα-όλα  για το μικρό της εγγονάκι. Κι όταν έμεναν  μαζί γέμιζε ο κόσμος με χρώματα, ομορφιά, γλυκούς ψίθυρους, παραμύθια και …αταξίες σαν πειρασμούς. Όπως έλεγε η μικρή Έλλη, αγαπούσε τόσο πολύ τη γιαγιά της «μέχρι τον ουρανό και πίσω και τρεις κωλοτούμπες». https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-78

Φιλαράκια, Μάνος Κοντολέων, εκδ. Ψυχογιός

Ένας παππούς και ο εγγονός του. Ο ένας προσφέρει την πείρα της ζωής. Ο άλλος το παιχνίδι της. Μαζί μαθαίνουν τι σημαίνει να προσφέρεις βοήθεια και αγάπη σε όσους υποφέρουν. Συμπαράσταση σε όσους πονάνε. Kαι ακόμα τη γοητεία των φανταστικών ταξιδιών, τη δύναμη των ονείρων. Και στο τέλος καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν και τη μεγάλη απώλεια∙ απλώς την καταργούνε. Ίδια όπως όταν παίζει κανείς κρυφτό και βρίσκει αυτόν που έχασε και του φωνάζει: «Φτου ξελευτερία! Σε βλέπω!» Ένα μυθιστόρημα σε τρία κεφάλαια. Ένα παιδί που ανακαλύπτει τον κόσμο. Ένας συγγραφέας που τον μαθαίνει γράφοντας τις δικές του ιστορίες. https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005362/filarakia





Το δικό τους ταξίδι, Αργυρώ Πιπίνη, εικ : Μαριλένα Μελισσηνού, εκδ. Καλειδοσκόπιο

Τα χρόνια περνούν κι όλα αλλάζουν. Άνθρωποι καταστάσεις και πράγματα,. Ο Κοσμάς και η Λουκία αγαπούν πολύ τον παππού τους. Μαζί του ζουν το δικό τους παραμύθι μέχρι που κάτι αλλάζει στη συμπεριφορά του. Μεγαλώνει, γερνάει και… δεν φτάνει μόνο  αυτό. Χάνει την γιαγιά τους κι αυτό τον γεμίζει με περισσότερη θλίψη και …άνοια. Εκείνοι, θυμούνται πόσα όμορφα έχουν ζήσει μαζί του, στιγμές  και μνήμες ανεξίτηλες.  Κι όταν αυτός μεγαλώνει πολύ, « εισπράττουν» τη θλίψη, τη μοναξιά του και κάποιες φορές δεν μπορούν να την καταλάβουν.
Κι έρχεται κι εκείνη η στιγμή που ο παππούς  φεύγει από τη ζωή… Τότε όλα πάλι αλλάζουν ακόμη πιο πολύ χωρίς την φυσική του παρουσία. Βιώνουν την απώλεια αλλά και την αγάπη. Έχουν τις αναμνήσεις, τις ιστορίες και την ψυχή τους γεμάτη από αυτόν. Όπου και να  πάνε, όπου και να σταθούν υπάρχει κάτι που είναι…παππούς! https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2015/09/blog-post_4.html

Το τριαντάφυλλο της αγάπης, Λίτσα Ψαραύτη, εικ: Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Ψυχογιός

Η Μαρκέλλα είναι ένα κοριτσάκι στην ηλικία των παιδιών που θα πάνε στο νηπιαγωγείο. Εχει μάθει τους αριθμούς μέχρι  το δέκα , όμως βιάζεται να μάθει   ίσαμε  το τριάντα για αν μετράει τα πέταλα του τριαντάφυλλου που είναι το αγαπημένο λουλούδι της γιαγιάς της. Της γιαγιάς που υπεραγαπά και που ξέρει να φροντίζει μοναδικά τα λουλούδια της και ιδιαίτερα τα τριαντάφυλλα στον κήπο της.
Σύντομα η μικρή Μαρκέλλα  θα βιώσει την απώλεια με το χαμό της αγαπημένης της γιαγιάς. Το μπουμπούκι που της είχε χαρίσει κι εκείνη πλέον φρόντιζε εδώ και πολύ καιρό, ένα πρωινό έχασε τα πέταλα του. Για το κοριτσάκι ήταν ένα σημάδι, πως η γιαγιά της δεν ήταν πια στη ζωή. Μαζεύοντας ατ πέταλα που σκόρπισε ο άνεμος από το ανοιχτό παράθυρο του σπιτιού της στο δρόμο  για το νηπιαγωγείο, κατάλαβε πως δεν θα ξεχνούσε ποτέ την αγαπημένη της γιαγιά… https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2015/09/blog-post_4.html


Το νησί του παππού, Benji Davies (Απόδοση Αντώνης Παπαθεοδούλου)εκδ. Ίκαρος

Μία περιπέτεια, όπως είναι κι η ίδια η ζωή, σε ένα νησί. Όχι  οποιοδήποτε νησί αλλά το νησί του παππού του Σίντ, τροπικό, με καταρράκτες, με καλύβες, δεντρόσπιτο και θαύματα πολλά. Ένα νησί που θα « ταξιδέψει » ο παππούς του και θα μείνει για πάντα. Και το καράβι της επιστροφής θα΄χει για καπετάνιο και μοναδικό οδηγό τον Σίντ και μόνο. Όμως ο παππούς θα είναι παντού, στην ψυχή, στην καρδιά, στην κάθε μέρα και …στη φαντασία του μικρού αγοριού. Γιατί η αγάπη δεν χάνεται ποτέ, δεν τελειώνει ακόμα κι όταν οι άνθρωποι μας φύγουν για πάντα από την πραγματική ζωή. :https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2016/10/blog-post.html

Το παραμύθι της μάγισσας γιαγιάς , Δημητριάδου Κική, εκδ. Λιβάνης

Τι κάνει μια γιαγιά να είναι μάγισσα; Μα τι άλλο; Αυτή η τέχνη της να επικοινωνεί με ό,τι κινείται κι αναπνέει.Αλλά και με τα άψυχα το ίδιο καλά να τα καταφέρνει...Τι κάνει μια γιαγιά να είναι μάγισσα τελικά; Μα τι άλλο;Αυτή η τέχνη της ν’ αγαπάει... http://www.livanis.gr











Η μυστική συνταγή της  Έλλης, Μαρία Παπαγιάννη, εκδ Πατάκη

Η Έλλη τρελαίνεται να φτιάχνει γλυκά με τη γιαγιά της. Μα ποιος τα τρώει όλα αυτά; αναρωτιέται. Όμως η γιαγιά της ετοιμάζει μια έκπληξη για σήμερα. Θα την πάρει μαζί της σε μία επίσκεψη. Θα φτάσουν άραγε για όλους τα ψωμάκια που έφτιαξαν; http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=704344










Γιαγιά στο ψυγείο, Βούλα Μάστορη, εικ: Ιρις Σαμαρτζή, εκδ Ψυχογιός

Μια μικρή θεατρική παράσταση όπως εκείνες που στήνουν καθημερινά τα παιδιά είναι και τούτη η ιστορία. Πρωταγωνιστές μια « σούπερ» γιαγιά και τα δύο της τα εγγόνια , οι γενναίοι ιππότες Λέανδρος και Φαίδων.  Μόνο που σαν την « σκοτώνουν», ανησυχούν πάρα πολύ, και τότε αρχίζουν οι έννοιες, , οι σκέψεις , τα σχέδια για να μην χάσουν ποτέ τη γιαγιά από κοντά τους.  Πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι  να τη βάλουν σ΄ένα βάζο με νερό, όπως τα τριαντάφυλλα για να μην « ξεραθεί» ποτέ. Ύστερα σκέφτηκαν πως θα ήταν καλύτερα να την βάλουν στην μπανιέρα ώστε  να παίζουν και μαζί της. Μετά να την αλείψουν με μια κρέμα, να διατηρηθεί πολύν καιρό. Τέλος η καλύτερη λύση νομίζουν πως ήταν  αυτή του ψυγείου, αρκεί να την έπειθαν. Εκεί σίγουρα θα έμενε αμάραντη… Τότε η γιαγιά ανοίγοντας την αγκαλιά της τους εξήγησε με τα πιο απλά και γλυκά λόγια πως ζωή σημαίνει…  ολόκληρη ζωή από τη γέννηση μέχρι τα  γηρατειά. https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2014/10/blog-post_10.html

Ο ψεύτης Παππούς, Άλκη Ζέη, εκδ. Μεταίχμιο

Ο δεκάχρονος Αντώνης και ο παππούς του ο Μάριος περνούν όλα σχεδόν τα απογεύματα μαζί. Ο παππούς, συνταξιούχος ηθοποιός, του διηγείται πολλές και απίθανες ιστορίες από όλα όσα έχει ζήσει. Ο Αντώνης όμως δεν τον πιστεύει, γιατί τις περισσότερες φορές οι ιστορίες του φαίνονται υπερβολικές και απίστευτες. https://www.metaixmio.gr

Παιχνίδια με τον Παππού, Σοφία Τσιάμη, εικ: Θέντα Μιμηλάκη , εκδ. Ελληνοεκδοτική

Αν ήταν ο παππούς εδώ…Μια φράση που τη  ακούμε συχνά, σαν γονείς, σαν εκπαιδευτικοί, σαν άνθρωποι. Ένα πολυαγαπημένο πρόσωπο  όλων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών που συχνά η ζωή ακολουθώντας τον δικό της ρυθμό και τον κύκλο της, μας τον στερεί. Και τότε πώς να διαχειριστεί κάποιος την απώλεια, πώς να απαλύνει το τεράστιο κενό και τον μεγάλο πόνο μέσα στην ψυχή; Η Σοφία Τσιάμη διάλεξε ένα τρόπο από τους πιο δυνατούς και τους πιο πολύχρωμους. https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-55






Το μαγικό καπέλο της γιαγιάς μου, Κατερίνα Τζαβάρα,εικ: Αιμιλία Κονταίου, εκδ. Διάπλους
Όσοι είχαμε την τύχη στη ζωή μας να γνωρίσουμε γιαγιάδες που έλεγαν παραμύθια μαγικά, καταλαβαίνουμε απόλυτα την Ηρώ και την συνονόματη γιαγιά της. Μια γιαγιά διαφορετική, μια γιαγιά πολύχρωμη, γελαστή, παιχνιδιάρα και παραμυθού. Μια γιαγιά που μεταμορφώνει όλα τα πλάσματα και τα αντικείμενα αρκεί να φορέσει εκείνο  το καπέλο το μαγικό. Όλα τότε ζωντανεύουν, όλα γίνονται διαφορετικά κι ακόμα πιο πολύ όταν η Ηρώ χώνεται στην μοσχομυριστή αγκαλιά αυτής της τόσο σπουδαίας  γιαγιάς.
Τούτο το καπέλο χάνει τις ιδιότητες του σαν το φορέσει οποιοσδήποτε άλλος. Κι αυτό γιατί μόνο οι γιαγιάδες ίσως να έχουν το προνόμιο αυτό. Οι μαμάδες συχνά το ξεχνούν και μοιάζει σα να πρέπει κι άλλο να μεγαλώσουν , να μην ξεχνούν και  να δουν κι αυτές κάτω απ αυτό το καπέλο. Ακόμα κι όσες φορές η μικρή Ηρώ το φόρεσε, τίποτα θαυμαστό και αξιοπερίεργο δεν συνέβη. Γι αυτό υπάρχουν οι γιαγιάδες λοιπόν… Γιατί μόνο αυτές γνωρίζουν το μεγάλο μυστικό… https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2015/04/blog-post_24.html

Παππού; Κώστας Πούλος,εκδ. Μεταίχμιο
Ένα από τα πιο αγαπημένα μέλη της οικογένειας είναι ο πάππους. Εκείνος που σχεδόν πάντα το μόνο που τον νοιάζει και ασχολείται πολύ είναι τα εγγόνια του. Τούτος ο παππούς είχε αγάπη εκτός από τον εγγονό του, στον κήπο του και στους αριθμούς. Είναι εκείνος που με τεράστια υπομονή, εξηγεί, λέει αστεία, φτιάχνει απίθανους συνδυασμούς για να «διδάξει », όλα όσα ξέρει, παίζει όλα τα παιχνίδια και πιο πολύ κρυφτό και κυνηγητό. Αγαπάει πολύ την Κίκα του, ένα φυτό που αγόρασε την ημέρα που γεννήθηκε ο μικρός της ιστορίας και συγχρόνως έφυγε από τη ζωή η γιαγιά. Τούτο το φυτό το φροντίζει με αγάπη περισσή, όλες τις εποχές, ακόμα κι όταν ξεραίνεται κι ο κηπουρός εξηγεί πως δεν έχει άλλη ζωή. Μέχρι μια Κυριακή που ένα μικρό πράσινο φύλλο κάνει την εμφάνισή του κι ύστερα δύο και τρία και τόσα που φθάνουν μέχρι το …άπειρο. Κι ο χρόνος περνά, οι μήνες τρέχουν και οι αριθμοί βρίσκουν τρόπο να εξηγούνται μέσα από στιχάκια και τραγούδια. Ήρθε και ο καιρός που ο Ερρίκος πήγε στο σχολείο αλλά πάλι δεν κατάφερε να μάθει τι είναι…. http://fractalart.gr/eleni-beteinaki-fairytales/


Το Μωρό μας, ο Παππούς, Λίτσα Ψαραύτη, εικ :Ελίζα Βαβούρη, εκδ. Ψυχογιός

Ο παππούς Γεράσιμος αρχίζει να ξεχνάει. Δε θυμάται να γυρίσει σπίτι του και οι δικοί του ανησυχούν γιατί ο γιατρός είπε ότι έχει άνοια. Η πρόταση της μαμάς να τον βάλουν σε ίδρυμα εξοργίζει τον μπαμπά. Η λύση θα βρεθεί στο πρόσωπο της κυρίας Όλγας, μετανάστριας από την Ουκρανία, που ανέλαβε να φροντίζει τον παππού, να τον προσέχει και να τον βγάζει περίπατο.

Μια συγκινητική ιστορία για παππούδες που μεγαλώνουν και εγγόνια που στέκονται πλάι τους με σεβασμό και αγάπη.

Στο λαχανόκηπο με τον παππού και τη γιαγιά , Gerda Muller, εκδ Καλειδοσκόπιο
Η Σοφία είναι παιδί της πόλης, περνά όμως όλες τις διακοπές της στην εξοχή, στον παππού και στη γιαγιά, που έχουν έναν υπέροχο λαχανόκηπο με όλων των ειδών τα λαχανικά. Φέτος, μάλιστα, ο παππούς θα της δώσει εργαλεία στο μπόι της για να φυτέψει τα δικά της φυτά. Σιγά σιγά, η Σοφία θα μάθει όλα τα μυστικά της κηπουρικής και θ’ ανακαλύψει τη χαρά να παρακολουθείς τα φυτά σου να μεγαλώνουν, να προστατεύεις τα χρήσιμα ζωύφια του κήπου και, βέβαια, να απολαμβάνεις τους κόπους σου στο πιάτο!
 Επιστρέφοντας από την εξοχή, η Σοφία αποφασίζει να κάνει την κηπουρό… στο μπαλκόνι της. Ένας μικρός λαχανόκηπος γεννιέται στην πόλη… https://kaleidoscope.gr/el/books-on-nature/9789604710768-sto-laxanokipo-432.html

Που πήγε ο Παππούς, Στέλλα Μιχαηλίδου, εκδ. Παπαδόπουλος
Γιαγιά, πού πήγε ο παππούς; Ένα βιβλίο σχεδιασμένο με φροντίδα που απαντάει με τρυφερά και καθησυχαστικά λόγια σε ερωτήματα σχετικά με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Η υπέροχη ολοζώντανη εικονογράφηση συμπληρώνει το κείμενο προσδίδοντας αισιοδοξία και ανακούφιση. https://www.epbooks.gr/








Σ΄ ευχαριστώ γιαγιά Σούλα Τσιάτσου, Εικ:Κατερίνα Χαδουλού, εκδ. ΑΓΚΥΡΑ

Η μικρή Βαλέρια ρωτά τη γιαγιά της για πράγματα που την ανησυχούν καθώς περπατούν στον πανέμορφο, γεμάτο χρώματα κήπο τους. Εκείνη τότε της μιλά για την πραγματική αγάπη των δικών μας ανθρώπων, για όσα μας προσφέρει η φύση και πρέπει να τα εκτιμούμε σωστά, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να τρεφόμαστε υγιεινά.

https://e-agyra.gr/index.php?route=product/product&product_id=1473







Οι παλιές μηχανές του παππού, Romont Villy, εκδ.
Ο παππούς προσφέρεται να βοηθήσει τον εγγονό του στο διάβασμα, αλλά εκείνος δεν δέχεται τη βοήθειά του επειδή ο υπολογιστής του κάνει τα πάντα. Μέχρι που κόβεται το ρεύμα... και οι παλιές μηχανές του παππού προσφέρουν τη λύση! Μια τρυφερή ιστορία, γραμμένη με χιούμορ και εξαιρετική εικονογράφηση, που δείχνει ότι και οι μεγαλύτεροι έχουν πολλά να προσφέρουν με την αγάπη τους και την εμπειρία ζωής.

https://e-agyra.gr/index.php?route=product/product&product_id=1530



Σ΄Αγαπώ Παππού, εκδόσεις Ψυχογιός    -   Σ΄Αγαπώ γιαγιά, Εκδ. Ψυχογιός 

Ακολουθήστε τον Παππού Αρκούδο και την γιαγιά Αρκουδίτσα και το αξιαγάπητο εγγονάκι τους στις συναρπαστικές τους περιπέτειες. Είτε ψαρεύουν είτε πετούν χαρταετό, είτε απολαμβάνουν λιχουδιές είτε τσαλαβουτούν στη θάλασσα, για τον παππού και το εγγονάκι του κάθε στιγμή που περνούν μαζί είναι μοναδική!
Με τη γιαγιά Αρκουδίτσα επίσης είτε λένε ιστορίες είτε παίζουνε κρυφτό, είτε κοιτούν τα σύννεφα είτε απολαμβάνουν λιχουδιές, για τη γιαγιά και το εγγονάκι της κάθε στιγμή που περνούν μαζί είναι μοναδική!

Για παιδιά από τριών χρόνων!



Η λίστα συμπληρώνεται και ανανεώνεται συνεχώς ...





Δείτε εδώ την παρουσίαση για την Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας στην εκπομπή Καλό Μεσημέρι τον Οκτώβριο του 2018 : https://www.youtube.com

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Το σπίτι μου* της Δέσποινας και της Φωτεινής …στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ξέρετε που είναι το Ριζοκάρπασο; 

Ένα μεγάλο χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου της περιοχής της Καπρασίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Με μια πράσινη γραμμή πάνω στο χάρτη πέρασε στην αντίπερα όχθη και κρύφτηκαν οι θρύλοι, οι ομορφιές, τα σπίτια  και οι μεγάλες χαρές. Ο μύθος λέει πως το όνομα του το πήρε την εποχή που οι Σαρακηνοί έκαναν πολλές επιδρομές στα παράλια εκείνης της περιοχής που ήταν η πόλη Ουρανία. Οι  χριστιανοί κάτοικοι του χωριού για να γλυτώσουν από τις σφαγές και λεηλασίες των βαρβάρων μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα και  τα βράδια κρυβόντουσαν μέσα στις ρίζες των θάμνων και των δένδρων. Ετσι δημιουργήθηκε τούτο το προσωνύμιο που τουλάχιστον για τους Κύπριους και τους Έλληνες σώζεται μέχρι και τις μέρες μας…

Μεταφερόμαστε σε ένα σχολείο στην αντίπερα «όχθη» λοιπόν. Εκεί η δασκάλα έχει βάλει έκθεση στα παιδιά, να γράψουν για το σπίτι τους. Ένα κορίτσι γράφει για το δικό του σπίτι που είναι κατακίτρινο και πάνω σε τέσσερις ρόδες. Όταν σχολάει:  «…το σπίτι μου με πάει στο δάσος…στη λίμνη και το καλοκαίρι…στη θάλασσα». Αυτό το κινούμενο σπίτι έχει τσουλήθρα που βγαίνει από το παράθυρο. Μπορεί ακόμα να κάνεις βουτιά, από εκεί, στη λίμνη. Είναι το μοναδικό σπίτι που πηγαίνει το κορίτσι στο σχολείο κάθε πρωί. Μαζεύονται αδέσποτα γύρω από το κίτρινο τροχήλατο σπίτι και τις νύχτες για να  κοιμηθεί το κορίτσι, το σπίτι κάνει βόλτες κοντινές ή και μακρινές…

Η δασκάλα , σαν διάβασε την έκθεση, ενθουσιάστηκε με την φαντασία του μικρού κοριτσιού. Δεν πίστεψε ούτε για μια στιγμή πως όλα τούτα συν έβαιναν στ’  αλήθεια. Δεν μπορούσε να δεχτεί πως υπάρχει ένα τέτοιο σπίτι!

Ένα αγόρι πάλι πλησίασε το μικρό κορίτσι να του εκφράσει τον δικό του ενθουσιασμό. Κι επειδή στο κορίτσι έλειπε μόνο ένας φράχτης γύρω από το σπίτι του και θα το ήθελε πολύ να έχει, το αγόρι έδειξε στην ζωγραφιά που είχε κάνει,  τον δικό τους. Της είπε και την ιστορία του δικού του σπιτιού. Πως μία μέρα ένας στρατηγός τους είπε να χτίσουν έναν τοίχο στην ταράτσα με μια τρύπα για να βάζει το όπλο του, όποτε χρειάζεται. Κι από τότε κανείς δεν ανεβαίνει στην ταράτσα του δικού τους σπιτιού.

Κι ύστερα τής εξήγησε τι ήταν η πράσινη γραμμή που είχε ζωγραφήσει  και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει αν κατά λάθος η μπάλα του περάσει τον φράχτη με τα συρματοπλέγματα και βρεθεί πέρα από την πράσινη  γραμμή.

Κάποια παιδιά ακόμα και σήμερα ζουν σε τέτοια παράξενα σπίτια… Με τροχούς αλλά ελεύθερα, με τρυπημένους τοίχους, με πράσινες γραμμές και φράχτες που δεν μπορούν να κάνουν  όλα όσα θα ήθελαν…

Αυτά τα παιδιά όμως συνεχίζουν κι ονειρεύονται, και παίζουν, και ζωγραφίζουν και …φαντάζονται!

Μια ιστορία συγκινητική, αληθινή πιθανόν, της Δέσποινας Ηρακλέους για άλλη μια πατρίδα που δύσκολα ξεχνάς, επισκέπτεσαι, ονειρεύεσαι. Για το σπίτι, την εστία, που και στις δύο περιπτώσεις των παιδιών έχει το καθένα τις δικές του  ιδιαιτερότητες. Από την μια μεριά το κινούμενο σπίτι, ασυνήθιστο για πολλούς και δύσκολο να το δεχτούν σαν μόνιμη κατοικία και από την άλλη το σπίτι – πεδίο βολής που δυναμώνει το φόβο, πληγώνει το σήμερα και δεν σ ’αφήνει να περάσεις «τα σύνορα».

Δεν γνώριζα την αληθινή ιστορία του Ριζοκάρπασου. Συγκλονιστική η ανακάλυψη του…

Πόσες ιστορίες  ακόμα υπάρχουν που ίσως να μην τις γνωρίσουμε ποτέ.

Για την Κύπρο και τούτο βιβλίο. Για την Γη, τα σπίτια, τις περιουσίες, όλα όσα έμειναν …εκεί. Για τις ιδιαιτερότητες των συμφωνιών των «Δυνατών» του κόσμου.

Ένα βιβλίο, λιτό και συγχρόνως γεμάτο,  αλλά και συγκλονιστικό. Για τους πολέμους που αφήνουν πολλά σημάδια και στις επόμενε γενιές. Για τις ζωές των ανθρώπων που δεν μοιάζουν, και συχνά ξεπερνούν ακόμα και την φαντασία μας.

Για την ελευθερία, την δύναμη της ψυχής και του ονείρου να μιλήσετε στα παιδιά σας. Στο σπίτι ή στο σχολείο να  ακούτε προσεκτικά αυτά που σας λένε, γράφουν ή ζωγραφίζουν. Ο κόσμος τους είναι διαφορετικός από τον δικό μας και οφείλουμε όλοι να τον κάνουμε καλύτερο.

Ένα βιβλίο ποίημα στην ελευθερία …

Ένα βιβλίο που έχει εικονογραφήσει η Φωτεινή Στεφανίδη μοναδικά. Με τον χρωστήρα και την παλέτα της έφτιαξε πάλι έναν κόσμο φαντασίας, ονείρου και πραγματικότητας που σε ταξιδεύει στο χθες, το σήμερα και το πάντα…

Χρώματα, καμβάδες και σχέδια που  ζωντανεύουν το λόγο της Δέσποινας Ηρακλέους και τον αφήνει με τις πολλές της αποχρώσεις στην ψυχή μας ανεξίτηλο.

Για την διαφορετικότητα των οικογενειών να μιλήσετε επίσης…

Για τα δάση, τις λίμνες, τα χωριά μας. Να αφήσετε τους μεγαλύτερους να σας διηγηθούν τις ιστορίες της ζωής, του τόπου που μεγάλωσαν…

Να ψάξετε και το Ριζοκάρπασο στο χάρτη. Εκεί στην άκρη άκρη της μύτης, στην Κύπρο. Κλείστε τα μάτια και με οδηγό το κείμενο της Δέσποινας  ή τις εικόνες της Φωτεινής κάντε ένα ταξίδι στις ζωές και στους τόπους που περιγράφει το βιβλίο.

Μπείτε στη ζωή των παιδιών κι αφήστε το συναίσθημα να βρει τον δικό του χώρο και χρώμα…

Ψάξτε το στα βιβλιοπωλεία, οπωσδήποτε…

*Το σπίτι μου, Δέσποινα Ηρακλέους, εικ: Φωτεινή Στεφανίδη, εκδ. Καλειδοσκόπιο

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2024/09/blog-post_27.html


Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 28 Σεπτεμβρίου 2024 : Εδώ!

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Η Μάγισσα Χρωματούσα στο Πάρκο Γεωργιάδη στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας!

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο Ηράκλειο της Κρήτης, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.30 στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Η Μάγισσα Χρωματούσα πήρε το ποδήλατό της, την Γάτα της την Καμέλια, τον Μάγο Αταίριαστο που έγινε Ταιριαστός απόλυτα με το περιβάλλον, και ήρθαν να πουν την ιστορία σε πολλά, πολλά παιδιά!
Μια διοργάνωση του Δήμου Ηρακλείου kαι της MKS Advertising
Ήταν ένα φθινοπωρινό υπέροχο απόγευμα γεμάτο χρώματα, παιδιά και παραμύθια.🍁🍂🧶🌲🌳🎈
Το είδα στα μάτια σας πως περάσατε καλά…
Το είδα στις αγκαλιές, στα φιλιά, στις ζωγραφιές σας…
Βάψανε τα παιδιά με χρώμα το δάσος της Χρωματούσας…
Γεμίσαμε χρυσά αστέρια την μαγική της τσουκάλα να τα βάλει τη νύχτα στον Ουρανό να λάμπουν πιο πολύ …
Κι είπαμε «Χίλια καλώς ορίσατε» στα Παραμύθια που θα γεμίσουν το Φθινόπωρο και το Χειμώνα μας…
Σας ευχαριστώ πολύ όλους όσους ήσασταν εκεί, με την ψυχή μου!
Ευχαριστώ πολύ και για την πρόσκληση να συμμετέχω σε αυτήν την πολύ μεγάλη γιορτή!

Ελένη Μπετεινάκη