Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Τα Παραμύθια του Σαββάτου…


Τα Παραμύθια του Σαββάτου… γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Μια περιπέτεια είναι η ζωή. Μικρός αν είσαι  η λογαριάζεσαι για μεγάλος, χωρίς μυστήριο, απρόοπτα , όνειρα και  σχέδια για το αύριο δεν έχει καμιά νοστιμάδα η μέρα ή η νύχτα σου. Ιστορίες γεμάτες φαντασία κι όνειρα. Ανατροπές, λύπες και χαρές. Παραμύθια για όλα τα αστέρια του ουρανού, για εκείνο το ένα και μοναδικό φως που σαν λάμψει κάτι  μαγικό θα συμβεί. Ξάστεροι ουρανοί, φίλοι και έρωτες παιδικοί.
Μια αποστολή είναι όλη η ζωή μας κι ένα βιβλίο, άγραφο  σαν το ημερολόγιο της Κλαίρης. Εμείς κρατάμε το μολύβι, εμείς γεμίζουμε τις άσπρες σελίδες του, αρκεί το  αστέρι που θα διαλέξουμε να μας οδηγήσει να βρει το δρόμο το σωστό, του καθενός μας. 

Παραμύθια για τις νύχτες του Αυγούστου, τις ξάστερες, τις ζεστές, τις ταξιδιάρικες !

Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός, Λίνα Σωτηροπούλου, εικ:Ράνια Βαρβάκη, εκδ. Μεταίχμιο

Κι άρχισε το καλοκαίρι , οι διακοπές και οι μεγάλες αποδράσεις. Η Κλαίρη κατάφερε να  τελειώσει την τάξη της με τον καλύτερο βαθμό και βιάζεται να  ανταμώσει τη γιαγιά της στο νησί, ξέροντας πως θα την περιμένει με ένα πολύ όμορφο δώρο. Μια μικρή απογοήτευση όμως την κυριεύει σαν συναντιούνται. Ενώ έχει δηλώσει πως μισεί το διάβασμα, και αν και έχει πάρει  ένα σωρό βιβλία, αναγκαστικά  μαζί της, το δώρο της από τη γιαγιά είναι επίσης ένα βιβλίο. Ένα λευκό, άγραφο βιβλίο,  ένα ημερολόγιο. Αποφασίζει να  το αφήσει σε μια γωνιά. Όταν το ξαναπιάνει στα χέρια της  καταλαβαίνει πως το ημερολόγιο της δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο, είναι …μαγικό. Μόλις έχει αρχίσει να γράφει  πως περνά, κι εκείνο της απαντάει και την βάζει σε παράξενες σκέψεις κι αναζητήσεις. Μαζί με τον φίλο της τον Βαγγέλη θα αρχίσουν να ψάχνουν  το θησαυρό που κρύβεται στο « άσπρο λιβάδι με τα μαύρα βόδια». Οι διακοπές συνεχίζονται, με νεύρα, επιτυχίες, εξορμήσεις και μυστήριο. Προσπαθεί να αποθέσει από πάνω της όλο αυτό που της έχει δημιουργήσει το ημερολόγιο της, όμως οι συγκυρίες και ο φίλος της, ο Βαγγέλης, δεν την αφήνουν. Κι έτσι μετά από μια σειρά συμπτώσεων και γεγονότων, μαθαίνει ένα μεγάλο μυστικό. Το κουβάρι της αλήθειας και της περιπέτειας της θα έχει ένα τέλος  που δεν το έχει φανταστεί καθόλου και όλα θα αλλάξουν στην καθημερινότητα και στη ζωή της.
Η Λίνα Σωρηροπούλου έφτιαξε μια πολύ δυνατή ιστορία για τις …καλοκαιρινές διακοπές. Μια ιστορία γεμάτη περιπέτεια, δράση, μυστήριο και μυστικά, αλλά και πολλά πολλά …βιβλία. Μια γραφή για την φιλία, την φαντασία και τις οικογενειακές σχέσεις. Το σπουδαίο ρόλο που παίζουν οι γιαγιάδες στη ζωή των παιδιών. Η σοφία και η πείρα των χρόνων πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των νεότερων. Κι ακόμα μια περιπέτεια που λατρεύει τα …βιβλία. Τα σκίτσα της Ράνιας Βαρβάκη εκπληκτικά και ενδεικτικά μιας εποχής καλοκαιριού που σαν να την έχουμε ζήσει κι εμείς κάποτε σε εκείνα τα δικά μας χρόνια, τα παιδικά ή εφηβικά, τα αλησμόνητα.  Γεμάτη νοσταλγία και η γραφή και η εικόνα.
Μια περιπέτεια φιλαναγνωσίας  που θα αρέσει σε πολλά παιδιά. Ένας «θησαυρός» που έχει ανάγκη την φαντασία, την ιστορία και την αγάπη των ανθρώπων. Την αγάπη που σαν δίνεται απλόχερα, στο πλήρωμα του χρόνου πάντα υπάρχει ανταμοιβή!

Για παιδιά από 9 ετών 

Ένα πεφταστέρι για τον Φοίβο, Αγγελική Φλώρου, εικ: Αλέξης Φραγκούλης, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη 

«…Ο Φοίβος ήταν ένα πανέξυπνο αστεράκι με μεγάλη περιέργεια. Ήθελε να μαθαίνει τα πάντα για τη ζωή σε όλους τους πλανήτες και ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τη Γη μας. Παρέα με τα φιλαράκια του, τον Λάμπη, τη Φωτεινή, τον Απόλλωνα και την Ασημίνα, κατά τη διάρκεια της ημέρας πήγαιναν στην ίδια τάξη του αστροσχολείου. Εκεί, διδάσκονταν ιστορία των πλανητών, αστρομαθηματικά, αστρογλώσσα και ένα σωρό άλλα αστρομαθήματα. Στα διαλλείματα έπαιζαν όλοι μαζί το « αστεράκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα, μέρα ή νύχτα »ή « Αστροκυνηγητό» ακόμα και « αστροτυφλόμυγα». Όμως η αλήθεια είναι ότι περίμεναν πως και πώς να φύγει η ηλιόλουστη μέρα και τη θέση της να πάρει η γλυκιά νύχτα. Και αυτό γιατί τότε απολάμβαναν τις ιστορίες που τους διηγούνταν κάθε βράδυ ο παππούς του Φόβου, ο Σείριος…»

Ουρανός και αστέρια. Θάλασσα και αστερίες. Μια υπέροχη φανταστική ιστορία με πρωταγωνιστές τα « στοιχειά » της φύσης και …τα παιδιά τους ή καλύτερα τα εγγόνια τους.
Πού πάνε τα πεφταστέρια σαν πέσουν στη Γη; Στη θάλασσα, στη στεριά; Πως γίνονται οι αστερίες; Πως ζουν στις μικρές τους πολιτείες τα ψάρια, τα κοχύλια τα δελφίνια; Υπάρχουν νεράιδες στο βυθό ή μόνο  γοργόνες; Κι είναι καλές ή μήπως δεν βλέπουν πέρα από την …μύτη τους. Κι ο βυθός πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει, πόσες αλήθειες και πόσα …μαθήματα;
Μια ιστορία γεμάτη εικόνες μοναδικές που πλάθουν η  κάθε  λέξη της, η κάθε φράση της. Μια ιστορία που διαδραματίζεται στον Ουρανό και στη Θάλασσα και εκείνα που ονειρεύεται κανείς , που θέλει τόσο να αποκτήσει και κάποια στιγμή μπορεί και να τα καταφέρει. Για την μόνιμη ανάγκη του ανθρώπου να είναι  κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα, για την περιπέτεια στο άγνωστο, την πρόκληση του νέου, του άπιαστου.
Μια ιστορία ή μπορεί και δύο με χίλια μηνύματα για την καλοσύνη, τον εγωισμό, τις συμπεριφορές. Για την συγχώρεση και την αγάπη.  Για την φιλία, την οικογένεια , για την αλαζονεία και την έπαρση. Για την ομαδικότητα και την προσφορά στους άλλους.
Για όλους όσους κάνουν ευχές στα πεφταστέρια, όσους ονειρεύονται τα βράδια με τον ξάστερο ουρανό . Όσους λατρεύουν το φως της νύχτας, τις ιστορίες και τα παραμύθια με τα αστέρια, τις γοργόνες, τις νεράιδες και τη θάλασσα.
Ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες. Μια ιστορία  πλεγμένη με πολύ φαντασία , με παραλληλισμούς και πίστη στα όνειρα.  
Για τους τολμηρούς και αυτούς που δεν σταματούν ποτέ να ονειρεύονται. Η Αγγελική Φλώρου έφτιαξε ένα παραμύθι ονειρικό μια περιπέτεια στα αστέρια, για αστέρια που χάνονται, που ξαναγεννιούνται, που λάμπουν στην ζωή και στην ψυχή μας. Ο Αλέξης Φραγκούλης τους έδωσε ζωή με σχέδιο και εικόνα. Κι αν το χρώμα τους λείπει είναι γιατί τα αστέρια πάντα λάμπουν όσο τα αντέχει ο καθένας μας …

Η δύναμη της φαντασίας του Χένρι,Skye Byrne και Nic George, εκδ. Λιβάνη

«…Το αγαπημένο παιχνίδι του Χένρι είναι ένας λαγός που το έλεγαν Βατόμουρο. Ο Βατόμουρος ήταν άσπρος, με μαλακά ασημί αυτιά και κόκκινη μύτη που έμοιαζε με Βατόμουρο…Ο παππούς είχε χαρίσει τον Βατόμουρο στον Χένρι τη μέρα που γεννήθηκε, γνωρίζοντας πως θα ζούσαν μαζί πολλές περιπέτειες…»

Η δύναμη της φαντασίας  στην απόλυτη στιγμή της. Γραμμένο από την  Skye Byrne και τον  Nic George, ένα βιβλίο με μια ιστορία διαχρονική και μοναδική για τον χειρισμό της απώλειας.
Όταν εξαφανίζεται ο καλύτερος φίλος του Χένρι, ο μικρός του λαγός, ο Βατόμουρος, η ζωή του αποκτά μοναξιά, λύπη και αναζήτηση ενός σκοπού, μιας ιδέας  για να καταφέρει  να κρατήσει ζωντανή την εικόνα του. Ο σοφός παππούς τον συμβουλεύει πως ο καλύτερος τρόπος είναι να φανταστεί πως ο Βατόμουρο είναι ξανά κοντά του!
Ο Χένρι  αρχίζει να ζει στον κόσμο της φαντασίας του, ο λαγός του είναι εκεί, στο μυαλό και στην ψυχή του, με περιπέτειες , δράσεις και συναισθήματα που τον βοηθούν να νοιώσει λιγότερη λύπη. Τότε κάτι αναπάντεχο συμβαίνει που συναντά  κανείς μόνο στα παραμύθια…
Ίσως και να φταίει  η τεράστια επιθυμία  του μικρού αγοριού, ίσως και να είναι η παρηγοριά  που όλοι έχουν ανάγκη στην απώλεια, που έκαναν τον Χένρι  να φανταστεί τις πιο μεγάλες περιπέτειες. Ίσως να φταίει  ο… Ύπνος που  είναι συχνά λυτρωτικός ή μήπως τελικά συμβαίνουν …θαύματα!
Ένα βιβλίο διαφορετικό. Με λιτή ,απλή γραφή γεμάτο όνειρα, προσδοκίες και φαντασία. Ένα βιβλίο που ίσως να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να χειριστούν εν μέρει την απώλεια. Την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου που δύσκολα κατανοείται στις πολύ μικρές ηλικίες. Μια ιστορία φανταστική με αναπάντεχο τέλος. Δεν συμβαίνει  τούτη η ανατροπή στη ζωή και για αυτό θέλει πολύ προσοχή η διαχείριση των εννοιών που έχει το βιβλίο της Skye Byrne και του Nic George. Η ιστορία του Bατόμουρου είναι  μαγική. Δείχνει την δύναμη της αγάπης του Χένρι που στις δύσκολες στιγμές δεν εγκαταλείπει ποτέ τις αναμνήσεις και την φαντασία του. Δείχνει τη δύναμη της φιλίας και τις επιρροές από μεγαλύτερους την στιγμή που ένα παιδί αδυνατεί να κατανοήσει τον κόσμο. Το βιβλίο είναι ένα μικρό ποίημα, αριστούργημα της φαντασίας των συγγραφέων κι ένα  μικρό κλειδί στην ψυχή ενός παιδιού.
Το νόημα του συνοψίζεται στο χιλιοειπωμένο « συμπέρασμα». Αν αγαπάς κάτι ή κάποιον, δεν τους χάνεις  ποτέ , όσο ζουν  μέσα σου, στο μυαλό και στην ψυχή σου.
Mε μοναδική  εικονογράφηση σε σχέδιο απλό αλλά όχι απλοϊκό, που μαζί με το κείμενο του βιβλίου, μας ταξιδεύουν. Για εκείνα τα μονοπάτια της φαντασίας  που κάποιες φορές ξεφεύγουν από το όνειρο. Για το όνειρο και την ελπίδα που όλοι έχουμε ανάγκη. Για την λύπη που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να  τη διαχειρίζονται , για τα δύσκολα που μόνο η ψυχή και το μυαλό τα κάνει …εύκολα. 

Για παιδιά και για μεγάλους. Για όσους έχουν ακόμα μπόλικη φαντασία …και  ας μεγάλωσαν!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στις 6 Αυγούστου 2016 στο Cretalive.gr:http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου