Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο Δημήτρης Στεφανάκης προτίνει βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε



Ο βραβευμένος συγγραφέας  Δημήτρης Στεφανάκης προτείνει βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε και που θεωρούνται  πια κλασσικά έργα σπουδαίων δημιουργών .










 1.‘’Περί ηρώων και τάφων του Ερνέστο Σάμπατο,,εκδ. Εξάντας

«… γιατί οι μεγάλοι συγγραφείς κάνουν τα μεγάλα βιβλία. Διαβάστε το και θα ανακαλύψετε πραγματικούς ήρωες αλλά και αλήθειες διατυπωμένες χωρίς ίχνος υπερβολής ή αφέλειας.»

Το μυθιστόρημα του Ερνέστο Σάμπατο "Περί Ηρώων και Τάφων" είναι το δεύτερο μιας τριλογίας που συνοψίζει το σύνολο του μυθιστορηματικού του έργου.

…Ο άνθρωπος όμως, από τη στιγμή που σηκώθηκε στα δύο πίσω πόδια του και έφτιαξε ένα τσεκούρι με μια κοφτερή πέτρα, δημιούργησε μεν τις βάσεις του μεγαλείου του, αλλά ταυτόχρονα και τις ρίζες του άγχους του, επειδή με τα χέρια του και τα εργαλεία που έφτιαχνε με τα χέρια του, έμελλε να ανεγείρει εκείνη την τόσο στέρεη και παράξενη κατασκευή που ονομάζεται κουλτούρα, για να αρχίσει έτσι η μεγάλη διάλυσή του, αφού είχε πάψει μεν να είναι ένα απλό ζώο, χωρίς ωστόσο να γίνει ο θεός που του υπέβαλλε το πνεύμα του. Θα είναι το δισυπόστατο και δυστυχισμένο πλάσμα που κινείται και ζει ανάμεσα στη γη των ζώων και τον ουρανό των θεών του, που θα έχει χάσει τον επίγειο παράδεισο της αθωότητάς του, χωρίς να έχει κερδίσει τον ουράνειο παράδεισο της απολύτρωσής του. Θα είναι αυτό το πονεμένο και άρρωστο στο μυαλό πλάσμα που θα αναρωτηθεί για πρώτη φορά για το γιατί της ύπαρξής του. Κι έτσι, τα χέρια κι ύστερα εκείνο το τσεκούρι, εκείνη η φωτιά κι αργότερα η επιστήμη και η τεχνική θα έσκαβαν κάθε μέρα και περισσότερο την άβυσσο που θα τον χώριζε από το ράτσα της προέλευσής του και από τη ζωική του ευτυχία…( Απόσπασμα από το βιβλίο)


2.Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ- Γιόζεφ Ροτ ,εκδ.ΑΓΡΑ

« …Τρεις γενιές μιας οικογένειας που εργάζονται στην υπηρεσία των Αψβούργων ακολουθώντας τη φθίνουσα πορεία της αυτοκρατορίας. Μεγαλειώδες ρέκβιεμ αλλά και κλασικό μυθιστόρημα εικοσιτεσσάρων καρατίων από αυτά που δεν γράφονται πια... σε εξαιρετική μετάφραση…»

Το εμβατήριο του Ραντέτσκυ" θεωρείται το αριστούργημα του Γιόζεφ Ροτ και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γερμανικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Παρακολουθεί τις τύχες τριών γενεών της οικογένειας Τρόπα, που εργάζονται στην υπηρεσία του στέμματος: ο πρώτος Τρόπα είναι ένας απλός Σλοβένος στρατιώτης που ανέρχεται κοινωνικά στην κατώτερη αριστοκρατία, χάρη σε μια ηρωική πράξη στο ομιχλώδες πεδίο της μάχης του Σολφερίνο, όπου σώζει τη ζωή του αυτοκράτορα της Αυστρίας· ο δεύτερος είναι ένας ανώτερος κρατικός υπάλληλος· ο τρίτος είναι αξιωματικός του στρατού, που βλέπει τη ζωή του να περιπίπτει στην αφάνεια, μαζί με την αίγλη των Αψβούργων, και τελικά πεθαίνει στον πόλεμο, χωρίς να αφήσει πίσω του απογόνους.



3. Ο Κονφορμιστής , Αλμπέρτο Μοράβια, εκδ. Πατάκης.

«..Λένε πως η πολιτική είναι σαν την φωτιά που πρέπει να αγγίζει ένας λογοτέχνης όχι όμως περισσότερο από ό,τι χρειάζεται γιατί θα καεί. Ο Αλμπέρτο Μοράβια, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του εικοστού αιώνα, το αποδεικνύει στον "Κονφορμίστα" του, μυθιστόρημα υψηλών προδιαγραφών…»

Ο "Κομφορμιστής" (1951) είναι κάτι παραπάνω από την απλή ιστορία ενός γαμήλιου ταξιδιού στο Παρίσι είναι η ιστορία ενός εγκλήματος που έχει διαπράξει το κράτος, η βιογραφία ενός άντρα, η περιγραφή μιας εποχής και μιας κοινωνίας. Ο Αλμπέρτο Μοράβια περιγράφει υπόγεια την άνοδο του φασισμού, το πώς ένα ολοκληρωτικό μικροαστικό κίνημα καταβρόχθισε έναν άνθρωπο, τον Μαρτσέλο, και πώς γι’ αυτό δε φταίει κανένας εκτός από τον ίδιο. Ο "Κομφορμιστής" είναι η προσωπογραφία ενός ανθρώπου μέσα στο πλαίσιο της ηθικής που χαρακτηρίζει την εποχή μας: τον κομφορμισμό, τη συμμόρφωση στις ποταπές μικροαστικές αξίες. Το δέκατο ένατο αιώνα ήρωας ήταν ο επαναστάτης, ο άνθρωπος που ήθελε να ξεχωρίζει, να εναντιώνεται. Αυτός διέφερε ριζικά από τους άλλους. Κατά τον Μοράβια, ο ήρωας των καιρών μας είναι ο κομφορμιστής ή, καλύτερα, ο άνθρωπος που δε θέλει να ξεχωρίσει. Όμως, πέρα από το πολιτικό νόημα, το μυθιστόρημα παρουσιάζει μια πραγματική και συγκεκριμένη εικόνα της σύγκρουσης ανάμεσα σε μια κοινωνία λογικής και σε μια κοινωνία όπου πάνω απ’ όλα κυριαρχεί η ηθική αταξία.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου )

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σωλ Μπέλοου, Ε.Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι και Προσπέρ Μεριμέ. Το πρώτο του μυθιστόρημα, "Φρούτα εποχής" κυκλοφόρησε το 2000 (εκδόσεις Ωκεανίδα). Ακολούθησαν: "Λέγε με Καΐρα" (Ωκεανίδα, 2002), "Το μάτι της επανάστασης έχει αχρωματοψία" (Ωκεανίδα, 2005), "Μέρες Αλεξάνδρειας" (Πατάκη, 2007), "Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι" (Πατάκη, 2009), "Θα πολεμάς με τους θεούς" (Πατάκη, 2010). Στα Γαλλικά έχει μεταφραστεί το βιβλίο του Μέρες Αλεξάνδρειας με τον τίτλο " Jous d' Alexandrie" εκδ. Viviane Hamy,France που τιμήθηκε με το βραβείο Prix Mediterranee Etranger, Γαλλικό βραβείο Μεσογειακής Λογοτεχνίας 2011 και το Διεθνές Βραβείο Καβάφη για το 2011. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε το νέο του μυθιστόρημα Φίλμ Νουάρ από τις εκδόσεις Ψυχογιός


Δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr : http://www.cretalive.gr/culture/view/o-dhmhtrhs-stefanakhs-proteinei-biblia-pou-ajizei-na-diabasoume/112942






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου