Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Τα παραμύθια του Σαββάτου !



Στα « παραμύθια του Σαββάτου » η Ελένη Μπετεινάκη * προτείνει, παρουσιάζει και σχολιάζει βιβλία για παιδιά…



Ολοκαίνουργια παραμύθια τα σημερινά. Αγαπημένοι συγγραφείς και εικονογράφοι σε νέες περιπέτειες. Ιστορίες που έχουν τόσα να μας πουν για την αποδοχή του εαυτού μας, για την μοναξιά που βιώνουν πολλές φορές ακόμα και τα παιδιά και για τις διακρίσεις ανάμεσα τους. Για την δύναμη της φιλίας, τη χαρά της συνεργασίας, την μοναξιά, την αδικία, τον εκφοβισμό αλλά πάνω απ όλα την ικανοποίηση και την ευτυχία.





Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ αχινό !,Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εκδ.Πατάκη
 ( εικονογράφηση Λήδα Βαρβαρούση)




Ο Τριγωνοψαρούλης είναι  ένας ελληνικός  ήρωας και μια αγαπημένη μορφή των παραμυθιών που δημιουργήθηκε από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, εδώ και  πολλά χρόνια και τον γνωρίζουν όλα τα παιδιά.  Τον έχουν αγαπήσει, τον έχουν τραγουδήσει, τον έχουν ζωγραφίσει και συνεχίζουν να μαγεύονται με όλες του τις ιστορίες. Η νέα του περιπέτεια ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και αγγίζει ένα πολύ καυτό θέμα στην κοινωνία των παιδιών. Πολλές φορές τα παιδιά μαλώνουν μεταξύ τους για τον καλύτερο ή αποκλείουν από την παρέα τους κάποιο άλλο επειδή έχει άλλα χαρακτηριστικά από αυτά , άλλη νοοτροπία και άλλες συνήθειες. Έτσι και στην ιστορία αυτή, ο κόσμος του βυθού θέλει τον πληγωμένο από τους ανθρώπους αχινό να παίρνει εκδίκηση και να γίνονται όλ  όπως αυτός θέλει και επιθυμεί, βάζοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο που οδηγεί τα ψαρια σε μεγάλη παγίδα. Όταν τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πολύ δύσκολα και η εμπιστοσύνη του Τριφωνοψαρούλη χάνεται, ένα ομαδικό αγαπημένο παιχνίδι, το ποδόσφαιρο που στη χώρα των ψαριών λέγεται ψαρόσφαιρο θα δώσει λύσεις, και θα απομακρύνει συγκρούσεις, αδικίες και διακρίσεις … Η ισορροπία του βυθού θα επανέλθει και η πονηριά, η κακία και το μίσος θα «εξαφανιστούν».Ο μικρός χάρτινος κίτρινος ήρωας που τόσο μοναδικά έχει εικονογραφήσει η Λήδα Βαρβαρούση θα νοιώσει για μια ακόμα φορά υπερήφανος και ήρεμος με την τροπή των καταστάσεων.



Για παιδιά από 4 χρονών



Τι ρόλο παίζει αυτή η αγελάδα; Λήδα Βαρβαρούση, εκδ. Παπαδόπουλος



Μια αγελάδα φοβερή και τρομερή που δυστυχώς δεν ξέρει καθόλου μα καθόλου τον εαυτό της, τις αδυναμίες, τις κλίσεις, τα ελαττώματα και θέλει να μοιάσει σε όλους τους άλλους. Το μόνο που δεν θέλει είναι να είναι …αυτή. Αντιγράφει, μιμείται και χάνει άδικά πολλές φορές την ώρα της ώσπου μια μέρα συναντά ένα μικρό ζωάκι, έναν χαμαιλέοντα  που θα γίνει ο καλύτερός της φίλος. Θα τη βοηθήσει να βρει το δρόμο της , θα την κάνει να ανακαλύψει τον εαυτό της και να σκεφτεί τι είναι αυτό που της ταιριάζει και θέλει πραγματικά να κάνει στη ζωή της.

Το ενδέκατο βιβλίο από τη σειρά τρελοδαγκωνίτσες που γράφει και εικονογραφεί η Λήδα Βαρβαρούση για τους αγαπημένους της φίλους, τα μικρά παιδιά.



Για παιδιά από 4 χρονών



Η ζωή που περισσεύει… Ιωάννα Μπαμπέτα, εκδ. Πατάκης



Η Ζωή είναι ένα μικρό κορίτσι που έχει μόλις μετακομίσει σε καινούργια γειτονιά και σχολείο. Στην τάξη της κάθεται μόνη στο θρανίο της και νοιώθει μοναξιά γιατί πιστεύει πως κανείς δεν την δέχεται και κάνεις δεν την αγαπά. Δεν έχει καμία φίλη και η λέξη ομάδα για αυτήν δεν σημαίνει πολλά παιδιά αλλά μόνο ένα. Μια μέρα θα συμβεί κάτι διαφορετικό και ένα κορίτσι από μια άλλη τάξη θα καθίσει δίπλα της. Τότε όλα θα αλλάξουν κι εκείνη θα αρχίσει να σκέφτεται αλλιώς και να βλέπει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Το χαμόγελο θα επιστρέψει ξανά. Η μοναξιά, η λύπη, η απόρριψη θα δώσουν την θέση τους στη φιλία, στη χαρά και στην αποδοχή. Κι όπως πολύ όμορφα γράφει η Ιωάννα σ αυτήν την πολύ τρυφερή ιστορία  της « Η Ζωή βρήκε την Ευτυχία της »…κυριολεκτικά.



 Για παιδιά από 6 χρονών





*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός 

Δημοσιεύτηκε στο Cretalive.gr :http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou11/134019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου