Το παραμύθι της βροχής

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Τα παραμύθια του Σαββάτου... !




Στα « παραμύθια του Σαββάτου » η Ελένη Μπετεινάκη * προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει βιβλία για παιδιά…
 
Αν πιστεύεις  στο όνειρό σου  και έχεις στόχους στη ζωή που δεν το βάζεις κάτω με οποιαδήποτε αναποδιά, όλα μπορούν να συμβούν , κι αν σκέφτεσαι πως κι εσύ μπορείς να καταφέρεις με το μαγικό σου ραβδί να κάνεις τον κόσμο καλύτερο ή  έστω να του χαρίσεις χαμόγελα πολλά και αγκαλιές και όμορφες εικόνες , τότε στα σημερινά παραμύθια ίσως τα πράγματα να μην μένουν μόνο στη φαντασία των παιδιών  και των μεγάλων αλλά να μπορούν όλα να συμβούν αληθινά !


Το γαϊτανάκι, Ζωρζ Σαρή, εκδ. Πατάκης

Ο κυρ Νίκος είναι  ένας άνθρωπος πολύ σοφός, πολύ γέρος και πολύ μόνος. Έχει ένα κήπο γεμάτο λουλούδια κι ένα σπίτι γεμάτο βιβλία. Όλοι τον φωνάζουν ο κυρ Νικόλας ο Γαρίφαλος. Όλα αλλάζουν όταν μια μέρα άκουσε το τραγούδι τριών μικρών κοριτσιών που περνούσαν από τον κήπο του :
Αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χέρια
Κορίτσια- αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό
Ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος
Κι ολόκληρη τη γη μας θα αγκάλιαζε θαρρώ

Κατάλαβε τότε πως αν , αν υπήρχε τρόπος να ξεκινούσε την ζωή του από την αρχή αυτό θα ήταν το όνειρο του και ο σκοπός του να ενώσει όλους τους ανθρώπους μαζί…
Φεύγει και συναντά τον γνωστό γιατρό « Ξανανιώνη» που αφού του εξηγεί το σκοπό του, εκείνος το δίνει τα χάπια « Νεοζίλ» και ο κυρ Νίκος ξαναγίνεται νέος. Αρχίζει να ταξιδεύει σ όλο τον κόσμο  και να προσπαθεί αν πείσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί, νέους, γέρους,΄φτωχούς, αντίπαλους, εχθρούς, ναύτες, θερμαστές, απλούς καθημερινούς ανθρώπους πως αν ενώσουν τα χέρια όλοι  μαζί μια συγκεκριμένη στιγμή και τραγουδήσουν αυτό το τραγούδι ίσως ο κόσμος να γίνει καλύτερος. Γνωρίζει τον πόνο, τη δυστυχία, την αδιαφορία, την έχθρα, αλλά και τη ζεστασιά, την φιλία, την αγάπη . Μιλάει μπροστά σε χιλιάδες κόσμου ,σε  δικαστές, οδηγείται στην φυλακή αλλά το όνειρο του στιγμή δεν φεύγει από το μυαλό του. Αποφασίζει τότε αυτή η στιγμή κι αυτή η μέρα να είναι η πρώτη μέρα της Άνοιξης και σαν φτάνει ο Μάρτης και η πολυπόθητη μέρα όλα όσα ονειρεύτηκε περνούν μπροστά από τα ματιά του. Όλα γίνονται πραγματικότητα, χιλιάδες εικόνες, χαμόγελα, χέρια ενωμένα, χαρά και τραγούδια κι εκείνος πια ευτυχισμένος που  ο σκοπός της ζωής τους εκπληρώθηκε χαϊδεύει την μακριά άσπρη γενειάδα του, γίνεται πάλι γέρος  και παίρνει τον δρόμο του γυρισμού…
Μια πανέμορφη ιστορία της  Ζωρζ  Σαρή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το θάρρος, τη δύναμη, την τόλμη και την ορμή της νιότης αλλά και του ανθρώπου που δεν σταματά ποτέ αν κυνηγάει τους στόχους και τα ιδανικά του όσα εμπόδια κι αν του τύχουν στη ζωή του.

Θέλω να γίνω μάγος, Γιώτα Αλεξάνδρου, εκδ. Ψυχογιός

Η Μάνια ένα μικρό κοριτσάκι θέλει να γίνει μάγος , με ψηλό καπέλο, μπέρτα και ραβδί.  Με πολλά παραμύθια για μάγισσες και μάγους  και λίγη εξάσκηση πιστεύει πως θα τα καταφέρει . Δύσκολο πράγμα να γίνει κάνεις ένα τόσο παράξενο « επάγγελμα» που μάλλον χρειάζεται τελικά πολύ φαντασία και φιλιά και αγκαλιές και πέταλα λουλουδιών και χαμόγελα. Κι ίσως με λίγη βοήθεια από τους μεγάλους,  να πετάξουν οι εφιάλτες μακριά κι ίσως  τα άσχημα καταφέρουν να γίνουν όμορφα , οι στεναχώριες γίνουν χαρές,  όλα τα παιδιά να έχουν  φαγητό, όλοι οι μπαμπάδες  δουλειά, όλοι οι άνθρωποι  ένα σπίτι. Ίσως μ΄ αυτήν την βοήθεια , η μικρή μαθητευόμενη μαγισσούλα  να κατάφερνε ακόμα να μην υπάρχουν  όπλα και να μην αρρωσταίνουν  τα παιδιά… Ίσως ποιος ξέρει κάποια στιγμή να τα καταφέρει…
Χιούμορ, « μαγεία», χαρά, φαντασία, ζωγραφιές και μπόλικη παιδική αθωότητα έχει τούτο το παραμύθι της Γιώτας Αλεξάνδρου που τόσο μαγικά ζωντανεύει με τις εικόνες της η Ίρις Σαμαρτζή… Για παιδιά από πέντε χρονών !

Οι καλές και οι κακές μάγισσες, Αντώνης Παπαθεοδούλου, εκδ. Παπαδόπουλος

Οι καλές και οι κακές μάγισσες είναι ένα ακόμα βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου  γεμάτο κρυστάλλινες γυάλες, μαγικά φίλτρα, ξόρκια και αστείες ρίμες και γράφτηκε όπως λέει και ο ίδιος για να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα διαφορετικά και τους λογής λογής κακούς ή απλά να σκάμε στα γέλια. Μια ακόμα υπέροχη ιστορία σαν τους καλούς και κακούς πειρατές ή σαν του καλούς και κακούς ιππότες  που αν την διαβάσετε σίγουρα θα γελάσετε κι αν την διαβάσετε στα παιδιά σας τότε ίσως και η δική τους φαντασία  ξεπεράσει τα όρια της… Και μιας κι είναι  ακόμα απόκριες ίσως να το παίξουν και σαν παιχνίδι , να γίνει θέμα για μια ομάδα  και αν ανταλλάξουν έξυπνες ατάκες και λόγια και ίσως να βρουν και λύσεις που δεν περιμένουν. Χρειάζεται φαντασία και χιούμορ  γιατί μπορεί οι μάγισσες αντί να ετοιμάζουν ξόρκια για το πώς να φυτεύεις μαύρες κατάρες  να ανακαλύψουν τον τρόπο να φυτεύουν χωρίς σπόρο αγκινάρες  και αντί με τις μαγικές τους λέξεις να γεμίζει ο κόσμος καφέ βατράχια, να φυτρώνουν παντού μικρά και πολύχρωμα λουλούδια και ανθάκια.
Και αντί να προσπαθούν οι « κακές μάγισσες » να μαγέψουν τις καλές  μπορεί στο τέλος να γίνουν φίλες και όλες μαζί να φτιάχνουν ξόρκια για να τις αγαπάνε τα παιδιά και οι μεγάλοι  και να καταλήγουν να τρώνε  μόνο τούρτα με κεράσι …
Αστέρευτο το ταλέντο του Αντώνη Παπαθεοδούλου και με μοναδική σύνθεση στα παραμύθια του που αγαπούν τόσο τα μικρά παιδιά. Όσο για την Ίρις Σαμαρτζή, αγαπημένη εικονογράφος που ξέρει καλά να ζωντανεύει τους χαρακτήρες των βιβλίων και να γεμίζει με χρώματα κι εικόνες την φαντασία μας.

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου