Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Περιπέτειες αξεπέραστες, ταξίδια σε τόπους αγνώστους, μοναδικούς....


Τα Παραμύθια του Σαββάτου…

Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Περιπέτειες αξεπέραστες, ταξίδια σε τόπους αγνώστους, μοναδικούς. Παρέα με πειρατές, με θησαυρούς, με ακλόνητους και θαρραλέους άνδρες και γυναίκες. Με πειρατές που δεν φοβούνται θύελλες, τρικυμίες, δράκους. Με οδηγό την μουσική για ζωή που γέμισε με νότες τον κόσμο όλο. Με παραμύθια που ήταν πέρα για πέρα αληθινά και με γραφές που θα αντέξουν στο χρόνο. 



Νι Πι ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής, Γιώργος Χατζόπουλος, εκδ. Πατάκη 

Τα βιβλία που μ΄αρέσουν πολύ τα διαβάζω δυο και τρεις φορές. Κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι που μπορεί και να ξέφυγε στην πρώτη ανάγνωση. Τούτο το μυθιστόρημα για παιδιά πραγματικά με συνεπήρε και νομίζω πως θα το διαβάσω πολλές φορές,  ακόμα. Μια από τις πιο δυνατές περιπέτειες γεμάτη ιστορία, χιούμορ, μυστήριο, έγνοια, μαγεία και πλοκή από εκείνες που δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις παρά μόνο σαν την τελειώσεις όλη, απνευστί !
Πειρατές της Ελλάδος, του Αιγαίου, της Κρήτης. Εποχή μοναδική, χρόνια δύσκολα στην Ελλάδα, στην ξηρά, στη θάλασσα. Ιστορικά γεγονότα γραμμένα με τρόπο που μένουν στη μνήμη και αναφορές σε ήρωες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο Γίγνεσθαι του κράτους μας, της ζωής και των εξελίξεων μετά την επανάσταση του 1821.
Ήρωες καθημερινοί πολλοί απ΄ αυτούς, υπαρκτοί κάποιοι,  άγνωστοι και  πολύ γνωστοί άλλοι, σε μας. Ο πειρατής Γάντζος ο Σούσουρας, υπήρξε στ΄ αλήθεια. Όπως και ο Μοίραρχος Κριεζής, ο Γάλλος ναύαρχος Ιππόλυτος Μπυσσόν, ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Καποδίστριας, Κυβερνήτης της Ελλάδας ίσαμε την δολοφονία του στα 1831.
Ταξίδι στο χρόνο και στην Ιστορία λοιπόν το βιβλίο του Γιώργου Χατζόπουλου. Ταξίδι σε μια εποχή και σε γεγονότα που είναι και δεν είναι γνωστά στους πολλούς. Τρανή  περιπέτεια που τα ΄χει όλα. Θησαυρούς, σμαράγδια, δράκους, μυστήριο, έρωτες και πάνω απ΄όλα πειρατές. Πειρατές που ζουν έντονα με ιστορίες παράξενες, απρόσμενες. Όλη η φαντασία σε έξαρση για τόπους γνωστούς που ο συγγραφέας  γεμίζει μαγεία και πειρατικό μπαρούτι. Ήρωες του 1821 , καπεταναίοι της θάλασσας που χωρίς να παίρνουν μέρος στην ιστορία υπάρχουν παντού. Γεγονότα, αναφορές, μαεστρία στο γράψιμο.
Δεν νομίζω να υπάρχει έστω κι ένας χαρακτήρας μέσα στο βιβλίο που η πολυτάραχη ζωή του να μην κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη, μικρό ή μεγάλο.
Πλούσιο βιβλίο σε λέξεις, σε εικόνες, σε συναισθήματα. Σε ιστορία και μύθους από εκείνους που μπλέκονται με την αλήθεια και θες κι εσύ να μπορούσες να ζήσεις στη ζωή σου. Σπουδαία η Ελέν, υπέροχη η Θεανώ, αγαπημένος ο Νι Πι , πονηρός ο Βαρθολομαίος, λελές ο Μπυσσόν, αδίστακτος ο Κριεζής, μοναδικός ο Γάντζος ο Σούσουρας.
Αλήθεια ποιος είναι ο πολυτιμότερος θησαυρός της ζωής; Ποιο είναι εκείνο το αθάνατο νερό της ζωής που τόσοι δράκοι το χουν φυλάξει στους αιώνες; Πόσες σπηλιές, πόσοι μαγικοί τόποι, πόσοι θρύλοι ακόμα στο Αιγαίο, στο Κρητικό πέλαγος, στα νησιά, στην μοναδική μας χώρα;
Θα μπορούσα να σας γράψω σελίδες ολόκληρες για κάθε τι που συνάντησα σε  τούτη την ιστορία. Λάτρεψα ίσαμε και τον φοβερό δρακο-όφη… Όμως προτείνω να τη διαβάσετε μόνοι σας  και να ταξιδέψετε μαζί της. Να γελάσετε με τα καμώματα, να φουρκιστείτε με τα άδικο. Να πολεμήσατε με τους «κακούς». Να παθιαστείτε με τους άπληστους. Να κυνηγήσετε το όνειρο ίσαμε την  πιο βαθιά σπηλιά. Να ερωτευτείτε όπως μόνο ένας πειρατής ξέρει. Να κλάψετε με τις άνανδρες συμπεριφορές και τα τερτίπια της αγάπης, του πολέμου, της μαυρίλας. Να μάθετε ή να θυμηθείτε όρους ναυτικούς. Να ζήσετε μαζί με τους ήρωες όλες τους τις περιπέτειες  και να θέλετε να διαβάσετε ξανά και ξανά την πιο καλογραμμένη ιστορία – περιπέτεια της χρονιάς!
Γιώργο Χατζόπουλε  σε ευχαριστούμε για το ταξίδι στην ιστορία, στις θάλασσες, στους ανθρώπους, στο χρόνο. ΄Ηδη ξεσκόνισα τα κιάλια και ζώστηκα εκείνο το σπαθί που τα κάνει όλα μαγικά για περιπέτειες σε τόπους άγνωστους γεμάτους  μυστήριο, αγωνία, θησαυρούς άπιαστους!

Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για το βιβλίο: http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=743077
 
Για παιδιά από 9 χρονών ίσαμε όσο θέλετε!

Βάρκα στο γιαλό, Μάρω Θεοδωράκη, εικ: Λαυρέντης Χωραΐτης, εκδ. Μίνωας.

Όσα βιβλία και αν γραφτούν για τον μεγαλύτερο σύνθετη, μουσικό εν ζωή στην χώρα μας, Μίκη Θεοδωράκη, θα είναι λίγα και πάντα θα μας διαφωτίζουν σε πτυχές της ζωής τους που μας είναι άγνωστες και σημάδεψαν αυτόν και την καριέρα του.
Ρουφάς το βιβλίο που μοιάζει σαν  μια καλογυρισμένη ταινία. Μια ταινία  που ξετυλίγει τη ζωή των ανθρώπων, της Ελλάδας της ίδιας, κοντά εκατό χρόνια πριν μα και της ιστορίας του τόπου μέσα από βιώματα παιδιών- ανθρώπων που μεγαλούργησαν.
Μάρω Θεοδωράκη, τυχερή που φέρεις ένα επίθετο με ιστορία. Τυχερή που μπορείς και μιλάς, συναναστρέφεσαι και γνωρίζεις από τόσο κοντά τόσο σπουδαίους ανθρώπους. Τυχερή που έχεις μέσα σου την ίδια η παρόμοια καλλιτεχνική φλόγα και δίψα για τη μουσική, τη  γραφή, τα γεννούμενα και κουβαλάς σχεδόν το ίδιο αίμα με αυτούς. Τυχεροί κι εμείς που χάρις σε σένα μαθαίνουμε τόσο μοναδικά γραμμένη μια ζωή, σαν παραμύθι.
Με τους στοίχους των τραγουδιών που μελοποίησε ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης είναι  πλημμυρισμένη τούτη η γραφή. Με ροή λόγου που σε συγκινεί, σε συνεπαίρνει σε ταξιδεύει κι αυτή, στο χρόνο. Πόσο πράγματα  αποκαλύπτονται μέσα σε τόσο λίγες σελίδες. Πόσες ζωές, πως διαμορφώθηκαν χαρακτήρες, γεγονότα, άνθρωποι. Που πήγε, που έζησε, πως έζησε, ποιοι άνθρωποι ήταν για τον μικρό Μίκη σταθμοί, επιρροές και πυξίδα στη δική του εξέλιξη. Σκέψεις, ενέργειες, τύχη στα χρόνια τα δύσκολα. Πόλεμοι, πείνα, κακουχία και πάνω απ όλα ….μουσική!
Μοναδικό βιβλίο, μοναδική και πολυταξιδεμένη ζωή, στο χώρο, στο χρόνο, στη Μουσική. Να το διαβάσετε ,μικροί μεγάλοι, να αφεθείτε στα όμορφα, στα ιδανικά, στην πίστη, στο όνειρο που δεν παραιτείται ποτέ, ό,τι και αν συμβεί. Στην πολυτάραχη και απίστευτη ζωή που τα΄χε όλα όσα μας πλημμύρισαν αργότερα σε νότες και μελωδίες που πάντα θα ζουν.
Ντυμένο με τις ασπρόμαυρες εικόνες που το κάνουν ακόμα πιο συγκινητικό και υπέροχοι από τον Λαυρέντη Χωραΐτη. 

Μάρω Θεοδωράκη να σαι πάντα καλά να μας χαρίζεις όλους τους πολύτιμους θησαυρούς της ζωής και της ψυχής σου…

Για περισσότερες πληροφορίες : http://www.minoas.gr/

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι Νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 9 Ιουνίου 2018 :https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-09-06-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου