Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Tα Παραμύθια του Σαββάτου...



...γράφει και παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*
Ιστορίες για μεγαλύτερα παιδιά, ιστορίες από την καθημερινότητά τους έχουν σήμερα τα παραμύθια του Σαββάτου. Τι γίνεται σαν οι πρωινές συνήθειες που μέχρι …χθες…ήταν κουραστικές κι ανιαρές , όπως εκείνη του πλυσίματος των δοντιών, σαν στη ζωή ενός μικρού κοριτσιού έρχεται ένας νέος συμμαθητής αλλά και οι δύο πανούργες αδελφές Τερηδόνα και Ουλίτιδα; Κι ύστερα μεγαλώνοντας λίγο ακόμα, αρχίζουν εκείνες οι ερωτήσεις που είναι εύκολο να τις κάνεις , όμως δυσκολεύεσαι να τις απαντήσεις. Συναισθήματα, αγωνίες , σκέψεις , όνειρα, ερωτήσεις κι απαντήσεις . Η αρχή της εφηβείας  μέσα σε ένα σχολικό λεύκωμα, το πιο πολύτιμο εγχειρίδιο μυστικών  που όλοι  κάποτε γράψαμε

Έξω απ΄ τα δόντια, Ιωάννα Μπουλντούμη,(εικ. Αιμιλία Κονταίου),εκδ.Ψυχογιός
Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μπελάς για την Βούλα. Το βούρτσισμα πάλι των μαλλιών της είναι μια ευχαρίστηση. Τα δόντια δεν φαίνονται όπως τα μαλλιά κι έτσι δεν την νοιάζει που κάποιες φορές κιτρινίζουν. Αυτό δίνει αφορμή στις δυο αδελφές την Ουλίτιδα και την Τερηδόνα να κάνουν ότι θέλουν μέσα στο στόμα της, ανενόχλητες. Αυτές οι δυο έχουν να πουν ένα σωρό ιστορίες για τις δουλειές  τους. Δουλειές που δεν κινδυνεύουν από ανεργία αφού συχνά οι άνθρωποι κι ιδιαίτερα τα παιδιά αφήνουν ένα σωρό υπολείμματα τροφών στα δόντια τους. Ώσπου κάποια στιγμή η ζωή της Βούλας αλλάζει, σαν εμφανίζεται ένας νέος συμμαθητής στην τάξη με ένα αστραφτερό χαμόγελο, ο Στέφανος, του οποίου μάλιστα η μαμά είναι οδοντίατρος. Το αποτέλεσμα είναι πως για να τον γνωρίσει καλύτερα και για την συμπαθήσει κι εκείνος  όσο κι αυτή, μέχρι και ραντεβού για τα δόντια της έκλεισε στη μητέρα του. Οι δυο πανίσχυρες μέχρι εκείνη τη στιγμή αδελφές, η Τερηδόνα και η Ουλίτιδα άρχισαν να ανησυχούν σοβαρά.  Έτσι καταστρώνουν ένα πανούργο σχέδιο που φέρνει  αναστάτωση στη ζωή της Βούλας κάνοντας την να μιλήσει  « έξω από τα δόντια» στον Στέφανο. Ντροπή, φόβος αμηχανία και ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα την κρατούν κλεισμένη στο δωμάτιό της ώσπου ο Στέφανος της  εξηγεί πως για όλα ευθύνεται το σύνδρομο της Οξείας Γλωσσοκοπανίτιδας ….Τα συναισθήματα της αμέσως  αλλάζουν, νοιώθει πολύ καλύτερα,και οι  δυο πανούργες αδελφές ψάχνουν νέα δουλειά και κατοικία αφού το στόμα της Βούλας  είναι πια πεντακάθαρο. Και κάποιος άλλος όμως θα αλλάξει μόνιμα την κατοικία του… όπου ι αν πάνε όμως η φιλία  και το πλατύ χαμόγελο θα παραμείνουν  ίδια για πάντα  και σε όλους!
Ένα βιβλίο της Ιωάννας Μπουλντούμη, γραμμένο με απίθανο χιούμορ και  ατάκες που χαρίζει πολλά χαμόγελα .  Δυο περιπέτειες με «κοινό σπίτι» που αξίζει να διαβαστούν από πολλά παιδιά που σίγουρα θα χουν ζήσει μέρες που το  πλύσιμο των δοντιών  τους δεν ήταν προτεραιότητα. Επίσης, κάποιες άλλες στιγμές, η συμπεριφορά τους  απέναντι σε άλλους ήταν αλλιώτικη και παράξενη. Το βιβλίο συμπληρώνει εξαιρετικά η φοβερή εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου που μας χαρίζει υπέροχες εικόνες και ζωντανεύει απίστευτα όλους τους ήρωες της ιστορίας.

Για παιδιά 7 έως 8 ετών 

Εύκολες ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις, Ιωάννα Μπαμπέτα,( εικον: Σάντρα Ελευθερίου)εκδ. Ψυχογιός
Σαν εκείνο  το παλιό ημερολόγιο, το λεύκωμα που συμπληρώναμε τα πρώτα χρόνια της εφηβείας μας  με  «πολύτιμες » ερωτήσεις που με αγωνία περιμέναμε τις απαντήσεις κι ας ήταν δύσκολο να τις βρούμε κι ακόμα δυσκολότερο να τις γράψουμε, κάποιες φορές.
Ένα βιβλίο που σε κάνει να χαμογελάς γιατί θυμάσαι τις δικές σου σκέψεις, σαν ήσουν στην ηλικία που άρχιζαν όλα να αποκτούν διαφορετικό νόημα. Ένα βιβλίο που κάνει κάθε παιδί τω μεγάλων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου ή και των πρώτων τάξεων του γυμνασίου να καταλάβει πως δεν είναι μόνο του, πως όλοι οι συνομήλικοι  του νοιώθουν τα ίδια συναισθήματα για τα θέματα που το απασχολούν. Πως όσα ελαττώματα κι αν έχουν οι γονείς  δεν θα τους άλλαζαν με τίποτα. Πως είναι καιρός να καταλάβουν  τι σημαίνει αληθινή φιλία, αγάπη ,κατανόηση και πως όλες οι μέρες δεν  είναι ίδιες. Κάποιες είναι πιο μοναχικές και ας υπάρχει γύρω κόσμος και γνωστοί άνθρωποι. Πως οι προσδοκίες , μερικές φορές, μπορεί να μην εκπληρώνονται όπως θα ήθελαν και πως τα συναισθήματα μπορούν να φουντώσουν στο Πι και Φι. Πως ίσως δεν ήρθε ακόμα η ώρα να ανακαλύψει τα ταλέντα του  και πως το σχολείο είναι φορές  που καταντά ανυπόφορο αλλά την ίδια στιγμή κάτι γίνεται και αποκτά τη μαγεία που θα΄θελε. Πως  μπορεί κανείς να είναι  όμορφος ακόμα κι όταν φοράει  γυαλιά και πως ακόμα κι αν έχεις κάποια κιλά παραπάνω , αν αγαπήσεις τον αυτό σου και τον αποδεχτείς δεν είναι  τόσο μεγάλο το θέμα αυτό. Να δουν  πως κι άλλοι νοιώθουν την ανάγκη να μείνουν μόνοι τους για κάποιο διάστημα και πως τούτη η κλασσική ερώτηση « Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις» που ακούγεται τόσο συχνά από τους μεγάλους, έχει την πιο δύσκολη απάντηση. Ένα πράγμα είναι  σίγουρο , πως  η καλύτερη δουλειά  είναι να καταφέρεις να είσαι ευτυχισμένος σε όλη σου τη ζωή. Κι κάτι ακόμα,  πως αν υπήρχε τρόπος να άλλαζαν τα πράγματα, μακάρι  όλοι οι  άνθρωποι να είχαν χορτάτη καρδιά, μυαλό και κοιλιά.
Η Ιωάννα Μπαμπέτα είναι μια συγγραφέας με μια πολύ δυνατή και εύστοχη πένα. Μοιάζει να κατέχει πολύ καλά το θέμα της συναισθηματικής κατάστασης των μεγαλύτερων παιδιών. Με χιούμορ, σεβασμό και σταράτες κουβέντες  θίγει και καλύπτει θέματα πολύ σοβαρά για αυτές τις ηλικίες. Τούτο το βιβλίο είναι ένα δεύτερο λεύκωμα, ένας οδηγός καλής χρήσης γεμάτο αλήθειες, συναισθήματα, σκέψεις και εύκολες ερωτήσεις. Οι απαντήσεις είναι πάντα δυσκολότερες και ειδικά σαν ανακαλύπτεις για πρώτη φορά, κι ακούς εκείνα τα καμπανάκια του έρωτα, είτε είσαι αγόρι, είτε κορίτσι. Απλά και σταράτα λοιπόν, Ιωάννα,τούτο το βιβλίο είναι απολαυστικό και άκρως εξαιρετικό!
Για παιδιά 9 έως 11 χρονών

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου