Το παραμύθι της βροχής

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Φιλμ Νουάρ...Βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης, Ηράκλειο 18-10-2012

Βιβλιοπωλείο " ΔΟΚΙΜΑΚΗΣ"
Πέμπτη βράδυ, ώρα 20.45,τα φώτα χαμηλώνουν, οι κουβέντες σιγά - σιγά λιγοστεύουν και τα μάτια επικεντρώνονται σε μια οθόνη που προβάλει εικόνες μιας αλλής εποχής στην Ευρώπη την αρχή του περασμένου αιώνα. Η μουσική (17η tempest sonata  του Beethoven ) που διαχέεται από τα ηχεία  σ΄'ολο το χώρο σ΄ αφήνει να ονειρευτείς, να παρασυρθείς, να ταξιδέψεις και να νομίζεις ότι τελικά αυτό το βιβλίο ...έγινε ταινία. 
 Φιλμ Νουάρ, Δημήτρης Στεφανάκης.
Μια ήρεμη, απολαυστική, ερευνητική, διδακτική, χαλαρωτική βραδιά στο βιβλιοπωλείο "Δοκιμάκης " στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ενας συγγραφέας, φίλος αγαπημένος, ένας άνθρωπος κι ο ίδιος λίγο κοσμοπολίτης που ξέρει να χειρίζεται τον λόγο όσο ελάχιστοι, να πλάθει ιστορίες με ήρωες που μεγαλούργησαν στην εποχή τους, να συνθέτει εικόνες που σε μεταφέρουν σε εποχές που κανείς μας 
δεν έζησε αλλά έχει ακούσει πως ήταν. Ενα μυθιστόρημα, ιστορικό, κοσμοπολίτικο όπως λένε πολλοί, συγκεντρωτικό, ερευνητικό, σοβαρό, απαιτητικό, ρομαντικό,φιλόδοξο, ερωτικό.

Μαζί με τον Δημήτρη Στεφανάκη σε μια συζήτηση που μας καθήλωσε όλους ο Αλέκος Ανδρικάκης γνωστός δημοσιογράφος του Ηρακλείου και η Νινέτα Παπαδομανωλάκη Εκπαιδευτικός - νομικός.







 Τι  είναι τελικά το ...Φιλμ Νουάρ; Ο καθένας έχει και μιά άποψη. Εχω " γράψει" πως για μένα είναι ένα σενάριο μιας καλογυρισμένης και αγαπημένης ταινίας, που θέλω να δω και να ξαναδώ αρκετές φορές γιατί πάντα θα ανακαλύπτω καινούργια πράγματα.Χθες βράδυ σκέφτηκα και κάτι άλλο...Είναι ένα απολαυστικότατο  ανάγνωσμα που σε κάνει να αναρωτηθείς,να μάθεις, να σταματήσεις για λίγο στις σελίδες του , να νοσταλγήσεις, να ταξιδέψεις ονειρικά και πραγματικά, να ερωτευθείς και τελικά να συγκρίνεις. Να συγκρίνεις  τις τωρινές μας ζωές με κείνες των ανθρώπων που ηθελημένα ή όχι με τις πράξεις τους καθόρισαν την ίδια την ιστορία. Να αναρωτηθείς για το σήμερα...για την ιστορία που γράφουν οι δικές μας ζωές σε σχέση όχι μόνο με τον εαυτό μας αλλά για τις επόμενες γενιές που πιθανόν κάποιος άλλος συγγραφέας θα γράψει ένα αντίστοιχο μυθιστόρημα που κεντρικός ήρωας ή και παράπλευροι ίσως να είμαστε εμείς με τις τωρινές μας πράξεις...

Αλέκο Ανδρικάκη , όπως  πάντα ήσουν απολαυστικός....











Νινέτα Παπαδομανωλάκη  με την γλυκύτητα και την γυναικεία σου αίσθηση μας μετέφερες πραγματικά σε εκείνη την εποχή....













Δημήτρη Στεφάνακη, συνέχισε να γράφεις όπως γράφεις γιατί δεν υπάρχουν πολλοί σύγχρονοι συγγραφείς που να καταπιάνονται με " δύσκολα" θέματα στα μυθιστορήματά τους. 

Το Φίλμ Νουάρ να κάνει ακόμα πολλές πολλές εκδόσεις και ...... ένα πολύ μεγάλο Ευχαριστώ......
                                                                                             Ελένη Μπετεινάκη                                      
                                                               
































Το βίντεο είναι δημιουργία της Τέσυς Μπάιλα,συγγραφέας
Φωτογραφίες: Μάριος Ψαλιδάκης, βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου