Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Τα « Παραμύθια του Σαββάτου »…



...γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Ιστορίες για …τη ζωή στα σημερινά « Παραμύθια». Μια στιγμή είναι αρκετή να αλλάξουν όλα, τα δεδομένα, οι συνήθεις, οι σκέψεις και οι αντοχές. Μια στιγμή κι εκεί που γκρεμίζεται ο κόσμος …μπαίνει η δύναμη της ψυχής, το πείσμα, η προσπάθεια, η αγωνιστικότητα και το θάρρος. Θάρρος θέλει να αντιμετωπίσεις τα …παιδιά στο σχολείο, την κοροϊδία, την απομόνωση, τα ατυχήματα στη ζωή σου. Ελπίδα θέλει και όνειρο να περάσεις ..Απέναντι, στο άλλο νησί, να νοιώσεις, να βιώσεις, να καταλάβεις πως μόνος σου  ανακαλύπτεις την αλήθεια. Με τις δικές σου εμπειρίες και γνώσεις. Και αν έχεις ανοιχτό μυαλό και βρίσκεις απόλαυση σε πράγματα  απλά, στην καλή παρέα, στα βιβλία και στην ίδια την καθημερινότητα τότε ο « Ύπνος» θα έρχεται μόνο όταν χρειάζεται στη ζωή σου… σαν θες να πεις μόνο μια μικρή ή μεγάλη…« καληνύχτα»!

Νταν Νταν Τέλης ο σοφός Κουνέλης, Βούλα Γιαγκάζογλου – Παπούδα. Εικ: Μαριάννα Φραγκούλη, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Ο Χαράλαμπος ο Άμπαλος, όπως τον φωνάζουν τα κουνέλια στο σχολείο είναι  ένα μικρό κουνελάκι λίγο αδέξιο. Μια μέρα σκουντουφλώντας και πέφτοντας μέσα στις λάσπες στο δάσος παρασύρει μαζί του και ένα  διάσημο Κούνελο, τον δάσκαλο του Τάε Κβον  Ντο με το  παράξενο όνομα   «Νταν Νταν Τέλης». Η ζωή και των δύο θα αλλάξει στη στιγμή. Όχι εξαιτίας του καφέ χρώματος που απέκτησε η γούνα τους αλλά από μια συγγνώμη που θα γίνει …φιλία. Και τα δυο κουνέλια παρά τη διαφορά ηλικίας και εμπειριών ήταν  μόνα στη ζωή τους γιατί κάποιο μικρό τους φυσικό ελάττωμα τους είχε απομονώσει από τους άλλους. Ο γέροντας Κούνελος  παρά το ατύχημά του, είχε τρία πόδια, ποτέ δεν σταμάτησε να προσπαθεί, να αγωνίζεται και να κερδίζει στη ζωή του. Η κοροϊδία και ή άσχημη συμπεριφορά των άλλων του έδωσε περισσότερη δύναμη και πείσμα να βγει στη ζωή του νικητής. Και ο Χαράλαμπος έχει βιώσει την κοροϊδία από τα άλλα κουνελάκια κι έτσι οι δύο τους θα καταφέρουν μαζί να δώσουν νόημα στη ζωή τους. Ο Χαράλαμπος ο Άμπαλος να μάθει να αγωνίζεται και να γυμνάζεται και ο Νταν Νταν Τέλης, που είχε κοροϊδευτικά αυτό το όνομα, ο Αριστοτέλης δηλαδή, θα πάψει να είναι  μόνος του. Θα γεμίσει συμβουλές το μικρό κουνελάκι που θα του γίνουν ασπίδα για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του και σαν μεγαλώσει θα ακολουθήσει το όνειρό του και ας  μην γίνει αθλητής. Θα έχει αποκτήσει όμως στη διαδρομή όλα όσα χρειάζεται για να γίνει νικητής της …ζωής!

Μια ιστορία της Βούλας Γιαγκαζόγλου για την διαφορετικότητα, τον εκφοβισμό και την φιλία. Μιαν ιστορία δίδαγμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Η ζωή πολλές φορές  έχει εκπλήξεις κι εκεί που τα έχει κάποιος όλα , φτάνει μια στιγμή για να τα χάσει. Τα άτομα με αναπηρία , τα περισσότερα από αυτά, δεν γεννήθηκαν με πρόβλημα αλλά το απέκτησαν κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι εκείνη η στιγμή που δεν πρέπει κανείς να τα παρατήσει. Ένα κινητικό πρόβλημα δεν σταματά τις δραστηριότητες. Δημιουργεί και εμπνέει και ας χρειάζεται περισσότερη δύναμη και προσπάθεια . Αρκεί να μην σταματήσει κάποιος να αγωνίζεται . Μια ιστορία που μας θυμίζει πως ο εκφοβισμός στο σχολείο ή όπου άλλου, μπορεί να δημιουργήσεις εκτός από φόβο και λάθος εκτίμηση του εαυτού μας. Τα «παρατσούκλια» μπορούν να στιγματίσουν τη ζωή του καθενός ,όμως σαν η τύχη φέρει στο δρόμο έναν…φίλο, πάλι όλα μπορούν να αλλάξουν.
Μια ιστορία δυνατή, βγαλμένη από την ζωή μας, γεμάτη όνειρα, θάρρος, επιμονή και υπομονή. Μια ιστορία για να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να ακολουθήσεις τα όνειρα σου και να μάθεις να χειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις και συνθήκες ζωής. Μια ιστορία που σου μαθαίνει να είσαι νικητής, πιστεύοντας στη δύναμη του εαυτού σου.

Η εικονογράφηση είναι της Μαριάννας Φραγκούλη σε στυλ ρετρό .Απαλά χρώματα που δημιουργούν εικόνες νοσταλγίας και προκαλούν ηρεμία. 

Το βιβλίο στο τέλος έχει αρκετές δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς και γονείς  για την κατανόηση πολλών εννοιών , τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε μια ιστορία στο σπίτι ή στο σχολείο και πολλά παιχνίδια. 

Για παιδιά από 5 χρονών

H Ξύπνια βασιλοπούλα, Αγγελική Δαρλάση, εικ: Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Μεταίχμιο

Η Ωραία είναι μια βασιλοπούλα λίγο γκρινιάρα, βαριεστημένη και ανικανοποίητη. Κατάγεται από εκείνη την μακρινή συγγένισσά της την Ωραία Κοιμωμένη και  γι αυτό στον τόπο της το έχουν σαν  παράδοση να αφιερώνουν ώρες πολλές στον …ύπνο. Μια μέρα που την είχε πάρει  αυτός ο ύπνος στον κήπο της ,πάνω σε μια αιώρα, σχεδόν γκρεμοτσακίστηκε χωρίς να το καταλάβει ένας νέος , συλλέκτης σπάνιων βιβλίων. Όλα θα αλλάξουν από εκείνη τη στιγμή. Η Ωραία δέχεται δώρο ένα βιβλίο από τον νεαρό άνδρα που δεν έιανι …πρίγκιπας, και  θα ανακαλύψει την απόλαυση της ανάγνωσης. Η ζωή και των δύο θα γίνει διαφορετική, πιο ουσιαστική και γεμάτη ανατροπές. Κι όπως  όλα τα παραμύθια θα ζήσουν κι εκείνοι καλά κι όσοι διαβάζουν ακόμα καλύτερα.
Μια μικρή καληνύχτα που αν και μιλάει για τον …ύπνο, γράφτηκε για να ξυπνήσει το μυαλό και την ψυχή. Μια καληνύχτα της Αγγελικής Δαρλάση, έξυπνη, γεμάτη χιούμορ και μηνύματα που, πιστέψτε με, τα παιδιά καταλαβαίνουν αμέσως.

Μια καληνύχτα που τα δικά μου παιδιά στο σχολείο είπαν πως : «…Μιλάει  για την εξυπνάδα των βιβλίων, για τα όνειρα, για να μάθουμε να ευχαριστιόμαστε, να δανείζουμε τη χαρά , να μοιράζουμε πράγματα, να μάθουμε καλούς τρόπους, για την αγάπη, τα βιβλία μα…πάνω απ όλα για να βρούμε τρόπους να μην βαριόμαστε…» Κι  όταν μιλάνε τα παιδιά νομίζω εμείς οι μεγάλοι πρέπει να τα ακούμε πολύ πολύ προσεκτικά!

Μια ιστορία των δέκα λεπτών που όμως είναι αρκετά να αφυπνιστούν συνειδήσεις, να ονειρευτούμε και να καταλάβουμε την αξία του βιβλίου, της ανάγνωσης και της …γνώσης!

Μια μικρή καληνύχτα εικονογραφημένη από την Σάντρα Ελευθερίου  που καταφέρνει με τα πινέλα της να την ζωντανέψει μοναδικά και να δημιουργήσεις πολύ αγαπημένες εικόνες στα παιδιά!

Για παιδιά από 5 μέχρι …105 χρονών που αγαπούν τα παραμύθια ...εκεί λίγο πριν κοιμηθούν!

To απέναντι νησί, Ελένη Γεωργοστάθη, εικ :Ελίζα Βαβούρη, εκδ. Ψυχογιός

Πόσες και πόσες ιστορίες δεν υπάρχουν για μπαμπούλες, φαντάσματα, τέρατα και …μεσημεράδες που ποτέ κανείς δεν έχει δει άλλοι όλοι φοβούνται; Έτσι συμβαίνει και στο …απέναντι νησί. Κανείς δεν ξέρει, από τον βάλτο, ποιος μένει εκεί, κανείς δεν έχει πάει ποτέ, αλλά έχουν όλοι να πουν τα πιο φοβερά πράγματα  για τους κατοίκους του. Κι όλα αυτά από ιστορίες και προκαταλήψεις προπαπούδων και χρόνιων θρύλων.
Ένα λαγουδάκι όμως μικρό, όπως όλα τα περίεργα μικρά  λαγουδάκια ή και παιδάκια, έχει ένα σωρό απορίες για το τι υπάρχει  σε εκείνο το νησί. Όποιον κι αν ρωτάει η απάντηση είναι αρνητική ή με  υπεκφυγές. Ώσπου καταστρώνει ένα σχέδιο , πείθει τον πελαργό να τον « πετάξει » μέχρι εκεί και  ένα μικρό ατύχημα θα φέρει τα πάνω κάτω. Η μια έκπληξη ακολουθεί την άλλη και η …περιπέτεια αρχινά. Ίσαμε πόλεμος κόντεψε να γίνει .Μήπως το νησί κρύβει μυστικά που είναι …οικεία και γνωστά;
Μια υπέροχη ιστορία της Ελένης Γεωργοστάθη για όλα εκείνα που είναι « φυτεμένα» στο μυαλό, γιατί έτσι μας έμαθαν και  γιατί κανένας μας δεν έψαξε λίγο παραπάνω για την αλήθεια. Γιατί οι προκαταλήψεις προηγούνται της …γνώσης. Γιατί υπάρχουν πράγματα που απλώς δεχόμαστε πως μπορεί και να είναι έτσι χωρίς να μπαίνουμε σε καμιά διαδικασία απομυθοποίησης και εξερεύνησής τους. Μια ιστορία γεμάτη θάρρος, τόλμη και διάθεση για περιπέτεια. Μια περιπέτεια που χρειάζεται …λύση.
Μια ιστορία για την φιλία, την επιμονή, το όνειρο  και με το μήνυμα να μην τα παρατάει κανείς ποτέ. Να στηρίζεται στην δική του εμπειρία και ένστικτο. Να συμβουλευόμαστε μεν τους μεγαλύτερους αλλά όταν  κάτι δεν αποδεικνύεται είναι  καλύτερα να στηριζόμαστε στην δική μας διαίσθηση και …γνώση. Η εμπειρία και η γνώση αποκτιούνται ,με προσπάθεια και χρόνο.Θέλει κουράγιο και ανοιχτό μυαλό η έρευνα, η αλήθεια και η ίδια η ζωή!

Μια ιστορία με πολύ όμορφη εικονογράφηση από την Ελίζα Βαβούρη !

Για παιδιά από 5 χρονών !

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στι 19 Μαρτίου 2016 στο cretalive.gr :http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου