Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Τα παραμύθια του Σαββάτου …γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*



Μέρες Χριστουγέννων… Μέρες γεμάτες ζάχαρη άχνη, καρύδια, μέλι, κανέλα, στολίδια. Γεμάτες συναισθήματα, προσμονή, ελπίδα, προσφορά και αγάπη. Γεμάτες  από τις σκανταλιές των πιο πονηρών πλασμάτων, των καλικάντζαρων που λες κι έχουν όλες βγει από τα παραμύθια γεμάτες χρυσόσκονη, πασπαλισμένες με χιονονιφάδες και μπόλικη φαντασία. Μέρες που έρχονται τα απάνω κάτω και οι ιστορίες θεριεύουν, αντρειεύονται και ξεχειλίζουν με απίθανα, αδύνατα και παράξενα τερτίπια. Η γη γιορτάζει ολόκληρη και οι μεγάλοι  πρωταγωνιστές της,  τα παιδιά, γιατί πάνω από όλα τούτες  είναι μέρες βιβλίων και παραμυθιών …
Θυμηθείτε τούτη η παραμυθόσκονη κάθεται παντού. Πριν την τινάξετε πέρα μακριά στα σύννεφα …πασπαλίστε λίγο την φαντασία σας κι αφήστε τις ιστορίες να σας παρασύρον στο όνειρο, στη μαγεία και στην αγνότητα ενός παιδιού. Πάρτε το αγκαλιά κι ονειρευτείτε μαζί, και να θυμάστε πως όλοι μας  για ένα παραμύθι ζούμε… την αλήθεια την ξέρουμε!

Ξωτικομπερδέματα, Εύα Κασιάρου, εικ : Στάθης Πετρόπουλος, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Τι μπορεί να συμβεί με τα γράμματα του Αϊ Βασίλη όταν τα ταχυδρομεία είναι σε …απεργία; Είναι ποτέ δυνατόν ένας τέτοιος Άγιος να αφήσει τα παιδιά χωρίς δώρα την Πρωτοχρονιά; Ασφαλώς και όχι …Έτσι ένας μοναδικός τηλεφωνικός αριθμός μπαίνει στη ζωή τους και στη ζωή των γεροντότερων ξωτικών και η περιπέτεια αρχίζει. Τα νεαρά ξωτικά έχουν το μυαλό τους μόνο στο χιόνι και στο παιχνίδι και ο κλήρος πέφτει στους Ντούι,Πίντο, Λόμπο και Ρόζα. Είναι όμως πολύ μεγάλοι για να φορτωθούν το βάρος της επικοινωνίας και των δώρων κι έτσι ένα σωρό ξεκαρδιστικά επεισόδια αρχίζουν να συμβαίνουν. Αλλά θέλουν και λένε τα παιδιά κι άλλα άκουγε ο Πίντο. Όσο για την ορθογραφία τους χρειαζόταν επειγόντως λεξικό! Η συνέχεια είναι λίγο πολύ εύκολο να την καταλάβει κάποιος. Ο Αι Βασίλης μοιράζει άσχετα δώρα και τα παιδιά σαν πρώτη αντίδραση είχαν  μια βροχή από παράπονα. Τότε αναλαμβάνουν δράση τα μικρά ξωτικά και η συνέχεια …στο παραμύθι!
Εύα Κασιάρου! Πολυγραφότατη και με δείγματα γραφής σε διαφορετικά είδη και ηλικίες που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Το χριστουγεννιάτικο νέο παραμύθι της είναι ένα πανέξυπνο, διασκεδαστικό και γεμάτο μικρές αλήθειες βιβλίο.  Μπορεί να φαίνονται ζαβολιές όλα αυτά τα μπερδέματα των ξωτικών όμως για να ανατρέξουμε όλοι στα δικά μας παιδικά χρόνια που αλλά δώρα ζητούσαμε από τον Άγιο Βασίλη και άλλα τελικά έρχονταν! Μια νοσταλγική διάθεση που συμπληρώνει μοναδικά η εικονογράφηση στου Στάθη Πετρόπουλου. Ένα βιβλίο για τα λάθη που πρέπει να συγχωρούνται , για τη χαρά και την προσμονή της πιο σπουδαίας μέρας των παιδιών. Για τις Πρωτοχρονιές που πέρασαν και για εκείνες που θα έρθουν και που σημασία έχει η προσφορά του δώρου κι όχι τόσο το περιεχόμενο του. Ένα παραμύθι γεμάτο σκανδαλιές που κάνουν κι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καμιά φορά σαν …αλλάζουν τις επιθυμίες των παιδιών με έναν πανέξυπνο τρόπο. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία που τα΄χει όλα. Δώρα, μπερδέματα, χιούμορ, προσμονή, αγάπη, συμβουλές, ορθογραφία και ανατρεπτικές ιδέες. Γιατί τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά χωρίς μια σκανταλιά από καλικάντζαρους ή ξωτικά δεν είναι …γιορτή!

Για κάθε παιδί που περιμένει με λαχτάρα ένα δώρο την Πρωτοχρονιά!

Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη, Κυριάκος Χαρίτος, εικ: Ντανιέλα Σταματιάδη,  εκδ. Μεταίχμιο

Μέρες Χριστουγέννων και ο πόλεμος των γλυκών είναι έτοιμος να ξεσπάσει για μια ακόμα χρονιά στα δύο γλυκοστρατόπεδα. Οι γνωστοί αρχηγοί των γλυκών ο φον Κουραμπιές και ο κόμης Μελομακαρόνης, αιώνιοι αντίπαλοι, συνεχίζουν να μισούν ο ένας τον άλλο. Όσο κι αν προσπαθούν ο Μπακλαβάτ – Σιρόπ Πασάς, η δούκισσα ντε Πουτίγκα και η μαρκησία Σοκολά των Αμυγδάλων για ειρήνη και συμφιλίωση δεν μπορούν να καταφέρουν απολύτως τίποτα. Η πορεία στα ζαχαροπλαστεία τα πεδία των μαχών ξεκινά, όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα τους βγάζει από το δρόμο τους και χάνονται. Με πολλές συμφωνίες με το αστέρι, τον σκίουρο, τον αρκούδο, τον πρίγκιπα Εκατόφυλλο, τον Τρυποκάρυδο και τον κηπουρό των Ονείρων καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους που όμως δεν τους, αναγνωρίζει κανείς ύστερα απ’ όσα πέρασαν. Κι οι ίδιοι κουρασμένοι αποφασίζουν να κάνουν μόνιμα ειρήνη και να κρατήσουν τον πιο αξιοζήλευτο τίτλο: Τα πιο διάσημα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Μια ιστορία  του Κυριάκου Χαρίτου, γεμάτη χιούμορ και περιπέτεια, που θα μας «γλυκάνει» και θα μας δείξει με «χριστουγεννιάτικο» τρόπο, την αξία της αγάπης, της ειρήνης, της συνεργασίας και της συμφιλίωσης. Ένα παραμύθι που δείχνει επίσης στα παιδιά πως με τον εγωισμό δεν κερδίζεται καμία μάχη στη ζωή και πως κάτω από στολίδια και επιφανειακές καταστάσεις βρίσκεται η ωμή αλήθεια  που λίγο πολύ μοιάζει να είναι  η ίδια για όλους τους …ανθρώπους. Μια πραγματικά ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη περιπέτεια με τα πιο διάσημα γλυκά των ημερών, να τσακώνονται, να πεισμώνουν, να « ξεγυμνώνονται » και να καταλαβαίνουν τα λάθη τους. Ένα παραμύθι που μας κάνει να συμφιλιωθούμε με το εγώ, την υπεροψία και τις λανθασμένες αντιλήψεις του εγωιστικού χαρακτήρα για τον καθένα μας.
Ένα υπέροχο παραμύθι εικονογραφημένο πολύ ιδιαίτερα από την Ντανιέλα Σταματιάδη που τιμήθηκε γι’ αυτήν της τη δουλειά με το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2010.
Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με αφήγηση και έξι πρωτότυπα τραγούδια σε μουσική και ενορχήστρωση του Ανδρέα Κατσιγιάννη και στίχους του Κώστα Χαρίτου

Το χελιδόνι που περίμενε τα Χριστούγεννα, Δόξα Κωσταλίδου (εικ. Βανέσσα Ιωάννου), εκδ. Ελληνοεκδοτική

Όλοι γνωρίζουμε πως τα χελιδόνια σαν έρθει το πρώτο κρύο του φθινοπώρου μεταναστεύουν σε πιο θερμές ώρες μέχρι την Άνοιξη. Όλα τα χελιδόνια εκτός από τούτο το μικρό, της ιστορίας μας που μαγεύεται από τα λόγια ενός μικρού σπουργίτη, και μένει μαζί του να γνωρίσει …τα Χριστούγεννα. Το κρύο είναι τσουχτερό για το λεπτό του σώμα και δεν θα αργήσει να αρρωστήσει. Όμως η λαχτάρα του να δει όλα τα φώτα, τα δέντρα και τα θαυμαστά εκείνα πράγματα που του περιέγραψε ο μικρός σπουργίτης θα το κάνουν γενναίο και δυνατό. Ο Διονύσης, ένα μικρό αγόρι, θα το πάρει μέσα στο σπίτι, και θα γνωρίσει εκτός από τη ζεστασιά του μικρού παλτού που θα του φτιάξει η γιαγιά του αγοριού, την αγάπη, τη δύναμη της προσφοράς, την ομορφιά και την μαγεία της πιο όμορφης μέρας του Χειμώνα. Κι οι ιστορίες του παππού για την Άγια Νύχτα και την γέννηση του Χριστού θα γεμίσουν και την καρδιά του μικρού χελιδονιού με αγάπη  και ικανοποίηση που έζησε όλα τούτα τα θαυμαστά που κανένα άλλο χελιδονάκι δεν έζησε ποτέ !
Μια ιστορία αγάπης, τόλμης, θάρρους και ζεστασιάς από την Δόξα Κωσταλίδου. Ένα παραμύθι που ανατρέπει τα δεδομένα με την δύναμη ψυχής ενός μικρού χελιδονιού που καταφέρνει το αδύνατο. Να ζήσει ένα όνειρο που έμοιαζε άπιαστο. Ένα παραμύθι για τα Χριστούγεννα, για τις συνήθειες, τα έθιμα, την ομορφιά της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου. Μια ιστορία για την φιλία, τις μεγάλες αποφάσεις, την οικογένεια και την ελπίδα. Τη δύναμη της θέλησης, την ικανοποίηση των ονείρων και τη χαρά της  νίκης σε κάθε δυσκολία. Ένα υπέροχο παραμύθι με την εικονογράφηση σε κολάζ και ζωγραφική από την Βανέσσα Ιωάννου. Ξεχωριστή και πολύ ιδιαίτερη. Για τις εποχές και τα έθιμά τους, για τις γιορτές και τα …μαγικά που μπορεί να κρύβουν μέσα τους και που για όλους παραμένουν λαμπερά και μοναδικά! 

Για παιδιά από 5 χρονών !

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου