Το παραμύθι της βροχής

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μέρες τσικουδιάς ...του Γιώργου Ζαφειρόπουλου

Ο φωτογράφος Ανδρέας Σμαραγδής πηγαινοερχόταν τέσσερα χρόνια στην Κρήτη για να φωτογραφίσει την τελετουργία απόσταξης της τσικουδιάς. Οι ονειρικές εικόνες που παρήγαγε συμπεριελήφθησαν σε ένα λεύκωμα που απέσπασε μεγάλη διεθνή διάκριση, ανυψώνοντας όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και την Ελλάδα.



Oταν χτυπάς την πόρτα ενός σπιτιού στην Κρήτη προβάλλει ένα χαμογελαστό πρόσωπο που σου λέει: «Καλώς τον, βάλ' του μια (τσικουδιά)». Η προσφορά της τσικουδιάς αποτελεί το προσκλητήριο για μια βαθύτερη προσέγγιση και επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Ειδικά αυτοί που συμμετέχουν στην τελετουργία παραγωγής του ποτού πετυχαίνουν ανώτερα επίπεδα συντροφικότητας. Ο κρητικής καταγωγής φωτογράφος Ανδρέας Σμαραγδής θεώρησε ότι όφειλε να παγιδεύσει αυτά τα συναισθήματα με τον φακό του.

Τέσσερα χρόνια πηγαινοερχόταν στην Κρήτη μέχρι να ολοκληρώσει τη φωτογράφηση, αλλά δεν πήγε καθόλου χαμένος ο κόπος του, αφού το λεύκωμα που εξέδωσε με τον τίτλο «Τσικουδιά - Κρήτης Πνεύμα», των εκδόσεων Δοκιμάκη, απέσπασε το 3ο παγκόσμιο βραβείο στην κατηγορία Best Spirits Books στην έκθεση Gourmand World Cookbook Fair, που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Παρίσι. Η σημασία της παραπάνω διάκρισης ενισχύεται από το γεγονός ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν 154 χώρες με περισσότερους από 6.000 τίτλους βιβλίων. Πριν από λίγες μέρες έγινε η παρουσίαση του λευκώματος στον θαυμάσιο εκθεσιακό χώρο «Ελαιών-loft» στον Βοτανικό, η οποία συνοδεύτηκε και από εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας.

Ζητήσαμε από τον Ανδρέα Σμαραγδή να μας περιγράψει πώς προσέγγισε από φωτογραφική άποψη το θέμα και μας απάντησε: «Ηθελα να εικονογραφήσω τη μυσταγωγία του άμβυκα, του καζανιού της απόσταξης. Το μυστήριο απεδείχθη ότι δεν ήταν μέσα στο καζάνι, αλλά στους ανθρώπους που ήταν μαζεμένοι γύρω από αυτό. Ηταν σαν μια ορχήστρα μουσικών, που κατευθύνονταν από έναν εξαιρετικό μαέστρο, τον καζανάρη. Δεν ήταν απαθείς οι άνθρωποι γύρω από το καζάνι, αλλά συμμετείχαν σε μια τελετουργία που κλιμακωνόταν σταδιακά. Στην αρχή ήπιαν δυο ποτηράκια για να λυθεί η γλώσσα τους και να απελευθερωθεί το μυαλό τους.

Μόλις ξαλάφρωσαν, έβγαλαν τον πραγματικό χαρακτήρα τους και άρχισαν να καταθέτουν την ψυχή τους. Το σκηνικό των γενειοφόρων ανδρών έμοιαζε με εκείνο του χορού της αρχαίας τραγωδίας, που μόλις διακρίνεται μέσα στο μισοσκόταδο. Για να γράψει η εικόνα, ενίσχυσα το υπάρχον φως, χωρίς να ξεφύγω από τις θεμελιώδεις χρωματικές αποχρώσεις του περιβάλλοντος χώρου. Το φως που πρόσθεσα ήταν ρεαλιστικό και δεν ενόχλησε κανέναν».

Το καζάνεμα δεν μαγεύει μόνο τα μάτια, αλλά και την όσφρηση. Δεν είναι μόνο οι αιθέριοι ατμοί που υψώνονται από τον άμβυκα, αλλά και οι μυρωδιές από τις «οφτές» πατάτες που ψένουν οι καζανάρηδες στη χόβολη. Ολα αυτά δεν άνοιξαν την όρεξη του Ανδρέα Σμαραγδή μόνο για φαγητό, αλλά και την επιθυμία του για περαιτέρω φωτογράφηση. Το κάθε τι στον χώρο του καζανέματος του κέντριζε το φωτογραφικό ενδιαφέρον, τα πλατιά χαμόγελα, τα ποτηράκια που λαμπύριζαν, τα αναμμένα κάρβουνα, τα πιατάκια με τις ελιές και τα παξιμάδια. Η Κρήτη είναι γι' αυτόν ανεξάντλητη και ανεπανάληπτη από φωτογραφική άποψη. Εφυγε μικρός από εκεί και σε κάθε ταξίδι που ξαναγύριζε ήταν να σαν την έβλεπε για πρώτη φορά...














•    Ο Ανδρέας Σμαραγδής γεννήθηκε στις Γωνιές Ηρακλείου Κρήτης. Εχει διατελέσει καθηγητής φωτογραφίας στη σχολή ΑΚΤΟ και ιδρυτής της σχολής φωτογραφικών σπουδών Blow Up. Εχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 8 ατομικές και σε 12 ομαδικές εκθέσεις. Εχουν εκδοθεί 23 λευκώματα με φωτογραφίες του, 7 γαστρονομικού ενδιαφέροντος, 6 πολιτιστικά - ιστορικά, 4 για το Αγιον Ορος, 3 ταξιδιωτικά στην Ελλάδα, ένας οδηγός της Θράκης, μία έκδοση για τη Ρουμανία και μία για τη Συρία.

Γιώργος Ζαφειρόπουλος
www.travelpaths.gr

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Το παραμύθι της βροχής, Βιβλιοκαφέ Έναστρον, 17 Δεκεμβρίου 2011

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, το βιβλιοκαφέ Έναστρον στη Σόλωνος γέμισε ασφυκτικά με φίλους αγαπημένους, ανθρώπους της "τέχνης ", του βιβλίου, της μουσικής. Ανθρώπους που δεν γνωρίζαμε αλλά που ήρθαν να τους γνωρίσουμε. Ο χώρος πλημμύρισε μουσική, εικόνα και μυρωδιές από την μακρινή Ιαπωνία που η Τέσυ Μπάιλα μας είχε ήδη μεταφέρει με το υπέροχο μυθιστόρημά της.










Την παρουσίαση του βιβλίου της Τέσυς  είχαν "αναλάβει "  δύο πολύ σπουδαίοι Ελληνες συγγραφείς, η Πασχαλία Τραυλού με την μοναδική πένα της μας κατατόπισε για την φιλολογική και συγγραφική αξία του μυθιστορήματος και ο Δημήτρης Στεφανάκης μιλώντας από καρδιάς μας αποκάλυψε τις εντυπώσεις του από την ανάγνωση του βιβλίου και την γνώμη του για την συγγραφέα του Τέσυ Μπάιλα, προτρέποντας όλους να το διαβάσουν.


Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός
Ζαχαρούλα Οικονόμου.
Τα βίντεο που παρουσιάστηκαν ήταν επιμέλεια της Τέσυ Μπάιλα ενώ η μουσική που τα συνόδευε ήταν του 16χρονου Νίκου Γουλανδρή που έγραψε αποκλειστικά για το βιβλίο : Το παραμύθι της βροχής .
Η βραδυά έκλεισε με αγαπημένες μελωδίες και τραγούδια από τρία ταλαντούχα νέα παιδιά την Αρτέμιδα Σκύφα τον Δημήτρη Τσεσμελή και την  Σεμέλη Σακελλαρίου καθώς και την  Βιολέτα Σακελαρίου στο πιάνο.

Ευχαριστούμε όλους όσους ήταν εκεί και μοιραστήκαμε μαζί την χαρά της έκδοσης αυτού του πολύ ιδιαίτερου μυθιστορήματος .

Ευχαριστούμε την Εφη Ριζά και τον Θανάση Σκύφα για την τόσο όμορφη φιλοξενία τους στο βιβλιοκαφέ Έναστρον .












Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Εισαγωγή στο έργο του Καζαντζάκη,Roderick Beaton, ΠΕΚ

Roderick Beaton
Εισαγωγή στο έργο του Καζαντζάκη, επιλογή κριτικών κειμένων
Μετάφραση Θανάσης Κατσικερός
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2011, σελ. 768

( Γράφει ο Αλέξης Στεφανίδης )

Το δίτομο πόνημα του Peter Bien «Καζαντζάκης, η πολιτική του πνεύματος» (ΠΕΚ, 2001 και 2007 αντίστοιχα) θεωρείται σταθμός για τους μελετητές του μεγάλου δημιουργού. Γιατί όχι μόνο αποτελεί μια πληρέστατη εργοβιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και διότι εκθέτει το πνευματικό του κληροδότημα ιδωμένο από πολλές διαφορετικές οπτικές. Έχοντας λοιπόν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης την τιμή και την ευθύνη να δώσουν στο ελληνικό κοινό μια τέτοιου επιπέδου μελέτη, θα περίμενε κανείς ότι δύσκολα θα παρουσίαζαν εκ νέου κάτι αντίστοιχο. Και όμως, σε τέσσερα μόλις χρόνια, διάστημα ελάχιστο για τα εκδοτικά δεδομένα, έρχεται η «Εισαγωγή στο έργο του Καζαντζάκη» του Roderick Beaton να αναμετρηθεί αλλά και να συμπληρώσει το μνημειώδες έργο του Bien – και τα καταφέρνει πράγματι περίφημα.
Ο κοινός παρονομαστής των δυο εκδόσεων είναι το πάθος και η αγάπη των δημιουργών τους για τον μεγάλο ταξιδιώτη, το Δυσσέα των ελληνικών γραμμάτων. Τόσο για τον Bien όσο και για τον Beaton, ο Νίκος Καζαντζάκης αποτελεί μόχθο, πάθος και ταξίδι δεκαετιών. Όμως οι δυο ακαδημαϊκοί επιλέγουν να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους στις δουλειές τους. Ο Bien εξετάζει κάθε ένα από τα έργα του Καζαντζάκη χωριστά, για να ανακαλύψει μέσα τους την ψυχή και το πνεύμα του δημιουργού τους. Αντίθετα, ο Beaton εξερευνά τις αντιδράσεις που αυτά προκάλεσαν τόσο κατά την έκδοσή τους, όσο και – το σημαντικότερο – πολλές δεκαετίες αργότερα στην Ελλάδα κα τον κόσμο. Γιατί μπορεί το έργο του Καζαντζάκη να δίχασε κοινό και κριτικούς, αλλά απαρατήρητο δεν πέρασε.
Εδώ ακριβώς εντοπίζεται και η μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος της Εισαγωγής. Είναι τέτοιος ο όγκος των κειμένων που έχουν γραφτεί εντός και εκτός Ελλάδος για το έργο του Καζαντζάκη, ώστε η καταγραφή τους και μόνο θα αποτελούσε βιβλιογραφικό άθλο. Αλλά δεν είναι αυτό που επιθυμεί ο Beaton. Άλλωστε και ο ίδιος επιμένει στον χαρακτηρισμό εισαγωγή, και τον τονίζει συνεχώς. Πέραν των προσωπικών του πεποιθήσεων και θέσεων, επιλέγει να παρουσιάσει κριτικά κείμενα από «…το ευρύτερο δυνατό φάσμα θεωρητικών, αισθητικών, ιδεολογικών και θρησκευτικών απόψεων…» ώστε να μπορέσει ο φιλοπερίεργος αναγνώστης να κατανοήσει το πλήθος και το μέγεθος των αντιδράσεων που προκάλεσε ο κρητικός συγγραφέας.
Τα κριτικά κείμενα που παρατίθενται στην Εισαγωγή του Beaton καλύπτουν μια περίοδο ενός περίπου αιώνα και οργανώνονται σε έξι ενότητες – πρώιμα έργα, θέατρο, Οδύσσεια, ταξιδιωτικά, μείζονα μυθιστορήματα, βιογραφίες – ανάλογα με τα έργα στα οποία αναφέρονται. Κάποια από αυτά είναι διθυραμβικά και άλλα πνέουν μένεα. Κάποια εκπλήσσουν ευχάριστα στην διαύγεια και την ποιότητα της κριτικής τους, και άλλα ξενίζουν στην αυστηρότητα και την ανελαστικότητα των δημιουργών τους. Όμως όλα προσφέρουν στον αναγνώστη εναλλακτικές οπτικές και δρόμους προσέγγισης ενός τεράστιου έργου, και αφήνουν σε αυτόν τελικά την επιλογή να διαμορφώσει την δική του προσωπική άποψη. Το σημαντικότερο – τον καλούν να επιστρέψει, να θυμηθεί ξανά ή να ανακαλύψει από την αρχή το Νίκο Καζαντζάκη. Αυτό είναι που επιδιώκει από την αρχή ο Beaton, και να είστε σίγουροι ότι το καταφέρνει απόλυτα. Και αν ο Γιάννης Τριανταφύλλου στην Ελευθεροτυπία περιέγραφε την Εισαγωγή ως «…τόμο βιβλιοθήκης», θα μας επιτρέψει να διαφωνήσουμε – η Εισαγωγή είναι ένα έργο για διάβασμα βαθύ και απολαυστικό.

Διαβάστε επίσης:
Peter Bien Καζαντζάκης, η πολιτική του πνεύματος, τ.Α (τ.Β), ΠΕΚ, 2001 (2007)
Έλλη Αλεξίου Για να γίνει μεγάλος, Καστανιώτης, 2004
Νίκος Καζαντζάκης Τετρακόσια γράμματα του Καζαντζάκη στον Πρεβελάκη, Εκδόσεις Καζαντζάκη, 1984.


Αξιολόγηση BigBook: 8,5 / 10

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τα πρώτα σε πωλήσεις παιδικά βιβλία για το 2011

Οι πωλήσεις των παιδικών βιβλίων μέσα από το βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης για το 2011 !!!

  1.  Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα Νο 5, Τζέφ Κίνι, Ψυχογιός
  2.  Το δώρο της παπλωματούς, Jeff Brumbeau,΄Αγκυρα
  3.  Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας, Χορχέ Μπουκάι, Opera
  4.  O Μάϊκ ο Φασολάκης Τα Χριστούγεννα του Μάϊκ, Μαρί Κυριακού,  Λιβάνης
  5.  Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει , Βαγγέλης Ηλιόπουλος,Πατάκης
  6.  Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης: Νο 2 , Ρέιτσελ Ρενέ Ρέσελ,Ψυχογιός
  7.  Ο μικρός Πρίγκιπας, Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, Πατάκης
  8.  Τα 39 στοιχεία ( βιβλία 7,8,9 και 10), εκδ. ’Αγκυρα
  9.  Ο μικρός Νικόλας, Ρενέ Γκοσινί, Σύγχρονοι ορίζοντες
10. Το σεντούκι με τις 5 κλειδαριές, Ευγένιος Τριβιζάς,Κέδρος
11. Ένα γουρούνι με ταλέντο,Λήδα Βαρβαρούση,Παπαδόπουλος
12. Η κραυγή των λύκων , Βασίλης Κουτσιαρής- Γιάννης Διακομανώλης, εκδ. 
       Δοκιμάκης
13. Ο θησαυρός της Βαγίας,Ζωρζ Σαρή, Πατάκης
14. Τα τρία μικρά λυκάκια, Ευγένιος Τριβιζάς, Μίνωας
15. Το καπλάνι της βιτρίνας, Αλκη Ζέη, Μεταίχμιο
16. Το δάσος που άλλαξε όνομα, Λιάνα Δενεζάκη, Λιβάνης
17. Ο Θησέας, Φίλιππος Μανδηλαράς, Παπαδόπουλος
18. Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουνε, Μαρτίν Αγκάσι,Μεταίχμιο
19. Το ψέμα , Ζωρζ Σαρρή, Πατάκης
20. Το δέντρο που έδινε, Σελ Σίλβερσταϊν, Δωρικός