Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Τα παραμύθια του Σαββάτου...



Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Σεπτέμβρης λοιπόν, επιστροφή και στα « Παραμύθια του Σαββάτου». Μήνας προσδοκιών κι ανανεώσεων που θα τις ανταμώσουμε σιγά σιγά. Είμαστε όλοι εδώ, γεμάτοι ενέργεια και διάθεση να μοιραστούμε γνώμες, απόψεις και βιβλία. Ιστορίες που αγαπήσαμε, αγαπάμε, ήρωες με τους οποίους ταυτιστήκαμε, χαμογελάσαμε, λυπηθήκαμε και προβληματιστήκαμε.
Με ταξίδια καινούργια σε εκείνη την πανέμορφη χώρα της κ. Φαντασίας που δεν ξεκουράζεται ποτέ και που μας δίνει πάντα έμπνευση, χαρά και δημιουργία.
Παραμύθια για τους φίλους, για τη χαρά , την αλληλοβοήθεια. Παραμύθια για λύκους που δεν είναι και τόσο τρομεροί, για αρχηγούς που δεν χρειάζεται να είναι πάντα οι πιο διάσημοι ή οι πιο ψηλοί και ιστορίες για πολιτείες διαφορετικές. Για μάγους που ζηλεύουν, για γειτονιές που « τρώγονται» και για αξίες που παραμένουν πάντα ζωντανές ακόμα και στις «δύσκολες » μέρες μας. 

O δρόμος για το σπίτι, Oliver Jeffers, (Απόδοση στα Ελληνικά : Φίλιππος Μανδηλαράς), εκδόσεις Ίκαρος

 Είναι το τέταρτο βιβλίο μιας σειράς περιπετειών που διαβάζεται και …μόνο του. Είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού που θα μπορούσε να είναι  και το δικό μας! Ένας «δρόμος» γεμάτος φαντασία, όνειρο, επιθυμίες και εικόνες ζουν τα παιδιά στα παιχνίδια τους. Το αγόρι ξεκινάει να φτιάξει την αποθήκη του σπιτιού τους ,εκεί που τα πράγματα ζωντανεύουν,  παίρνουν άλλες μορφές και ένα παράξενο ταξίδι θα αρχίσει. Ένα ταξίδι φανταστικό ίσως, με  ένα αεροπλάνο. Ένα μικρό παιδικό αεροπλάνο που θα απογειώσει την φαντασία και την ημέρα του. Κι εκεί που όλα δείχνουν υπέροχα καθώς πετάει στον γαλανό ουρανό, θα νοιώσει να μένει από καύσιμα. Να αιωρείται στο κενό και να προσγειώνεται στο …φεγγάρι. Και τώρα τι; Πως; Μήπως; Ερωτήσεις που γεμίζουν φόβο μια παιδική ψυχή. Μια ψυχή που πάλι τα βγάζει πέρα στα δύσκολα γιατί εκείνη η φαντασία δεν αφήνει τη λύπη ή τον φόβο  να φωλιάσει στην ψυχή και το μυαλό του. Νοιώθει τότε, όταν αρχίζει να τον πιάνει πανικός πως δεν είναι μόνος του, πως και κάποιος άλλος έχει ένα παρόμοιο πρόβλημα. Κι είναι ακόμα πιο δύσκολη η επικοινωνία τους αφού δεν γνωρίζει ό ένας τη γλώσσα του άλλου. Όμως τα παιδιά ξέρουν. Έχουν τη δική τους γλώσσα, αυτή της ψυχής! Αρχίζουν οι σκέψεις, οι προβληματισμοί ,για το πώς θα γυρίσουν κι οι δυο στο σπίτι τους. Κι επειδή στο παιδικό μυαλό μα και στα παραμύθια όλα μπορούν να συμβούν, το μικρό αγόρι με μια βουτιά πέφτει στη θάλασσα από το φεγγάρι κι αρχίζει να κολυμπά ίσαμε το σπίτι του. Εκεί αν και οι πειρασμοί είναι πολλοί κι όλοι ξέρουμε πως ένα παιδί από τη μια στιγμή στην άλλη « πηδάει » θέματα και  παρασύρεται, βρίσκει το δρόμο να βοηθήσει τον νέο του φίλο, τον εξωγήινο. Θυμάται, πράττει και  υλοποιεί.
Γιατί σαν βρεις έναν φίλο πρέπει να τον προσέξεις, να τον κρατήσεις σαν πολύτιμο φυλακτό και ας μην τον βλέπεις κάθε μέρα, κι ας μην γνωρίζεις πολλά για αυτόν. Ο χρόνος θα βοηθήσει κι η καρδιά…
Ένα υπέροχο βιβλίο για την φιλία, την φαντασία και το όνειρο. Για τον κόσμο των παιδιών που δεν είναι ποτέ αυτό που βλέπουμε με τα μάτια του προσώπου αλλά με εκείνα της ψυχής και της φαντασίας. Μια ιστορία για την αλληλοβοήθεια, την σκέψη αγαπημένων προσώπων, τις υποχρεώσεις. Γιατί όλα τα πράγματα έχουν λύση ακόμα και όταν φαντάζει απίθανη να υπάρχει. Αρκεί να ξέρεις πως μια συνεργασία για ένα κοινό στόχο και έχοντας το ίδιο « πρόβλημα» με κάποιον άλλο, έχει πάντα θετικά αποτελέσματα. Μια ιστορία που διδάσκει στα παιδιά  πως σαν βάζεις έναν στόχο, τίποτα δεν πρέπει  να σε αποσπά από αυτόν,  ό, τι και αν συναντήσεις στο δρόμο σου. Τα οφέλη στο τέλος της διαδρομής είναι πολύ περισσότερα.
Ο Oliver Jeffers εκτός από  συγγραφέας   είναι και ο εικονογράφος των βιβλίων του. Σχέδια απλά, αλλά μαγικά, εμπνευσμένα με χρώμα και συναίσθημα. 

Για παιδιά από 4 χρονών …

Ο Βασιλιάς λύκος, Ιωάννα Μπαμπέτα, (εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά) εκδ. Μεταίχμιο.

Πόσο τρυφερή μπορεί να είναι μια καληνύχτα…
Μια « μικρή καληνύχτα»  που θα την διαβάσεις και την ξαναδιαβάσεις καμπόσες φορές, ίσαμε να την μάθεις απέξω κι εσύ και το « βλαστάρι » σου. Και θα αναρωτηθείς και θα  ψάξεις  για μια ακόμα φορά να βρεις τι είναι εκείνο που σε τραβάει σαν μαγνήτης και θέλεις  τόσο απεγνωσμένα   να διηγηθείς ξανά την ιστορία για έναν …λύκο.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2012, όμως έχει μια διαχρονικότητα όπως όλες οι «μικρές καληνύχτες» γιατί μιλάει στην ψυχή και στα θέλω των μικρών παιδιών .
Οι παράξενες εκλογές των λύκων προσπαθούν να αναδείξουν τον πιο κακό ανάμεσα τους για να γίνει βασιλιάς. Εκφωνούν λόγους οι πιο διάσημοι κακοί όπως ο λύκος που έφαγε την κοκκινοσκουφίτσα, ο λύκος που καταβρόχθισε τα έξι κατσικάκια, κι ο λύκος που έφαγε τα δύο από τα τρία γουρουνάκια.  Αυτός ο τελευταίος λύκος  έγινε αρχιτέκτονας, για να μάθει πώς να γκρεμίζει τα σπίτια που είναι φτιαγμένα από τούβλα. Κανένας δεν έδειχνε τελικά τόσο κακός  για να κερδίσει το στέμμα και να γίνει βασιλιάς. Με τον καιρό άλλαξαν και το κατόρθωμα τους είχε πια ξεπεραστεί. Έτσι άκουσαν τη συμβουλή ενός μικρού λύκου, να ψηφίσουν για αρχηγό τον πιο αγαπητό και πιο καλό ανάμεσά τους. Οι μεγάλοι δυσκολεύτηκαν, γιατί κανένας τους δεν φαινόταν  ή  ήταν τόσο καλός. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν αρχηγό ένα παιδί λύκο, εκείνο το μικρό λυκάκι που ήταν κι έξυπνο πολύ. Άλλωστε  όλοι γνωρίζουμε πως τα παιδιά είναι πολύ σοφά και ικανά να φτιάξουν ένα κόσμο πολύ καλύτερο από τους μεγάλους…
Μια τρυφερή καληνύχτα λοιπόν από την Ιωάννα Μπαμπέτα, για μια φορά κι έναν καιρό που οι λύκοι ήταν και παραμένουν για πολλούς, φοβεροί και τρομεροί. Για να καταλάβουν τα παιδιά πως σημασία δεν έχει η δύναμη ή ο σωματότυπος για να γίνει κάποιος αρχηγός. Δεν μετράνε τα μεγάλα κατορθώματα αλλά η εξυπνάδα και η σοφία του. Η αρετή, η σύνεση, η καλοσύνη και  ο σεβασμός . Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει η Μυρτώ Δεληβοριά, απλά, όμορφα και με πολύ ιδιαίτερο στυλ όπως ταιριάζει κανονικά σε λύκους που μπορεί να είναι τρομεροί και φοβεροί ή μπορεί και όχι!
Για μια καληνύχτα με χαμόγελο… για όλους!
Την ιστορία του «βασιλιά λύκου»  στην τελευταία της  έκδοση μπορεί κάποιος να ακούσει την ίδια την συγγραφέα να την διαβάζει με το πρόγραμμα QR Code.

Για παιδιά από 4 χρονών!

Τροφούπολη, Σοφία Κύργιου, εικ: Μαρία Μανουρά, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Η Τροφούπολη  είναι  μια ιδανική και πανέμορφη πολιτεία. Γευστικότατη, πολύχρωμη και λαμπερή. Γεμάτη τρόφιμα και πράσινο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει  από τη γειτονική της πόλη την Διατροφούπολη. Οι κάτοικοι και των δύο πόλεων ζουν αρμονικά κι αγαπημένα μαθαίνοντας  αξίες ανεπανάληπτες οι μεν στους δε για την  καλή και υγιεινή διατροφή.
Τούτη η πολιτεία έχει και πολύ ξακουστές γειτονιές. Η κάθε μια τους και μια έκπληξη, μια γευστική και θρεπτική πρόταση. Σπίτια φτιαγμένα από λογής λογής μοναδικά υλικά της σωστής διατροφής. Φύλακες όλων οι πιο σπουδαίοι υπέρ- ήρωες που μπορεί κανείς να φανταστεί, υδατάνθρακες, βιταμίνες, πρωτεΐνες.  Κάνοντας βόλτα στις γειτονιές της  ίσως να συναντήσει  μερικούς από τους διάσημους κατοίκους της. Την Δημητρακούλα, τον Ωμούλη, την Λαχανικούλα, τον Φρουτούλη, τον Φρεσκοχυμούλη, τον Γαλακτομικούλη, τον Ψαρούλη και χίλιους δυο άλλους. Και τι δεν μπορεί να μάθει κάποιος περπατώντας αυτές τις γειτονιές. Ένα σωρό συμβουλές, αλήθειες και ψέματα που θα τον βοηθήσουν να «χτίσει» ένα δυνατό και ανίατο σε ασθένειες σώμα. Στην Διατροφούπολη πάλι θα συναντήσει κανείς  ένα σωρό χωράφια γεμάτα λαχανικά και φρούτα. Μέσα στην πόλη δε,  ένα σωρό  κατοίκους που προσέχουν, γυμνάζονται, βοηθούν ό ένας τον άλλο και όλοι έχουν σαν προστάτη τους την νεράιδα Καλή Τροφένια.
Υπάρχει όμως κι ένας μάγος πολύ κακός , πονηρός και ζηλιάρης, ο Τρίκακος,  που του αρέσει πολύ να βλέπει τα παιδιά να παχαίνουν και να αρρωσταίνουν.  Μια μέρα θα στείλει ένα τεράστιο μείγμα ανθυγιεινών τροφών κατευθείαν από το καζάνι του  στην Τροφούπολη και τότε θα δείτε τι έχει να  γίνει…
Μια ιστορία διατροφής που έχει μέσα της τα πάντα. Ομορφιά, δράση, συμβουλές, διαπαιδαγώγηση, αξίες και ένα σωρό αποδοχές. Μια ιστορία γραμμένη από την Σοφία Κυργιού που ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας την μεγάλη σημασία της υγιεινής διατροφής. Άλλωστε διατηρεί ένα από τους πιο συναρπαστικούς χώρους – παιδότοπους που έχουν σαν θέμα τους την διατροφή ,που ίσως να είναι και ο μοναδικός στη χώρα μας.
Ένα βιβλίο που είναι γεμάτο περιπέτεια και προκλήσεις. Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα καλά της σωστής διατροφής , ένα οδοιπορικό στην πυραμίδα της, στα οφέλη και στα άσχημα αποτελέσματα της μη τήρησής της. Ένα παραμύθι που ευαισθητοποιεί μικρούς και μεγάλους όχι μόνο σε θέματα διατροφής αλλά και αλληλοβοήθειας, εκτίμησης και φιλίας. Ένα παραμύθι που με τον δικό τους τρόπο μας βάζει στα δίχτυα της διαφορετικότητας και της συνεργασίας. Της σκέψης και της κρίσης για μια ζωή καλύτερη, πιο υγιεινή και γεμάτη χρώμα, χαρά και ομορφιά!
Είναι εικονογραφημένο από την Μαρία Μανουρά και θυμίζει κόμικς. Μια σύγχρονη ματιά, διαφορετική και πολύχρωμη!

Για παιδιά από 5 χρονών …

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός 

Δημοσιεύτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 στο cretalive.gr :http://www.cretalive.gr/culture
και στις 7 Σεπετεμβρίου 2016 sto Fractalart.gr  :http://fractalart.gr/taxidi-sti-xwra-tis-fantasias/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου