Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Τα παραμύθια του Σαββάτου!



...γράφει και παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*
Οι μέρες του Πάσχα, πλησιάζουν. Μέρες γεμάτες μυρωδιές, χρώματα, ανοιξιάτικη αύρα , χίλια δυο έθιμα και όμορφες ιστορίες. Μέρες διακοπών και αρκετού χρόνου για όλα τα παιδιά και για όσους αισθάνονται σαν τα παιδιά ,να διαβάσουν, να διηγηθούν, ή και να γράψουν παραμύθια κι ιστορίες. Τα παραμύθια τούτη την περίοδο είναι γεμάτα με  ιστορίες για παράξενα αυγά , σοκολατένια, κόκκινα, πολύχρωμα, ταξιδιάρικα, μεταμφιεσμένα, συλλογισμένα, και πάνω απ΄όλα σκανδαλιάρικα. Αυγά λοιπόν , λαγοί σοκολατένιοι και όχι,  ανταγωνισμοί, αλαζονείες , λαμπάδες, ποντικοί αλλά και τελική κάθαρση ,όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στα παραμύθια για να περνάνε όλοι καλά κι εμείς που τα διαβάζουμε ακόμα καλύτερα…

Η Ανάσταση του Χριστού, Φίλιππος Μανδηλαράς ( εικ: Ναταλία Καπατσούλια), εκδ. Παπαδόπουλος
Την ιστορία των Παθών και της Ανάστασης την ξέρουν όλοι οι μεγάλοι. Για τα  μικρά παιδιά   όμως που τώρα μαθαίνουν και τίποτα για αυτά δεν είναι αυτονόητο, έρχεται τούτη δω η γραφή να τα πληροφορήσει. Είναι γραμμένη με τρόπο μοναδικό, απλό και κατανοητό, σε στιχάκια και μη,  κι έτσι ο μικρός αναγνώστης ή ακροατής να κατανοήσει πλήρως την ιστορία των ημερών και του Θεανθρώπου.
Όλα ξεκινούν από τη στιγμή που έρχεται στην Ιερουσαλήμ ο Ιησούς και όλη η πόλη είναι στρωμένη με βάγια για να Τον υποδεχτεί. Κόσμος πολύς είναι συγκεντρωμένος αλλά κάποιοι αντιδρούν και με την εμφάνιση και με την διδασκαλία Του . Ένας τρόπος να τον πλησιάσουν είναι να εξαγοράσουν κάποιον  από του Μαθητές Του. Τριάντα αργύρια κοστίζει η προδοσία του Ιούδα κι Εκείνος το καταλαβαίνει και το λέει σε όλους τους την βραδιά της Πέμπτης στο δείπνο που τους έχει προσκαλέσει. Λίγο αργότερα θα επισκεφθεί τον κήπο της Γεσθημανής κι εκεί θα γίνει η σύλληψή Του. Η ιστορία σε μας τους μεγαλύτερους γνωστή. Το μίσος, η κακία και η άγνοια θριαμβεύει τόσο ώστε να προτιμήσουν να ελευθερώσουν τον ληστή Βαραββά παρά τον Υιό του Θεού. Τον ντύνουν με κόκκινο μανδύα, και Του δίνουν να μεταφέρει ο ίδιος τον Σταυρό Του στον Γολγοθά. Σαν φεύγει από τη ζωή το σώμα του κλείνεται και φυλάγεται σε μια σπηλιά με πέτρα βαριά στην είσοδό της, κλεισμένη. Εκείνος όμως θα αναστηθεί και η Αγάπη, η Αλήθεια, το Φως θα θριαμβεύσει.
Μια ακόμα ιστορία του Φίλιππου Μανδηλαρά για μικρά απιδιά εικονογραφημένη από την Ναταλία Καπατσούλια με το αξεπέραστο ύφος και των δύο, που λατρεύουν  όλα τα παιδιά.
Κείμενο λιτό, ιστορία γνωστή αλλά απόλυτα αγαπητή και απαραίτητη  για νέους λιλιπούτειους αναγνώστες.
Για παιδιά από 3 ετών

Ο λαγός που μισούσε τα κόκκινα αυγά , Χρυσάνθη Καραϊσκου ( εικ: Νέστορας Ξουρής), εκδ. Διάπλαση
Ένας λαγός που θέλει να πάει κόντρα στα έθιμα και τις παραδόσεις. Ένας λαγός που ξεχάστηκε από το παιχνίδι του κι έμεινε αργά στο δάσος , ψάχνοντας ένα μέρος να περάσει τη νύχτα. Ένα κοτέτσι θα βρεθεί στο δρόμο του κι εκεί θα μάθει για το έθιμο με το τσούγκρισμα των αυγών. Θα κοροϊδέψει, θα θυμώσει, θα πεισμώσει και θα προσπαθήσει να αλλάξει τις συνήθειες των ανθρώπων. Αντί αν τσουγκρίζουν αυγά να βρουν να κάνουν κάτι με λαγούς. Κανείς δεν τον ακούει όμως από τους υπόλοιπους λαγούς και νοιώθει απογοήτευση. Αποφασίζει να δράσει μόνος του αλλά τα σχέδια του δεν υλοποιούνται όπως τα έχει σκεφτεί. Λίγο αργότερα , μέσα στο σπίτι που έχει επισκεφθεί, και σαν  όλα όσα χρειάζονται για την βραδιά της Ανάστασης είναι έτοιμα, θα μπει μέσα και θα σπάσει όλα τα βαμμένα αυγά που είναι μέσα στην πιατέλα. Λύπη και δάκρυα θα γεμίσουν τα μάτια και τις καρδιές των μικρών ενοίκων του σπιτιού αλλά η μαμά τους που πάντα έχει λύση, όπως όλες οι μαμάδες του κόσμου, θα προσπαθήσει και θα καταφέρει να ξαναδώσει το χαμένο χαμόγελο. Ο λαγός στην αρχή θα χαρεί κι ο ίδιος, στη συνέχεια όμως θα θυμώσει ακόμα περισσότερο και θα καταλάβει πόσο δύσκολο έιανι να αλλάξουν κάποιες συνήθεις και έθιμα.
Μια ιστορία με θέμα τον εγωισμό, τον θυμό και την αναγνώριση των λαθών …μας. Μια ιστορία επίκαιρη λόγω Πάσχα ως προς την θεματολογία της, της Χρυσάνθης Καραϊσκου με πάρα πολύ καλή απεικόνιση – εικονογράφηση της, από τον Νέστορα Ξουρή. Χρώματα πολύ ζωντανά και παραμύθι να σκεφτείς τις πράξεις και ενέργειες που ίσως να φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που περιμένεις.
Για παιδιά από 4 ετών 

Οι λαμπάδες που επαναστάτησαν, Χρυσηίδα Δημουλίδου,(εικ: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Διάπλαση
Μια επανάσταση τις μέρες του Πάσχα, ίσως τα παλαιότερα χρόνια να ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Μια σύγχρονη επανάσταση όμως και μάλιστα από πασχαλινές λαμπάδες είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Όπως εκείνο το Πάσχα στο χωριό Λαμπρινίτσα και στο μικρό μαγαζάκι του Κυρ Λάμπρου.
Ένας ζηλιάρης ποντικός τις ξεσήκωσε , κι εκείνες χωρίς να σκεφθούν τις συνέπειες για τις ίδιες και για τα παιδιά, έφυγαν πέρα μακριά στην εξοχή, προκαλώντας θλίψη σε μικρούς και μεγάλους ανθρώπους. Ο Λαγός του Πάσχα μαζί με το Κόκκινο Αυγό, αναλαμβάνουν να τις ψάξουν και να τις φέρουν πίσω στο μαγαζί  του κυρ Λάμπρου, εξηγώντας στους πως ο ποντικός τους είπε ένα σωρό ψέματα. Όλα επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή , όταν η παρεξήγηση λύνεται και το γέλιο και η χαρά σχηματίζεται ξανά στα χείλη των παιδιών!
Μια ιστορία για μικρά παιδιά, χαρούμενη και έξυπνη για την  Χρυσηίδα Δημουλίδου που έχει εικονογραφηθεί από την Ναταλία Καπατσούλια. Έχει ζωντανέψει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τις λαμπάδες και όλους τους ήρωες του παραμυθιού χαρίζοντας στην ιστορία το γιορτινό της μήνυμα και τα χρώματα που κυριαρχούν όλη την περίοδο της Άνοιξης , της Φύσης και του Πάσχα.
Για παιδιά από 4 χρονών
Κι όλα τούτα τα ζωντανά και τα άψυχα που μιλούν και συμπεριφέρονται σαν να είναι άνθρωποι κανονικοί , ψέματα να είναι ή αλήθεια , κανείς δεν ξέρει να το πει γιατί κάπως έτσι γεννιούνται και πλάθονται τα παραμύθια, με φαντασία μπόλικη που για όλα αυτά είναι η …τροφή!
Καλή Ανάσταση !

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στιθς 11 Απριλίου 2015 εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου