Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Τα παραμύθια του Σαββάτου...

...Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*



Παραμύθια μαγικά σαν τον παλιό καλό καιρό. Ιστορίες με δράκους όλα σχεδόν τα σημερινά παραμύθια. Με τον φόβο να κυριαρχεί, την ελπίδα να ζωντανεύει τα όνειρα και τις ψυχές και τα δώρα των φίλων να ανταμείβουν αυτούς που ξέρουν να περιμένουν. Παραμύθια για την διαφορετικότητα, την αποδοχή των άλλων, τις φιλίες και το ξεπέρασμα του ίδιου  μας του εαυτού. Πιο πέρα και από τα σύνορα του ορίζοντα και του κόσμου να φτάνει  όχι μόνο η ψυχή μα και οι προσδοκίες μας.
Και μην ξεχνάτε όπως γράφει κι ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος :  « τα παραμύθια δεν λένε ψέματα ποτέ.Ποτέ!» 

Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες, Βαγγέλης Ηλιόπουλος,(Εικον : Marjorie van Heerden), εκδ. Πατάκης 

Μια φορά κι έναν καιρό… Έτσι ξεκινούν τα «μαγικά» παραμύθια και νοιώθεις από την πρώτη στιγμή το πέρασμα σου σε μια άλλη εποχή και ταυτόχρονα όλον τον  κόσμο της φαντασίας και  της μαγείας να ξετυλίγεται μπροστά σου. Ένα παραμύθι που τάχει όλα… Σοφή γριά, δράκους, μαγικά αντικείμενα, δέντρα, άλογα, ρυάκια που μιλούν, δοκιμασίες, συμβουλές, περιπέτειες, ταξίδια σε μέρη απάτητα, και κάθαρση στο τέλος.
Μια περιπέτεια πραγματικά μαγική, σαν τις τσαγιέρες που φτιάχνουν τσάι και προκαλούν αλλεργία στους φοβερούς δράκους, σαν τα παραμύθια των πολύ παιδικών μας χρόνων που ο «κακός» παραμόνευε πάντα στον επόμενο δρόμο κι έκανε την καρδιά μας να κτυπάει δυνατά, μέχρι  ο ήρωας καβάλα στ΄ άλογο του έσωζε την πριγκιποπούλα. Η πριγκίπισσα στο συγκεκριμένο παραμύθι είναι ένα  απλό καθημερινό κορίτσι. Ένα κορίτσι που σαν φτάνει στην εφηβεία θέλει να απλώσει τα φτερά του, να πετάξει μακριά από την θαλπωρή του σπιτιού, και να αποκτήσει τις δικές του εμπειρίες. Οι γονείς του έχουν να του δώσουν όλα τα εφόδια  από τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις ,όμως εκείνη πρέπει να ζήσει, να γνωρίσει και να « πάθει », για να μάθει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής, μόνη της. Η βαλίτσα που κρατεί μπορεί να μην την ενθουσιάζει στην αρχή και να την θεωρεί… άδεια, μα στην « πραγματικότητα»,  οι τσαγιέρες σαν αρχίσουν να δουλεύουν έχουν μέσα σπάνια υλικά, μαγικά και γεμάτα θάρρος,  σοφία και υπομονή . Όλα αυτά είναι παρακαταθήκη από τους γονείς. Έτσι και τούτο το μικρό κορίτσι τα κουβαλά  μαζί του αλλά  και μια μεγάλη συμβουλή. « Μην αποκαλύψεις ποτέ σε κανέναν τι έχει μέσα η βαλίτσα …».
Το παραμύθι γράφτηκε,  σαν γεννήθηκε ένα μικρό κορίτσι , η Ελεάννα , στην οποία και είναι  αφιερωμένο. Είναι η κόρη του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Είναι το παραμύθι των φόβων, των  ερωτήσεων, τις πιθανών  σκέψεων, των προσδοκιών,  όλων των νέων γονιών για το παιδί τους. Είναι η αγωνία, η ελπίδα και οι συμβουλές που όλοι θέλουμε να δώσουμε  στα παιδιά μας λίγο πριν φύγουν από κοντά μας. Μια ιστορία με μια απίθανη περιπέτεια , όπως κι η ίδια η ζωή  που χωρίς μαγεία, φαντασία, ψέματα, αλήθειες  και απρόσμενα γεγονότα,… δράκους και ταξίδια καταντά μονότονη και χωρίς νοστιμάδα!
Εξάλλου το γράφει κι ίδιος ο συγγραφέας … Το παραμύθι των γονιών βγήκε πέρα για πέρα αληθινό! Γιατί τα παραμύθια δε λένε ψέματα ποτέ. Ποτέ!

Τα γενέθλια του δράκου Κυριάκου, Λένα Βλασταρά , εικ :Λήδα Βαρβαρούση, εκδ. CaptainBook

Ήταν μια φορά κι  έναν καιρό ένας μικρός δρακός, ο Κυριάκος,  χωρίς αδέλφια αλλά με πολλούς φίλους. Ο βάτραχος Θανάσης, η φώκια Μαριλένα, ο σκίουρος Σάκης και η αλεπού η Ελίζα  ήταν τα ζώα που έπαιζε μαζί τους  σχεδόν από την ώρα που γεννήθηκαν. Ο Κυριάκος ήταν χαρούμενος πολύ κι εντυπωσιακός γιατί ήταν από εκείνους τους δράκους που μπορούσαν να βγάζουν φωτιά από το στόμα τους. Στην αρχή  όλοι τον φοβόντουσαν, σιγά σιγά όμως αυτό του το « χάρισμα» προκαλούσε γέλια και παιχνίδια. Ίσαμε  εκείνη την ημέρα, των πρώτων του γενεθλίων, που το δυνατό φύσημα στο ένα του κεράκι έφερε την …καταστροφή στο πάρτι του. Όλα χάλασαν κι εκείνος απομονώθηκε στο δωμάτιο του, χωρίς κανένα φίλο, μόνος και στενοχωρημένος. Λίγες μέρες μετά η  φιλενάδα του η φώκια τον έπεισε να βγει από το σπίτι και να ξαναγίνουν όλοι μια παρέα όπως παλιά. Μόνο που δεν ήθελε να πάει σε κανένα πάρτι γενεθλίων ούτε καν σκέφτηκε κάτι τέτοιο και για τον εαυτό του για τα δύο του χρόνια ζωής στον κόσμο. Και τότε, επειδή οι φίλοι είναι και στα δύσκολα η Μαριλένα, τον έμαθε να κάνει κάτι που αποδείχτηκε σωτήριο για όλη του τη ζωή. Όλα άλλαξαν κι όλοι έζησαν καλά και τα ζώα ακόμα καλύτερα!
Ένα παραμύθι της Λένας Βλασταρά για την συμπεριφορά, τη φιλία, την αγάπη , τα ιδιαίτερα χαρίσματα του καθενός. Ένας δράκος μικρός που όμως έχει ψυχή …ανθρώπινη! Για όλα εκείνα τα δύσκολα που φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Που νοιώθουμε πως μας βαραίνουν αντί να μας ευχαριστούν εκείνες οι ιδιαιτερότητές μας. Που μόνο οι πραγματικοί φίλοι μπορούν να είναι δίπλα μας και να μας βοηθήσουν. Για την αγάπη που κάνει τα δύσκολα , εύκολα. Για τις λύσεις που μόνοι μας κάποιες φόρες δυσκολευόμαστε να βρούμε. Μια ιστορία …γενεθλίων που πραγματικά είναι μοναδική!
Η εικονογράφηση  είναι της Λήδας Βαρβαρούση. Τι να πει κανείς για το ιδιαίτερο στυλ και τη ζωντάνια της; Εικόνες που θυμίζουν τα καλά παραμύθια. Χρώματα ζωηρά, σχέδια ιδιαίτερα κι εκφραστικά που πάντα ξεχωρίζουν. Τούτος ο δράκος της Λένας και της Λήδας θα γίνει ο καλύτερος φίλος των μικρών παιδιών γιατί είναι  ευαίσθητος κι αγαπιέται πολύ!

Για παιδιά από 3 μέχρι και 7 λέει το βιβλίο στο οπισθόφυλλο … μάλλον, λέω εγώ και για πολύ μεγαλύτερα!

Η Φρένια,ο Ραεφμάγιερ και το κόκκινο βιβλίο…, ΈλεναΚούτικα, Χρήστος Σουρουλής, Αγγελική  Χαλίμ, εικ; Κατερίνα Χαδουλού, εκδ. Βιβλιοσκόπιο 

Τρεις συγγραφείς …τρία παραμύθια… με κουκιά και με ρεβίθια!

Η Φρένια είναι μια μάγισσα που όταν κάτι την ενοχλεί γίνεται έξω φρενών. Για αυτό ήταν σχεδόν πάντα μόνη χωρίς κανέναν φίλο. Κι αφού δεν το καταλάβαινε πως για την μοναξιά της έφταιγε μόνο αυτή, μια μέρα πήρε… το κάστρο της και το …πάρκαρε στο ξέφωτο του δάσους. Εκεί όμως τα πράγματα δεν καλυτέρεψαν καθόλου, αφού τα ζώα και τα πουλιά για εκείνην ήταν θόρυβος. Έτσι με την παραμικρή τους …φωνή, τα μεταμόρφωνε σε αγάλματα. Τα ζώα δεν ήξεραν τι να κάνουν γιατί η ησυχία τους είχε χαθεί και ο φόβος τους ως προς τη Φρένια ήταν πια …τεράστιος. Έτσι η πονηρή αλεπού σκέφτηκε μια λύση που έκανε την μικρή μάγισσα να καταλάβει πόσο κακιά ήταν μαζί τους. Κι έτσι αφού έμεινε ολομόναχη…ξανά, κατάλαβε πως η συμπεριφορά της ήταν η αιτία της μοναξιάς της!
Ο Ραεφμάγιερ ήταν ένας αγρότης της περιοχής Τατσουμίτσου, που έγινε ήρωας κατά λάθος, κι αυτό τον στεναχωρούσε πολύ για όλη του τη ζωή. Αιτία ήταν ο δράκος Μπόζι που όλοι νόμιζαν πως ήταν κακός κι έκλεβε τη σοδειά των φιστικιών τους για να χορτάσει. Οι αφέντες τους είχαν πείσει όλους για αυτό και ζητούσαν τον δράκο νεκρό. Την νύχτα που παραφύλαγαν να τον σκοτώσουν ο Ραεφμάγιερ προχώρησε ακόμα πιο βαθιά στο δάσος και λίγο πριν τον καταπιεί η λάσπη στον βάλτο που βρέθηκε , το «τέρας » του έσωσε τη ζωή. Μόνο που αυτό το «τέρας » ήταν πιο …ανθρώπινο και το μεγαλείο της ψυχής του ήταν μεγαλύτερο από των Ανθρώπων. Ο Ραεφμάγιερ  το ήξερε όμως ποτέ δεν το είπε σε κανέναν κι ας το χρωστούσε στον δράκο που ήταν η αιτία να γίνει ο ήρωας του χωριού τους, για πάντα.
Ένα κατακόκκινο κι ολοκαίνουργιο βιβλίο μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο που την νύχτα όλοι οι ήρωες των άλλων παραμυθιών ζωντανεύουν , παρατηρεί κι ελπίζει πώς κάποια στιγμή όλοι τους θα γίνουν φίλοι του! Το ζητάει ευγενικά και κανένας από τους ήρωες δεν δέχεται την προσφορά του γιατί εκείνο είναι  ένα διαφορετικό  βιβλίο. Οι σελίδες τους είναι  λευκές. Κανένας δεν μπορεί να το καταλάβει και μόνο του …γυρίζουν την πλάτη. Το κόκκινο βιβλίο στεναχωριέται πολύ. Μόνο ένας , ο μικρός πρίγκιπας τον πλησιάζει και του λέει πως εκείνος θα το ήθελε για φίλο του. Την ίδια στιγμή θυμίζει και σε όλους τους άλλους πως ήταν εκείνοι στην ζωή τους πριν …γίνουν ήρωες κι αλλάξουν. Όλοι τότε καταλαβαίνουν τη σκληρότητα τους , του ζητάνε συγγνώμη και η ζωή του κόκκινου βιβλίου και του μαγικού βιβλιοπωλείου αλλάζει οριστικά.
Τρία παραμύθια από τρεις νέους συγγραφείς που ένωσαν τις σκέψεις τους και τη φαντασία τους σε ένα υπέροχο βιβλίο που εικονογράφησε μοναδικά η Κατερίνα Χαδουλού.
Πρώτη πρώτη η ιστορία της Φρένιας της Έλενας Κούτικα, που μας θυμίζει πως η μοναξιά είναι πολύ σκληρή και στενάχωρη. Πως δεν πρέπει να είμαστε εγωιστές και να καταλαβαίνουμε και τις ανάγκες των άλλων , τις ιδέες και τον τρόπο της έκφρασής τους. Ένα υπέροχο μαγικό παραμύθι για τη συγνώμη που έχει μια γλύκα σαν την πεις, την καταλάβεις και την νοιώσεις πραγματικά. Μια ιστορία για τους φίλους που πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε πάντα. Για τις δεύτερες ευκαιρίες της ζωής που δεν πρέπει αν χάνουμε με κανέναν τρόπο. Για τον θυμό που μας κυριεύει  και « χαλάει » όλον τον κόσμο γύρω μας.
Η στεναχώρια του Ραεφμάγιερ πάλι είναι ένα παραμύθι που καταργεί τα στερεότυπα. Ο δράκος σε όλα σχεδόν τα παλιά μαγικά παραμύθια ήταν κακός. Να φταίει το παρουσιαστικό του, το μέγεθος και οι φωτιές που βγαίνουν από το στόμα και τα ρουθούνια του;  Μπορεί , όμως στην ιστορία του Χρήστου Σουρουλή  ο Μπόζι είναι ένας δράκος διαφορετικός και καλός. Παραμύθι τούτη η ιστορία για το μεγαλείο της ψυχής. Το τι σημαίνει να είσαι πραγματικός ήρωας και ειδικά αφανής! Ένα παραμύθι για το φόβο, την κυριαρχία του, την αδυναμία των ανθρώπων να δεχθούν τη διαφορετικότητα  και την  ανικανότητα  να παραδεχτούν τα λάθη τους.
Τελευταία ιστορία εκείνη  της Αγγελικής Χαλίμ με τίτλο  : «Θέλεις να γίνουμε φίλοι;». Ένα υπέροχο παραμύθι για την αξία της φιλίας και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Για περισυλλογή του εαυτού μας , την αυτοκριτική μας, την θύμηση των δικών μας πράξεων που καθόρισαν αυτό που είμαστε και των κρίσεων μας απέναντι στους άλλους. Ακόμα του πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι η συνύπαρξη με « ανθρώπους» που δεν μας μοιάζουν.
Και οι τρεις ιστορίες είναι εικονογραφημένες από την Κατερίνα Χαδουλού. Εικόνες υπέροχες  που ζωντανεύουν τα γραφόμενα και στα τρία κείμενα.  Αποτυπώνουν και δίνουν τη σωστή διάσταση σε κάθε ιστορία δημιουργώντας τους χαρακτήρες που πρέπει. Έτσι κι αλλιώς η Κατερίνα Χαδουλού είναι πια πολύ αναγνωρίσιμη, με το στυλ και το ύφος της και εκπληκτική σε όλες της τις εικονογραφήσεις.

Αναζητήστε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία για παιδιά από 3 χρόνων!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου