Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Τα "παραμύθια του Σαββάτου"



…γράφει, προτείνει, σχολιάζει και παρουσιάζει η Ελένη Μπετεινάκη*

Το παραμύθι προέρχεται από το ρήμα παραμυθούμαι που σημαίνει παρηγορώ και ανακουφίζω. Κι είναι αλήθεια πως  κάθε φορά που μια ιστορία αρχινά κι η φαντασία ακουμπά το όνειρο και το άπιαστο, μια ελπίδα γεννιέται εκεί, λίγο πριν το τέλος, που όλοι θα ζήσουν καλά κι εμείς ακόμα καλύτερα. Παραμύθια σήμερα, όπως εκείνα τα παλιά που μας έλεγε η γιαγιά όταν μας μάζευε όλους γύρω της, παραμύθια για μοίρες, για γίγαντες και βιβλία αλλά και ιστορίες  που μπορεί κανείς μόνος του να φτιάξει.
Μην ξεχνάτε πως οι καλύτεροι συγγραφείς είναι  τα ίδια τα παιδιά  και αν τους δώσουμε την ευκαιρία, πραγματικά, θα μας μαγέψουν…

Το μαγικό κλειδί, Κάρμεν Ρουγγέρη, εκδ. Ψυχογιός

Όπως εκείνον τον παλιό καλό καιρό που τα παραμύθια είχαν βασιλιά , βασίλισσα και όμορφη πριγκίπισσα. Έτσι και τούτο το πανέμορφο παραμύθι σε διασκευή της Κάρμεν Ρουγγέρη. Έχει όλα όσα κάνουν τις ιστορίες να ηχούν σαν μαγικές στα αυτιά των παιδιών. Οι νεράιδες δίνουν τα χαρίσματα στην νεογέννητη βασιλοπούλα , μόνο που η Μοίρα θέλοντας ίσως να τη δοκιμάσει της παίρνει την καρδιά και η Ζωή δεν μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω  παρά να της χαρίσει ένα μικρό χρυσό κλειδί που θα τη βοηθήσει μεγαλώνοντας. Η πριγκίπισσα Λυγερή, χωρίς καρδιά αδιαφορεί για ότι συμβαίνει γύρω της , για τους ανθρώπους, τα ζώα και όλα τα πράγματα. Ωστόσο μεγάλωνε και γινόταν όλο και πιο όμορφη κι όλο και πιο έξυπνη. Θα την ερωτευτεί πολύ το πριγκιπόπουλο, ο Ευγενικός, θα τη ζητήσει για γυναίκα του , όμως η Λυγερή θα τον πληγώσει πολύ με την συμπεριφορά της κι εκείνος θα πέσει στη λίμνη να πνιγεί. Ευτυχώς ένας ψαράς θα τον σώσει την τελευταία στιγμή. Η βασίλισσα στην μεγάλη της απογοήτευση, λέει στην κόρη της  όλη την ιστορία της βάφτισής της και τον λόγο που  όλοι την φωνάζουν άκαρδη και άπονη. Της δίνει το μαγικό κλειδί και την ευχή της και η περιπέτεια για την Λυγερή αρχινά. Συναντά στο δρόμο της την Ζωή και της εξηγεί πως αν θέλει να πάρει πίσω την καρδιά της θα πρέπει να γνωρίσει και τι θα πει λύπη. Εκείνη δέχτηκε να γνωρίσει οτιδήποτε και τότε το κουτί με την μικρή κλειδαριά που ταιριάζει το δικό της κλειδάκι ανοίγει και  …όλα αλλάζουν. Στο δρόμο της θα συναντήσει ένα φτωχό μεροκαματιάρη, θα ακούσει το κλάμα ενός μωρού , θα συναντήσει μια γριά που θα της πει τον δικό της πόνο για την κόρη της και τον εγγονό της που η Λυγερή κάποτε συνάντησε, προσπέρασε αλλά δεν βοήθησε. Θα συναντήσει πολύ δυστυχία και τέλος θα δει τον στρατό του βασιλιά του πατέρα του Ευγενικού να έρχεται στην πόλη της για να ζητήσουν πίσω τον μοναχογιό τους. Κι όταν η Μοίρα εμφανίζεται μπροστά της και της ανταλλάσει για δεύτερη φορά την καρδιά της με την ζωή που ζούσε πριν, εκείνη δεν δέχεται αντίθετα έχει το θάρρος να σταθεί μπροστά στον ξένο βασιλιά και να του  πει όλη την αλήθεια για να μπορέσει να σώσει την πατρίδα της, τους γονείς της αλλά και το ίδιο το βασιλόπουλο. Κι έτσι στο τέλος όπως συμβαίνει με όλα τα παραμύθια όλα έγιναν καλά …η Λυγερή παντρεύτηκε με τον Ευγενικό , η χώρα διοικήθηκε δίκαια και όλοι έζησαν πολύ πολύ καλύτερα.
Τούτο το παραμύθι δεν είναι τυχαίο , είναι  από εκείνα που έγραψε πριν από χρόνια πολλά  η Πηνελόπη Δέλτα και  ανακάλυψε η Κάρμεν Ρούγγερη. Την δική της ματιά διαβάζουμε σήμερα που τη συνοδεύει ένα cd με την θεατρική παράσταση  που τόσο μοναδικά και απλόχερα μας χαρίζει για μια ακόμα φορά η πολύ σπουδαία ηθοποιός, σκηνοθέτης και αγαπημένη γιαγιά του παιδικού θεάτρου !

Η γυναίκα του γίγαντα, Μαρία Ρουσάκη, εκδόσεις Μεταίχμιο.
 
Λένε πως όταν μια γυναίκα θέλει κάτι πολύ, το καταφέρνει, ακόμα και αν αυτή δεν είναι  σαν τις   τον αγαπημένο της. Κάνει τα πάντα για να μαλακώσει την σκληρή καρδιά του και ανακαλύπτει νέους δρόμους που θα γλυκάνουν τον θυμό και την αγριάδα του άνδρα της απέναντι στους ανθρώπους αλλά και στην ίδια τη ζωή. Ένα βιβλίο θα είναι η αιτία , ένα βιβλίο με συνταγές, ένα άλλο με μαθήματα κηπουρικής κι ένα με κατασκευές. Ένας νέος κόσμος  θα βγει μπροστά της και ο γίγαντας θα αλλάξει συμπεριφορά όταν κι εκείνος θα αποκτήσει το πρώτο δικό του βιβλίο.
συνηθισμένες γυναίκες. Είναι γίγαντας με καρδιά μικρού παιδιού που αγαπά και φροντίζει
Μια ακόμα ολοκαίνουργια μικρή καληνύχτα από εκείνες τις ιστορίες που κρατούν μόνο δέκα λεπτά να τις διαβάσεις, αλλά μια και δύο ή και τρεις νύχτες να τις ονειρευτείς… !

Κάθε φορά …μια ιστορία!, Μυθοπλάστες, εικονογράφηση Λιάνα Δενεζάκη,

Το κάθε φορά… μια ιστορία δεν είναι ένα παραμύθι, είναι πολλά παραμύθια, που τα φτιάνουν μόνα τους τα παιδιά. Κι επειδή η φαντασία είναι προνόμιο όλων των παιδιών κάποιες φορές τα δικά τους μπορεί να είναι καλύτερα από οποιουδήποτε άλλου. Είναι ένα πρωτότυπο παιχνίδι και απευθύνεται σε ηλικίες νηπίων από τριών χρόνων και σε όσα αρέσουν να φτιάχνουν ιστορίες. Μια υπέροχη κασετίνα  από 49 κάρτες που δίνουν ιδέες, να παίξεις, να αφηγηθείς, να δημιουργήσεις και πάνω απ όλα να διασκεδάσεις. Αν τις βάλεις σε μια σειρά ακολουθώντας τα χρώματα του ουράνιου τόξου θα φτιάξεις μια σωστά δομημένη ιστορία… μα σαν τις ανακατέψεις ίσως να φτιάξεις μια αστεία και παράξενη ιστορία. Όπως και να τις χρησιμοποιήσεις ένα πράγμα είναι σίγουρο …ένα καινούργιο παραμύθι θα  αρχίσεις.
Μια ιδέα που σε εμάς τους εκπαιδευτικούς αρέσει  πολύ , κατάλληλη και για  γονείς που ψάχνουν, δημιουργούν και αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους!

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr στις 3 Μαϊου 2014 :http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou25/162361 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου