Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Κι είναι η ιστορία ενός τόπου ό, τι πιο πολύτιμο έχει να του προσφέρει.



Τα παραμύθια του Σαββάτου …γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Ποιος είπε πως υπάρχει μόνο μια ζωή στον κόσμο μας; Οι γάτες ,λένε πάλ,ι πως είναι εφτάψυχες, ή μπορεί και σε ένα άλλο σύμπαν να ξαναζούν με άλλη μορφή. Τα παραμύθια ωστόσο τις θέλουν εκεί , μαζί μας να ζουν, να μεγαλώνουν, να αγαπιούνται, να ελπίζουν και να ονειρεύονται. Κι είναι η ιστορία ενός  τόπου ό, τι πιο πολύτιμο έχει να του προσφέρει, για την ταυτότητα, το παρελθόν, τις ρίζες και την πορεία στον χρόνο. Ελλάδα, Βυζάντο…Κύθηρα, Κωνσταντινούπολη. Αρχαίος Πολιτισμός και Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μύθοι , παραμύθια και γεγονότα που μπλέκονται και συγγραφείς που τολμούν να τα ακουμπήσουν και να φτιάξουν έργα λογοτεχνικά που θα παγιδεύσουν το χρόνο, τη στιγμή τη μαγεία της αφήγησης.

Ο Γουργούρης, Τασούλα Επτακοίλη, εικ :Τόμεκ Γιοβάνης, εκ. Πατάκης

Μέρες  περίμενα να έρθει τούτο το βιβλίο στο Ηράκλειο. Τη μια κακοκαιρία, καράβια δεν πηγαινοέρχονταν, την άλλη πέσαμε σε απεργία κάμποσων  ημερών, πάλι σε αναμονή, ίσαμε το σημερινό πρωινό. Επιτέλους, κρατούσα τον Γουργούρη στα  χέρια μου κι είχα μπροστά μου την πιο αξιαγάπητη  γάτα ή μήπως σκύλο που είχα ποτέ φανταστεί. Το άνοιξα, χαμήλωσα τα φώτα στο σχολείο, κατέβασα και τα παντζούρια,  μεσημέρι και ώρα χαλάρωσης για τα παιδιά και το διάβασμα ξεκίνησε. Σιγά, καθαρά και με δέκα ζευγάρια μάτια να με κοιτούν γεμάτα ανυπομονησία. Διάβαζα συνέχεια, αυξομειώνοντας  τον τόνο της φωνής, βγάζοντας τα δικά μου συναισθήματα κάθε φορά χωρίς ενδοιασμούς ή ντροπές, ίσαμε το τέλος. Το τέλος που τα περισσότερα μάτια , όσα είχαν κρατηθεί ανοικτά και δεν είχαν  κοιμηθεί από αυτό το μοναδικό παραμύθι, με κοίταζαν  γεμάτα συγκίνηση, αγάπη και ίσως  με ευγνωμοσύνη που το διαβάσαμε…
Ο Γουργούρης μας κέρδισε από την πρώτη σελίδα. Τούτος ο γεράκος ρίζωσε στην ψυχή μας και μας έκανε να αναλογιστούμε πολλά για όλα τα ζώα. Τα ζώα που ίσως να νοιώθουν όπως κι εμείς, να ζουν στο δικό τους κόσμο και την ίδια στιγμή  δίπλα μας , προσφέροντας απλόχερα την αγάπη τους και ζητώντας τη δική μας για λίγη φροντίδα. Ο Γουργούρης ξυπνάει συναισθήματα αμέτρητα. Για τα καλά, τα άσχημα, τα δύσκολα, τα καθημερινά. Ξυπνάει συνειδήσεις, τύψεις ή ενοχές σε κάποιους  αλλά και απέραντη αγάπη, χαρά και ευθύνη. Μια ιστορία της Τασούλας Επτακοίλη για αυτούς που αγαπούν τα ζώα μα και για …τους άλλους ,που θα τους κάνει να τα αγαπήσουν. Μια ιστορία γεμάτη απ΄όλα. Δάκρυα, γέλια, εικόνες, χιούμορ, φαντασία αστείρευτη, υπέροχο λόγο, περιγραφή και …και γουργουρητά στα στομάχια μα και στις ψυχές όλων μας. Μια ιστορία ή μπορεί και δυο για μιαν απώλεια που γίνεται ζωή απ΄την αρχή.Για έναν κύκλο που κλείνει και έναν άλλο που ανοίγει διάπλατα. Για όλα εκείνα που κάνουμε ηθελημένα ή όχι , για την προσφορά, για την αγάπη , για την απώλεια και για το πένθος. Την απώλεια που πονάει αλλά μπορεί και να σκορπήσει φως και περισσότερη αγάπη, αρκεί να μπορέσεις να  τη διαχειριστείς. Δύσκολο πολύ αλλά όχι ακατόρθωτο. Μια διπλή ιστορία όπως εκείνη τη γερμανική παροιμία που μας θύμισε η Τασούλα Επτακοίλη: «Όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος. Μόνο τα λουκάνικά έχουν δυο».
Κι είναι  τούτες  οι ιστορίες κύκλοι ζωής. Που ανοίγουν, κλείνουν και ξανανοίγουν. Κι είμαστε όλοι πιο σοφοί, σαν συμβαίνουν τα πράγματα ξανά, απ την αρχή. Ακόμα και μια μεγάλη απώλεια μπορεί να απαλύνει τον πόνο της σαν έρθει η κατάλληλη στιγμή, στον κατάλληλο τόπο, οι κατάλληλοι άνθρωποι. Και όχι δεν είναι  παραμύθι αυτό. Συμβαίνει στ ΄ αλήθεια. Γεμίσαμε αγάπη με τούτη τη γραφή, ανθρωπιά  και σκέψεις και νοιώσαμε πως το να είσαι διαφορετικός δεν είναι αμάρτημα. Πως αν δεν συμφωνεί η συμπεριφορά μας με τα πρότυπα ή τα συνηθισμένα  όσο κι αν μπούμε από κάποιους στο περιθώριο  πάντα θα υπάρχει μια ελπίδα, κάποιος να μας δώσει το χέρι του ή ένα καταφύγιο. Νοιώσαμε για μια ακόμη φορά τη δύναμη της μητρικής αγάπης και της ψυχής που λαχταρά να γευτεί το καινούργιο, το άγνωστο και ας περάσει από δοκιμασίες ή εμπόδια.
Μα πάνω απ ΄όλα νοιώσαμε πόσο πολύ ανάγκη μας έχουν τα ζώα και πόσα πολλά μπορούμε κι εμείς να πάρουμε απ΄ αυτά. Τρόποι συμπεριφοράς, δεύτερες σκέψεις και στιγμές που αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε κάτι απ΄ όλα αυτά τα καλογραφούμενα!

Να το διαβάσετε όλοι, ζωόφιλοι και μη  και όλοι  εσείς  που πιστεύετε  στη ζωή, στις δεύτερες ευκαιρίες και στα …θαύματα!

Για παιδιά από 6 χρονών!

 Κωνσταντινούπολη 1453, Μαρίζα Ντε Κάστρο, εικ: Σταμάτης Μπονάτσος, εκδ. Κέδρος

Μάιος 1453. Από τους πιο βαριούς μήνες του Βυζάντιου, της Πόλης, της ιστορίας μας. Μιας ιστορίας, μιας Άλωσης που έμεινε σημαδιακή, που φώλιασε σε ψυχές και μυαλό γενεών αμέτρητων ίσαμε τις μέρες μας. Κι ήταν η αποφράδα  μέρα, η 29η του Μάη μήνα, που έπεσε στα χέρια των αλλόθρησκων ολοκληρωτικά η Πόλη των Πόλεων, η Κωνσταντινούπολη.
Η Μαρίζα Ντε Κάστρο έφτιαξε ένα μικρό ιστορικό  βιβλίο σαν ημερολόγιο των τελευταίων ημερών της Άλωσης. Ένα βιβλίο που θα μπορούσε να γίνει …σχολικό. Για τα παιδιά που ΄χουν ανάγκη να μαθαίνουν ιστορία και πρέπει να μαθαίνουν ιστορία με τρόπο που να την προσεγγίζουν ευχάριστα, με σα από λογοτεχνικά κείμενα  χωρίς να αλλοιώνονται τα γεγονότα, οι αλήθειες και όλα τα ιστορικά στοιχεία. Οι διάλογοι και οι περιγραφές του βιβλίου αυτού ακόμα κι αν  είναι προϊόν μυθοπλασίας, σίγουρα μπορούν να απέχουν  πολύ από μια πραγματικότητα του τότε κι  έχουν σαν στόχο να ζωντανέψουν περισσότερο τα στείρα κείμενα που διδάσκονται και να προσεγγίσουν περισσότερα παιδιά σε μια περίοδο Ιστορίας που είναι γραμμένη με ανεξίτηλα μελάνια στο Dna όλων μας. Άνθρωποι, αρχηγοί, πολεμιστές, σκέψεις, σχέδια, λάθη , αποτυχίες και …ριζικό. Πληροφορίες αρκετές, όπως θα πρέπει να δίνονται. Εικόνες που ξεπηδούν ολοζώντανες από την περιγραφή και την αφήγηση και την ίδια στιγμή ζωντανεύουν ακόμα πιο πολύ από το χέρι του Σταμάτη  Μπονάτσου.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια , καθημερινής ζωής και ιστορικής σημασίας  κι έχει γραφτεί στηριζόμενο σε έρευνα, μεγάλη βιβλιογραφία και σεβασμό στα κείμενα που σωθήκαν από εκείνη την εποχή και μετά και σχετίζονται με το φοβερό αυτό γεγονός. Την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την πολιορκία της Βασιλεύουσας. Στο τέλος του έχει κείμενα μικρά, βιογραφίες  άγνωστες επιφανών ηρώων που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο την εποχή εκείνη στα όσα συνέβησαν. Έχει ακόμα αρκετές σημειώσεις για την εποχή κι έτσι ο αναγνώστης αποκτά  μια πλήρη εικόνα των όσων έγιναν. Όσων συνέβησαν, υπήρξαν , ακουστήκαν ή γραφτήκαν και δίνονται πια στα παιδιά  με τρόπο απλό , κατανοητό, περιεκτικό, περιγραφικό  και …μοναδικό!
1123 χρόνια, 10 μήνες και 4 μέρες κράτησε η Πόλη, το Βυζάντιο στον κόσμο, στην Ιστορία. Σε μας ακόμα «καίει» εκείνη η μέρα της 29ης Μαΐου. Με αλήθειες, φαντασία, δοξασίες και θρύλους , ζωντανεύει συχνά και τα παραμύθια της  μένουν χαραγμένα χρόνια τώρα και ίσως για πολλά ακόμα  και στους αιώνες των αιώνων.
Μαρίζα Ντε Κάστρο, σε ευχαριστούμε για την θύμηση, την ιστορία, το νέο ταξίδι στον τόπο και στο χρόνο.  Για να μην ξεχνάμε οι μεγαλύτεροι, για να μαθαίνουν όμορφα οι μικρότεροι….

Για παιδιά από 8 χρονών 

Το τέταρτο αλογάκι, Διονύσης Λεϊμονής, εκδ. Πατάκη

Έτοιμοι για μια περιπέτεια στο βυθό; Εδώ είμαστε λοιπόν, η ιστορία συναντά το όνειρο, την φαντασία και μια παρέα παιδιών που ήδη γνωρίζουμε πολύ καλά από την πρώτη τους μεγάλη «εξερεύνηση» στο νησί των Κυθήρων ή καλύτερα στο ναυάγιο των Μαρμάρων του Παρθενώνα ή του 17ου κιβωτίου στον κόλπο του Αβλέμονα.
Τώρα, σε τούτο το βιβλίο,  λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία κι ενώ οι διακοπές έχουν σχεδόν τελειώσει, ο Χριστόφορος θα σπείρει τον πρώτο σπόρο, η Αφροδίτη θα «τσιμπήσει » και η νέα αναζήτηση θα ξεκινήσει. Ούτε τούτη η φορά τα πράγματα θα είναι εύκολα. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες στα αινίγματα και στα άγνωστα «νερά»,  ανταλλάσοντας πολλά μηνύματα, θα μάθουν όλοι τους για ένα ακόμα ναυάγιο στο βυθό των Αντικυθήρων , το λεγόμενο «Τιτανικό της Αρχαιότητας». Τούτη τη φορά το μυστήριο είναι πίσω  από ένα αλογάκι που ακόμα βρίσκεται στο βυθό …περιμένοντας. Την ίδια στιγμή αλλά μεγάλα ευρήματα του ναυαγίου ανάμεσα τους  αρχαία αγάλματα, και ο περίφημος « Μηχανισμός των Αντικυθήρων», ο πρώτος υπολογιστής της αρχαιότητας, ο αστρολάβος,  θα γίνουν αντικείμενο γνώσης και αναζήτησης  για τα παιδιά. Την ίδια στιγμή θα ζήσουν την ίδια την ιστορία με δάσκαλους τους πιο καλούς γνώστες και «περπατητές » της. Δυο αρχαιολόγοι, ο κ. Δημήτρης και η κ. Αγγελική   θα γίνουν πηγή έμπνευσης, αναζήτησης και ιστορίας έτσι ώστε άλλο ένα υπέροχο παραμύθι να φτιαχτεί που όμως κάποια στιγμή θα γίνει αληθινό …Αυτό είναι σίγουρο!
Υπέροχη περιπέτεια, καλοφτειαγμένη ιστορία από τον Διονύση Λεϊμονή. Άλλη  μια αναζήτηση, άλλη  μια κατάδυση στο βυθό της αρχαιότητας, του άγνωστου, της ομορφιάς, της Ελλάδας,  που είναι κρυμμένη και στα αζήτητα,  αλλά που θέλει διακαώς να βγει στο φως, στην επιφάνεια, στα …Μουσεία. Για όλους τους λάτρεις της περιπέτειας, της αρχαίας ιστορίας, της μυθολογίας, των ναυαγίων και της λογοτεχνίας για νέους, είναι τούτη η γραφή και θα τους συναρπάσει. Απνευστί και με πολλά ερωτηματικά το βιβλίο, που θα βάλει και τα υπόλοιπα τα παιδιά να ψάξουν με αφορμή το θέμα του κι  όλες αυτές τις υπέροχες πληροφορίες , να μάθουν , να καταλάβουν, να νοιώσουν την ιστορία μας. Έξυπνο τέλος, διαδραστικό και αφήγηση καταπληκτική ειδικά στο ζωντάνεμα των αγαλμάτων, των θεών και των μύθων.
Τούτο το αλογάκι θα ξυπνήσει πολλές άλλες ιστορίες, πολλοί θα αναζητήσουν τους θησαυρούς μας, τους χαμένους, μα και τους γνωστούς. 

Για όλα τα παιδιά το βιβλίο, από 9 χρονών και ίσαμε των 109, που αγαπούν με πάθος τον τόπο, την ιστορία και τον πολιτισμό μας! 

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr  http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου