Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

. Ιστορίες που γράφτηκαν πριν εκατοντάδες χρόνια...



Τα  Παραμύθια του Σαββάτου ….γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Παραμύθια γεμάτα αντιθέσεις, όνειρα, ελπίδα και αγάπη. Ιστορίες που γράφτηκαν πριν εκατοντάδες χρόνια και ξαναγράφονται για να θυμίσουν πως τα καλά κείμενα και παραμύθια δεν παλιώνουν ποτέ. Η αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη των πάντων κι αυτό τονίζουν όλες οι ιστορίες μας. Μόνο εκείνη μπορεί να λύσει «μάγια», προβλήματα, αδιέξοδα. Αγάπη για τους άλλους, για μια ιδέα, ένα στόχο, μια …ουτοπία.

5 εβδομάδες με το αερόστατο, Αντώνης  Παπαθεοδούλου, εικ :Ίρις Σαμαρτζή, εκδ. Παπαδόπουλος

Βρισκόμαστε στα 1862, στην Αγγλία,στην αίθουσα βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας  και ένας σπουδαίος  Εξερευνητής, ο Δρ.Σάμιουελ  Φέργκιουσον ανακοινώνει στους παραβρισκόμενους σύνεδρους  πως πρόκειται να ξεκινήσει ένα  μεγάλο ταξίδι στην Αφρική και μάλιστα στο κέντρο της που υπάρχει μια μεγάλη… τρύπα. Ένα ταξίδι που δεν ήταν καθόλου απλό για της εποχή του και μάλιστα πραγματοποιώντας το με ένα αερόστατο.
Μαζί του παίρνει τον βοηθό του Τζο και τον Σκωτσέζο φίλο του Ντικ Κένεντι που η αλήθεια είναι πως κάπως φοβούνται  και ανησυχούν για τούτο το τόλμημα. Κι όταν όλα ετοιμάστηκαν ξεκίνησαν πρώτα με πλοία ίσαμε την Ζανζιβάρη και μετά από πολύ καιρό και αμέτρητες προετοιμασίες και « φουσκώματα», ανέβηκαν στη « Βικτώρια», έκοψαν τα σκοινιά και αφέθηκαν να τους παρασύρει η περιπέτεια. Συμπλήρωναν τον χάρτη τους, απολάμβαναν τους ήχους της ζούγκλας και συναντούσαν ένα σωρό νέους πολιτισμούς και φυλές. Καταιγίδες, κεραυνούς, σύννεφα,  αέρηδες  και …αφρικάνικους ελέφαντες  είχε το ταξίδι .Κι αναποδιές και τύχες και τσιμπήματα από αφρικάνικα κουνούπια. Κι ανακαλύψεις  και χρυσό και απληστία. Έμαθαν τι σημαίνει αντικατοπτρισμός και είπαν το νερό… νεράκι σαν πέταξαν πάνω από την έρημο Σαχάρα… Το ταξίδι συνεχίστηκε ίσαμε την δυτική άκρη της Αφρικής με ακόμα πιο πολλές περιπέτειες και χωρίς έρμα, εφόδια και προμήθειες. Μόνο χάρις στο θάρρος, την τόλμη, την περιέργεια, τη φιλία και τη γνώση κατάφεραν το ακατόρθωτο για μια εποχή που δεν ήξερες σχεδόν τίποτα για το μεγαλύτερο κομμάτι της γης….
Μια ακόμα διασκευή από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, αυτή τη φορά για το  πασίγνωστο μυθιστόρημα του  Ιουλίου Βέρν 5 εβδομάδες με αερόστατο, αναδεικνύοντας με την δική του μοναδική γραφή και αφήγηση μια ιστορία που φαντάζει απίθανη , ωστόσο κάπως έτσι μπορεί και να συνέβη πριν από 160 χρόνια περίπου. Μια ιστορία περιπέτειας, θάρρους, δύναμη και φυσικά μεγάλης τόλμης που δείχνει την δίψα των ανθρώπων της εποχής για ανακαλύψεις. Ανακαλύψεις   που σήμερα χρειάζεσαι μόνο λίγα λεπτά για να …βρεις, λόγω της τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και γρήγορων μεταφορικών μέσων και της εξέλιξης. Μια ιστορία που γίνεται  πια πολύ προσιτή σε μικρότερες ηλικίες, δίνοντας όλο το πλαίσιο του μυθιστορήματος του Βερν , φέρνοντας έτσι πολύ κοντά σε όλα τα παιδιά τα αριστουργήματα του κλασσικού και μοναδικού συγγραφέα που μεγαλούργησε  με τα βιβλία του.
Εκτός την υπέροχη γραφή του Αντώνη Παπαθεοδούλου υπάρχει πάντα και ο συνοδοιπόρος του στις εικόνες, η Ίρις Σαμαρτζή που πραγματικά μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές. 

Να το ψάξετε, να το διαβάσετε, να μαγευτείτε , να ταξιδέψετε…

Η λίμνη των Κύκνων, Χρυσάνθη Καραϊσκου, εικ: Ναταλία Καπατσούλια, εκ. Διάπλαση

Ρώσικο λαϊκό παραμύθι και με στοιχεία από γερμανικό μύθο είναι πλασμένη τούτη η πασίγνωστη ιστορία που έγινε παράσταση μπαλέτου σε τέσσερις πράξεις με μουσική από τον μοναδικό Πιοτρ Ίλιτς  Τσαϊκόφσκι στα 1875- 6. Κι όμως αν κι έχουν περάσει κοντά 150 χρόνια, και αν κι έχει διασκευαστεί άπειρες φορές, παραμένει ένα από τα αριστουργήματα κλασσικού μπαλέτου και μουσικής του κόσμου.
Η υπόθεση αρκετά γνωστή και σε μεγάλους και σε παιδιά. Είναι μια ιστορία αγάπης που ξεκίνα λίγο πριν την ενηλικίωση του πρίγκιπα Ζίγκφριντ με την όμορφη Οντέτ που συναντά τυχαία μια μέρα στο δάσος. Ο κακός μάγος Ροθμπάρτ  έχει κάνει μάγια σε αυτήν και στις φίλες της ώστε όλη μέρα να είναι  κύκνοι και τη νύχτα ίσαμε το ξημέρωμα άνθρωποι. Ο πρίγκιπας ερωτεύεται τόσο την Οντέτ που θέλει να την κάνει γυναίκα του και να την παρουσιάσει στους γονείς του επίσημα, την επόμενη βραδιά της συνάντησής  του δίνοντας ένα μεγάλο χορό στο παλάτι. Ο Μάγος Ροθμπάρτ που ακούει την συζήτηση των δύο νέων , έχει άλλα σχέδια. Έτσι στο χορό εμφανίζεται ο ίδιος με την κόρη του που έχει πάρει την μορφή της Οντέτ και αφού εξαπατήσουν τον πρίγκιπα κι εκείνος δώσει υποσχέσεις γάμου, η ιστορία θα πάρει άλλη τροπή. Η Οντέτ γίνεται μάρτυρας της σκηνής που ο Ζίγκφριντ λέει στη μητέρα του πώς θα κάνει γυναίκα του μιαν άλλη κοπέλα, εξαφανίζεται τη στιγμή κι ο νεαρός πρίγκιπας όταν καταλάβει πως έκανε λάθος τρέχει κοντά στη λίμνη να την συναντήσει. Της ορκίζεται αιώνια αγάπη, τα μάγια λύνονται και το ζευγάρι πια μπορεί να ζήσει μαζί και ευτυχισμένο για πάντα.
Η διασκευή  από την Χρυσάνθη Καραϊσκου είναι ένα κείμενο απλό και κατανοητό  στα μικρά παιδιά, χωρίς περιττά λόγια και μακρόσυρτες προτάσεις. Μέσα  όμως από την απλοϊκότητα του, αφήνει να φανούν  έντονα συναισθήματα, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο ίασμε την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση. Κι όλα αυτά για να καταφέρει να μάθουν και οι πιο τρυφερές ηλικίες μια τόσο γνωστή και αγαπημένη ιστορία. Μια ιστορία αιώνια αγάπης, σύμβολο της δύναμης, της θέλησης και αιώνιας διαμάχης του καλού ενάντιο στο κακό. Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει πολύ ζωντανά και όμορφα η Ναταλία Καπατσούλια και συνοδεύει την έκδοση ένα CD με το παραμύθια και την  μουσική του Τσαϊκόφσκι.

Λιβερίνος και Ρικάρντα, Αγαθή Δημητρούκα, εικ: Ιφιγένεια Καμπέρη, εκδ. Πατάκη

Γίγαντες και ξωτικά. Μεγαλόσωμοι άνθρωποι και λιλιπούτειοι νάνοι. Στοιχειά  ή πλάσματα της φαντασίας  ανόμοια μεταξύ τους που όμως καταφέρουν με οδηγό πάντα  την αγάπη, τον πόθο, την επιθυμία γενικά, να νικήσουν τις όποιες δυσκολίες και … τα αδύνατα. Αυτή είναι  η ιστορία του Λιβερίνου, του μικρότερου και από κοκκινολαίμη ξωτικού και της γιγάντιας γυναίκας κυνηγού της Ρικάρντα. Μια ιστορία μαγική, γεμάτη ρίμες και ανόμοιες καταστάσεις. Γεμάτη μπόλικη αγάπη ,τόλμη, ευαισθησίες και όμορφες σκέψεις. Το μεγαλείο και τη δύναμη της αγάπης που δεν χάνεται ποτέ, όσα εμπόδια και αν συναντήσει, που πραγματικά γιγαντώνεται. Σαν ο έρωτας κτυπήσει δυο καρδιές  εξαφανίζονται όλα τα ελαττώματα, όλες οι κακές σκέψεις και μπορεί τούτη η αγάπη να ζήσει οπουδήποτε. Από τα βάθη της θάλασσας ίσαμε τα ουράνια και ακόμα να ανατρέψει κάθε « μέγεθος» και να νικήσει όλες τις δυσκολίες .Μια ιστορία που δείχνει πως οι στόχοι όσο ψηλοί κι αν είναι, αν το θέλει κάποιος με την ψυχή του, μπορεί να τους κατακτήσει. Μια ιστορία που δείχνει πως η ζωή αγάπα τους τολμηρούς, και πως τα όνειρα μπορούν  να γίνουν αλήθεια, ζωή, χειροπιαστά σαν τα κυνηγάμε και δεν τα …ξεχνάμε. Μια ιστόρα από την Αγαθή Δημητρούκα γεμάτη αντιθέσεις αλλά και πείσμα, επιμονή κι αγάπη. Μια ιστορία που εικονογράφησε μοναδικά και απλά αλλά υπέροχα η Ιφιγένεια Καμπέρη

Για παιδιά και για όσους πιστεύουν στα αδύνατα, στην αγάπη και στα πολύ «ψηλά» όνειρα!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου