Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Ποντίκι στην οικία Τσαϊκόφσκι* … στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό, ένα καλοκαίρι στην άκρη μιας πόλης μια ποντικίνα με κοιλιά έτοιμη να γεννήσει που έψαχνε έναν τόπο  με ασφάλεια να φέρει στον κόσμο το μωρό της. Ένας ήχος μαγικός από το παράθυρο ενός αρχοντικού σπιτιού τής τράβηξε την περιέργεια και σκαρφαλώνοντας προσεκτικά είδε έναν σοβαρό κύριο να παίζει…πιάνο και να ακούγεται μια υπέροχη μουσική παντού. Το πιάνο, το μεγάλο ξύλινο κουτί στα μάτια της ποντικίνας φάνταξε ιδανικό για σπίτι κι εκεί σε μια γωνίτσα, μέσα του, γέννησε το μονάκριβο παιδί της. Τούτο το τυχερό ποντικάκι μεγάλωνε με ρυθμό και μουσική ίσαμε εκείνη την στιγμή που έπρεπε να βγει έξω και να γνωρίσει τον κόσμο.

Για να βρει τροφή δεν ήταν τόσο εύκολο όσο του φάνηκε στην αρχή. Το ψωμί που βρήκε στην κουζίνα ήταν η αιτία να κατρακυλήσει στο πάτωμα και να βρεθεί αντιμέτωπο με μια πεινασμένη γάτα. Χωρίς να χάσει χρόνο την ρώτησε πως τα καταφέρνει και πηδάει τόσο ψηλά κι εκείνη απορώντας τού έδωσε μια πλήρη απάντηση. Και της ξέφυγε…

Κι ύστερα το κυνήγησε στο στάβλο μα το άλογο άθελά του το βοήθησε και πάλι με τις κινήσεις του. Και του δίδαξε πώς κατάφερε να σωθεί από τα γαμψά της νύχια…

Στη φωλιά των κύκνων έζησε στη συνέχεια το θαύμα της γέννησης και θέλησε να μάθει να …πετάει. Το ξημέρωμα που το βρήκε ακόμα έξω από το ξύλινό του σπίτι ήταν μαγευτικό. Ο λόγος ο περίτεχνος ιστό μιας αράχνης που έμοιαζε χρυσαφένιος από το φως του ήλιου και στη στιγμή κόλλησε πάνω του σαν προσπάθησε για τελευταία φορά να αποφύγει την γάτα… Και τότε το περίμενε η τελευταία δοκιμασία. Το έπιασε από την ουρά ο κ. Μουσικός.

Μια σειρά εκπλήξεων και για τους δυο θα ακολουθήσουν γεμάτες μουσική, εμπειρίες, χορό, εμπνεύσεις και δημιουργία δεμένη με συγκίνηση κι αγάπη.

Ένα υπέροχο παραμύθι έγραψε η Μυρτώ Μποκολίνι. Ένα έξυπνο, τρυφερό, εμπνευσμένο ανάγνωσμα που μας συγκινεί, μας εκπλήσσει και μάς κάνει να ψάξουμε λιγο παραπάνω τους ήρωες του παραμυθιού.

Ο Μουσικός είναι ο Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι και ο μικρούλης ποντικός ίσως και να΄ναι ο Καρυοθραύστης. Η λίμνη των κύκνων είναι κι αυτή μέσα στο βιβλίο και τόσα άλλα. Γεμάτο σύμβολα, ήχους, χορό, μουσική.

Έχει να κάνει τούτη η ιστορία και την πορεία του παιδιού που γίνεται έφηβος, που μεγαλώνει κι έρχεται αντιμέτωπο με προκλήσεις, κινδύνους, φίλους κι εχθρούς. Που πρέπει να βρει λύσεις ακόμα και για την επιβίωσή του.

Η μουσική κι ο χορός πάνω απ’ όλα μέσα στη ιστορία. Μια φανταστική και παραμυθένια άποψη για τους χορευτές του μπαλέτου και για την έμπνευση που μπορεί να έχει ένας μουσικός.

Μια ιστορία που θα αγαπηθεί πολύ από μικρά και μεγάλα παιδιά,  πραγματικά ευφάνταστη, ιδιαίτερη και καλοδουλεμένη που μας εκπλήσσει ευχάριστα με την πρωτότυπη σύνθεσή της.

Ένα βιβλίο με ιδιαίτερη αισθητική που κυκλοφορεί με σκληρό και χαρτόδετο εξώφυλλο και με εξαιρετική ποιότητα χαρτιού. Ένα παραμύθι που συμπληρώνει  απόλυτα την πρωτόλεια συγγραφή της Μυρτούς Μποκολίνι  η υπέροχη και ολοζώντανη εικονογράφηση της Άννας Τζώρτζη.

Να το ψάξετε οπωσδήποτε και διαβάζοντάς το,  ακούστε αποσπάσματα από τα έργα του Τσαϊκόφσκι:

Ο Καρυοθραύστης :https://www.youtube.com/watch?v=xtLoaMfinbU

Η λίμνη των κύκνων : https://www.youtube.com/watch?v=9rJoB7y6Ncs

Ένα μικρό βιογραφικό του διαβάστε εδώ:

Ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι γεννήθηκε πριν από 182 χρόνια στις 7 Μαΐου  1840 και πέθανε στις 6 Νοεμβρίου 1893.

Μια ζωή όχι και τόσο εύκολη, περιπετειώδες και με πολλές ψυχολογικές μεταπτώσεις. Αν και το μουσικό του ταλέντο διαγνώστηκε από τα πέντε του χρόνια, οι γονείς του γρήγορα αποφάσισαν πως έπρεπε να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Ακολουθεί τέτοιες σπουδές αναγκαστικά και μη θέλοντας να παρακούσει τις επιθυμίες του πατέρα του. Ο θάνατος της μητέρας του Αλεξάνδρας όμως στα 1854 τον καθορίζει και τον επηρεάζει για την μετέπειτα ζωή του και την σεξουαλική του ανάπτυξη.  Οι βιογράφοι του έχουν γενικά συμφωνήσει ότι ο Τσαϊκόφσκι ήταν ομοφυλόφιλος. Καταλυτική ήταν η συνάντησή του με την πλούσια χήρα Ναντέζντα φον Μεκ η οποία ακούγοντας τη μουσική στο θέατρο της Μόσχας τον Δεκέμβριο του 1876 αποφασίζει να αφιερώσει τη ζωή της στην ανατροφή των δώδεκα παιδιών της και στη μουσική του Τσαϊκόφσκι.

Ο Τσαϊκόφσκι είναι ο συνθέτης πολλών διάσημων έργων όπως:  Η Λίμνη Των Κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη, Ο Καρυοθραύστης, Η Ουβερτούρα 1812, το Πρώτο Κοντσέρτο για Πιάνο, επτά συμφωνίες και η όπερα Ευγένιος Ονέγκιν.

Όσον αφορά την  πρεμιέρα της παράστασης της Λίμνης των Κύκνων, δόθηκε στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στις 20 Φεβρουαρίου 1877 και στέφθηκε από αποτυχία. Αρκετά χρόνια αργότερα  στα 1895 στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης ενώ ήδη ο Τσαϊκόφσκι έχει πεθάνει, η παράσταση γνωρίζει την αποθέωση.

Η διασκευή του παραμυθιού ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών του Ε. Τ. Α. Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά γίνεται λιμπρέτο στα 1892…

*Ποντίκι στην οικία Τσαϊκόφσκι, Μυρτώ Μποκολίνι, εικ : ‘Αννα Τζώρτζη, εκδ. Πατάκη : Διαβάστε εδώ ένα μικρό απόσπασμα:

https://www.patakis.gr/product/662353/vivlia-paidika--efhvika-paidikh-neanikh-logotexnia/Pontiki-sthn-oikia-Tsaikofski-xartodeto/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου