Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

O Ραφτάκος των λέξεων … στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα βιβλίο μαγικό…

Ένα βιβλίο που σε ζέσταινε με τις λέξεις του όσο κανένα άλλο…

Ένα βιβλίο που λατρεύτηκε από χιλιάδες αναγνώστες ( 80.000 νομίζω) και που έκανε την εμφάνισή του στη σειρά  «Μικρές Καληνύχτες» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο πριν από δέκα χρόνια και κάτι μήνες παραπάνω.


Ένα βιβλίο που σε προσωπικό επίπεδο ήταν η αιτία να ξεκινήσουν τα Παραμύθια του Σαββάτου. Ήθελα πάρα πολύ να πω σε κάθε γονιό, τότε, και σε κάθε δάσκαλο, πόσο πολύ με είχε εντυπωσιάσει το παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου και οι εκπληκτικές εικόνες της Ίρις Σαμαρτζή. Έτσι έγραψα την πρώτη μου «κριτική», τον Οκτώβριο του 2013, αν και  δηλώνω μόνο «κρητικι-ά» και νηπιαγωγός και από τότε τα Παραμύθια του Σαββάτου δεν σταμάτησαν ποτέ να δημοσιεύονται σε εβδομαδιαία και πολλές φορές σε καθημερινή βάση, μέχρι και σήμερα …

Το βιβλίο επανεκδόθηκε σε μια επετειακή έκδοση ανανεωμένο και με εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Επίσης με ένα καταπληκτικό παιχνίδι : Το φιδάκι των λέξεων ή ποιος ραφτάκος θα φτάσει πρώτος!

Για να θυμηθούμε λίγο την ιστορία θα μεταφερθούμε τον παλιό εκείνο καιρό, που λένε τα παραμύθια, σε μια πολύ μικρή πόλη που έμοιαζε με χωριό κι είχε έναν ράφτη που θεωρούνταν μοναδικός. Εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας των ρούχων που είχε τον γνώριζαν όλοι αλλά είχε κι άλλην μια ιδιαιτερότητα. Τα νήματα, οι κλωστές  και τα υφάσματα που χρησιμοποιούσε ήταν …λέξεις. Ναι, καλά ακούσατε, λέξεις! Από ιστορίες, λεξικά, παραμύθια ποιήματα και τραγούδια. Τα έπλεκε και τα ένωνε όλα τα ρούχα με τέχνη περισσή κι αν έφτιαχνε κασκόλ ή σκούφους ή βαριά πουλόβερ και παλτά οι λέξεις ήταν ζεστές ως και ζεματιστές. Αν ήταν για καλοκαιρινά ρούχα φρόντιζε οι λέξεις του να είναι δροσερές. Όμως κανείς δεν πρόσεχε τούτη την ιδιαιτερότητα των ρούχων του ραφτάκου. Και πέρασε ο  καιρός και μεγάλωσε η μικρή πόλη και άλλαξαν όλα. Ξεχάστηκε κι ο ραφτάκος μιας κι όλοι ακολουθούσαν ένα πιο σύγχρονο τρόπο ζωής. Κι ο Ράφτης μας αν και συνέχιζε να ράβει τα μοναδικά του ρούχα είχε πια ελάχιστους πελάτες μέχρι τη στιγμή που κανείς δεν έμπαινε στο μαγαζί του. Και τότε η μοναξιά έκανε την εμφάνισή της. Και στον Ράφτη μα και στους κατοίκους της μεγάλης και πολύβουης πια πόλης.

Κι έφτασε κάποτε ένας χειμώνας βαρύς. Βαρύς κι  ασήκωτος που τίποτα  και κανείς  δεν μπορούσε να ζεστάνει τους κατοίκους της πολιτείας. Δεν ήξεραν πως να ντυθούν, τι να κάνουν  για να ζεσταθούν ίσαμε την ημέρα που μια ηλικιωμένη κυρία ανακάλυψε μέσα στο μπαούλο της ένα παλιό πουλόβερ από εκείνα τα μοναδικά του …παλιού ραφτάκου!

Και τότε πάλι αλλάξαν όλα και οι άνθρωποι, και οι σκέψεις και οι αντιλήψεις. Αρχίσαν πάλι να συναντιούνται, να μιλούν, να θυμούνται και να καταλαβαίνουν πόσο σπουδαίες είναι …οι λέξεις!

 Αυτή περίπου είναι η ιστορία του ραφτάκου που είναι γεμάτη συναισθήματα, αλήθειες και σπουδαίες λέξεις. Μια ιστορία που διαβάζεται σε 10 λεπτά αλλά «ζεσταίνει» για χρόνια τις ψυχές σε μικρούς και μεγάλους που δεν την ξεχνούν ποτέ.

Υπέροχη ιστορία και υπέροχη εικονογράφηση. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή σε μια μαγική τους στιγμή (έχουν κι άλλες πολλές),έφτιαξαν ένα  παραμύθι που θα μας κρατήσει  συντροφιά για πολλά πολλά χρόνια ακόμη.

Ψάξετε το βιβλίο να απολαύσετε την ανάγνωση ή να το ακούσετε κατεβάζοντας την εφαρμογή Qr code με την φωνή του Αντώνη.

Πολλές δραστηριότητες , πολλά ταξίδια με τούτο το βιβλίο.

Να φτάσει παντού πρέπει και να διαβαστεί από τον κάθε μικρό αναγνώστη.

Ενδεικτικά δείτε εδώ τις τελευταίες δραστηριότητες στο δικό μας νηπιαγωγείο : https://blogs.sch.gr/ebeteinaki/2022/02/20/o-raftakos-ton-lexeon-kathe-mera-ki-ena-vivlio/

Και ψάξτε το βιβλίο σε όλα τα βιβλιοπωλεία!

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες εδώ: https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%BF-%CF%81%CE%B1%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7

 Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr στις 14 Ιανουαρίου 2023 :εδώ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου