Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Τα παραμύθια του Σαββάτου...


…γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*



Η 4η Οκτωβρίου κάθε χρόνο από το 1978 και μετά θεωρείται σαν η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων και γιορτάζεται σε όλον τον πλανήτη. Είναι αφορμή να  θυμηθούμε τα ζώα έχουν ένα σωρό δικαιώματα,  αφού είναι ζωντανά όντα ύπαρξης και ο άνθρωπος οφείλει να τα σέβεται, να τα φροντίζει, να τα προσέχει  και να τα προστατεύει. Δεν επιτρέπεται η κακο - μεταχείρισή τους και η στέρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος και ελευθερίας ενός ζώου ακόμα και αν γίνεται για μορφωτικούς λόγους. Αυτά περίπου λέει εκείνη η διακήρυξη που υπογράφτηκε πριν από τριάντα επτά χρόνια στο Παρίσι. Εμείς άπλα συμφωνούμε και υπενθυμίζουμε πω έχουμε υποχρέωση να  την τηρούμε. Τα Παραμύθια που τις περισσότερες φορές έχουν ήρωες τα ζώα, ένα παραπάνω σήμερα, είναι αφιερωμένα στην προστασία, τον σεβασμό, την εξυπνάδα τους και την μοναδική χαρά που δίνουν στους ανθρώπους , οι οποίοι συχνά δεν σέβονται καθόλου την ύπαρξη τους. Με πολύ χιούμορ, φαντασία και ευρηματικότητα θίγονται θέματα που δεν πρέπει να  ξεχνάμε αλλά να αφυπνίζουν πάντα και τη δική  μας συνείδηση. 

Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά, Ελένη Σβορώνου, εικ.Mark Weinstein,εκδ. παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

Ο Μπαρμπαρόσα είναι ένα σκυλί .Ένα σκυλί που περιγράφει με χιούμορ κι ανθρώπινη σκέψη τη ζωή του. Σαν ήταν μικρός τον βρήκαν  σε ένα βαρέλι με ασβέστη και χάρις στην Ιωάννα που ο ίδιος την έχει  ονομάσει  Λεμονάνθη, βρέθηκε σε ένα σπίτι  με ανθρώπους που τον φρόντιζαν μέχρι …εκείνη την μια και παράξενη  μέρα. Ο μπαμπάς του μικρού κοριτσιού που και πάλι ο Μπαρμπαρόσα έχει νομίσει κύριο Σαμπουάν, τον βάζει στο αυτοκίνητό του, όχι για βόλτα αλλά για τον εγκαταλείψει  σε ένα έρημο πάρκο, μακριά από το σπίτι τους, πολύ μακριά. Ο Μπαραμπάροσα δεν μπορεί να το πιστέψει και οι πιο άσχημες σκέψεις και εικόνες περνούν από τι μυαλό και την ψυχή του.  Και αρχίζει μια νέα περιπέτεια στη ζωή του. Είναι πια κι εκείνος που μέχρι χθες ένοιωθε σαν άρχοντας, ένας αδέσποτος και άστεγος… σκύλος. Νοιώθει  πια και δίνει περισσότερη σημασία στα άλλα ζώα  και αρχίζει να καταλαβαίνει την γλώσσα τους. Μια γάτα, ένα ψόφιο ψάρι, μια γούνα λεοπάρδαλης σε ένα μαγαζί γουναρικών είναι οι πρώτοι που συναντάται στις περιπλανήσεις του στην πόλη.  Από τη Λεό, την γούνα της λεοπάρδαλης, μαθαίνει για τα είδη υπό εξαφάνιση που αν και τα γνωρίζει από το βιβλίο της αγαπημένης του Λεμονάνθης, τώρα πια βιώνει τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι λέξεις. Κι αν και πάντα ελπίζει να ξαναβρεί την « οικογένεια του», ακολουθεί τα άλλα …ζώα και μαζί  συναντούν άλλα τρία καταπιεσμένα, που έχουν δραπετεύσει από  ένα pet shop. Ένας  παπαγάλος, ένα καναρίνι και μια σιαμαία γάτα είναι οι καινούργιοι τους συνοδοιπόροι. Θα συναντήσουν κι έναν πελαργό που κι εκείνος έχει παράπονα  από την κατάσταση της γης, του πλανήτη μας δηλαδή, και ειδικά των υγροτόπων και βαλτότοπων, των λιμνών κι όλων των μερών   ανεφοδιασμού του στα μεγάλα ταξίδια που κάνει κάθε αλλαγή εποχής. Λίγο πιο κάτω θα συναντήσουν ένα δελφίνι που κι εκείνο έχει δραπετέψει από την υγρή φυλακή του Δελφινάριου. Κι ενώ έχουν όλοι μαζί εκδράμει προς αναζήτηση τροφής συναντούν ακόμα έναν γάιδαρο, ένα κόκορα ένα κούνελο κι ένα λιοντάρι. 
Όλα τα ζώα έχουν κατά κάποιο τρόπο παραμεληθεί και « βασανιστεί » από ανθρώπους Κανείς δεν έχει σεβαστεί τα δικαιώματα τους και ο Μπαρμπούνης, το ψόφιο ψάρι,  οδηγεί αυτή την παράξενη πυραμίδα ζώων στο « Θέμιδος Μέλαθρον». Ένα άχαρο μεγάλο κτίριο που θεωρείται ναός δικαιοσύνης των ανθρώπων και κει πιστεύει πως και τα ζώα θα βρουν  ή μάλλον θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Όμως πρώτα θα πρέπει να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν  τα « ανθρωπίστικα» ,γιατί πως αλλιώς θα τα βγάλουν πέρα με τους ανθρώπους. Και τότε το πιο παράξενο σχολείο με παιδιά και ζώα γίνεται μια αλλόκοτη πραγματικότητα. Η ζωή παίρνει άλλες διαστάσεις και το αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς εντυπωσιακό. Τα ζώα πια μπορούν να διεκδικήσουν ότι τους ανήκει κάνοντας μάλιστα δικηγόρο τους τον ντροπαλό Μπαρμπαρόσα, ένα σκύλο με μουστάκια και ουρά.
Μα μήπως όλα αυτά είναι όνειρο ή καλύτερα ένας απίστευτος εφιάλτης για κάθε ζώο; Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στη δική μας σκέψη, έννοια και μυαλό. Το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου είναι απλά ευρηματικότατο και έχει σαν στόχο  να αφυπνίσει τις ανθρώπινες συνειδήσεις, ευαίσθητων ηλικιών όπως είναι  τα παιδιά και οι νέοι. Ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε όλες τις βιβλιοθήκες για να θυμόμαστε, να αναλογιζόμαστε τη δική μας συμπεριφορά απέναντι στα ζώα. Τα ζώα που έχουν πολλά δικαιώματα στη ζωή και πολύ περισσότερο χώρο στην …Γη  από όσο νομίζουμε.
Ένα βιβλίο που ζητά τη βοήθεια του αναγνωστικού κοινού για να βρει μικρές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα και που υπενθυμίζει όλες τις συμβάσεις, συνθήκες ή Συμφωνίες και τους Νόμους του Διεθνούς Δικαίου  σε ότι αφορά την Προστασία των Ζώων. Ένα βιβλίο γεμάτο δράσεις και πληροφορίες που αφορούν τα ζώα , την φροντίδα, την προστασία, τις τιμωρίες  και τις υποχρεώσεις του ανθρώπου απέναντί τους.
Σεβασμός, προσοχή, Παιδεία, γνώσεις και στάσεις ζωής είναι το καταστάλαγμα αυτής της τόσο τρυφερής και συνάμα σκληρής ιστορίας του σκύλου Μπαρμπαρόσα και των φίλων του. Κι όπως λέει κι ο εντεκάχρονος Μάρκος στο οπισθόφυλλο του βιβλίου  : «Το βιβλίο αυτό μου άρεσε, γιατί δείχνει ότι οι νόμοι δεν προστατεύουν μόνο τους ανθρώπους. Προστατεύουν τη φύση και ατ πλάσματα που ζουν σ΄αυτή και που εξαιτίας μας μπορεί αν καταστραφούν. Αν δεν προσέξουμε είναι σαν να διαλύουμε το ίδιο μας το σπίτι.»

Για μικρά και μεγάλα παιδιά 

Γραφείο Αστυνομικών Ερευνών Ηρακλή Πουαντιγιέ - Σκυλίσια Ζωή, Ιωάννα Μπουλντούμη, εικ. Κατερίνα Χαδουλού, εκδ. Μεταίχμιο.

 Άλλη μια μοναδική περιπέτεια του σκύλου Ηρακλή Πουαντιγιέ και της  γάτας Αγαθής Γαλή, της  μοναδικής βοηθούς του, από την Ιωάννα Μπουλντούμη.  Ο Ηρακλής Πουαντιγιέ δεν είναι ένας συνηθισμένος σκύλος Δαλματίας. Είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, πρώην αστυνομικός, με λαμπρή καριέρα και αμέτρητες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Στο πλάι του, πολύτιμη βοηθός και φίλη η Αγαθή Γαλή, που δεν ακούει και πολύ καλά κι όλα τα «μεταφράζει » με τον δικό της τρόπο, αστείο και πολύ ευρηματικό. Αυτή τη φορά καλούνται στα αποκαλυπτήρια ενός  διάσημου πίνακα της « Σκυλίσιας Ζωής » του Γιάγκου Καρδάρα, ενός  πάμπλουτου σκύλου επίσης, και συλλέκτη έργων τέχνης. Θα βρεθούν προ εκπλήξεως την ώρα της αποκάλυψης καθώς ο πινάκας έχει κλαπεί και στη θέση του βρίσκεται ένα φθηνό αντίγραφο μιας  άλλης …ζωγραφιάς. Το μυστήριο ξεκινά και οι δύο ντεντέκτιβ καλούνται  να το λύσουν. Σύντομα  θα φτάσουν σε αδιέξοδο , ωστόσο μια και μόνο απλή φράση της Αγάθης … « ό,τι λάμπει δεν είναι  χρυσός », θα οδηγήσεις στην  λύση και εξιχνίαση  του μυστηρίου από  τον δαιμόνιο Ηρακλή Πουαντιγιέ. Η εξέλιξη απίθανη και πανέξυπνη.
Ένα υπέροχο βιβλίο από μια γνωστή σειρά της Ιωάννας Μπουλντούμη. Ένα βιβλίο που ρουφιέται με μιαν ανάσα. Απίθανοι διάλογοι, ευρηματικότατη  ιστορία, μοναδικοί χαρακτήρες που αντικατοπτρίζουν ανθρώπινες ζωές. Πλοκή, δράση, χιούμορ , αστείρευτη φαντασία και ανάδειξη του μοναδικού ταλέντου της Ιωάννας. Εδώ θα πρέπει αν σταθούμε λίγο και στο ζωντάνεμα των ηρώων του βιβλίου από την υπέροχη εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού. Πραγματικά ολοζώντανη με μοναδικό ύφος, η Κατερίνα Χαδουλού έχει φτιάξει μικρά αριστουργήματα, όπως άλλωστε είναι  όλη η δουλειά της. Εντυπωσιακό το μαύρο, γκρι, λευκό  με τις κόκκινες πινελιές που δίνουν μια διάσταση άλλου επιπέδου στην πολύ καλή συνεργασία ενός πρωτότυπου κειμένου από την συγγραφέα και μιας χαρισματικής εικονογράφου. Σαν μικροί πίνακες ζωγραφικής , όλες οι εικόνες!
Οι ιστορίες του Ηρακλή  Πουαντιγιέ δεν ξεκίνησαν με τούτο το βιβλίο , ούτε σταματούν σε αυτό. Αναζητήστε της και πραγματικά θα εντυπωσιαστείτε.
Εμείς, όλοι  τις  « ρουφήξαμε »… Να δείτε που το ίδιο θα συμβεί και σε σας!

Για μικρά και μεγάλα παιδιά

Ο αδέσποτος Κώστας, Μάκης Τσίτας (εικονογράφηση Αιμιλία Κονταίου),εκδ.Ψυχογιός**

Ο Φοξ είναι ένα μικρό σκυλάκι που παίρνει δώρο  από τους γονείς  του για την ημέρα των γενεθλίων του, ένα ανθρωπάκι.  Ένα ανθρωπάκι με μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια. Η συμφωνία είναι πως όταν θα φύγουν για διακοπές θα το παρατήσουν αρκετά μακριά από το μέρος που μένουν. Έτσι αγοράζουν όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται ο μικρός Κώστας, ρούχα , τροφή, ποτήρια, πιάτα κι ένα βιβλίο με οδηγίες για την εκπαίδευση, την υγεία, την διατροφή και την περιποίησή του. Η ζωή της οικογένειας σκύλων μαζί με τον Κώστα κυλάει όμορφα. Μαζί γνωρίζουν την πόλη, επισκέπτονται τον γιατρό, την παιδική χαρά, το εξοχικό της οικογένειας. Δέχεται αρνητική κριτική από τους θείους και τις θείες του Φοξ ώσπου έρχεται εκείνη η μέρα που οι διακοπές τους πρέπει να ξεκινήσουν. Τότε αρχίζει μια νέα περιπέτεια για τον μικρό Κώστα που αναγκαστικά θα επιστρέψει στην  σκληρή ζωή των αδέσποτων …ανθρώπων. Θα βιώσει την μοναξιά, την περιφρόνηση, την αγωνία, την πείνα, την κακομεταχείριση ώσπου ο …εφιάλτης του θα πάρει μια ανέλπιστη τροπή  και ο Κώστας  με τον Φοξ  δεν θα ξαναχωρίσουν ποτέ.
Είναι από τα πιο έξυπνα και καλογραμμένα βιβλία για ανθρώπους που αγαπάνε τα ζώα αλλά και για εκείνους που τους συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο. Τούτη η ιστορία θα προβληματίσει μικρούς και μεγάλους και θα αναθεωρήσει ,ίσως, σκέψεις , ιδέες  και απόψεις για φιλόζωους και μη.  Ο «αδέσποτος  Κώστας » δεν θα πρέπει  να λείπει από κανένα σπίτι. Ίσως μαζί με τις οδηγίες χρήσεως για την ανατροφή και εκπαίδευση σκύλων θα έπρεπε να δίδεται και τούτο το παραμύθι. Και πιστέψτε με πως αν το διαβάσετε σε μικρά παιδιά, όλα τα μάτια και τα στόματα θα ανοίξουν τόσο διάπλατα που στο τέλος το χειροκρότημα, που βγαίνει τόσο αυθόρμητα θα είναι από τα πιο δυνατά που  έχετε κι εσείς βιώσει, σαν γονέας , σαν  δάσκαλος και σαν φιλόζωος.

Η πένα του Μάκη Τσίτα και τα πινέλα της Αιμιλίας Κονταίου  έχουν φτιάξει ένα μικρό αριστούργημα για το πώς να  ξαναδείτε την εκπαίδευση …ανθρώπων και σκύλων.

Για όλες τις ηλικίες από 5 έως 105 ετών!

**(H άποψη των Παραμυθιών του Σαββάτου για τον αδέσποτο Κώστα, αναδημοσιεύεται από τον Νοέμβριο του 2014 ,λόγω της ιδιαιτερότητας  του θέματος της προστασίας των ζώων)

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός
 http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou97/277520

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου