Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Τα παραμύθια του Σαββάτου...

...γράφει η Ελένη Μπετεινάκη *


Τα πιο όμορφα παραμύθια κι οι ιστορίες, λένε πως γράφονται με τον πιο απλό τρόπο. Αρκεί κάποιος να ΄χει μια ιδέα θαυμαστή. Μόνη της θα ανθίσει, θα μεγαλώσει και θα απλωθεί στην καρδιά στο νου κι ύστερα θα κατακτήσει τον κόσμο όλο. Μα κάπως έτσι δεν είναι και η ζωή. Μια ιδέα  που κατευθύνει, συναρπάζει και δημιουργεί τα μεγάλα, τα άπιαστα και εκείνα που αλλάζουν τις ζωές όλων. Αρκεί να γεννηθεί …μια στιγμή φτάνει!
Παραμύθια για εκείνες τις ιδέες  τις σπουδαίες, τις καλές, τις διαφορετικές και ας είναι ανόητες κάποιες φορές και τολμηρές και παράξενες. Παραμύθια που μιλούν για κινδύνους στον παγκόσμιο ιστό, για φόβο, για αγωνία και έξυπνες λύσεις. Παραμύθια για όλους που αγαπούν τη ζωή, την περιπέτεια και τη δύναμη της ψυχής και του νου!

Ο κύριος Μπου …σερφάρει, Τασούλα  Τσιλιμένη, εικ :Διατσέντα Παρίση, εκδ. Διάπλαση

Ποιος είναι αλήθεια ο κύριος Μπου; Ένας σέρφερ του σκι με γάντια, σκουφί και κασκόλ. Λένε πως όπου εμφανιστεί προκαλεί πανικό. Και ας είναι η πρώτη του φορά που θα «σερφάρει» στο χιόνι… Το σκέφτεται καλύτερα και λέει που να πάει με τόσο κρύο, ας μείνει  καλύτερα στο σπίτι του. Εκεί χωρίς φόβο μην αρρωστήσει ή γλιστρήσει στον πάγο αλλάζει πια τον εξοπλισμό του. Φοράει τα ακουστικά του και ξεκινάει ένα αναπαυτικότατο «σέρφινγκ » στον Υπολογιστή του. Τούτες  οι πίστες είναι διαφορετικές κι ίσως και πιο γρήγορες, πιο πολλές , πιο άγνωστες και πιο μυστηριώδεις. Κάποια στιγμή όμως χωρίς να το καταλάβει  «Χάνεται» και πάνω στον νέο του …φόβο, ένας άγνωστος  « κύριος» προσπαθεί να τον βοηθήσει. Για να γίνει αυτό του ζητάει ένα σωρό προσωπικά στοιχεία και ο κ. Μπου αρχίζει να νοιώθει άβολα και να ανησυχεί. Καταλαβαίνει πως παραλίγο αν πέσει σε παγίδα και στη στιγμή αφήνει τα… καλώδια και ψάχνει κάποιον να μιλήσει, μια αγκαλιά να ακουμπήσει….
Μια ιστορία της Τασούλας Τσιλιμένη για μικρά παιδιά μεν αλλά που κανονικά απευθύνεται και σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες. Μια ιστορία γραμμένη τόσο απλά αλλά με αλήθειες που δυστυχώς μας συμβαίνουν πια και στην δική μας καθημερινότητα. Μια ιστορία που έχει σαν στόχο της να αφυπνίσει τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου πως τίποτα στον παγκόσμιο ιστό δεν είναι  τόσο αθώο όσο πιθανόν φαίνεται. Γραμμένη με έμμετρο στίχο σε αρκετά σημεία της εντυπωσιακή. Η ταύτιση και ο παραλληλισμός του σκιέρ στις πίστες του χιονιού με τον  σκιέρ στις πίστες του διαδικτύου είναι το πολύ δυνατό σημείο τούτου του βιβλίου. Ο φόβος, η αγωνία, η απειλή και τα έντονα συναισθήματα που εναλλάσσονται φαίνονται σε τόσο απλές κουβέντες. Η λύση είναι πάντα η συζήτηση με δικούς μας ανθρώπους, με μεγαλύτερους μας κι έτσι ίσως να αποφευχθούν  λάθη από παρεξηγημένες συμπεριφορές  στο διαδίκτυο.
Το βιβλίο έχει εικονογραφήσει μοναδικά η αγαπημένη Διατσέντα Παρίση με έντονα χρώματα και σχέδια. Ο κ. Μπου είναι  πια αναγνωρίσιμη φιγούρα των παιδιών αφού τον έχουμε συναντήσει και σε προηγούμενες ιστορίες  κι αυτό χάρη στα μαγικά πινέλα της Διατσέντας.
Στο τέλος τους βιβλίου οι μικροί « σέρφερ» θα βρουν οδηγίες και κανόνες για τη σωστή πλοήγηση στο διαδίκτυο καθώς και ένα σωρό παιχνίδια.

Για παιδιά από 5 ετών! 

Tι μπορείς να κάνεις με μία ιδέα; Kobi Yamada, εικ :Mae Besom, εκδ. Λιβάνης

Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα; Ένα σωρό πράγματα, αμέτρητα, που ίσως και να σου αλλάξουν τη ζωή σου. Έτσι συμβαίνει καμιά φορά,  ενώ περπατάς στο δρόμο ή είσαι καθισμένος αναπαυτικά στον καναπέ σου ή παίζεις με φίλους, τη στιγμή που δεν το περιμένεις , κάτι μπορεί να  συμβεί. Να συναντήσεις την ιδέα που θα σε αλλάξει για πάντα. Μπορεί να μοιάζει με μικρή πριγκίπισσα ή με ένα κατάλευκο αυγό ή μπορεί και να μην έχει μορφή ωστόσο θα «καρφωθεί» στο μυαλό και την ψυχή σου και ίσως να μην σταματήσει να σε ακολουθεί . Στην αρχή όλα θα είναι  εύκολα. Είναι το στάδιο της αναγνώρισης. Νοιώθεις άβολα, παράξενα και ίσως αμήχανα. Όπου κι αν πας ακόμα κι αν δεν θέλεις να είναι μαζί σου εκείνη θα σε ακολουθεί. Κι εκεί αρχίζει η αγωνία. Οι πιο παράξενες σκέψεις, από και για τους φίλους, τους γνωστούς , τον εαυτό σου. Καλύτερα πιστεύεις πως είναι να την κρύψεις, να μην την…σκέφτεσαι. Δύσκολο όμως, γιατί εκείνη συνεχίζει να υπάρχει και τις περισσότερες φορές να σε γεμίζει χαρά . Κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή ίσως να συμβεί κάτι μαγικό. Να νοιώσει τούτη τη χαρά και να μεγαλώσει, να φουσκώσει σαν μπαλόνι και να μην σε αφήσει ούτε στιγμή μόνο σου. Τότε πια καταλαβαίνεις πως τούτη η ιδέα θα γίνει ο καλύτερος φίλος σου. Και θέλεις να την πεις, να την δείξεις, να την μοιραστείς  με όλους. Και τότε ίσως να απογοητευτείς για λίγο . Δεν θα δεις ούτε το ίδιο πάθος, ούτε την ίδια λαχτάρα κι επιθυμία να είναι μαζί της και οι …άλλοι. Και νοιώθεις, ντροπή, αμηχανία, βάρος  ή και απογοήτευση. Και παρασύρεσαι κάποια στιγμή και την αφήνεις …μόνη! Όμως σύντομα καταλαβαίνεις το λάθος σου ….Είναι δική σου η ιδέα, μόνο δική σου και κανενός άλλου. Και μεγαλώνει μαζί σου και την αγαπάς ακόμα πιο πολύ ώσπου σου γίνεται απαραίτητη και ζεις πια μόνο για αυτήν. Κι εκείνη μια μέρα σου χαρίζει απλόχερα την δική της αγάπη. Κι είναι σαν να έχεις φτερά και πετάς πια απ άκρη  σ΄ άκρη σε ολόκληρο τον κόσμο! Και ας είναι σαν να αρχίζουν όλα από εκείνη τη στιγμή.
Μια ιστορία για μικρούς και για μεγάλους. Μια ιστορία που αφορά όλους μας. Γιατί έτσι ακριβώς είναι οι ιδέες, όπως τις περιγράφει η Kobi Yamada. Όλοι μας όπως κι αν την φανταζόμαστε την μία και μοναδική κατά δική  μας ιδέα, σαν γεννηθεί μένει για πάντα μαζί μας όποια μορφή κι αν της δώσουμε , όπου κι αν ζήσουμε, αυτή θα είναι  πάντα εκεί  …ώσπου να κατακτήσει όλον τον κόσμο. Κι ας είναι απλή, έξυπνη, χαζή, διαφορετική ή τολμηρή. Θα αλλάξει τα πάντα, θα μεγαλώσει σαν το μικρό παιδί κι όταν μεστώσει και αναπτυχθεί τότε θα έρθει άλλη μια μεγάλη  στιγμή! Θα ανοίξει τα φτερά της και πια κανένας δεν θα μπορεί να τη σταματήσει…
Το βιβλίο αυτό έχει εικονογραφήσει μοναδικά η Mae Besom , που αν και θυμίζει τον Μικρό Πρίγκιπα, είναι εξαιρετική. Απλή, τρυφερή και γεμάτη συναίσθημα! Επίσης το βιβλίο έχει βραβευτεί  για τούτη την εικονογράφηση  με χρυσό μετάλλιο 2014 των Independent Publisher Book Awards

Για παιδιά από 5 έως 105 ετών!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016 στο http://www.cretalive.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου