Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Δεκέμβριος, ο Πατέρας των Παραμυθιών…(Μέρος 1ο)



Τα «Παραμύθια του Σαββάτου» και η Ελένη Μπετεινάκη προτείνουν αγαπημένα χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά ίσαμε ….110 χρόνων!

Επειδή τούτες τις μέρες η μαγεία των παραμυθιών χτυπάει κόκκινο….





Τα κάλαντα των Χριστουγέννων, Charles Dickens, εκδ. Ερευνητές
Ο Εμπένιζερ Σκρούτζ, ένας τσιγκούνης και εγωιστής έμπορος που δε δείχνει ίχνος συμπόνιας για τους συνανθρώπους του, την παραμονή των Χριστουγέννων δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη. Το φάντασμα του πεθαμένου συνεταίρου του, του Ιάκωβου Μάρλεϊ εμφανίζεται ξαφνικά για να τον προειδοποιήσει ότι έχει ακόμα μία μόνο ευκαιρία για να αλλάξει την ζωή του και να ξεφύγει από τον κακό χαρακτήρα του. Τον πληροφορεί ότι 3 πνεύματα θα τον «ταξιδέψουν» πίσω στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον για να δει την τραγική κατάληξή του αν δεν αλλάξει. Ο Σκρούτζ θα πάρει ένα γερό μάθημα που θα τον κάνει να αναθεωρήσει τις αντιλήψεις του.
«Τα κάλαντα των Χριστουγέννων», είναι μια ιστορία που συνδυάζει πετυχημένα, έναν ακραίο ρεαλισμό και μια φανταστική ατμόσφαιρα του Άγγλου πεζογράφου Καρόλου Ντίκενς. Μέσα από την αναζήτηση ντοκουμέντων της περιόδου του τέλους του 19ου αιώνα δίνονται πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων του Λονδίνου στη βικτοριανή εποχή. Η εικονογράφηση των πληροφοριών προέρχεται από σπάνιο και ποικίλο αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες, σκίτσα, γκραβούρες και τα σχόλια συντάχθηκαν από τη Σούζαν Μπόσμαν. Η φανταστική εικονογράφηση του έργου έγινε από τον Γουίλιαμ Γκέλνταρτ.

Ο Ξυλαράκης, Julia Donaldson, Axel Scheffler, εκδ. Ίκαρος
Ποιος είναι ο Ξυλαράκης; Ένας μπαμπάς, οικογενειάρχης και …κορμός ή καλύτερα κλαδί ενός δέντρου. Τολμηρός, πολυταξιδεμένος, χαμένος λίγο, και γεμάτος από περιπέτειες. Ζει σε ένα δέντρο από πολύ παλιά και έχει γυναίκα και τρία παιδιά. Ένα πρωινό, μιας Άνοιξης, ένας σκύλος θα τον απομακρύνει από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ένα ταξίδι στο χρόνο και στα παράξενα, δύσκολα μονοπάτια και στροφές της ζωής θα είναι πια η ζωή του. Θα γίνει παιχνίδι, θα βρεθεί στο βαθύ κι ορμητικό ποτάμι, θα γίνει υλικό για τη φωλιά ενός κύκνου. Θα γνωρίσει τη θάλασσα, τα κάστρα στην άμμο, θα γίνει μολύβι, τόξο, ρόπαλο, χέρι χιονάνθρωπου. Θα νοιώσει τη μοναξιά, την πίκρα και την νοσταλγία για τον τόπο του και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Όμως δεν θα το βάλει κάτω ποτέ και μια μέρα που θα βρεθεί σαν καυσόξυλο στο τζάκι θα ακούσει μια γνώριμη φωνή κι η ζωή του θα αλλάξει. Το θαύμα δεν θα αργήσει να συμβεί και εκείνη την μαγική βραδιά της Πρωτοχρονιάς που όλα είναι δυνατά κι όλα λαμπερά και πολύχρωμα ο Ξυλαράκης θα επιστρέψει σαν δώρο από τον Αη Βασίλη στα παιδιά και την γυναίκα του.
Μια ιστορία που δείχνει τη δύναμη της αγάπης, της οικογένειας και της ψυχής. Της ψυχής που δεν τα παρατάει ποτέ, που δεν απελπίζεται από τις κακοτοπιές και τα δύσκολα. Παράδειγμα μίμησης, παράδειγμα θάρρους. Ανήμπορος ο Ξυλαράκης, αλλά επίμονος και πάντα ζώντας με την ελπίδα. Ποτέ δεν θα λυγίσει ούτε την τελευταία στιγμή κι έτσι η δύναμη της θέλησης, η αγάπη για τη ζωή και την οικογένεια θα βοηθήσουν στη λύση των προβλημάτων. Κι αν νομίζεται πως αυτά συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια, κάνετε λάθος. Ο Αϊ Βασίλης είναι πάντα μέσα μας, αρκεί να πιστέψουμε σ΄ αυτόν, στον εαυτό μας και να μην απομακρυνόμαστε ποτέ από τους στόχους και τις επιθυμίες μας.
Ένα παραμύθι για την αγάπη της οικογένειας, τη θαλπωρή, τη δύναμη και την ανιδιοτέλεια της. Ένα παραμύθι μαγικό, τροφή για σκέψη, για δημιουργία , για εκείνα τα εμπόδια που κάποιος πρέπει να μην τα αφήσει να τον νικήσουν.

Ο Τρακατρούκας, ο καλικάντζαρος, Ελένη Μπετεινάκη, εικ: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Ελληνοεκδοτική
Μια φορά και δυο καιροί, όπως λεν τα παραμύθια, ήταν οι καλικάντζαροι. Ξέρετε, εκείνα τα ζαβολιάρικα πλασματάκια που έχουν μακριά τριχωτά πόδια, είναι κακομούτσουνα, μιλάνε τη δική τους γλώσσα και όλοι τα φοβούνται…, εκτός από τα παιδιά!Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλα τα καλικαντζαράκια ετοιμάζονται για το μεγάλο ταξίδι τους στη γη.
Ο Τρακατρούκας είναι ο πιο μικρός και… λίγο διαφορετικός. Γεννημένος με το ένα πόδι λίγο πιο κοντό, θα ξεκινήσει κι αυτός για ανακαλύψεις και σκανταλιές, μόλις σημάνει η τρομπέτα του αρχιμουσικού!
Με χριστουγεννιάτικη διάθεση, με μπόλικη παραμυθόσκονη μπαίνουμε για λίγο στο πνεύμα των Χριστουγέννων και μαθαίνουμε την περιπέτεια του μικροκαμωμένου Τρακατρούκα, ενός πανέξυπνου και διαφορετικού καλικάντζαρου. Μαζί του ο Πι, ο Φι δυο δίδυμοι καλικάντζαροι, φίλοι του Τρακατρούκα, ο Κουτσοδόντης, ο Σταχτής, η Φιφή, ο κυρ Ανέστης, η Κυρά Ειρήνη, η νεράιδα Άχνη, ο φύλακας Άγγελός του, ένας μοναδικός ποντικός και ένα σωρό ήρωες από διάσημα και μη παραμύθια. Μια ιστορία με μηνύματα πολλά, με πρωταρχικό το μήνυμα της αγάπης, της φιλαναγνωσίας, της χαράς να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, να παίρνεις σωστές αποφάσεις και να προχωράς στη ζωή με βήματα μπορεί και λίγο «κουτσά», σαν τον ήρωα του παραμυθιού, αλλά χωρίς ποτέ να λυγίζεις και να επιμένεις γι αυτό που αγαπάς και πιστεύεις.
Κατεβάζοντας την εφαρμογή Qr Code reader στο τάμπλετ ή στο κινητό σας ακούτε την ίδια την συγγραφέα να αφηγείται το παραμύθι του Τρακατρούκα!

Ο Μαγικός Τάρανδος της Όλι,Νικόλα Κιλέν , εκδόσεις Ψυχογιός

 Γκλιν, γκλιν, γκλον… Ένας θόρυβος ακούγεται την παραμονή των Χριστουγέννων και ξυπνάει την Όλι. Τι να είναι; Αποφασισμένη να το ανακαλύψει, ακολουθεί τον ήχο έξω στο χιόνι, όπου γνωρίζει έναν καινούριο φίλο. Έτσι ξεκινάει μια μαγική περιπέτεια…








Η μουσική των Χριστουγέννων, Kate DiCamillo, εικ: Bagram Ibbatoylline, Μοντέρνοι Καιροί

Είναι παραμονές Χριστουγέννων και ένας οργανοπαίκτης με ένα μαϊμουδάκι που φοράει ένα κόκκινο σκουφί εμφανίζονται στη γωνιά ενός πολυσύχναστου δρόμου. Η μικρή Φράνσις, τους παρακολουθεί από το παράθυρό της και αναρωτιέται που να κοιμούνται το βράδυ. Η μαμά της δεν της απαντάει στις απορίες της κι εκείνη είναι αποφασισμένη να μάθει, τι έχει συμβεί  με αυτούς τους δύο παράξενους επισκέπτες του …πεζοδρομίου. Μερικές φορές μέσα στην ησυχία της νύχτας ακούει τις γλυκιές μελωδίες του οργανοπαίκτη και πια δεν ησυχάζει αν δεν μάθει την αλήθεια. Όταν ανακαλύπτει πως είναι άστεγος ο μουσικός των …Χριστουγέννων, θα κάνει κάτι που όλοι θα την θαυμάσουν. Τούτη η γιορτή θα αποκτήσει το αληθινό της νόημα. Κάτι που θα λάμψει σαν αστέρι φωτεινό στην Χριστουγεννιάτική γιορτή του σχολείου …
Μια τρυφερή και όμορφη ιστορία για την αληθινή σημασία και μαγεία των ημερών των Χριστουγέννων. Ένα βιβλίο που θα συγκινήσει, θα ζεστάνει τις ψυχές μικρών και μεγάλων. Μια ιστορία που δείχνει τις ευαισθησίες των παιδιών. Των παιδιών που διαβάζουν μόνο με τα μάτια της ψυχής και της αθωότητας. Μια ιστορία για όλους εκείνους που δεν έχουν που να μείνουν τις κρύες νύχτες του Χειμώνα και ειδικότερα τις μέρες των γιορτών. Μια ιστορία που μας διδάσκει όλους πως μια κουβέντα, ένα χάδι, μια πρόσκληση είναι πράγματα που χωρίς να κοστίζουν φέρνουν χαμόγελα, ευτυχία και ελπίδα. Ένα βιβλίο με υπέροχη εικονογράφηση σαν μια παλιά καρτ ποστάλ.

Ένα βιβλίο που κυκλοφορεί  σε μοναδική τιμή και που αν το συναντήσετε μην το αφήσετε. Η μουσική των Χριστουγέννων θα γεμίσει και την δική σας ψυχή, το φως της γιορτής θα ζεστάνει κάθε καρδιά και τα μηνύματα που έχει μέσα του θα συγκινήσουν και τους πιο άκαμπτους.

Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος; Ιουλίτα Ηλιοπούλου, εικ: Γιάννης Κόττης, Μουσική Γιώργος Κουρουπός, εκδ. Ίκαρος 

Περιπέτειες διασκεδαστικές με πολλές αιφνίδιες ανατροπές και χιούμορ είναι οι περιπέτειες του Τέταρτου Μάγου των Χριστουγέννων, του Μάγου Αβασάλ, που όλο κάτι του τύχαινε, όλο κάποιον συναντούσε κι όλο καθυστερούσε να φτάσει στη φάτνη κοντά στον νεογέννητο Χριστό, ώσπου...
Ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι από τρεις καταξιωμένους δημιουργούς που συνεργάζονται και μας παρουσιάζουν μια ανατρεπτική εκδοχή της ιστορίας των Μάγων με αμεσότητα και άφθονο χιούμορ. Ένα βιβλίο που μπορεί να καθιερωθεί ως η νέα κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία για μικρούς και μεγάλους!

Η χιονονιφάδα και το δέντρο το μοναχό, Άννα Δενδρινού ( εικ. Θέντα Μιμηλάκη), εκδ. Κόκκινη Κλωστή
Υπήρχε κάποτε μια μικρή πολιτεία με φιλόξενους, γελαστούς και χαρούμενους ανθρώπους. Υπήρχε κι ένα μικρό δασάκι κοντά της. Κάποτε… Ύστερα όλα άλλαξαν , η πολιτεία μεγάλωσε πολύ, οι άνθρωποι αποξενώθηκαν και το μικρό δασάκι εξαφανίστηκε. Έμεινε μόνο ένα δέντρο, μοναχό . Οι εποχές περνούσαν και κανένας δεν τους έδινε σημασία. Ώσπου μια μικρή χιονονιφάδα κατάφερε με το χορό της και την νιότη της να φτάσει κουτρουβαλώντας κοντά σε εκείνο το μικρό δέντρο που κανέναν δεν είχε συντροφιά. Η μικρή χιονονιφάδα που δεν ήταν άλλη από τη βασίλισσα του χιονιού κάθισε κι άκουσε τον καημό του μικρού δέντρου και σκέφτηκε πως ήταν η μόνη που μπορούσε να το βοηθήσει. Όχι, ακριβώς η μόνη, έβαλε  τα δυνατά του κι ο Βοριάς  κι εκείνος ο μήνας του χειμώνα ο Δεκέμβρης, κι όλοι μαζί άρχισαν να γεμίζουν την φύση και την πολιτεία με  χιόνι. Ένα χιόνι που έφερε ζεστασιά, στους ανθρώπους που έδωσε το χέρι ο ένας τον άλλο να σηκωθούν, να μην γλιστρούν, να προχωρήσουν και να αρχίσουν ξανά να χαμογελούν.  Κι όλοι θυμήθηκαν τα Χριστούγεννα και τις μυρωδιές, τις λιχουδιές, την χαρά και τη ζεστασιά που προσφέρει το μοίρασμα, η σκέψη και η αγάπη, που έλειπε τόσο καιρό από την καρδιά τους. Κι ένα αστέρι ξέφυγε από τον ουρανό κι ήρθε και στόλισε το μικρό δέντρο, διώχνοντας μακριά την μοναξιά και την πίκρα του. Έτρεξαν και τα παιδιά να το θαυμάσουν κι όλοι μαζί πια γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με τον πιο ζεστό τρόπο κι ας τον έχει προκαλέσει μια παγωμένη χιονονιφάδα.
Μια πολύ τρυφερή ιστορία, βασισμένη στην μοναξιά που βιώνουν οι άνθρωποι στις μεγάλες πολιτείες, στην ελάχιστη επικοινωνία  μεταξύ τους αλλά και στην δύναμη της αγάπης, της πίστης και της προσφοράς. Μια χειμωνιάτικη και χριστουγεννιάτικη ιστορία της Άννας Δενδρινού με υπέροχη εικονογράφηση από την Θέντα Μιμηλάκη. Μια ιστορία που μπορείς  να  την διαβάσεις αλλά και να την ακούσεις από το cd που συνοδεύει το βιβλίο.

Το αγόρι που το είπαν …Χριστούγεννα! Ματ Χέιγκ, εικ: Κρις Μόουλντ( Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη, εκδ. Πατάκης
«….Ήρθε η ώρα να διαβάσετε την αληθινή ιστορία του ΠΑΤΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ…Αν πιστεύετε πως κάποια πράγματα είναι αδύνατα, αφήστε αμέσως αυτό το βιβλίο (διότι αυτό το βιβλίο είναι ΓΕΜΑΤΟ από πράγματα που θεωρούνται αδύνατα).
Συνεχίζετε το διάβασμα;Καλώς. Ας ξεκινήσουμε την ιστορία…Ήρθε λοιπόν η ώρα να διαβάσετε την αληθινή ιστορία του Πατέρα Χριστούγεννα.
Ναι του Πατέρα Χριστούγεννα. Θα αναρωτιέστε πως γίνεται να ξέρω εγώ την αληθινή ιστορία του πατέρα Χριστούγεννα, και θα σας απαντήσω ότι στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να αμφισβητείτε τέτοιου είδους πράγματα. Όχι από την αρχή του βιβλίου. Κατ ΄αρχάς, είναι αγενές. Το μόνο που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι ξέρω στ΄ αλήθεια την ιστορία του Πατέρα Χριστούγεννα, διαφορετικά για ποιο λόγο θα την έγραφα;…»
Μια υπέροχη ιστορία για όλα εκείνα που μοιάζουν αδύνατα αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να συμβούν…

Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα, Δόξα Κωσταλίδου (εικ. Βανέσσα Ιωάννου), εκδ. Ελληνοεκδοτική
Όλοι γνωρίζουμε πως τα χελιδόνια σαν έρθει το πρώτο κρύο του φθινοπώρου μεταναστεύουν σε πιο θερμές ώρες μέχρι την Άνοιξη. Όλα τα χελιδόνια εκτός από τούτο το μικρό, της ιστορίας μας που μαγεύεται από τα λόγια ενός μικρού σπουργίτη, και μένει μαζί του να γνωρίσει …τα Χριστούγεννα. Το κρύο είναι τσουχτερό για το λεπτό του σώμα και δεν θα αργήσει να αρρωστήσει. Όμως η λαχτάρα του να δει όλα τα φώτα, τα δέντρα και τα θαυμαστά εκείνα πράγματα που του περιέγραψε ο μικρός σπουργίτης θα το κάνουν γενναίο και δυνατό.
Ο Διονύσης, ένα μικρό αγόρι, θα το πάρει μέσα στο σπίτι, και θα γνωρίσει εκτός από τη ζεστασιά του μικρού παλτού που θα του φτιάξει η γιαγιά του αγοριού, την αγάπη, τη δύναμη της προσφοράς, την ομορφιά και την μαγεία της πιο όμορφης μέρας του Χειμώνα. Κι οι ιστορίες του παππού για την Άγια Νύχτα και την γέννηση του Χριστού θα γεμίσουν και την καρδιά του μικρού χελιδονιού με αγάπη και ικανοποίηση που έζησε όλα τούτα τα θαυμαστά που κανένα άλλο χελιδονάκι δεν έζησε ποτέ !
Μια ιστορία αγάπης, τόλμης, θάρρους και ζεστασιάς από την Δόξα Κωσταλίδου. Ένα παραμύθι που ανατρέπει τα δεδομένα με την δύναμη ψυχής ενός μικρού χελιδονιού που καταφέρνει το αδύνατο. Να ζήσει ένα όνειρο που έμοιαζε άπιαστο. Ένα παραμύθι για τα Χριστούγεννα, για τις συνήθειες, τα έθιμα, την ομορφιά της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου. Μια ιστορία για την φιλία, τις μεγάλες αποφάσεις, την οικογένεια και την ελπίδα. Τη δύναμη της θέλησης, την ικανοποίηση των ονείρων και τη χαρά της νίκης σε κάθε δυσκολία. Ένα υπέροχο παραμύθι με την εικονογράφηση σε κολάζ και ζωγραφική από την Βανέσσα Ιωάννου. Ξεχωριστή και πολύ ιδιαίτερη. Για τις εποχές και τα έθιμά τους, για τις γιορτές και τα …μαγικά που μπορεί να κρύβουν μέσα τους και που για όλους παραμένουν λαμπερά και μοναδικά!

Ο καλοκάντζαρος σώζει το καλικαντζαροχωριό, Βαγγέλης Ηλιόπουλος,(εικ. Κάρλα Μανέα), εκδ. Πατάκη
Μέρες Χριστουγέννων, ώρες παραμυθιών και φυσικά μέρες καλικαντζάρων … Τι γίνεται λοιπόν όταν τα ίδια τα παιδιά συνειδητοποιούν πως κάτι έχει αλλάξει στις αξίες της ζωής και το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν τα ήθη και τα έθιμα των παραδοσιακών Χριστουγέννων στις μέρες μας; Ο Μανόλης που έχει για φίλο έναν καλικάντζαρο  νοιώθει πως πρέπει να ειδοποιήσει όλους τους μικρούς σκανταλιάρηδες για την μεγάλη αλλαγή που νοιώθει πως έρχεται και πως σε λίγο μάλλον δεν θα υπάρχουν αφού οι άνθρωποι πια δεν πολυπιστευουν σ΄ αυτούς  μα και  στα Χριστούγεννα. Οι δυο μικροί φίλοι καταστρώνουν ένα πανούργο σχέδιο για να πείσουν τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά. Και αφού όλοι πείθονται και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων γεμίζουν με τις σκανταλιές των μικρών καλικαντζάρων, η τάξη , η παράδοση και η ομορφιά των Χριστουγεννιάτικων προετοιμασιών επιστρέφει …Κι ο μοναδικός Βαγγέλης Ηλιόπουλος για μια ακόμα φορά μας θυμίζει πως πάντα υπάρχει κίνδυνος να χαθεί κάτι αν δεν το πιστεύεις με όλη σου την ψυχή. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Κάρλας Μανέα,και  είναι καταπληκτική. Μας μεταφέρει πραγματικά σε έναν παραμυθένιο και καλικαντζαρένιο τόπο με χρώματα και σκίτσα που δεν ξεχνιούνται ποτέ! Όπου υπάρχουν παιδιά, κουραμπιέδες,  στολίδια και σκανταλιές θα υπάρχουν και Χριστούγεννα με καλικάντζαρους και παραμύθια αλλιώς τα Χριστούγεννα θα είναι…μισά.

Το Μεγαλύτερο δώρο, η ιστορία του τέταρτου μάγου, Σούζαν Σάμμερς, Εικον: Τζάκυ Μόρρις,Μετάφραση: Δημήτρης Κίκιζας, εκδ, Πατάκης
Θα γνωρίζεις, βέβαια, την ιστορία των τριών Μάγων, που ταξίδεψαν από τα βάθη της Ανατολής για να προσφέρουν τα δώρα τους στη φάτνη της Βιθλεέμ.
Έχεις όμως ακούσει ποτέ την ιστορία του τέταρτου Μάγου, που είδε κι αυτός το αστέρι ν΄ ανατέλλει και κίνησε να το ακολουθήσει;   


Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη, Κυριάκος Χαρίτος, εικ: Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδ. Μεταίχμιο
Μέρες Χριστουγέννων και ο πόλεμος των γλυκών είναι έτοιμος να ξεσπάσει για μια ακόμα χρονιά στα δύο γλυκοστρατόπεδα. Οι γνωστοί αρχηγοί των γλυκών ο φον Κουραμπιές και ο κόμης Μελομακαρόνης, αιώνιοι αντίπαλοι, συνεχίζουν να μισούν ο ένας τον άλλο. Όσο κι αν προσπαθούν ο Μπακλαβάτ – Σιρόπ Πασάς, η δούκισσα ντε Πουτίγκα και η μαρκησία Σοκολά των Αμυγδάλων για ειρήνη και συμφιλίωση δεν μπορούν να καταφέρουν απολύτως τίποτα. Η πορεία στα ζαχαροπλαστεία τα πεδία των μαχών ξεκινά, όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα τους βγάζει από το δρόμο τους και χάνονται. Με πολλές συμφωνίες με το αστέρι, τον σκίουρο, τον αρκούδο, τον πρίγκιπα Εκατόφυλλο, τον Τρυποκάρυδο και τον κηπουρό των Ονείρων καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους που όμως δεν τους, αναγνωρίζει κανείς ύστερα απ’ όσα πέρασαν. Κι οι ίδιοι κουρασμένοι αποφασίζουν να κάνουν μόνιμα ειρήνη και να κρατήσουν τον πιο αξιοζήλευτο τίτλο: Τα πιο διάσημα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Μια ιστορία  του Κυριάκου Χαρίτου, γεμάτη χιούμορ και περιπέτεια, που θα μας «γλυκάνει» και θα μας δείξει με «χριστουγεννιάτικο» τρόπο, την αξία της αγάπης, της ειρήνης, της συνεργασίας και της συμφιλίωσης. Ένα παραμύθι που δείχνει επίσης στα παιδιά πως με τον εγωισμό δεν κερδίζεται καμία μάχη στη ζωή και πως κάτω από στολίδια και επιφανειακές καταστάσεις βρίσκεται η ωμή αλήθεια  που λίγο πολύ μοιάζει να είναι  η ίδια για όλους τους… ανθρώπους. Μια πραγματικά ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη περιπέτεια με τα πιο διάσημα γλυκά των ημερών, να τσακώνονται, να πεισμώνουν, να «ξεγυμνώνονται» και να καταλαβαίνουν τα λάθη τους. Ένα παραμύθι που μας κάνει να συμφιλιωθούμε με το εγώ, την υπεροψία και τις λανθασμένες αντιλήψεις του εγωιστικού χαρακτήρα για τον καθένα μας.
Ένα υπέροχο παραμύθι εικονογραφημένο πολύ ιδιαίτερα από την Ντανιέλα Σταματιάδη που τιμήθηκε γι’ αυτήν της τη δουλειά με το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2010.
Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με αφήγηση και έξι πρωτότυπα τραγούδια σε μουσική και ενορχήστρωση του Ανδρέα Κατσιγιάννη και στίχους του Κώστα Χαρίτου.

Το κορίτσι που έσωσε τα Χριστούγεννα, Χέιγκ Ματ,Μεταφ.: Πιπίνη Αργυρώ,Εικον: Μόουλντ Κρις,εκδ. Πατάκης
Η Αμέλια θέλει να πραγματοποιηθεί μια ευχή που έκανε και ξέρει από ποιον άνθρωπο να το ζητήσει – από τον Πατέρα Χριστούγεννα.
Αλλά η μαγεία στην οποία θέλει να πιστέψει η Αμέλια έχει αρχίσει να σβήνει κι ο Πατέρας Χριστούγεννα έχει πάρα πολλές έγνοιες στο κεφάλι του για να πραγματοποιεί ευχές. Ταραγμένα ξωτικά, ταράνδους που πέφτουν από τον ουρανό, θυμωμένα τρολ, αλλά και την τρομερή πιθανότητα… να μην έρθουν τα Χριστούγεννα.
Η Αμέλια, όμως, δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Και όπως θα ανακαλύψει ο Πατέρας Χριστούγεννα, αν υπάρχει περίπτωση να σωθούν τα Χριστούγεννα, μάλλον δε θα καταφέρει να τα σώσει μόνος του…


Σαμποτάζ στα Χριστούγεννα,Σειρά: Τα μυστήρια της Πένι Πέπερ, Ulrike Rylance, Μεταφραστής: Δαρεία Τζαννετάκη, Εικονογράφος: Lisa Hansch
Όταν η Πένι και η ντετεκτιβοσυμμορία της μαθαίνουν για τα πρώτα εξαφανισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, θεωρούν ότι είναι απλά τυχαίο. Σύντομα όμως τα πράγματα ξεκαθαρίζουν: είναι δουλειά ενός δράστη κατά συρροή. Μια ολόκληρη φυτεία δέντρων καίγεται, μια άλλη προσβάλλεται από μια σπάνια αρρώστια, εξαφανίζονται παραγγελίες και κάποιος κλέβει από τα μπαλκόνια τα τελευταία έλατα. Για την Πένι και Σία αυτό είναι ανήκουστο. Χριστούγεννα χωρίς δέντρο είναι σαν... δεν είναι τέλος πάντων Χριστούγεννα. Τα κορίτσια κάνουν υπομονή και δεν αργούν να πέσουν πάνω σε ένα καυτό ίχνος...




Και πολλά πολλά ακόμη που εσείς θα ανακαλύψετε στα ράφια των βιβλιοπωλείων….

Καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου