Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Παραμύθια που λένε μεγάλες αλήθειες ...


Τα Παραμύθια του Σαββάτου… γράφει, προτείνει, παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*

Νέες εκδόσεις, καλογραμμένες ιστορίες, ποικίλη ύλη και φαντασία που κτυπάει κόκκινο. Μύθοι που αγαπήσαμε, νεράιδες και άνδρες της νεοελληνικής παράδοσης. Ζώα  αγαπημένα που συμβιώνουν και καταστάσεις καθημερινής τρέλας  που μόνο αν σκέφτεσαι σαν παιδί μπορείς  να  τις απογειώσεις.
Παραμύθια που λένε μεγάλες αλήθειες κι ιστορίες που αγαπήσαμε και πάντα θα αγαπάμε!

Όταν ο Ράμπο γνώρισε τη Ριρίκα, Εύα Κασιάρου, εικ: Ελίζα Βαβούρη, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ο Ράμπο είναι ένα ημίαιμο σκυλί που έχει κάτι από μπουλντόγκ. Έχει κι ένα όνομα βαρύ, σαν ιστορία, γιατί κατάφερε να επιζήσει μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Αφεντικά του ο μικρός Αργύρης και η κ. Ευτυχία η μαμά του αγοριού. Κι όπως τα περισσότερα σκυλιά, μισεί τις γάτες κι απεχθάνεται την μυρωδιά τους. Τις κυνηγάει σαν τις συναντήσει στο δρόμο, γρυλλίζει έντονα και γενικότερα επικρατεί ένας μικρός χαμός. Και μια μέρα, από εκείνες που δεν θα ξεχάσει ποτέ ο Ράμπο, ένα κουτί με ένα  μικρό ασπρογκρίζο γατί έκανε την εμφάνιση του στο σαλόνι του σπιτιού. Η Ριρίκα μπήκε αιφνιδίως στη ζωή του Ράμπο και την έκανε άνω κάτω. Ένα σωρό συναισθήματα ξύπνησαν, αρνητικά στην αρχή και σκέψεις για τρόπους εξολόθρευσης, απομάκρυνσης και εξαφάνισής  της. Ένα πρωινό  όμως συνέβη κάτι παράξενο, ασύλληπτο κι ο Ράμπο ένοιωσε τα πιο θετικά συναισθήματα που μπορεί να νοιώσει ένα …σκυλί για έναν « θανάσιμο» εχθρό που τελικά θα γίνει ο καλύτερος φίλος του. Τι συνέβη; Α… αυτό δεν λέγεται αλλά είναι γραμμένο από την Εύα Κασιάρου με πολύ δεξιοτεχνία, χιούμορ και έκπληξη.
Μια ιστορία για φιλόζωους και όχι μόνο. Μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα για ζώα και …καταστάσεις. Μια ιστορία που λίγο πολύ οι μεγαλύτεροι την έχουν βιώσει αν ζουν με κατοικίδια και οι μικρότεροι θα μάθουν ή θα απομυθοποιήσουν αρκετά πράγματα για τα κατεστημένα που αφορούν σκυλιά και γατιά. Μια ιστορία για τη φιλία, την αγάπη, την έννοια, τη φροντίδα, τη ζωή στο σπίτι με δυο πολύ αγαπημένα  στον άνθρωπο ζώα. Μια ιστορία πολύ πολύ καλογραμμένη, ευφάνταστη και αληθινή. Έτσι είναι η ζωή, αυτό που περισσότερο δεν θες και αποφεύγεις με κάποιο  τρόπο  έρχεται εκείνο και θρονιάζεται στην καθημερινότητα σου. Κι εσύ τότε αναγκαστικά το αποδέχεσαι και μπορεί σαν του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία να  ανακαλύψεις πως το είχες τελικά ανάγκη.
Υπέροχη εικονογράφηση από την Ελίζα Βαβούρη. Καταπληκτική έκδοση από την Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. 

Για όλους όσους αγαπούν τα σκυλιά και τα γατιά. Ένας διαφορετικός οδηγός- τρόπος συμβίωσης μαζί τους και μια καθημερινότητα γνώριμη και αγαπημένη!

Ο Λυράρης και οι νεράιδες, Αγγελική Δαρλάση, εικ: Βασίλης Γρίβας, εκδ. Μεταίχμιο

Σειρά Νεοελληνικά παραμύθια. Διασκευές, ξαναγραψίματα, έμμετρο κείμενο για μυθους και λαϊκές παραδόσεις οι περισσότερες από τη συλλογή του Ν. Πολίτη. Την αδυναμία  μου στην Κρήτη την καταλαβαίνουμε όλοι. Ειδικά όταν ακουμπά κάποιον  μύθο που μαζί του μεγάλωσα, ονειρεύτηκα και αγάπησα όσο κανέναν άλλο. Ο κρητικός λυράρης, ήρωας σε ιστορία. Το χάρισμα που δίνεται από νεράιδες αφού κανείς δεν μπορεί αλλιώς να εξηγήσει την τόση  μαεστρία, την δεξιοτεχνία , την μαγεία στο παίξιμο του πιο αρχαίου μουσικού οργάνου. Νεράιδες θα βρεις παντού να κατοικούν στα παραμύθια των Κρητικών. Παραλλαγές μύθων ακόμη περισσότερες . Η Αγγελική Δαρλάση έδωσε μια εκδοχή , απ΄τις πιο γνωστές κι αγαπημένες που ΄χει όλη την παράδοση των κρητικών λυράρηδων γραμμένη. Το μαυρομάνικο μαχαίρι, τον κύκλο της ζωής , την αντριγιά, τον όρκο στο λόγο που δεν «πατιέται » ποτέ κι  από κανέναν. Την ομορφιά, την δύναμη της κρητικής ψυχής. Σαν άλλος Οδυσσέας ο κρητικός λυράρης δεν παρασέρνεται από τις όμορφες κόρες, από το περίτεχνο παίξιμο της λύρας. Δεν λυγίζει, συλλογιέται  τη δική του πεθυμιά: Να μάθει να παίζει …θεϊκά. Γυναίκα πλανεύτρα, μουσική –λύρα ακόμα πιο δυνατός έρωτας.
Να το ψάξετε, με ζωγραφιές περήφανες σαν το τρανό νησί από τον Βασίλη Γρίβα, να θυμηθείτε πόσο σπουδαία είναι τούτη η τέχνη του παιξίματος της λύρας, πόσο μοναδική που μόνο σε νεράιδες αρμόζει να την ξέρουν…

Για  πολύ μικρά παιδιά και για όσους λατρεύουν τους μύθους του τόπου τους!

Τελικά θα γράψουμε τεστ; Ελένη Γεωργοστάθη, εικ: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Ψυχογιός

Δυο φίλοι, δυο γειτονόπουλα που λατρεύουν την τεχνολογία, την φαντασία, τις περιπέτειες, τα μυστικά και ….τις ανακαλύψεις. Ένα τάμπλετ είναι η αιτία και αφορμή της τόσο  πραγματικά εκπληκτικής περιπέτειας που έγραψε η Ελένη Γεωργοστάθη. Ένα τάμπλετ που μοιάζει να΄χει μαντικές ιδιότητες. Ή μήπως όχι; Ο αδελφός του Αργύρη, ο Γρηγόρης, που ναι μεγάλος και σπουδάζει εφευρέτης στην Αμερική  ανακάλυψε  την πιο σπουδαία «συσκευή» του κόσμου και ο Αργύρης δεν έχασε την ευκαιρία  να τη δοκιμάσει. Ένα τάμπλετ που διαβάζει τις σκέψεις του άλλου… Κι έτσι στη στιγμή αποφασίζουν οι δυο φίλοι,  να μάθουν αν η κυρία  Περσεφόνη ετοιμάζεται να τους βάλει τεστ στο σχολείο την επόμενη μέρα… Και τι απίστευτο συμβαίνει; Μόλις πληκτρολογούν το όνομά της στην οθόνη του τάμπλετ όλα γίνονται …ορατά και αποκαλυπτικά. Κι εδώ αρχίζει μια απίστευτη περιπέτεια. Θα ανακαλύψουν πως η κυρία τους σκέπτεται αλλά πράγματα, διαφορετικά, από αυτούς, θα μάθουν τη ζωή της τα απογεύματα και θα καρδιοχτυπήσουν σαν εμφανιστεί το …απρόοπτο που θα τους κάνει  επίσης να αναρωτηθούν για τις μέχρι εκείνη τη στιγμή σκέψεις τους.
Απίστευτη ιστορία! Γεμάτη χιούμορ και φαντασία αχαλίνωτη. Η Ελένη Γεωργοστάθη πρωτοτυπεί, συναρπάζει και μπαίνει στο μυαλό όχι μόνο της κ. Περσεφόνης αλλά όλων μας. Ποιος δεν θα θελε  μια συσκευή που διαβάζει …τα πάντα για τους άλλους; Μια ιστορία προβληματισμού για τις εύκολες ταμπέλες, για τις διαφορετικές απόψεις και σκέψεις. Μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα θετικά κι αρνητικά. Ερωτήσεις, απορίες, μυστικά και δυνατότητα λύσεων. Τελικά οι δασκάλες και οι δάσκαλοι δεν είναι τέρατα, ούτε αλλοπρόσαλλα πλάσματα. Είναι άνθρωποι με καθημερινότητα, προβλήματα, συναισθήματα γεμάτοι  και αγωνίες. Κι αν θα θέλαμε όλοι να είναι σουπερ ήρωες τότε με τα φτερά της φαντασίας των παιδιών μπορεί και να κατάφερναν όσα έκανε η κ. Περσεφόνη ένα απόγευμα που κανείς δεν το είχε φανταστεί.
Καλογραμμένη, στρωτή, γεμάτη, συναρπαστική, ξεχωριστή ιστορία! Όταν ένας συγγραφέας κατοικεί στα πιο ψηλά στρώματα της Φαντασίας , τα  αποτέλεσμα είναι γεμάτα εκπλήξεις. Όλοι θα την αγαπήσουν αυτήν την  ιστορία γιατί είναι  πολύ χορταστική, πρωτότυπη και διαφορετική. Φυσικά να μην παραλείψουμε και τις ολοζώντανες εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια που δίνουν νότες πολύχρωμες και ακόμα πιο συναρπαστικές σε μια ιστορία γεμάτη απρόβλεπτα!

Για παιδιά από 7 χρονών.

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιέυτηκε στις 28 Απριλίου 2018 στο Cretalive.gr :https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy-99

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου