Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ζητούνται αναγνώστες στις ιστορίες, στα παραμύθια και στα καλά βιβλία!


Με αφορμή ένα βιβλίο : Το μυστικό της πεταλούδα, της Ισμήνης Μπάρακλη**

Της Ελένης Μπετεινάκη*


Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, γύρω στις 20.45 σε μια αυλή από τις πιο όμορφες του Ηρακλείου, το Opus Wine-Coffee bar στην οδό καπετάν Χαραλάμπη 3, μια βραδιά αφιερωμένη στην Ισμήνη Μπάρακλη και στο νέο της βιβλίο: Το μυστικό της πεταλούδας από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Ζεστή και παράξενη βραδιά  με μια βροχή που δεν πτόησε κανέναν!
Μια κουβέντα ανάμεσα στην Ισμήνη Μπάρακλη, την Ελένη Μπετεινάκη και τους αναγνώστες και καλεσμένους της βραδιάς.
"Τιμητική" η εμφάνιση του Άρη Σφακιανάκη που με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, έδωσε το έναυσμα για την αρχή κι ύστερα μάθαμε όλα σχεδόν τα μυστικά... της πεταλούδας, των ηρώων, της γραφής...
"...Αλήθεια πως γεννιέται η πεταλούδα, πως μεγαλώνει μέσα σε ένα κουκούλι, πως μεταλλάσσεται,πως  γίνεται από κάμπια ένα υπέροχο έντομο; Πως συμβαίνουν τα θαύματα;
Το μυστικό της Πεταλούδας…
Ένα μυθιστόρημα συγκλονιστικό. Απαλλαγμένο από τα νήματα που περιστρέφονται σχεδόν πάντα μέσα σε οικογενειακές ίντριγκες,σε έρωτες που πλάθονται με τρόπο συνηθισμένο. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία  τούτο το πόνημα της Ισμήνης Μπάρακλη έχει  άλλους στόχους και σκοπούς.
Είναι μια διαρκής αναζήτηση και βελτίωση ενός χαρακτήρα.
Κεντρικός ήρωας ένας άνδρας με τρεις διαφορετικές …ζωές. Σαν ασκητής είναι ο Πατήρ Ιωάννης. Σαν αγρίμι των βουνών του Πάρμoνα είναι ο  Ληστής Φραγκούλης και σαν άνδρας που αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ είναι ο  Αυγουστής Παπαδάκης.
 Μικρό παιδί σχεδόν ανέβηκε πάνω στα βουνά. Έγινε αντάρτης, ληστής , κλέφτης και βιαστής. Μια μάνα, η Μαριγώ , η ψυχοκόρη, η ατιμασμένη και προδομένη, η παραδουλεύτρα και παραμάνα άλλων παιδιών που το δικό της παιδί δεν το κανάκισε όσο έπρεπε. Μια  σκληρή ζωή για εκείνη και για το  παλληκάρι της που γίνεται θεριό και βιάζει αλύπητα μέχρι  την τρομερή στιγμή που μια κοπέλα χάνει τη ζωή της. Μια ζωή που θα στιγματίσει  το δικό του πεπρωμένο ως την τελευταία του ώρα.  
Κι ύστερα γίνεται άλλος άνθρωπος. Δουλεύει σκληρά και συντηρεί δυο κορίτσια στο ορφανοτροφείο. Την  Κατερίνα, κόρη της Μεταξίας, της αδελφή της μάνας  του και αργότερα την Βαγγελιώ, τη φιλενάδα της , την μοναδική γυναίκα που θα λατρέψει σε όλη του τη ζωή. Ζωές κομματιασμένες  και την ίδια στιγμή γεμάτες με νιάτα, δύναμη, πείσμα και διάθεση για …ζωή!
Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί. Όποιον χαρακτήρα και να πιάσεις, θα βρεις ανθρώπους που μπορεί και να ζουν δίπλα σου. Zωές που κερδίζονται,  ζωές που χάνονται αλλά και στιγμές που συγκλονίζουν συθέμελα την ψυχή σου.
Μια αναζήτηση είναι τούτη η γραφή. Μια ολοκλήρωση του ίδιου του ατόμου. Πάθη, αγριότητα, ηρεμία, έρωτας, ζωή, θάνατος. Κύκλοι που ανοίγουν και κύκλοι που κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα. Ζωές που κομματιάζονται και την ίδια στιγμή λυτρώνονται.
Μάνα, αδελφή, ξαδέλφη, ερωμένη, θύματα και θύτες όλοι  τους. Πιο πολύ κι από τον ίδιο τον Αυγουστή το παλικάρι που  μεταλλάχτηκε από κάμπια σε πεταλούδα μόνο που δεν ήξερε… δεν υπολόγισε το κακό που είχε κάνει σε εκείνη την άλλη του ζωή, την άγρια την σκοτεινή την απάνθρωπη. Κι έδωσε ότι είχε και δεν έχε στην μια και μοναδική μεγάλη αγάπη της ζωής του. Το παιχνίδι της μοίρας όμως δεν τον άφησε να κερδίσει. Κι ας πέρασαν τα χρόνια, και ας έφτασε δίπλα ακριβώς στην πηγή, στη λύτρωση. Δεν ήπιε «γήινο» νερό, δεν ήταν άξιος ,ίσως. Κι εκεί αρχίσει η αναζήτηση, η απομόνωση, η μεταμέλεια, ο φόβος,   κι άρνηση κάθε εγκόσμιας χαράς. Η αναζήτηση του εαυτού, του Θεού, του βαθύτερου νοήματος της ύπαρξης. Ακολούθησε  μια ασκητική ζωή που όμως πάλι δεν τον  αφήνει να ησυχάσει όσο ήθελε.  Στην γη συμβαίνουν όλα τελικά στη ζωή. Στη γη θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, οι τύψεις, οι ενοχές, η τιμωρία. Κι εδώ όλα θα μπουν σε μια άλλη οπτική γωνία και οι ζωές θα αλλάξουν, θα αποκτήσουν πείσμα, αντοχή και δύναμη να αντέξουν  τα ανομολόγητα, τα ανείπωτα!
Λόγος που ρέει ασταμάτητα. Γραφή γεμάτη εικόνες, συναισθήματα, πλοκή και ερωτήματα. Μυθιστόρημα αξίας μεγάλης. Πολλά βιβλία υπάρχουν, πολλές γραφές είναι αξιόλογες. Όμως αναρωτήθηκα γιατί τούτο το βιβλίο να το προτείνω και σε άλλους να το διαβάσουν, γιατί να ασχοληθεί κάποιος λίγο παραπέρα μαζί του.
Γιατί μέσα του θα βρει τον ίδιο του τον εαυτό. Εκείνον τον ανομολόγητο που έχει πάντα όχι μια αλλά πολλές διαστάσεις. Τον άνδρα, το κτήνος, τον εραστή, τον καθημερινό άνθρωπο, τον τρυφερό πατέρα, τον ληστή της ψυχής ή των βουνών και αντίστοιχα τη μάνα, τη μάνα θύτη ή θύμα, τη γυναίκα που γεννά πάθη, την γυναίκα που ερωτεύεται, χάνεται, αγωνίζεται, βιάζεται, αλλά και σηκώνεται στα πόδια της, μάχεται συνεχώς, αναζητά, λυτρώνεται, νικά, νικιέται και προχωρά.
Γιατί θα γεμίσει με ερωτήματα τον εαυτό του ο αναγνώστης ποιο είναι το  καλό ή το κακό, ποιος μας λυτρώνει  από τις αμαρτίες μας, εμείς οι ίδιοι ή ο Θεός, αν υπάρχει. Ποια είναι η πορεία μας στη ζωή, ποιός είναι ο σκοπός της ύπαρξης μας.
Μα πάνω απ όλα κι απ΄ όσα ερωτήματα και σκέψεις μας δημιουργηθούν ένα είναι σίγουρο. Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου θα προσφέρει εκείνη την απόλαυση που κάποιος ψάχνει μέσα στη λογοτεχνία, στις ώρες που κλείνεται μόνος του στο δικό του κόσμο παρέα με φανταστικούς ήρωες και ας τους  δημιούργησε κάποιος άλλος. Κι εκεί θα καταλάβει πως άξιζε και τούτο το λογοτεχνικό ταξίδι , έμεινε μια γλύκα στο τέλος και ας ήταν σκληρές οι σκηνές που διάβασε κι ας ένοιωσε αγωνιά, πόνο, λύτρωση, αγάπη η έστω μια απλή συμπάθεια για όλους τους πρωταγωνιστές της  ιστορίας.
Διαβάστε το λοιπόν και θα με θυμηθείτε … θα καταλάβετε αυτό που προσπαθώ να σας πω. Όλοι μας κατά βάθος ψάχνουμε την απόλαυση, την χαρά και το νόημα σε όλα όσα κάνουμε καθημερινά ακόμα και στην απλή ανάγνωση ενός βιβλίου!
Καλοτάξιδο Ισμήνη….και πολυδιάβαστο  το βιβλίο σου…

Σε ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά για τούτο το ταξίδι!..."

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι εκπαιδευτικός

Η Ισμήνη Χ. Μπραρακλή κατάγεται από το πανέμορφο Ναύπλιο, είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην συγγραφή και γράφει για παιδιά και μεγάλους.

Bιβλία : 

Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου( 3 τόμοι)
Από το Gucci στο ταγάρι
Λικέρ Τριαντάφυλλο
Το μυστικό της πεταλούδας

**Από την παρουσίαση του βιβλίου που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Ψυχογιός και το βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης στο OPUS wine-coffee bar στο Ηράκλειο την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016.

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr : http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου