Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Tα ημερολόγια πάντα κρατούν κρυμμένα μυστικά....



Τα Παραμύθια του Σαββάτου….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Ε ναι, λοιπόν, τα ημερολόγια πάντα κρατούν   κρυμμένα μυστικά. Τι κι αν περνούν τα χρόνια, πάντα τα γραπτά μένουν και συχνά αποκαλύπτουν αλήθειες που δεν ήξερε κανένας. Περιπέτειες , μυστήρια, ιστορία και χαμένοι πολιτισμοί είναι τα θέματα των βιβλίων των σημερινών παραμυθιών. Νέοι, έφηβοι γεμάτοι ανησυχίες, αναζητήσεις και φίλους που τόσο έχει ανάγκη η ηλικία τους και η ορμή της νιότης τους. 


Μυστική Αποστολή, το χαμένο ημερολόγιο του παππού, Μαρία Δασκαλάκη, εκδ. Μίνωας

Όλες οι ιστορίες που είναι γραμμένες πίσω από αγάλματα, πίνακες ζωγραφικής, τόπους που κρύβουν θρύλους πάντα με συγκινούν. Με συναρπάζουν και μαζί τους ταξιδεύω ίσαμε εκεί που καμιά φορά η φαντασία δίνει λύσεις όταν η ζωή, ο τόπος, αρνιούνται  να δώσουν. Διάβασα το βιβλίο της Μαρίας Δασκαλάκη, απνευστί. Όπως θα έπρεπε  ο καθένας  μας, σαν φόρο τιμής στο τόπο, στο νησί, στους θησαυρούς του. Μικροί και μεγάλοι , να χαθούμε λίγο στην περιπέτεια, στο μυστήριο, στην αναζήτηση, στα παιχνίδια της μοίρας, του μυαλού, των  συμπτώσεων και των ευρημάτων.
Αρχαία Ελεύθερνα, Πόλη, Ακρόπολη, Νεκρόπολη. Ένα μουσείο, μια ακόμα μεγάλη αρχαιολογική επιτυχία, ιστορίες που χάνονται  στα βάθη των αιώνων. Η Μαρία έφτιαξε μια απίθανη περιπέτεια για να μας μυήσει στο θαυμαστό και μοναδικό κόσμο της ιστορίας και ας έπλεξε  το μύθο με τις αλήθειες. Ένα λογοτεχνικό, μικρό αριστούργημα το βιβλίο. Ζωντανό, περιπετειώδες, αληθινό, συγκινητικό, μυστηριακό, μαγικό. Μέσα από μια παρέα παιδιών που έχουν έρθει διακοπές στο χωριό  του παππού και της γιαγιάς γεννιέται μια περιπέτεια που μοιάζει να τη ζει ο ίδιος ο αναγνώστης , συντροφιά με τον Δημήτρη, την Αριάθνη και την τελειόφοιτη φοιτήτρια της αρχαιολογίας, τη θεία τους τη Δανάη. Μια ιστορία που καταπιάνεται  από τα αρχαία  χρόνια, με καλά κρυμμένα μυστικά που δεν τελειώνουν ούτε την περίοδο της γερμανικής κατοχής  στο νησί, στην περιοχή και στις απλές ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων.  Οι δοσίλογοι, ο πόλεμος, οι Γερμανοί, οι Άνθρωποι, οι φυλακές της Αγυιάς. Αναφέρομαι και καταθέτω τη δική μου συγκίνηση, σ΄ αυτό, γιατί σ΄αυτές τις φυλακές , που κανένας δεν έβγαινε ζωντανός, τότε , στα 1943, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κι ο δικός μου παππούς… Μαθαίνεις λοιπόν,  την ιστορία του τόπου, καταλαβαίνεις τις συμπτώσεις, τις συγκυρίες και τα παθούμενα των χαμένων αγαλμάτων που κοσμούν ξένα μουσεία. Μαθαίνεις  ή ψάχνεις να μάθεις την ιστορία της  "Κυρίας της Ωσέρ", την αδελφή της «Κόρης της Ελεύθερνας », της ξενιτεμένες και περίεργα αρπαγμένης από τα χώματά μας. Τα δυο αγάλματα είχαν την τύχη να συναντηθούν ξανά πριν από 13 χρόνια στο μουσείο Κυκλαδικής τέχνης στην Αθήνα: (https://www.youtube.com/watch?v=bt4wU8oSADw )
Γεμάτο συναισθήματα το βιβλίο της Μαρίας Δασκαλάκη, γεμάτο ανθρωπιά, διαλόγους που σε συνεπαίρνουν, πλοκή που σε κάνει να μην σταματάς ούτε για μια στιγμή το διάβασμα παρά μόνο στην τελευταία του σελίδα. Και πάλι θές λίγο ακόμα να μην τελειώσει ..τ όνειρο!
Γραμμένο σε κάποια σημεία με την Κρητική ντοπιολαλιά, γεμάτο έθιμα, συνήθειες  που  ίσως και να έχουν ξεχαστεί, γυρίζει κι εμάς που πατούμε σε τούτα τα μέρη πίσω στο χρόνο, μας θυμίζει πολλά γεγονότα, μας κάνει να θέλουμε να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο.
Γεμάτο συγκίνηση, θύμησες, ιστορίες που αν και μύθος θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στ΄ αλήθεια. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε  πώς να μάθουν ιστορία τα παιδιά… Να ένας τρόπος, με καλά λογοτεχνικά αναγνώσματα που θα τους κρατήσουν το ενδιαφέρον, θα τους κεντρίσουν ακόμα πιο πολύ την περιέργεια και θα τους μάθει χωρίς διδακτισμό …το παρελθόν.

Όλη η σειρά με θέμα ταξίδια στην Ελλάδα , της Μαρίας Δασκαλάκη, επτά βιβλία ακριβώς, 
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και είναι κατάλληλα για παιδιά  από εννέα χρόνων ίσαμε …109. 

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερα για την υπόθεση του βιβλίου : http://www.minoas.gr/book-4701.minoas
 
Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή, Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, εικ :Σάνταρ Ελευθερίου, εκδ. Eλληνοεκδοτική

Πως μπορεί μια μετακόμιση που φέρνει, άγχος,  άγνωστο, αλλαγές, φόβο, κενό στη ζωή ενός  μικρού αγοριού να μετατραπεί σε περιπέτεια, σε ενδιαφέρον, σε αναμονή για καλύτερες μέρα και φυσικά σε χαρά, νέους φίλους και τελικά σε κάτι που δεν είχε φανταστεί; Πολύ απλά όταν εντελώς τυχαία βρεθεί στη ζωή του, η ζωή ενός άλλου γραμμένη μάλιστα σε ένα ημερολόγιο που θα αφυπνίσει την ψυχή, το μυαλό και την περιέργεια του μικρού Άρη. Πόσο μάλλον σαν το ανακαλύψει σε μια σοφίτα που πάντα κρύβει μυστικά και αν ο πρωταγωνιστής του είναι καθηγητής Ανθρωπολογίας για τους αυτόχθονες λαούς,  που ψάχνει παρέα με ένα …ιπτάμενο τρίκυκλο. Ένα ταξίδι θα ξεκινήσει παρέα με τη Λίνα, την παράξενη γειτόνισσα του την κ. Μοσχούλα και τις σημειώσεις του καθηγητή. Μαζί του θα ταξιδέψει στην άλλη άκρη της γης, στην Ωκεανία με τους Αβοριγίνες, τους Μαόρι της Νέας Ζηλανδίας , στη Γροιλανδία…και στο μικρό πλυσταριό.
Κι εδώ συναντάμε μια  περιπέτεια στα πέρατα της γης. Μια ιστορία της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου για μεγαλύτερα παιδιά. Ένα ταξίδι στον κόσμο, μια εξερεύνηση μυστήριο, μια μετακόμιση που θα αποδειχτεί πολύ και άκρως ενδιαφέρουσα. Μια φιλία που θα δέσει δυο νέα παιδιά και φυσικά οι γνωστές εφηβικές ανησυχίες , τα μικρά και μεγάλα μυστικά που κάνουν τη  ζωή ενός μικρού αγοριού πιο ενδιαφέρουσα και  σε νέο περιβάλλον.
Λόγος που ρέει, περιπέτεια, φαντασία , τόποι που μαγεύουν με την ιστορία τους, τις συνήθειες , τον πολιτισμό τους. Ιστορία εξερεύνησης και μυστηρίου σε πρώτο μέρος που απλά βάζει τον αναγνώστη σε  ένα ταξίδι παράξενο, με ενδιαφέρουσα συνέχεια. Χαρακτήρες ανόμοιοι μπλέκονται, καθημερινότητα με φαντασία και μπόλικη πλοκή. Αγωνία για τη συνέχεια, βιβλίο γεμάτο ανησυχίες, μυστήριο,  συναισθήματα, φιλίες κι εναλλαγές. Εικόνες από την αγαπημένη Σάντρα Ελευεθερίου που δίνουν ακόμα περισσότερο χρώμα στα έντονα της …Ωκεανίας και των μυστικών της σοφίτας. Εν αναμονή του 2ου βιβλίου και γρήγορα αν γίνεται γιατί η συνέχεια μοιάζει να είναι συναρπαστική….

Γ ια παιδιά από 9 χρόνων…

Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου