Το παραμύθι της βροχής

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Το παραμύθι της βροχής, Τέσυ Μπάιλα Παρουσίαση στο Ηράκλειο Κρήτης

                                         Την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 στις 8.30 το βράδυ
                                                       στο βιβλιοπωλείο « Δοκιμάκης »
                                       και στα πλαίσια της νέας σειράς εκδηλώσεων :

                          « Οι αναγνώστες παρουσιάζουν αγαπημένους συγγραφείς !»

                               η Χριστίνα Μπασιούρη – Ανδρεαδάκη , Παιδίατρος,
                                     παρουσιάζει και συζητά με την συγγραφέα
                         Τέσυ Μπάιλα το νέο της βιβλίο : « Το παραμύθι της βροχής ».

Η εποχή των ανθισμένων κερασιών έχει ξεκινήσει στην Ιαπωνία κι εμείς θα σας μεταφέρουμε λίγο την ατμόσφαιρα, τις μυρωδιές , τη μουσική, αλλά και την μαγεία ενός πανάρχαιου πολιτισμού τόσο οικείου με τον δικό μας.
 
Χορηγός : Κτήμα Ζαχαριουδάκη 

Με αφορμή την νέα σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: Οι αναγνώστες παρουσιάζουν αγαπημένους συγγραφείς  σας παρουσιάζουμε  κριτικές για το βιβλίο : Το παραμύθι της βροχής : 

Ρούλα Μουστάκα:
Το "Παραμύθι της Βροχής" είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο με πανέμορφη γραφή και περιγραφικό λόγο. Είναι ένα οδοιπορικό στην ποίηση, ένα ταξίδι του νού στην Ιαπωνία που πραγματοποιεί κανείς σαν ρομαντικός συγγραφέας,σαν ερωτευμένος ποιητής..Μια περιπλάνηση στην ιαπωνική κουλτούρα, στη φιλοσοφία,στην ανθρώπινη πλευρά των ιαπώνων φίλων μας.
  Κοκορό,σακουρά...κάπως έτσι ξεκινάει το μαγικό αυτό ταξίδι στη βροχή,δημιουργώντας έντονα,μοναδικά,καταιγιστικά συναισθήματα και σαγηνευτικές εικόνες. Η Χριστίνα μια παντρεμένη γυναίκα,αρχαιολόγος στο επάγγελμα, προχωρα σε έναν εσωτερικό διαλογισμό, σε μια εσωτερική αναζήτηση και ανασκαφή που ζωγραφίζει η ίδια στον προσωπικό της καμβά, με μοναδικό πινέλο την αρχαιολογική της σκαπάνη,προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εφιάλτες της. Ποιά όμως είναι η  διέξοδος για να απεγκλωβιστεί,να απελευθερωθεί από την έντονη θλίψη, τον δυνατό πόνο και τη στεναχώρια που την περιβάλλει;Βρίσκεται ,λοιπόν, να ταξιδεύει στην Ιαπωνία, για να πάει να συναντήσει έναν καλό της φίλο! Εναν αληθινό φίλο που τον θεωρεί αποκούμπι στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών της προβλημάτων..Τί είναι άραγε η φιλία?Για ποιό λόγο επιλέγει μια τόσο μακρινή φυγή  για να ξεφύγει ,να ξεχαστεί, να σκεφτεί ,να αποδράσει από τη μοναξιά που αισθάνεται; Μέσα από την ευλογημένη ηρεμία,τη μαγική σιωπή των λέξεων μπορεί ο καθένας να λάβει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, να προβληματιστεί, να ταξιδέψει...
 Να φτάσει μέχρι την Ιαπωνία όπου μπορεί κάποιος να νιώσει γαλήνη,να γευτεί τη στιγμή,να μυρίσει τις ανθισμένες κερασιές, να γνωρίσει την τέχνη της γκέισας, να απολαύσει ένα πράσινο τσάι. Χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις ολόγυρα, όλα δοσμένα απλόχερα από τη συγγραφέα. Πέρα όμως από τις πανέμορφες εικόνες και τις εναλλαγές των χρωμάτων και των συναισθημάτων,όπως αναφέρονται στο παρακάτω απόσπασμα: «Ήταν σούρουπο και ο ήλιος είχε βάψει βιολετί τον σκούρο γαλάζιο ουρανό, μετατρέποντας το τοπίο σε μια μυσταγωγική πανδαισία χρωμάτων. Σαν ένα υπερμέγεθες χρυσάνθεμο να είχε ανοίξει τα πέταλά του στον ουρανό, κάνοντάς τον να φαίνεται ακόμη πιο όμορφος. Κατά μήκος του δρόμου, μια σειρά από ροζ χάρτινα φαναράκια είχαν ήδη ανάψει και χόρευαν ρυθμικά στους ρυθμούς που ενορχήστρωνε τρυφερά ο αέρας» , ένα ένα τα πρόσωπα εμφανίζονται την κατάλληλη χρονική στιγμή, για να κρατήσουν ζωντανή την αγωνία-περιέργεια του αναγνώστη!Κορυφαίες φιγούρες εκτός της Χριστίνας και του Τοσίο,είναι η Χιρόκο, η Κίμι και η Γιούκο!Σημαντικές  πρωταγωνίστριες στο σανίδι ενός καλογραμμένου και διαφορετικού μυθιστορήματος του οποίου η πλοκή σε αρκετά σημεία ξαφνιάζει και το οποίο όλοι αξίζει να παρακολουθήσουν.
  Είναι γεγονός πως με τις σελίδες του "παραμυθιού" ως άλλα φτερά,πετάμε όπου φυσά η φαντασία,απο την Ελλάδα του πολιτισμού μέχρι την Ιαπωνία της φιλοσοφίας και αντίστροφα,διότι οι πολιτισμοί αυτοί,μπορεί να φαίνονται διαφορετικοί,είναι όμως τόσο ίδιοι!!!Δραπετεύουμε για λίγο από την ομοιογένεια που ξεπροβάλλει μπρος στα μάτια μας, αφήνοντας τη σκέψη  να χορέψει στο ρυθμό των λέξεων. Ευχαριστούμε πολύ, για το όμορφο ταξίδι στη βροχή!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου