Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Τα παραμύθια του Σαββάτου!



…προτείνει, γράφει, παρουσιάζει και σχολιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*

Ποιος είπε πως οι σύγχρονοι παραμυθάδες δεν τολμούν να αγγίξουν πρότυπα και παλιές ιδέες ; Μπορούν και τα καταφέρνουν περίφημα , ακόμα κι αν η ηρωίδα είναι η πιο διάσημη τούτου του κόσμου των παραμυθιών. Για όλα υπάρχει μια δεύτερη εκδοχή. Για όλους τους φόβους υπάρχει λύση. Κι αν αγαπάτε πολύ τα παραμύθια που μοιάζουν με εκείνα τα παλιά, τα πολύ μαγικά, η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ κι ο Νεράντζης ο Λεμονόκαρδος θα σας γοητεύσουν και θα βοηθήσουν οι καληνύχτες των παραμυθιών να γεμίσουν με όνειρα που θα ζουν όλοι καλά κι εμείς  ακόμα καλύτερα.

Μη φοβάσαι Κοκκινοσκουφίτσα, Βασίλης Κουτσιαρής,(εικον : Θέντα Μιμηλάκη) εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Την ιστορία της κοκκινοσκουφίτσας την γνωρίζουμε όλοι . Ψυχολόγοι, ερευνητές έχουν αποδώσει ένα σωρό νοήματα στο πασίγνωστο παραμύθι. Νέοι συγγραφείς, τολμούν να το αγγίξουν και να δώσουν την δική τους ερμηνεία και εξήγηση φτιάχνοντας από την αρχή ένα παραμύθι καινούργιο που βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους. Η κοκκινοσκουφίτσα του Βασίλη, αναρωτιέται, προβληματίζεται, φοβάται. Δείχνει την αδυναμία της, δεν διστάζει να βάλει τα κλάματα και να παραδεκτή τον πανικό και τον φόβο της. Απλά, καθημερινά γεγονότα  στην σχολική ζωή μπορεί να έχουν ένα αίσιο τέλος αν αλλάξουν λίγο τα πράγματα και αν τα δούμε από άλλη σκοπιά ή αν τολμήσουμε να ξεπεράσουμε  τα παρωχημένα.
Ομολογώ δύσκολο το εγχείρημα να γράψεις οτιδήποτε για μια τέτοια ηρωίδα που είναι τόσο διάσημη , ωστόσο η ιδέα και το αποτέλεσμα  της νέας αυτής εκδοχής που δίνεται σαν παράσταση  θεάτρου για μικρά παιδιά είναι πάρα πολύ καλή. Το βιβλίο έχει την τύχη να είναι  εικονογραφημένο από την Θέντα η οποία για μια ακόμη φορά μεγαλουργεί.
Μια ιστορία με καλό τέλος που θα φέρει όμορφα συναισθήματα σ όποιο παιδί και αν την ακούσει.

Η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ και τα κλεμμένα χαμόγελα, Λίνα Μουσιώνη, (εικον: Μαιρήλια Φωτιάδου), εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Μια φορά κι έναν καιρό, εκείνα τα χρόνια τα παλιά που τα παραμύθια ήταν γεμάτα πριγκίπισσες, βασιλιάδες, δράκους , πρίγκιπες και μαγικά αντικείμενα, ζούσε ή καλύτερα δημιουργήθηκε και η  ιστορία της Κουμ Κουάτ. Ήταν μια όμορφη πριγκιποπούλα που έβγανε κάθε πρωί στον ολάνθιστο κήπο της φορώντας απλά αλλά παράξενα ρούχα που ήταν φτιαγμένα κι έμοιαζαν μόνο με χαμόγελα. Τα χαμόγελα γέμιζαν τον κόσμο κάθε μέρα κι ήταν διαφορετικά ανάλογα την ώρα και την περίσταση, μόνο που κανένα τους δεν ήταν αληθινό! Ένα πρωί όλα τα χαμόγελα εξαφανίστηκαν από την ντουλάπα της Κουμ Κουάτ και η θλίψη γέμισε την ψυχή της και το παλάτι. Όσο κι αν προσπάθησε ο πατέρας της ο βασιλιάς Περγαμούντος να την κάνει να χαμογελάσει ξανά δεν κατάφερε τίποτα. Ούτε με δώρα ούτε με άλλα ψεύτικα χαμόγελα κι η χώρα βυθίστηκε στην μελαγχολία. Τότε ένα παλικάρι, μαθητευόμενος κηπουρός του παλατιού ο Νεράντζης ο Λεμονόκαρδος  και εγγονός της μάγισσας Φράπα Φρουστ , θα τολμήσει να βοηθήσει την πριγκίπισσα. Θα βρει που είναι τα χαμόγελα κι εκεί που θα συναντήσει τον δράκο Πικροβόλη θα βρει μια έκπληξη. Αλλά αυτό θα το διαβάσετε εσείς…
Η μαγεία τούτου του παραμυθιού είναι δεδομένη .Μια ιστορία με καλό τέλος αφού η κάθαρση έρχεται μ ε τον πιο όμορφο  τρόπο, γεμάτη  ονόματα μυρωδάτα  και  αστεία πολύ για τα παιδιά. Σαν τους την διηγηθείτε,  θα δείτε μάτια διάπλατα και στόματα ορθάνοικτα και θα καταλάβετε πως κι οι σύγχρονοι παραμυθάδες σαν την Λίνα μας  μαγεύουν και δημιουργούν ατμόσφαιρες που μόνο στα καλά παραμύθια συναντάς .

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός 
Δημοσιεύτηκε στις 4 Οκτωβρίου 2014 στο Cretalive.gr :http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou45/195588

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου