Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Τα παραμύθια του Σαββάτου!



Στα « παραμύθια του Σαββάτου » η Ελένη Μπετεινάκη * προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει βιβλία για παιδιά…


Γιατί η αγάπη είναι πολλές φορές πολύ δυνατή και μπορεί να γεννήσει κάτι μοναδικό ακόμα κι αν όλα έχουν φύγει; Γιατί φοβούνται τα ζώα και οι άνθρωποι κάποιες στιγμές να βρουν αυτό που πραγματικά τους αρέσει; Και στ αλήθεια υπάρχουν εφευρέτες γραμμάτων; Γι αυτά και για πολλά άλλα μας μιλούν τα σημερινά παραμύθια.

Και μην ξεχνάτε πως « ψέματα κι αλήθεια …έτσι είναι τα παραμύθια »!


Πως γεννήθηκαν τα όνειρα, Εύη Γεροκώστα, εκδ. Μεταίχμιο
 

Μπορεί να ζήσει ένα σύννεφο δίπλα στον ήλιο, να τον προσέχει, να τον αγαπά, να τον φροντίζει; Να του φέρνει για δώρο ότι πιο πολύτιμο υπήρχε στις γειτονιές του ουρανού αι του ουράνιου τόξου; Κι έτσι περνούσε ο καιρός με χαμόγελα κι ευτυχία ώσπου μια μέρα εμφανίστηκε η ζέστη γεμάτη ζήλια και κακία και ήθελε να χαλάσει τη σχέση τους. Θέλησε να κάνει τον ήλιο εχθρό των ανθρώπων, των ζώων , του κόσμου ολόκληρου. Το σύννεφο προσπάθησε να τον προστατέψει, αγκαλιάζοντας τον μ΄ όλη τη συννεφένια αγκαλιά και καρδιά. Ο ήλιος περήφανος και εγωιστής δεν κατάλαβε την κίνησή του και το έδιωξε μακριά. Όλα άλλαξαν τότε στις « ζωές » όλων και σαν πέρασε αρκετός καιρός  ο ήλιος κατάλαβε τι είχε κάνει. Κουρασμένος, αναζητώντας το σύννεφό του παντού, αποκοιμήθηκε και συνέβη κάτι που έκανε τον κόσμο να αλλάξει για πάντα… Ονειρεύτηκε για πρώτη φορά, το αγαπημένο του σύννεφο… Και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα όνειρα στον ουρανό , στον ήλιο και στους ανθρώπους …κάπου μέσα στη νύχτα που ό ήλιος πήγαινε να ξεκουραστεί και μέσα στην σιωπή…

Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και της φιλίας από την παραμυθού Εύη Γεροκώστα που πάντα γράφει και αφηγείται μοναδικές ιστορίες . Μια ιστορία μικρή που γράφτηκε για μια πολύ μεγάλη στιγμή!


Το δάσος που άλλαξε όνομα, Λιάνα Δενεζάκη, εκδ. Λιβάνη


Το δάσος της Χαράς κάποτε είχε ένα άλλο όνομα. Ήταν το δάσος της Φοβέρας. Τα μεγάλα ζώα έσπρωχναν, κορόιδευαν, στεναχωρούσαν και φόβιζαν τα μικρότερα. Οι σκίουροι, οι λαγοί, οι ποντικοί , οι κάστορες και οι χελώνες , όλοι είχαν κάτι να πουν για τα προβλήματα τους. Τα πιο μεγάλα ζώα τους έκαναν τη ζωή τους δύσκολη και συχνά ανυπόφορη. Ο σκίουρος, τότε,  είχε μια ιδέα .Να μαζευτούν όλοι μια μέρα στην μεγάλη πλατεία στο ξέφωτο του δάσους και να ορίσουν αρχηγό. Και με μιας όλα άλλαξαν , άρχισαν προετοιμασίες. Ήθελαν όλοι να εντυπωσιάσουν τους άλλους και να τους πείσουν για τις ικανότητές τους. Εκφώνησαν λόγους , γελούσαν  χόρευαν και όλοι ήταν πια μεταξύ τους αγαπημένοι και καθόλου μα καθόλου φοβισμένοι. Αρχηγό όρισαν την μαϊμού αλλά η αλεπού την έκανε από την πρώτη στιγμή να νοιώσει πως δεν έχει αυτήν την ικανότητα.  Τότε όλα τα μικρά ζώα σκέφτηκαν πως θα ήταν καλύτερα αντί να προσπαθούν να γίνουν αρχηγοί, να έκαναν επιτέλους ότι δουλειά ευχαριστούσε τον καθένα τους. Και έτσι να ζήσουν  όλα μονιασμένα. Χαρούμενα και χωρίς φόβους και αντιδικίες.

Μια παραλλαγή του μύθου του Αισώπου « Μαϊμού και αλεπού» από την πένα και την εικονογράφηση της  Λιάνας Δενεζάκη. Μια ιστορία για τον εκφοβισμό και μια έξυπνη λύση που διώχνει τον φόβο μακριά.



Ο Φήτα, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εκδ. ΠΑΤΑΚΗ


Ο Φήτα είναι μαθητής της Πρώτης Δημοτικού και είναι εφευρέτης γραμμάτων, έτσι νομίζει τουλάχιστον… Όμως η αλφαβήτα δεν γίνεται να έχει είκοσι πέντε γράμματα. Η δασκάλα του στο σχολείο προσπαθεί να του το εξηγήσει και τον στέλνει να συμβουλευτεί έναν γλωσσολόγο. Όταν μετά από μέρες ανακαλύπτει έναν , τον προτρέπει να γίνει καλύτερα εφευρέτης λέξεων , όπως οι ποιητές και να γίνει εφευρέτης λέξεων.

Ο μοναδικός Βαγγέλης Ηλιόπουλος με μπόλικο χιούμορ και γνώστης της σχολικής ζωής των παιδιών, μας χαρίζει μια ακόμα πανέμορφη ιστορία που βοηθάει τα μικρά παιδιά μ ένα παιχνίδι λέξεων που ίσως αν το επιχειρήσετε να ξαφνιαστείτε και να  σας « πάρει » πολύ πολύ καιρό… Κι εμείς το ίδιο κάναμε…



*Η Ελένη Μπετεινάκη  είναι νηπιαγωγός


Δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο cretalive.gr : http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou16/142617

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου