Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Παραμύθια που λένε μεγάλες αλήθειες ...


Τα Παραμύθια του Σαββάτου… γράφει, προτείνει, παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*

Νέες εκδόσεις, καλογραμμένες ιστορίες, ποικίλη ύλη και φαντασία που κτυπάει κόκκινο. Μύθοι που αγαπήσαμε, νεράιδες και άνδρες της νεοελληνικής παράδοσης. Ζώα  αγαπημένα που συμβιώνουν και καταστάσεις καθημερινής τρέλας  που μόνο αν σκέφτεσαι σαν παιδί μπορείς  να  τις απογειώσεις.
Παραμύθια που λένε μεγάλες αλήθειες κι ιστορίες που αγαπήσαμε και πάντα θα αγαπάμε!

Όταν ο Ράμπο γνώρισε τη Ριρίκα, Εύα Κασιάρου, εικ: Ελίζα Βαβούρη, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ο Ράμπο είναι ένα ημίαιμο σκυλί που έχει κάτι από μπουλντόγκ. Έχει κι ένα όνομα βαρύ, σαν ιστορία, γιατί κατάφερε να επιζήσει μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Αφεντικά του ο μικρός Αργύρης και η κ. Ευτυχία η μαμά του αγοριού. Κι όπως τα περισσότερα σκυλιά, μισεί τις γάτες κι απεχθάνεται την μυρωδιά τους. Τις κυνηγάει σαν τις συναντήσει στο δρόμο, γρυλλίζει έντονα και γενικότερα επικρατεί ένας μικρός χαμός. Και μια μέρα, από εκείνες που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Ράμπο, ένα κουτί με ένα  μικρό ασπρογκρίζο γατί έκανε την εμφάνιση του στο σαλόνι του σπιτιού. Η Ριρίκα μπήκε αιφνιδίως στη ζωή του Ράμπο και την έκανε άνω κάτω. Ένα σωρό συναισθήματα ξύπνησαν, αρνητικά στην αρχή και σκέψεις για τρόπους εξολόθρευσης, απομάκρυνσης και εξαφάνισής  της. Ένα πρωινό  όμως συνέβη κάτι παράξενο, ασύλληπτο κι ο Ράμπο ένοιωσε τα πιο θετικά συναισθήματα που μπορεί να νοιώσει ένα …σκυλί για έναν « θανάσιμο» εχθρό που τελικά θα γίνει ο καλύτερος φίλος του. Τι συνέβη; Α… αυτό δεν λέγεται αλλά είναι γραμμένο από την Εύα Κασιάρου με πολύ δεξιοτεχνία, χιούμορ και έκπληξη.
Μια ιστορία για φιλόζωους και όχι μόνο. Μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα για ζώα και …καταστάσεις. Μια ιστορία που λίγο πολύ οι μεγαλύτεροι την έχουν βιώσει αν ζουν με κατοικίδια και οι μικρότεροι θα μάθουν ή θα απομυθοποιήσουν αρκετά πράγματα για τα κατεστημένα που αφορούν σκυλιά και γατιά. Μια ιστορία για τη φιλία, την αγάπη, την έννοια, τη φροντίδα, τη ζωή στο σπίτι με δυο πολύ αγαπημένα  στον άνθρωπο ζώα. Μια ιστορία πολύ πολύ καλογραμμένη, ευφάνταστη και αληθινή. Έτσι είναι η ζωή, αυτό που περισσότερο δεν θες και αποφεύγεις με κάποιο  τρόπο  έρχεται εκείνο και θρονιάζεται στην καθημερινότητα σου. Κι εσύ τότε αναγκαστικά το αποδέχεσαι και μπορεί σαν του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία να  ανακαλύψεις πως το είχες τελικά ανάγκη.
Υπέροχη εικονογράφηση από την Ελίζα Βαβούρη. Καταπληκτική έκδοση από την Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. 

Για όλους όσους αγαπούν τα σκυλιά και τα γατιά. Ένας διαφορετικός οδηγός- τρόπος συμβίωσης μαζί τους και μια καθημερινότητα γνώριμη και αγαπημένη!

Ο Λυράρης και οι νεράιδες, Αγγελική Δαρλάση, εικ: Βασίλης Γρίβας, εκδ. Μεταίχμιο

Σειρά Νεοελληνικά παραμύθια. Διασκευές, ξαναγραψίματα, έμμετρο κείμενο για μυθους και λαϊκές παραδόσεις οι περισσότερες από τη συλλογή του Ν. Πολίτη. Την αδυναμία  μου στην Κρήτη την καταλαβαίνουμε όλοι. Ειδικά όταν ακουμπά κάποιον  μύθο που μαζί του μεγάλωσα, ονειρεύτηκα και αγάπησα όσο κανέναν άλλο. Ο κρητικός λυράρης, ήρωας σε ιστορία. Το χάρισμα που δίνεται από νεράιδες αφού κανείς δεν μπορεί αλλιώς να εξηγήσει την τόση  μαεστρία, την δεξιοτεχνία , την μαγεία στο παίξιμο του πιο αρχαίου μουσικού οργάνου. Νεράιδες θα βρεις παντού να κατοικούν στα παραμύθια των Κρητικών. Παραλλαγές μύθων ακόμη περισσότερες . Η Αγγελική Δαρλάση έδωσε μια εκδοχή , απ΄τις πιο γνωστές κι αγαπημένες που ΄χει όλη την παράδοση των κρητικών λυράρηδων γραμμένη. Το μαυρομάνικο μαχαίρι, τον κύκλο της ζωής , την αντριγιά, τον όρκο στο λόγο που δεν «πατιέται » ποτέ κι  από κανέναν. Την ομορφιά, την δύναμη της κρητικής ψυχής. Σαν άλλος Οδυσσέας ο κρητικός λυράρης δεν παρασέρνεται από τις όμορφες κόρες, από το περίτεχνο παίξιμο της λύρας. Δεν λυγίζει, συλλογιέται  τη δική του πεθυμιά: Να μάθει να παίζει …θεϊκά. Γυναίκα πλανεύτρα, μουσική –λύρα ακόμα πιο δυνατός έρωτας.
Να το ψάξετε, με ζωγραφιές περήφανες σαν το τρανό νησί από τον Βασίλη Γρίβα, να θυμηθείτε πόσο σπουδαία είναι τούτη η τέχνη του παιξίματος της λύρας, πόσο μοναδική που μόνο σε νεράιδες αρμόζει να την ξέρουν…

Για  πολύ μικρά παιδιά και για όσους λατρεύουν τους μύθους του τόπου τους!

Τελικά θα γράψουμε τεστ; Ελένη Γεωργοστάθη, εικ: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Ψυχογιός

Δυο φίλοι, δυο γειτονόπουλα που λατρεύουν την τεχνολογία, την φαντασία, τις περιπέτειες, τα μυστικά και ….τις ανακαλύψεις. Ένα τάμπλετ είναι η αιτία και αφορμή της τόσο  πραγματικά εκπληκτικής περιπέτειας που έγραψε η Ελένη Γεωργοστάθη. Ένα τάμπλετ που μοιάζει να΄χει μαντικές ιδιότητες. Ή μήπως όχι; Ο αδελφός του Αργύρη, ο Γρηγόρης, που ναι μεγάλος και σπουδάζει εφευρέτης στην Αμερική  ανακάλυψε  την πιο σπουδαία «συσκευή» του κόσμου και ο Αργύρης δεν έχασε την ευκαιρία  να τη δοκιμάσει. Ένα τάμπλετ που διαβάζει τις σκέψεις του άλλου… Κι έτσι στη στιγμή αποφασίζουν οι δυο φίλοι,  να μάθουν αν η κυρία  Περσεφόνη ετοιμάζεται να τους βάλει τεστ στο σχολείο την επόμενη μέρα… Και τι απίστευτο συμβαίνει; Μόλις πληκτρολογούν το όνομά της στην οθόνη του τάμπλετ όλα γίνονται …ορατά και αποκαλυπτικά. Κι εδώ αρχίζει μια απίστευτη περιπέτεια. Θα ανακαλύψουν πως η κυρία τους σκέπτεται αλλά πράγματα, διαφορετικά, από αυτούς, θα μάθουν τη ζωή της τα απογεύματα και θα καρδιοχτυπήσουν σαν εμφανιστεί το …απρόοπτο που θα τους κάνει  επίσης να αναρωτηθούν για τις μέχρι εκείνη τη στιγμή σκέψεις τους.
Απίστευτη ιστορία! Γεμάτη χιούμορ και φαντασία αχαλίνωτη. Η Ελένη Γεωργοστάθη πρωτοτυπεί, συναρπάζει και μπαίνει στο μυαλό όχι μόνο της κ. Περσεφόνης αλλά όλων μας. Ποιος δεν θα θελε  μια συσκευή που διαβάζει …τα πάντα για τους άλλους; Μια ιστορία προβληματισμού για τις εύκολες ταμπέλες, για τις διαφορετικές απόψεις και σκέψεις. Μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα θετικά κι αρνητικά. Ερωτήσεις, απορίες, μυστικά και δυνατότητα λύσεων. Τελικά οι δασκάλες και οι δάσκαλοι δεν είναι τέρατα, ούτε αλλοπρόσαλλα πλάσματα. Είναι άνθρωποι με καθημερινότητα, προβλήματα, συναισθήματα γεμάτοι  και αγωνίες. Κι αν θα θέλαμε όλοι να είναι σουπερ ήρωες τότε με τα φτερά της φαντασίας των παιδιών μπορεί και να κατάφερναν όσα έκανε η κ. Περσεφόνη ένα απόγευμα που κανείς δεν το είχε φανταστεί.
Καλογραμμένη, στρωτή, γεμάτη, συναρπαστική, ξεχωριστή ιστορία! Όταν ένας συγγραφέας κατοικεί στα πιο ψηλά στρώματα της Φαντασίας , τα  αποτέλεσμα είναι γεμάτα εκπλήξεις. Όλοι θα την αγαπήσουν αυτήν την  ιστορία γιατί είναι  πολύ χορταστική, πρωτότυπη και διαφορετική. Φυσικά να μην παραλείψουμε και τις ολοζώντανες εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια που δίνουν νότες πολύχρωμες και ακόμα πιο συναρπαστικές σε μια ιστορία γεμάτη απρόβλεπτα!

Για παιδιά από 7 χρονών.

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιέυτηκε στις 28 Απριλίου 2018 στο Cretalive.gr :https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-99

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Τα Παραμύθια του Σαββάτου… ζωντανεύουν! ( Κι ας ήταν Παρασκευή… στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Εκπαίδευση και Πολιτισμός)


Παρασκευή απόγευμα 20 Απριλίου 2018,ώρα 16.00 και στην Αίθουσα Ταυροκαθάψια των 20ου και 56ου Δημ. Σχολείων Ηρακλείου ξεκινούσε σιγά σιγά το εργαστήριο με τίτλο: Τα Παραμύθια του Σαββάτου… ζωντανεύουν. Κι ήταν προγραμματισμένο για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο : Εκπαίδευση και Πολιτισμός, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Διοργάνωση από την  Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κρήτης και με  Εμψυχώτρια- εισηγήτρια την  Ελένη Μπετεινάκη.
Τι να πω τωρα για τούτο το Εργαστήρι που θα θυμάμαι για πολύ πολύ καιρό. Σαν μου είπαν λίγο πριν την έναρξη πως θα ΄ναι πάνω από 30 άτομα έμεινα με μια παιδικά αφελέστατη ίσως απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό μου και την ερώτηση: «Όλοι αυτοί για τα παραμύθια μου;» …Κι όμως όλοι αυτοί για τα παραμύθια, άνθρωποι με πείρα, φιλόλογοι-δάσκαλοι- νηπιαγωγοί, βρεφονηπιοκόμοι, άνθρωποι που όποιο τίτλο κι έφερναν μαζί τους αποδείχτηκε πως λάτρευαν τα παραμύθια.

Η Μαρμελαδού της Αλεξάνδρας Μητσιάλη, ήταν το παραμύθι που είχα διαλέξει να τους αφηγηθώ. Σύγχρονο, υπέροχο και γεμάτο μυρωδιές και συναισθήματα. Οι κούκλες της Εύης Αλμπαντάκη ήταν πάλι πανέτοιμες, τα βαζάκια με τις «μαγικές » λέξεις και χρώματα στοιβαγμένα σε μια σειρά στο πάγκο της Νίνας για το  παζάρι της Τετάρτης   και το παραμύθι πήρε σάρκα και οστά…



Κι άκουγαν, άκουγαν πολύ προσεκτικά. Δεν έβλεπαν εκείνοι αλλά εγώ όσο μιλούσα κοίταζα τις εκφράσεις των προσώπων κι έπαιρνα δύναμη, χαρά και αντοχή ίσαμε την τελευταία λέξη. Που΄ ρθε η κάθαρση για όλους μας και η στιγμή της πιο μεγάλης δημιουργίας.






Έξι ομάδες φτιάξαμε όσα και τα χρώματα από τα βάζα και οι λέξεις που θα έπρεπε  να μπουν μέσα στις μαγικές συνταγές που είχαν να ετοιμάσουν.
Κόκκινο της αγάπης, πράσινο της ευτυχίας, κίτρινο της ελευθερίας, μπλε της καλοσύνης, ροζ της χαράς και πορτοκαλί της φιλίας.
Και σαν τελειώσανε με τα πιο σπουδαία υλικά της φαντασίας, των συναισθημάτων και της σκέψης τους ήρθε η παρουσίαση τους που με συγκίνησε πολύ, πολύ!
Ομάδα 1η : Μαγική λέξη : Φιλία και τίτλος δημιουργίας – παρουσίασης : Μια φιλία σκέτη Μαρμελάδα ( ΚΑλλίόπη Γκουτζιαμάνη, Τρευλάκη Δέσποινα,Αγγελάκη Εμμανουέλλα, Παπασπυρίδου Εύη, Κανάκη Μαίρη)
Και τι δεν είχε τούτη η συνταγή; Αγάπη, κατανόηση, αλληλεγγύη, υποστήριξη, εμπιστοσύνη αξιοπιστία, ειλικρίνεια, αλήθεια, συγγνώμη, ανιδιοτέλεια, καλοσύνη, αμοιβαιότητα, συνεργασία, ενσυναίσθηση, φιλία και …μέλι!

Ομάδα 2η: Μαγική λέξη :Ελευθερία και χρώμα το κίτρινο :Τίτλος : Μαγική συνταγή μαρμελάδας μπανάνας (Ειρήνη Σπυριδάκη, Ελένη Κουτσάκη, Σοφία Δέλλα, Ελένη Μερκουλίδη, Γεωργία Μαπντουβά)







Υλικά :1 κιλό ελευθερία,
5 κουτ. Σούπας Ειρήνη,
Αγάπη όση σηκώσει
1 κούπα φιλία
Χαρά από 20 παιδικά χαμόγελα
Ξύσμα ονείρου
1 φτερό πεταλούδας
5 μπανάνες και μια μπανανόφλουδα
Μπόλικα φιλάκια
20 αγκαλίτσες
1 χούφτα ελπίδα,
Άρωμα κίτρινου τριαντάφυλλου
Σιρόπι καλοσύνης
Νεραϊδόσκονη
Ομάδα 3η : Η  μαγική λέξη ήταν η καλοσύνη και φυσικά φτιάξανε την μαρμελάδα της:
(Αγγελική Σιούτα, Ελένη Νέστορα, Βρυσανάκη Σοφία, Παρασκάκη Κατερίνα, Μπλέτα Ελένη)
Και τη δεν είχε τούτη η μαγική συνταγή; Από τα πιο σπουδαία υλικά:
2 κιλά παιδικές αγκαλιές,
2 κιλά γλυκά φιλιά
1 κιλό δάκρυ χαράς
1 κιλό πλατιά χαμόγελα
2 πρέζες αγάπης
Πολλές χούφτες καλοσύνη
4η Ομάδα: Μαγική λέξη η Αγάπη και φυσικά έφτιαξαν τη μαρμελάδα της: ( Μαρία Πρωτογεράκη, Ερωφίλη Σφακιανάκη, Πηνελόπη Διαμαντάκου, Λιουδάκης Βασίλειος,Νίκας Σταύρος)
*      Φοράμε την κατακόκκινη ποδιά μας
*      Ζεσταίνουμε λίγες αναμνήσεις σε ένα κατασαρολάκι σε σχήμα καρδιάς
*      Προσθέτουμε από τον ενθουσιασμό των παιδικών μας χρόνων
*    

   
  Βάζουμε τη χαρά από τη  περιπέτεια της εξερεύνησης του δάσους για τη συλλογή των φρούτων
*      Καθώς σιγοβράζει το μίγμα αναδύονται όμορφα συναισθήματα
*      Αγάπη και ευφορία πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα
*      Κλείνουμε τα παράθυρα σε αρνητικές σκέψεις
*      Λέμε ανέκδοτα για να δροσίσει η μαρμελάδα με τη χαρά και τα γέλια μας
*      Σερβίρουμε με ζεστά χαμόγελα


5η Ομάδα :Μαγική λέξη η Χαρά. Συνταγή : Τριανταφυλλένια Χαρά (Τριανταφύλλου Στέλλα, Κασσωτάκη Ειρήνη, Νηστικάκη Σόνια, Γαρεφαλάκη Ελισάβετ, Δουκουμετζάκη Καλλιόπη )
Υλικά: 2 κούπες Χαρά
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλιά τύχη
5 γλυκά χαμόγελα
10 κουταλιές της σούπας Ελπίδα
5 αγκαλιές, αγκαλιές τριαντάφυλλα
5 χούφτες τρυφερότητα
1 κανάτα ροδόνερο
Εκτέλεση : Σε μια ζαχαρωτή κατσαρόλα αναμιγνύουμε τη χαρά, τη ζάχαρη, την τύχη, τα χαμόγελα, την ελπίδα, τα τριαντάφυλλα, την τρυφερότητα και το ροδόνερο.
Σιγοβράζουμε με ζεστασιά το μείγμα μέχρι να δέσουν τα υλικά
Πασπαλίζουμε με ροδοπέταλα και κανέλα
Την προσφέρουμε με σιρόπι ευτυχίας




6η ομάδα: Μαγική λέξη Ευτυχία και έφτιαξαν μια έμμετρη Συνταγή (Κλειώ Καλογιαννάκη, Κατερίνα Δερμιτζάκη, Μαρία  Χιώνου, Μαρία Περδικάκη)
Πολλά έχω να σου πω απόψε ευτυχία.
Έλα μαζί να ζήσουμε σ΄αυτή την πολιτεία.
Παρέα να είμαστε μαζί, στη βόλτα στο παιχνίδι
Και η ζωή μα σαν κυλά σαν όμορφο ταξίδι.
Μαζί να δοκιμάσουμε την κάθε κουταλιά της
Με γέλιο, αγάπη, υπομονή μα και χαρά γεμάτη.
Και είναι όλα τόσο απλά στα καθημερινά μας
Για αυτό μην τα αφήσουμε να φύγουν μακριά μας!

Έπρεπε να είστε εκεί για να δείτε την εκπληκτική παρουσίαση και όλα τα δρώμενο από τις κυρίες και τους κυρίους των ομάδων.


Ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όλο αυτό που ζήσαμε για μια μισή ώρα περίπου! Με συγκινήσατε, με γεμίσατε με πολλά θετικά συναισθήματα, με καταπλήξατε για την αθρόα συμμετοχή και έμεινα άφωνη με τις δημιουργίες σας.


Μια τεράστια αγκαλιά από εμένα και τα Παραμύθια του Σαββάτου...
Και με το καλό να ανταμώσουμε πάλι!
Ελένη Μπετεινάκη

















Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Έκλεισε ο Κύκλος των ζωντανών αφηγήσεων στα Παραμύθια του Σαββάτου για την χειμερινή περίοδο!


Κάπως έτσι έκλεισε ο φετινός χειμερινός κύκλος για «Τα Παραμύθια του Σαββάτου», το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στις 17.30 το απόγευμα στις Φυλλο…σοφίες, στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου. 

Με πολλές παιδικές φωνές και δημιουργίες κι με ένα παραμύθι παλιό που γράφτηκε πριν 200 και παραπάνω χρόνια από τους αδελφούς Γκριμ : Τα τρία φτερά. Στην αφήγηση της ιστορίας, η Ελένη Μπετεινάκη.

«Τρεις πρίγκιπες, τρεις αδελφοί. Οι δυο μεγάλοι και ένας μικρός… Ένας βασιλιάς που δεν ξεχωρίζε τα παλληκάρια του και δεν ήξερε σε ποιο να δώσει το θρόνο του. Τρία φτερά που αφέθηκαν  στον άνεμο για να δείξουν το δρόμο στον καθένα. Το πρώτο φτερό έδειξε προς τη δύση, το δεύτερο  την ανατολή και το φτερό του μικρότερου γιου έπεσε στα πόδια του… Μαγεία, παράξενα ζώα, Βατραχοβασιλιάδες, πολύτιμα δακτυλίδια, πριγκίπισσες και μαγικά χαλιά. 

Όλα τα είχε  τούτο παραμύθι μα πάνω απ΄ όλα μας έδειξε πόσο κακό μπορεί να φέρει  η υπεροψία και ο εγωισμός και πόση καλοσύνη και ζωή κρύβει η υπομονή, η γνώση και η σωφροσύνη.
Και ύστερα φτιάξαμε κι εμείς  το μαγικό χαλί της γνώσης και των παραμυθιών !







Από μένα ένα τεράστιο Ευχαριστώ σε γνωστούς και άγνωστους που μοιραστήκαμε όλα τα προηγούμενα Σάββατα των Παραμυθιών και ραντεβού τον ερχόμενο χειμώνα!

Όσο για τις Κυριακές στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα τα πούμε στις 13 Μαΐου, στις 11.00 το πρωί που γιορτάζουνε κι οι μητέρες όλου του Κόσμου!

Μπετεινάκη Ελένη

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ: https://www.patris.gr/2018/04/23/ekleise-o-kyklos-ton-zontanon-afigiseon-sta-paramythia-toy-savvatoy-gia-ti-cheimerini-periodo/